pontosnews.gr
Τρίτη, 3/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αμφίπολη: Ένα οικουμενικό μνημείο με μεγάλη αξία που μπορεί να γίνει πόλος αναπτυξης

19/09/2019 - 11:50πμ
Αμφίπολη: Ένα οικουμενικό μνημείο με μεγάλη αξία που μπορεί να γίνει πόλος αναπτυξης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Μνημείο οικουμενικό, που θα μπορούσε να καταστεί πόλος ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή», χαρακτήρισε τον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, η πρώην ανασκαφέας του, η αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη, μιλώντας χθες το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης.

H Αικατερίνη Περιστέρη, αφού εισήγαγε το κοινό στην ιστορία της περιοχής την περίοδο της μεγάλη ακμής της, στα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου, αλλά και στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, αναφέρθηκε στο ιστορικό των ανασκαφών στην περιοχή (αρχικά από τον αρχαιολόγο Δημήτριο Λαζαρίδη και από το 2011 από την ίδια), ενώ επανέλαβε αναλυτικά το ιστορικό των αποκαλύψεων (από το καλοκαίρι του 2011 με τον εντοπισμό του περιβόλου του λόφου, ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά «τυμβοποιήθηκε με εντολή του Μ. Αλεξάνδρου, προκειμένου να συμπεριλάβει όλους τους τάφους που βρίσκονταν στην περιοχή) και τις υπόλοιπες μνημειώδεις αποκαλύψεις, μέχρι το 2015, οπότε και η ανασκαφή διακόπηκε…»

Στη διάλεξή της, με θέμα «Μνημειακό ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολης», η αρχαιολόγος αναφέρθηκε :

  • Στους δόμους του μνημειακού περιβόλου, που εντοπίστηκε αρχικά και όπως διαπιστώθηκε ήταν ίδιοι με αυτούς στη βάση του Λέοντα, γεγονός που οδήγησε στη συσχέτιση των δυο μνημείων και την άποψη πως ο Λέοντας βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου.
  • Στη μνημειακή μορφή της Σφίγγας, που εντοπίστηκε στην είσοδο του τάφου («στον μακεδονικό χώρο η τέχνη είναι ενιαία. Σφίγγες υπάρχουν σε όλη τη Μακεδονία –τη δική μας εννοώ– μην μπερδευόμαστε με τους βόρειους γείτονες μας» είπε χαρακτηριστικά)
  • Στην αρχική εικόνα του τύμβου, που δεν είχε κυκλικό σχήμα, αλλά… τραπέζιο (είναι χαρακτηριστικό πως σε χάρτη που σχεδίασε Βρετανός στρατιώτης χαρτογράφος στην περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου απεικονίζεται η περιοχή των εκβολών του ποταμού Στρυμώνα και της Αρχαίας Αμφίπολης και τα χαρακώματα των Βουλγάρων με τοπωνύμιο «Hovis hill», καθώς το σχήμα του τύμβου Καστά, θύμισε στον Βρετανό χαρτογράφο το σχήμα των φημισμένων καρβελιών άρτου ολικής άλεσης της βρετανικής εταιρείας (Hovis) κι έδωσε στον τύμβο αυτή την ονομασία. Ο χάρτης μάλιστα εκτίθεται αυτή την περίοδο στον ίδιο χώρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στο πλαίσιο της έκθεσης «Χαρτογραφικές Ιστορίες της Μακεδονίας στις αρχές του 20ού αιώνα», που εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και η Αικατερίνη Περιστέρη είχε την ευκαιρία να τον δει μόλις χθες το βράδυ, με αφορμή τη διάλεξη της).

Στη διάλεξη, την οποία διοργάνωσε του Σωματείο των Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, η αρχαιολόγος, η οποία εξελέγη πρόσφατα ως τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν έκρυψε την πικρία της για τη διακοπή της ανασκαφής και την απομάκρυνση της από αυτή («Εγώ δεν έχω πλέον πρόσβαση το μουσείο», «το μνημείο θα μπορούσε να είναι επισκέψιμο αυτά τα τέσσερα χρόνια», «έγινε προσπάθεια τουλάχιστον η κεφαλή της Σφίγγας να εκτεθεί στο μουσείο της Αμφίπολης, αλλά όλα έγιναν με άσχημο-πρόχειρο τρόπο και με κείμενα που περιείχαν πολλές ανακρίβειες», «δεν βρήκαν τον χρόνο για τη συγκόλληση των βοτσαλωτών αυτά τα τέσσερα χρόνια» επανέλαβε τουλάχιστον τρείς φορές στη διάρκεια της ομιλίας της και κατέληξε με την ευχή «να μπορέσουμε σε δύο χρόνια από σήμερα να καταστήσουμε το μνημείο επισκέψιμο στο κοινό, να κάνουμε το σήμερα χθες».

Στο τέλος της διάλεξης οι διοργανωτές δεν επέτρεψαν στο κοινό ερωτήσεις κοινό, καθώς όπως είπαν επρόκειτο «για αμιγώς πολιτιστική διοργάνωση» και… «υπάρχουν πολλές διχόνοιες στο θέμα αυτό».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β.X.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Κλαυδία Παπαδοπούλου με την ελληνική σημαία στη σκηνή της 69ης Eurovision (φωτ.: EPA / Georgios Kefalas)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Με την Κλαυδία ο πρώτος ημιτελικός για την επιλογή του ελληνικού τραγουδιού

2/02/2026 - 4:27μμ
(Φωτ.: mcf.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Αττίλας ’74» του Μιχάλη Κακογιάννη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης

1/02/2026 - 12:26πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απίθανη ιστορία του τραγουδιού «Με λένε Γιώργο» – Από τον Μητσιά μέχρι τον Μαζωνάκη

31/01/2026 - 7:09μμ
(Πηγή: YouTube/ "Dourgouti Town" Τρέιλερ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Dourgouti Town»: Απόψε η πρώτη τηλεοπτική προβολή του ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε Αρμένιους και Μικρασιάτες

30/01/2026 - 7:03μμ
(Φωτ.: Facebook/Κώστας Αγέρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το συγκλονιστικό ποντιακό τραγούδι του Κώστα Αγέρη για τους αδικοχαμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία

29/01/2026 - 10:20μμ
Σκόρπια αρχιτεκτονικά μέλη από το Μαντείο του Απόλλωνα Χρηστηρίου που ανήκε στην αρχαία πόλη των Αιγών, στη σημερινή δυτική Τουρκία (φωτ.: ΙΗΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα σχεδόν άγνωστο μαντείο του Απόλλωνα αποκαλύπτεται στη δυτική Τουρκία

29/01/2026 - 12:28μμ
(φωτ.: Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ΙΩΣΗΠΟΣ»: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό αποθετήριο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος

23/01/2026 - 6:31μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: 30 χρόνια προσφοράς – Ένας ψηφιακός ορίζοντας για τον πολιτισμό

23/01/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: 80s Noσταλγία)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπέτυ Αρβανίτη: Η κινηματογραφική επιστροφή μιας μεγάλης κυρίας του θεάτρου που συζητήθηκε

22/01/2026 - 6:31μμ
Το σκηνικό της τελετής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα 98α Όσκαρ στο Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλι Χιλς, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Τέσσερις υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο – Iστορικό ρεκόρ για το φιλμ «Αμαρτωλοί»

22/01/2026 - 6:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Καβάλας)

Οι Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές θα ξεσηκώσουν την Καβάλα

21 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Παρχαρίδης σε παλιότερη επίσκεψή του στην Ένωση Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Ακούραστος εργάτης της μνήμης και του ποντιακού πολιτισμού ο Γ. Παρχαρίδης

58 λεπτά πριν
Το κτήριο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΑΑΔΕ: Έτσι θα πιάσει στην τσιμπίδα της τα «μαύρα» ενοίκια

2 ώρες πριν
Εκδήλωση μνήμης στη Θεσσαλονίκη, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, 19 Μαΐου 2011 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης για τον Γιώργο Παρχαρίδη: Ακούραστος εργάτης της Ποντιακής Ιδέας

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από λαμπαδηφορία στην Κατερίνη, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, το 2024 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)

Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην Κατερίνη: Ο Δήμος βγαίνει μπροστά για την ολοκλήρωσή του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ταεκβοντό: Χάλκινο μετάλλιο στη Φουτζέιρα ο Δημητρόπουλος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign