pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρέθηκε γονίδιο που συνδέεται με μειωμένη ανάγκη για ύπνο

29/08/2019 - 9:10μμ
Βρέθηκε γονίδιο που συνδέεται με μειωμένη ανάγκη για ύπνο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα γονίδιο φαίνεται να έχει άμεση επίδραση στην ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται κάποιος, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα που επικαλείται το ScienceDaily. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από την επιστημονική επιθεώρηση Νeuron, επικεντρώθηκε στη μελέτη των μελών μιας οικογένειας που είχαν μειωμένη ανάγκη για ύπνο.

O Λούις Πτάτσεκ, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, είπε πως είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον ύπνο, δεδομένου ότι ένας μέσος άνθρωπος περνά έτσι το ένα τρίτο της ζωής του, και τόνισε ότι η παρούσα έρευνα μελέτησε το πώς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και διαφορετικοί νευρώνες επηρεάζουν τον ύπνο και την αϋπνία.

Όταν μελετήθηκε μια οικογένεια στην οποία όλα τα μέλη λειτουργούσαν κανονικά μόνο με έξι ώρες ύπνου, βρέθηκε μια πολύ σπάνια μετάλλαξη του γονιδίου ADRB1. Οι ερευνητές στη συνέχεια διεξήγαγαν πειράματα σε ποντίκια που έφεραν την παραλλαγμένη μορφή αυτού του γονιδίου. Βρέθηκε ότι τα ποντίκια που είχαν αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο κοιμόντουσαν 55 λεπτά λιγότερο συγκριτικά με εκείνα που δεν το είχαν.

Οι άνθρωποι αντίστοιχα που ήταν φορείς αυτού του μεταλλαγμένου γονιδίου βρέθηκε ότι κοιμούνται κατά μέσο όρο δύο ώρες λιγότερο.

Αυξημένα επίπεδα του γονιδίου βρέθηκαν στο τμήμα του εγκεφαλικού στελέχους το οποίο εμπλέκεται σε ασυνείδητες δραστηριότητες όπως είναι η αναπνοή και η κίνηση των ματιών. Επιπρόσθετα, οι φυσιολογικοί νευρώνες ADRB1 σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου είναι πιο δραστήριοι όταν είμαστε ξύπνιοι αλλά και στη διάρκεια του ύπνου REM (rapid eye movement), ενώ κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε στα υπόλοιπα στάδια του ύπνου. Οι μεταλλαγμένοι νευρώνες ήταν πιο δραστήριοι από τους μη μεταλλαγμένους, οπότε πιθανότατα συμβάλλουν στο να κοιμόμαστε λίγο.

Το εύρημα επιβεβαιώθηκε με τη χρήση της οπτογενετικής. Όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φως για να ενεργοποιήσουν τους νευρώνες ADRB1, τα ποντίκια ξύπνησαν αμέσως.

Η Γινγκ-Χούι Φου, γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, τονίζει ότι η έρευνα αυτή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη ρύθμιση του ύπνου. «Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με πληθώρα προβλημάτων υγείας όπως ο καρκίνος, αυτοάνοσες διαταραχές, καρδιαγγειακές νόσοι και το Αλτσχάιμερ», τονίζει.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΛΑ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο ΕΟΦ για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σταθερή η εικόνα στην Ελλάδα

22/03/2026 - 2:57μμ
(Φωτ.: shebaonline.org)
ΥΓΕΙΑ

Ανοσοκύτταρα CAR-T καταπολεμούν αιματολογικούς καρκίνους απευθείας στο σώμα – Ένα από τα ισχυρά όπλα των ογκολόγων

19/03/2026 - 1:07μμ
(Φωτ.: Pixabay / Vasily Sukovatitsyn)
ΥΓΕΙΑ

Άτμισμα και κάπνισμα στους εφήβους: Γιατί η Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο

15/03/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

7/03/2026 - 9:27πμ
(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τρίτη ηλικία: Περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων μένουν κρυφά, γιατί τα θύματα φοβούνται

18/02/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: M Ameen / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Βρέφος έλαβε θεραπεία για όγκο όσο ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα – «Σήμερα είναι τριών μηνών και χαρούμενος»

17/02/2026 - 3:25μμ
Εικόνα από τη συσκευασία του προϊόντος «Mushroom Muscimol Gummies»
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται ζελεδάκια και παρόμοια γλυκίσματα που περιέχουν μουσκιμόλη

10/02/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΥΓΕΙΑ

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» την παχυσαρκία – Δωρεάν πρόγραμμα σε πανεπιστημιακές κλινικές

10/02/2026 - 12:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Μέσα στο 2026 η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

9/02/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Διεθνής Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Τέσσερις στους δέκα καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί – Κυριότερη αιτία το κάπνισμα

4/02/2026 - 10:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com)

Άστατος ο καιρός με τοπικές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά

21 λεπτά πριν
Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

8 ώρες πριν
Ο ιερός ναός Κυρίλλου και Μεθοδίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου)

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 12,5 ετών στον αρχιμανδρίτη που μάζεψε δωρεές 1,5 εκατ. ευρώ ισχυριζόμενος ότι θα γινόταν μητροπολίτης

8 ώρες πριν
Εικόνα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μεταφορών. Τεχνικός έλεγχος - Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων, συγκοινωνιακοί φορείς, επιβατικές - οδικές - εμπορευματικές μεταφορές, ηλεκτροκίνηση, Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ρυθμίσεις για τις πρότυπες προτάσεις, Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών – Με ονομαστική ψηφοφορία πέρασαν οι διατάξεις για τα ταξί

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

9 ώρες πριν
Το Λαμασσού (ταύρος με φτερά και ανθρώπινο κεφάλι) τοποθετούταν ως φύλακας στις εισόδους των βασιλικών ανακτόρων των Ασσυρίων (πηγή: assyrians.gr)

Οι Ασσύριοι ετοιμάζονται για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς τους

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign