pontosnews.gr
Σάββατο, 26/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόσο αθλούνται οι Έλληνες έφηβοι;

26/09/2019 - 1:36μμ
Πόσο αθλούνται οι Έλληνες έφηβοι;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σημαντική μερίδα εφήβων στη χώρα μας υιοθετεί έναν τρόπο ζωής που δεν περιλαμβάνει φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλήνιας έρευνας στον μαθητικό πληθυσμό εφηβικής ηλικίας που αφορούν τη φυσική άσκηση και διεξήχθη το 2018 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας (ΕΠΙΨΥ).

Μόνον οι δύο στους πέντε εφήβους (41,7%) αναφέρουν ότι έκαναν τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα «συχνή» φυσική δραστηριότητα, δηλαδή οποιαδήποτε δραστηριότητα διάρκειας τουλάχιστον 60 λεπτών, που αυξάνει τους σφυγμούς της καρδιάς και προκαλεί λαχάνιασμα (π.χ. έντονο περπάτημα για το σχολείο, γυμναστική στο σχολείο, παιχνίδι με φίλους, διάφορα αθλήματα). Μάλιστα, ο ένας στους εννιά (11,7%) ανέφερε «χαμηλή συχνότητα» φυσικής δραστηριότητας – δηλαδή το πολύ μία ημέρα την εβδομάδα.

Περιορισμένη φυσική δραστηριότητα αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό τα κορίτσια σε σύγκριση με τα αγόρια, καθώς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές σε σύγκριση με τους νεότερους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα η οικονομική κατάσταση της οικογένειας φαίνεται να συνδέεται με τη συχνότητα της φυσικής δραστηριότητας των εφήβων.

«Χαμηλή συχνότητα» φυσικής δραστηριότητας (δηλαδή το πολύ μία ημέρα την εβδομάδα) αναφέρουν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (16,5%) οι έφηβοι των οποίων η οικογένεια ανήκει σε χαμηλότερο οικονομικό στρώμα σε σύγκριση με τους μαθητές που προέρχονται από πιο εύπορες οικογένειες. Και αντίστροφα, οι έφηβοι των οποίων η οικογένεια φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη –αναλογικά– οικονομική κατάσταση, αναφέρουν «συχνή» φυσική δραστηριότητα (δηλαδή τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα) σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (51,7%) σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η οικογένεια τοποθετείται σε μέση (39,4%) ή χαμηλότερη οικονομική κατάσταση (37,2%) κατάσταση.

Απουσία χώρων για ασφαλή φυσική δραστηριότητα – Ο ρόλος του σχολείου
Οι έφηβοι ρωτήθηκαν επίσης για το περιβάλλον στο οποίο ζουν και αν εκεί τους παρέχονται οι εγκαταστάσεις για να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, σχεδόν ο ένας στους τρεις (29,9%) απαντούν πως δεν «υπάρχουν παιδικές χαρές, πάρκα ή άλλοι ανοιχτοί χώροι κοντά στο σπίτι τους, στα οποία μπορούν να παίξουν», και οι δύο στους πέντε (39,9%) απαντούν πως δεν υπάρχουν «στο σχολείο παιδικές χαρές ή ανοιχτά γήπεδα στα οποία να μπορούν να τρέχουν».

Και πάλι, οι έφηβοι που ανήκουν σε οικογένειες χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου φαίνεται να στερούνται χώρων όπου μπορούν να αθλούνται σε σύγκριση με τους ομοτίμους τους από οικογένειες μέσης ή υψηλότερης οικονομικής κατάστασης.

Σύμφωνα με την Άννα Κοκκέβη, ομ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας στο ΕΠΙΨΥ, «Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος του σχολείου (ιδιαίτερα του δημόσιου) ως κεντρικού φορέα για την προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας και της σωματικής άσκησης στους έφηβους-μαθητές τόσο εντός του σχολικού κτηρίου όσο και εκτός σχολικών ωρών. Τα οφέλη από τη συχνή φυσική δραστηριότητα των εφήβων δεν περιορίζονται μόνον στους ίδιους τους έφηβους και στις οικογένειές τους, αλλά αντανακλώνται πίσω στο σχολείο συμβάλλοντας στη βελτίωση της ακαδημαϊκής επίδοσης και γενικότερα της ποιότητας της ζωής στο σχολείο».

Το ΕΠΙΨΥ επισημαίνει την κεντρική θέση που θα πρέπει να απολαμβάνει η άθληση και γενικότερα η φυσική δραστηριότητα των εφήβων εντός και εκτός του σχολικού πλαισίου, με αφορμή την συμμετοχή της χώρας μας στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2019 την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό σύνθημα «Αγαπώ την Άθληση – Αγαπώ την Υγεία μου».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Έφη Φουσέκη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΕΝΕΝ
ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο «Blue Carrier 2» – Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης

26/09/2026 - 9:59πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη στην Πλάκα: Γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της – Αναζητούνται άλλα πέντε άτομα

26/09/2026 - 8:36πμ
(Φωτ. αρχείου: Γρηγόρης Σιαμίδης/ Motion Team)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Ισχυρά φαινόμενα σε Ιόνιο, Κύθηρα, Πελοπόννησο

26/09/2026 - 8:09πμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 36χρονος Τούρκος και ο 30χρονος Έλληνας που είχαν βαρύ οπλισμό στις Συκιές

25/09/2026 - 10:34μμ
(Φωτ.: epirusgate.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε σοβαρές ζημιές και μπλάκ αουτ σε χωριά του Φαναρίου στην Πάργα

25/09/2026 - 10:10μμ
Εικόνα από την οδό Λυσικράτους στην Πλάκα από ψηλά (φωτ.: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη και κατάρρευση κτηρίου στην Πλάκα: Ώρες αγωνίας για έξι αγνοούμενους στα συντρίμμια

25/09/2026 - 8:30μμ
(Φωτ.: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή μέχρι την απολογία του 37χρονος για κατοχή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

25/09/2026 - 6:48μμ
Tο BLUE CARRIER 2 στις φλόγες, βορείως της Μυκόνου (φωτ.: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο BLUE CARRIER 2: Καθυστερούν φορτία για Ρόδο και Κω – Φόβοι για ελλείψεις

25/09/2026 - 5:37μμ
Η «βομβαρδισμένη» οδός Λυσικράτους στην Πλάκα. Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη στην Πλάκα: Πέντε άνθρωποι αναζητούνται – Θερμικές κάμερες στα συντρίμμια, ζημιές και σε γειτονικούς δρόμους

25/09/2026 - 4:03μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Μαζωνάκη: Στο μικροσκόπιο κινητά, διαγραμμένα αρχεία και νέα μαρτυρία – Τι περιμένουν οι Αρχές

25/09/2026 - 2:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΕΝΕΝ

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο «Blue Carrier 2» – Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης

13 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Χώρα υπό περιορισμόν

40 λεπτά πριν
Χορευτές και χορεύτριες στο 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στη Δράμα το 2006 (πηγή: αρχείο ΠΟΕ)

Από το Παλαί του 2005 στο «Παλατάκι» του 2026: Οι 20 σταθμοί του Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Έκρηξη στην Πλάκα: Γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της – Αναζητούνται άλλα πέντε άτομα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γρηγόρης Σιαμίδης/ Motion Team)

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Ισχυρά φαινόμενα σε Ιόνιο, Κύθηρα, Πελοπόννησο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/ Miklail Metzel/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL)

Βλαντίμιρ Πούτιν: Η Ουκρανία θα υποστεί τις συνέπειες για τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV