pontosnews.gr
Κυριακή, 17/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι καρδιοπαθείς ωφελούνται περισσότερο από την άσκηση από ό,τι οι υγιείς

5/09/2019 - 11:30πμ
Οι καρδιοπαθείς ωφελούνται περισσότερο από την άσκηση από ό,τι οι υγιείς
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι άνθρωποι με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα ωφελούνται περισσότερο από τους υγιείς όταν ασκούνται σωματικά, και γενικότερα ακολουθούν έναν ενεργητικό τρόπο ζωής, σύμφωνα με νέα νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτή τη συγκριτική διαπίστωση.

Οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρ Σανγκ-Γου Γεόνγκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στο Παρίσι την Κυριακή, καθώς και σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό European Heart Journal της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος εξαετίας για σχεδόν 442.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 60 ετών, από τους οποίους οι 131.600 είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα και οι υπόλοιποι όχι.

Ανάλογα με τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας κάθε συμμετέχοντος μέσα στην εβδομάδα, υπολογίστηκε ένα «σκορ» σε μονάδες μεταβολικού ισοδύναμου (λεπτά ΜΕΤ ανά εβδομάδα).

Για κάθε 500 λεπτά μεταβολικού ισοδύναμου άσκησης, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειωνόταν κατά 14% για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς έναντι μόνο 7% για όσους δεν είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μεταξύ των ατόμων με καρδιαγγειακά προβλήματα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους έκαναν μόνο καθιστική ζωή και καθόλου άσκηση (περίπου ο ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες), ήταν κατά μέσο όρο 27% μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους που ασκούνταν περισσότερο από όλους (τουλάχιστον 1.500 λεπτά ΜΕΤ ή μεταβολικού ισοδύναμου την εβδομάδα). Για όσους ασκούνταν έως 500 λεπτά ΜΕΤ εβδομαδιαίως, ο κίνδυνος ήταν μόνο κατά 8% αυξημένος.

«Οι άνθρωποι με καρδιαγγειακά προβλήματα έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικής άσκησης σε σχέση με τους υγιείς, όμως όσο περισσότερο ασκούνται, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου μέσα στην επόμενη εξαετία. Το βασικό συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι ότι οι πρώτοι έχουν μεγαλύτερο όφελος από έναν σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής από ό,τι όσοι δεν έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις», τόνισε ο δρ Γεόνγκ.

Μεταξύ άλλων, η σωματική άσκηση βοηθά στον έλεγχο γνωστών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και το σάκχαρο, καθώς επίσης μειώνει τα επίπεδα συστημικής (χρόνιας) φλεγμονής, αλλά και συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο.

Οι Nοτιοκορεάτες επιστήμονες τόνισαν ότι οι γιατροί πρέπει να δίνουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη σημασία της σωματικής άσκησης και να συμβουλεύουν σχετικά τους ασθενείς τους να ασκούνται όσο γίνεται περισσότερο.

Ένας απλός τρόπος για να πετύχει κανείς τα 500 λεπτά μεταβολικού ισοδύναμου (ΜΕΤ) την εβδομάδα είναι να κάνει γρήγορο περπάτημα για 30 λεπτά πέντε φορές μέσα στην εβδομάδα ή να κάνει κάτι πιο έντονο (π.χ. ορειβασία) για 75 λεπτά μια φορά την εβδομάδα. Αν συνδυάσει περπάτημα (πέντε 30λεπτα) και ορειβασία (δυόμισι ώρες την εβδομάδα), τότε μπορεί να φθάσει τα 1.500 λεπτά ΜΕΤ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/taokinesis-2290689/)
ΥΓΕΙΑ

Τι ζητά η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

1/08/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: mathias70 / pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

30/07/2025 - 7:38μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκαν στη Βρετανία τα πρώτα μωρά με DNA από 3 ανθρώπους

17/07/2025 - 12:33μμ
Επιχρωματισμένη ηλεκτρονική μικρογραφία του βακτηρίου της σύφιλης Treponema pallidum. Αρκετά σπειροειδή βακτήρια έχουν επισημανθεί με χρυσό (φωτ.: NIAID)
ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη-Βλενόρροια: Αυξήθηκαν τα περιστατικά στην Ελλάδα εν μέσω Covid-19 – Ποιοι οι βασικοί ένοχοι

12/07/2025 - 5:33μμ
Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

12/07/2025 - 11:02πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τα «dupes» καλλυντικά κρύβουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποιούν ειδικοί

11/07/2025 - 4:20μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Gathany / Centers for Disease Control)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2025

9/07/2025 - 4:55μμ
(Πηγή: iSea)
ΥΓΕΙΑ

iSea: Γνωρίζουμε στ’ αλήθεια τι τρώμε; – Είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, πωλούνται με… ψευδώνυμο

7/07/2025 - 1:18μμ
Αθηναίοι και τουρίστες προστατεύονται με όποιo τρόπο μπορούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά τον καύσωνα – Πρόληψη και αντιμετώπιση

6/07/2025 - 6:52μμ
Δείγμα του μύκητα Aspergillus flavus, στο εργαστήριο (φωτ.: Bella Ciervo)
ΥΓΕΙΑ

Τοξικός μύκητας της «κατάρας των Φαραώ» μετατρέπεται σε φάρμακο κατά της λευχαιμίας

24/06/2025 - 4:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας - Νομού Ημαθίας)

Τριήμερο παμποντιακό πανοΰρ στην Επισκοπή Νάουσας

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή πανήγυρη στον αυλόγυρο της Παναγίας Σουμελά Αχαρνών (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Παναγία Σουμελά Αχαρνών)

Ιερά πανήγυρις για την Παναγία και τον Πόντο και φέτος στις Αχαρνές

2 ώρες πριν
Ο Μπάμπης Καπουρτίδης με την ποντιακή φορεσιά σε εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας (φωτ.: veriotis.gr)

«Προσβολή σε ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό» η απέλαση του Μπάμπη Καπουρτίδη από την Τουρκία

3 ώρες πριν
Ένα Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Condor (φωτ.: EPA / Friedeman Vogel)

Αεροσκάφος «έχασε» τον έναν κινητήρα πάνω από την Κέρκυρα

4 ώρες πριν
Θεία Λειτουργία στην ιστορική Παναγία Σουμελά του Πόντου (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Ξανά στη Σουμελά του Πόντου οι χριστιανοί, αλλά για τα Εννιάμερα της Παναγίας και χωρίς τον Πατριάρχη

4 ώρες πριν
Όχημα και αξιωματικός της εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Anna Rose Layden)

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η ανάπτυξη της εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον με εντολή Τραμπ

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign