pontosnews.gr
Κυριακή, 1/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Υπερψηφίστηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το Μάτι από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

10/09/2019 - 9:30πμ
Υπερψηφίστηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το Μάτι από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση και υπερψήφιση κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορά την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη «λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 και τη σύσταση και καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας “Μάτι Ξανά”».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της ΜεΡΑ25, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συζήτησή του στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη.

Είχαν προηγηθεί οι ακροάσεις εξωκοινοβουλευτικών φορέων, που έκαναν παρατηρήσεις και προτάσεις επί της ΠΝΠ, ενώ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, δήλωσε πρόθυμος να συναινέσει «σε οποιαδήποτε λογική πρόταση» και προανήγγειλε την επέκταση της ρύθμισης και για τους πυρόπληκτους της Κινέτας, που υπέστη μεγάλες φυσικές καταστροφές το καλοκαίρι του 2018.  Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θα καταθέσει ρυθμίσεις, που θα αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των ειδικών και τοπικών χωρικών σχεδίων. 

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, χαρακτήρισαν θετικό το νομοσχέδιο, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη επίσπευσης και απλοποίησης των διαδικασιών για την γρήγορη αποκατάσταση των περιοχών της Ανατολικής Αττικής. Ο νομικός σύμβουλος της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων Γιώργος Τράντας, υπογράμμισε την ανάγκη να καταστεί σαφές στη ΠΝΠ, ότι τηρούνται οι κανόνες του κοινοτικού δικαίου που αφορούν την αρχή διαφάνειας και του ανταγωνισμού, όχι μόνο για την ορθή λειτουργία του υπό σύσταση νέου Οργανισμού αλλά και όλων των προσώπων που θα εμπλακούν στο νέο φορέα. 

Η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, επεσήμανε ότι δεν πρέπει μέλος του να συμμετέχει στο Δ.Σ της εταιρίας όπως προβλέπεται στη ΠΝΠ, αλλά να υπάρξει προσυμβατικός έλεγχος. «Αντιλαμβάνομαι τις επείγουσες διαδικασίες, όμως ενόψει των παρεκκλίσεων για τις δημόσιες συμβάσεις, χρειάζεται προσοχή ώστε να υπάρχει διαφάνεια, υγιής ανταγωνισμός και κανόνες χρηστής διαχείρισης», ανέφερε η Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, σημειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο να υπάρξει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας σχετικά με την προβλεπόμενη στην ΠΝΠ, εξαίρεση της εταιρείας από τον προσυμβατικό έλεγχο.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, υπεραμύνθηκε της ρύθμισης με την οποία το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει την ευθύνη ανάθεσης της σύνταξης χωρικού σχεδίου για τη περιοχή, καθώς και τη δυνατότητα να κάνει απευθείας αναθέσεις έργου, τονίζοντας ότι θα τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα. Όπως υποστήριξε ο Γιώργος Στασινός, αν ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία, θα απαιτούνταν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου, με το κόστος να ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ το ΤΕΕ, όπως είπε, θα το κάνει μέχρι τον Ιούλιο με 500.000 ευρώ και εθελοντική εργασία. Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Διονύσης Γκούτας, πρότεινε την επικαιροποίηση των δασικών χαρτών με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1975.

Επιτάχυνση των διαδικασιών για να λυθούν προβλήματα που παραμένουν άλυτα, καθώς όπως είπε, «ανεξάρτητα από την πολιτική βούληση υπάρχει και το γραφειοκρατικό δημόσιο κράτος που τις δυσχεραίνει», ζήτησε η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και κατοίκων του Νέου Βουτζά, Έμυ Κροκίδη. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της σύστασης και λειτουργίας της εταιρείας ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ, τονίζοντας ότι η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να δώσει λύσεις, ενώ επεσήμανε ότι «όλα τα σπίτια που κάηκαν πρέπει να ξανακτιστούν, εκτός από εκείνα που συνιστούν καραμπινάτες περιπτώσεις παρανομίας». 

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπούρνος, έδωσε έμφαση στην λειτουργία της εταιρίας ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέψουν φαλκιδεύσεις, καθώς θα διαχειρίζεται μεγάλα ποσά. Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων στο Μάτι, Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος, ζήτησε μεταξύ άλλων να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης των εγκαυματιών. Τόσο ο Γρηγόρης Σταμούλης, δήμαρχος Μεγάρων όσο και ο Γιώργος Γκιώνης, δήμαρχος Αγίων Θεοδώρων, ζήτησαν να συμπεριληφθούν στη ΠΝΠ για το Μάτι και οι δικές τους περιοχές, προκειμένου να αποκατασταθεί η «αδικία». Ο Δαμασκηνός Μεντής, πρόεδρος του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ανατολικής Αττικής, ζήτησε να αποζημιωθούν στο 100% όσοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο Μάτι και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να έχει την ευθύνη για όλες τις διαδικασίες και όχι ιδιωτικές εταιρίες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσα Θωμά.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Άγριο επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας – Συνελήφθη 34χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας της συντρόφου του

1/03/2026 - 11:47πμ
Ορισμένα από τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν στο ΑΠΘ (φωτ.: ΑΠΘ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 500 δέντρα φύτεψε το ΑΠΘ, το πρώτο αφιερώθηκε στους φοιτητές-θύματα των Τεμπών

1/03/2026 - 9:40πμ
(Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις

1/03/2026 - 8:17πμ
Συγκέντρωση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας για την συμπλήρωση τριών χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τις ζωές 57 ανθρώπων, Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026. (Θανάσης Καλλιάρας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Συγκινητικές στιγμές στο τρισάγιο της οικογένειας Πλακιά στην Καλαμπάκα – Πάνω από 40.000 οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της Αθήνας, 200 προσαγωγές και 19 συλλήψεις

28/02/2026 - 11:55μμ
(Φωτ.: ertnews/glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

H Μέση Ανατολή φλέγεται: Διπλωματικός μαραθώνιος Τραμπ και πληροφορίες για «φωτογραφία της σορού» του Χαμενεΐ

28/02/2026 - 11:27μμ
Νεκρή εντοπίστηκε έγκυος γυναίκα στον Κολωνό μέσα στο σπίτι της, επί της οδού Καλλικρατίδου με τραύμα στο κεφάλι (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στον Κολωνό: Νεκρή 31χρονη έγκυος μέσα στο σπίτι της

28/02/2026 - 10:03μμ
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald-R. Ford ενώ αποχωρεί από τη ναυτική βάση της Σούδας (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκλεισε η βάση στη Σούδα λόγω των ιρανικών πληγμάτων σε αμερικανικές βάσεις

28/02/2026 - 9:35μμ
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να τιμήσουν τη μνήμη των 57 νεκρών (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος των Τεμπών: Κουκουλοφόροι επιχείρησαν να αμαυρώσουν τις πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Ογκώδη συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα

28/02/2026 - 5:17μμ
(Φωτ.: EPA / ATEF SAFADI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Γραμμή έκτακτης ανάγκης από το ΥΠΕΞ – Σε συνεχή επικοινωνία με τα ελληνικά πλοία το υπ. Ναυτιλίας

28/02/2026 - 2:11μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Με ήπιο καιρό, σχεδόν ανοιξιάτικο, φεύγει ο Φεβρουάριος

28/02/2026 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διασώστες μεταφέρουν μια σορό από τα συντρίμμια κτηρίου που δέχθηκε πλήγμα από ιρανικό πύραυλο στην περιοχή Μπέιτ Σεμές (φωτ.: . EPA/Abir Sultan)

Τουλάχιστον εννέα νεκροί από ιρανικό πλήγμα στο Ισραήλ, τρεις νεκροί στα ΗΑΕ – Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για Έλληνες πολίτες

16 λεπτά πριν
Σιίτης μουσουλμάνος στο Κασμίρ θρηνεί για τον θάνατο του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των αμερικανικών και ισραηλινών επιθέσεων στο Ιράν (φωτ: EPA/Farooq Khan)

Αλί Χαμενεΐ: Ο γιος ενός φτωχού ιμάμη που έφτασε να ασκεί απόλυτη θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική εξουσία – Πώς προδόθηκε η θέση του

51 λεπτά πριν
Η συγγραφέας Γιούλη Γεωργιάδου σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα (φωτ.: Παύλος Νικολαΐδης)

Αφιέρωμα στην ποντιακή διάλεκτο και… μασχαρείας σο ποδάρ’ από τους «Αργοναύτες» του Waiblingen

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)

Νέα αύξηση κατώτατου μισθού τον Απρίλιο: Οι προτάσεις των φορέων και ο στόχος για 950 ευρώ το 2027

2 ώρες πριν
Φωτογραφία από τη βιντεοσκόπηση του χορού Σέρρα στον Άγιο Παντελεήμονα Μικροδάσους Κιλκίς για την καταλογογράφηση του Πυρρίχιου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς (φωτ.-εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Παύλος Τσιλογλανίδης: Οι χοροί μας είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας και η παλικαροσύνη μας (Μέρος Β΄)

3 ώρες πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Η φανέλα του αιώνα του ΠΑΟΚ – Τα χρώματα μας. Οι ρίγες μας. Από γενιά σε γενιά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign