pontosnews.gr
Παρασκευή, 27/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στις 21 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα «ΒορΟινά», με κρασιά της βόρειας Ελλάδας

18/09/2019 - 8:50μμ
Στις 21 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα «ΒορΟινά», με κρασιά της βόρειας Ελλάδας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για την περιοχή της βόρειας Ελλάδας, η οινοποίηση και η απόλαυση του κόκκινου κρασιού είναι παλιά, πολύ παλιά υπόθεση: Πριν από 7.000 χρόνια, οι άνθρωποι στους νεολιθικούς οικισμούς της Μακεδονίας έφτιαχναν και έπιναν κρασί, ενώ στην ανασκαφή του «Ντικιλί Τας», στις Κρηνίδες της Καβάλας, υπάρχει η αρχαιότερη αποδεδειγμένη μαρτυρία οινοποίησης στην ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη, αφού όπως γράφουν οι Nicolas Garnier και Τάνια Βαλαμώτη σε άρθρο τους στο Journal of Archaeological Science (2016), ανιχνεύτηκαν κατάλοιπα από κόκκινο κρασί στο εσωτερικό ενός μεγάλου πιθαριού και μιας μικρής κανάτας σε κατοικία που καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στα 4300 π.Χ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν τις ενδείξεις από τα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα (κουκούτσια και φλούδες σταφυλιού), που είχαν βρεθεί γύρω από τα κομμάτια του πιθαριού.

Τα παραπάνω επισήμανε η υπεύθυνη του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Αγγελική Κουκουβού, στη διάρκεια μιας πολύ ιδιαίτερης βραδινής περιήγησης στις εκθέσεις του Μουσείου, που επικεντρώθηκε σε εκθέματα σχετικά με το κρασί και την άμπελο σε μια διαδρομή 4.000 ετών.


Ο κρατήρας του Δερβενίου (φωτ.: Michael Greenhalgh / commons.wikimedia.org)

Ανάμεσα στα εκθέματα, ο μοναδικής ομορφιάς «κρατήρας του Δερβενίου», χρονολογούμενος από το 330-320 π.Χ., που μοιάζει χρυσός αλλά είναι φτιαγμένος από κράμα χαλκού και κασσίτερου, και στις ανάγλυφες παραστάσεις του αναπαρίσταται με μεγάλη γλαφυρότητα ο ιερός γάμος του Διόνυσου με την Αριάδνη, αλλά και σάτυροι και μαινάδες σε οργιαστικούς χορούς, το ψηφιδωτό δάπεδο του 200-250 μ.Χ., όπου πρωταγωνιστούν ο Διόνυσος και η Αριάδνη, πήλινοι οξυπύθμενοι αμφορείς, που λόγω του ιδιαίτερου σχήματός τους μπορούσαν να αποθηκεύονται εύκολα μπηγμένοι στην άμμο στα αμπάρια των εμπορικών πλοίων, πλούσια διακοσμημένες φαρδιές και ρηχές κύλικες, που οι αρχαίοι Έλληνες ενδέχεται να εμπνεύστηκαν το σχήμα τους από εκείνο των ανοιχτών ενωμένων χεριών με τις παλάμες προς τα πάνω, σκύφη με δύο λαβές και ηθμοί (σουρωτήρια κρασιού).

Η ξενάγηση, που στη διάρκειά της δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο τελετουργικό των συμποσίων της Αρχαιότητας, συνοδεύτηκε από εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων στο αίθριο του μουσείου, ενώ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του 9ου Thessaloniki Food Festival, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την ένωση οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», στο πλαίσιο της ετήσιας οινικής εκδήλωσης των «ΒορΟινών», που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, και πάλι στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Κρασιά από 24 οινοποιεία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 21 Σεπτεμβρίου
Συνεχίζοντας λοιπόν τη διαδρομή αυτή του κρασιού στη βόρεια Ελλάδα, μέχρι να φτάσουμε στο παρόν, στις 21 Σεπτεμβρίου, από τις 18:00 έως τις 22:00, στην Προβλήτα 1 στο λιμάνι, οι επισκέπτες των «ΒορΟινών» θα μπορούν να γευτούν οίνους λευκούς, ροζέ και ερυθρούς, ξηρούς, ημίξηρους, ημίγλυκους, αφρώδεις και ημιαφρώδεις, γλυκείς, και μια σειρά από αμπελοοινικά αποστάγματα, από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια και τα πλέον δημοφιλή οινοποιεία της βόρειας Ελλάδας.

Παρόντες στον χώρο, για τυχόν διευκρινίσεις και συζητήσεις θα είναι και οι δημιουργοί των κρασιών.

Στη διάθεση των επισκεπτών των «ΒορΟινών» θα βρίσκονται και ειδικά θεματικά περίπτερα: το περίπτερο με την επιγραφή «Ο Τρύγος στην πόλη, ο Τρύγος αλλιώς…», που απευθύνεται στους μικρούς επισκέπτες των ΒορΟινών, οι οποίοι με διαδραστικό τρόπο θα γνωρίσουν το σταφύλι και τον τρύγο από το βιωματικό εργαστήρι «Παίζοντας σε Παραδοσιακά Μονοπάτια» (ώρες: 18:30-19:15, 19:30-20:15 και 20:30-21:15). Στο περίπτερο με «Τα ροζέ των ΒορΟινών» θα γίνεται γευστική δοκιμή ροζέ οίνων με τις ετικέτες που έχουν επιλέξει οι οινοποιοί της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», ενώ σε εκείνο για τους «Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» θα παρουσιάζεται το οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» με τα επισκέψιμα οινοποιεία και τους αμπελώνες των 27 οινοποιείων-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» (Ώρες: 20:00, 20:30, 21:00 και 21:30).


(Φωτ.: voroina.gr)

Παράλληλα, θα υπάρχει γευστική δοκιμή των καλύτερων οίνων και του καλύτερου αποστάγματος του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων 2019», ενώ και το Thessaloniki Food Festival θα συμμετέχει στα ΒορΟινά, με τις ετικέτες «Γοργόνα» του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης και αρτοποιήματα «Κουκουμέρια» εμπνευσμένα από το αμπέλι και το κρασί. Τα «ΒορΟινά» αποτελούν μια από τις πλέον αγαπητές οινικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα που το οινόφιλο κοινό αγκάλιασε από το 2005, όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Από τότε έχει καθιερωθεί και διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο με τη θερμή ανταπόκριση χιλιάδων Βορειοελλαδιτών (και όχι μόνο) φίλων του κρασιού, επαγγελματιών και καταναλωτών.

Η είσοδος για την κεντρική εκδήλωση «Τα ΒορΟινά» στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι 5 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει το συλλεκτικό ποτήρι γευσιγνωσίας.

Τα ΒορΟινά πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Thessaloniki Food Festival» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών.

Στο πλαίσιο των ΒορΟινών, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το masterclass «Τόπος ή τρόπος;» με τον master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Πρόκειται για μια άσκηση πάνω στον αμπελώνα και το στιλ των κορυφαίων οινοποιών της βόρειας Ελλάδας, με τη συμμετοχή του κοινού.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλ.Γ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ.:  EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνουν έξι σταθμοί το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου με εντολή της Αστυνομίας

26/02/2026 - 11:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των συγκεντρώσεων στην Αθήνα

26/02/2026 - 9:52μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίγιο: Στη φυλακή ο 46χρονος κατηγορούμενος για τον τραυματισμό τεσσάρων ανηλίκων με όπλο

26/02/2026 - 8:56μμ
Συλλαλητήριο από φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους στην Αθήνα, με βασικό αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2026.  (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τρία χρόνια από τα Τέμπη: Μαζικές ήταν οι μαθητικές και φοιτητικές πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ναύπλιο

26/02/2026 - 8:20μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Στάση εργασίας σε τρένα και τραμ το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου – Τρία χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών

26/02/2026 - 5:03μμ
Το σημείο της φονικής πυρκαγιάς στη βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Βιολάντα: Στον ανακριτή Τρικάλων το πόρισμα του ΕΜΠ – Η διάβρωση των σωλήνων οφείλεται σε λάθη και παραλείψεις

26/02/2026 - 3:47μμ
Στιγμιότυπο από το σημείο στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης στο Πλατύ Ημαθίας, όπου σύμφωνα με την καταγγελία του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη σημειώθηκε δολιοφθορά (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης: Προκαταρκτική έρευνα για τα κομμένα καλώδια τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο

26/02/2026 - 2:57μμ
Ηλεκτρικό λεωφορείο του ΟΑΣΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία των Τεμπών: Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ στις 28 Φεβρουαρίου

26/02/2026 - 1:36μμ
Η Νίκη Κεραμέως στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκη Κεραμέως: Νέο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης για 2.000 ανέργους σε Θράκη και Ανατολική Μακεδονία

26/02/2026 - 1:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Predator: Ένοχοι χωρίς ελαφρυντικό και οι τέσσερις κατηγορούμενοι

26/02/2026 - 11:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Europa League: Λύγισε στο Βίγκο ο ΠΑΟΚ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Euroleague: Ξύπνησε αργά και έχασε από την Παρί ο Παναθηναϊκός

6 ώρες πριν
Το μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ.:  EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλείνουν έξι σταθμοί το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου με εντολή της Αστυνομίας

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Europa League: Επική πρόκριση στα πέναλτι και στους «16» ο Παναθηναϊκός

7 ώρες πριν
Εικόνα από την ταινία «Άγιος Παΐσιος»

Ελληνικός κινηματογράφος και χριστιανική πίστη – Γνωστές, αλλά και ξεχασμένες ελληνικές ταινίες που αναζητούν το θαύμα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΗΠΑ–Ιράν: «Σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες της Γενεύης, λέει το Ομάν

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign