pontosnews.gr
Κυριακή, 18/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μανούσος Μανουσάκης: Να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία η παγκόσμια κοινότητα

19/07/2019 - 3:49μμ
«Το κόκκινο ποτάμι»: Πλάνα από τα γυρίσματα του τελευταίου επεισοδίου – Έπεσε η αυλαία της επιτυχημένης σειράς (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σήμερα Παρασκευή ολοκληρώνονται τα γυρίσματα του πολυσυζητημένου σίριαλ που σκηνοθετεί ο Μανούσος Μανουσάκης «Το κόκκινο ποτάμι», το οποίο είναι βασισμένο στο ομότιτλο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ο γνωστός σκηνοθέτης μίλησε για όλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ράδιο «Χρόνος 87,5 fm».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ακολουθεί η συνέντευξη στον δημοσιογράφο Δήμο Μπακιρτζάκη:

Η σειρά «Το κόκκινο ποτάμι» είναι πολυαναμενόμενη, με ιστορικά και συγκινησιακά στοιχεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Γιατί επιλέξατε το γύρισμα αυτής της σειράς και ποιες οι αναφορές και οι ομοιότητες με το σήμερα;
Η ιστορία μας ξεκινάει το 1908 και τελειώνει το 1922. Σε αυτό το χρονικό διάστημα βλέπουμε τα δεινά του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, την εξόντωση του ελληνισμού από τον Πόντο και από τα παράλια της Ιωνίας. Παρακολουθούμε όλο αυτό το δράμα του ελληνισμού, μια ιστορία άγνωστη σε πολλούς την οποία αποφασίσαμε να την μοιραστούμε με τον κόσμο, γιατί λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον, όπως λέει και η ρήση. Βλέπουμε ότι η ιστορία αυτή είναι πάρα πολύ σύγχρονη, η εποχή μας είναι τόσο ρευστή όπως ήταν και η εποχή τότε.

Τότε οι άνθρωποι νόμιζαν ότι η καθημερινότητά τους ήταν απρόσβλητη, αλλά ξαφνικά μέσα σε μια ώρα έχασαν τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους, όλα ανετράπησαν, σταμάτησε να υπάρχει νόμος, τάξη, ήθος. Μέσα σε μια ώρα έχασαν σπίτια και περιουσίες, σύρθηκαν στο θάνατο, σκοτώθηκαν, σφάχτηκαν, βιάστηκαν, εξακοντίστηκαν από τα σπίτια τους σε μια γενοκτονία πρωτοφανή για τα διεθνή δεδομένα.


Από τα γυρίσματα στα Τρίκαλα

Το θέμα είναι να την αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα. Αυτό το οποίο πρέπει, με όλες τις δυνάμεις μας, οι ελληνικές κυβερνήσεις να επιδιώξουν να αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα. Το έργο μας «Το κόκκινο ποτάμι» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη, απογόνου Ποντίων και εκπληκτικού γνώστη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού. Ένας άνθρωπος έμφορος συναισθημάτων και γνώσεων που είναι ένας πολύτιμος βοηθός και σύμβουλος σε όλα μας τα βήματα, το βιβλίο του πραγματικά είναι βίβλος για εμάς.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων βρίσκεστε σε πολλές ελληνικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Ξάνθη αυτό το διάστημα. Τι εισπράττετε στις πόλεις όπου βρίσκεστε;
Όπου γίνονται γυρίσματα ο κόσμος μάς αγκαλιάζει, κι αυτό είναι κάτι το απίστευτο, δεκάδες εθελοντές, βοηθοί ηθοποιοί αλλά πρωταγωνιστές στη μικρή σκηνή τους. Είναι συγκινητική η ανταπόκριση.

Δουλειά μας είναι να γράφουμε σενάρια, την πραγματικότητα με έναν τρόπο γοητευτικό, εύληπτο, που δεν σε κάνει να βαριέσαι, ο θεατής να ταυτίζεται με τους ήρωες.

Αισθανόμαστε συγκινησιακή φόρτιση στα γυρίσματα και θα είμαστε σε θέση να την μεταδώσουμε, γιατί εμείς είμαστε οι πρώτοι θεατές του έργου μας. Το συνεργείο είναι οι πρώτες θεατές και είναι το βαρόμετρο – βλέπω πάντα τα πρόσωπα του συνεργείου, για να δω αν πετύχαμε, αν είναι ικανοποιημένοι.


Οι πρωταγωνιστές στα γυρίσματα στην Ξάνθη (πηγή: εφ. Χρόνος)

Έρχεστε σε επαφή και με πολλούς ποντιακούς συλλόγους κι ανθρώπους με βιώματα.
Και είναι τεράστια η ευθύνη μας απέναντι στους ανθρώπους μας που αντλούν τις αναμνήσεις των βιωμάτων. Οι Πόντιοι που γνωρίσαμε πραγματικά μας εξέπληξαν για το πώς μεταφέρουν την ιστορία στα παιδιά τους από μωρά. Νέοι μιλούν ποντιακά, χορεύουν και γνωρίζουν την ιστορία τους. Είναι μοναδικό αυτό. Διατηρούν ζωντανή τη μνήμη σε παιδιά που δεν έχουν δει ποτέ τον τόπο, δηλαδή δεν υπάρχει που λένε «θα γυρίσω».

Χωρίς να έχουν βιώσει τον τόπο, τον αισθάνονται τόπο τους.

Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή, που χρειάστηκε αρκετά μεγάλος προϋπολογισμός, και γυρίζεται εν μέσω κρίσης. Πώς τα καταφέρνετε;
Η σειρά θα ξεκινήσει να προβάλλεται τον Οκτώβριο, και παράλληλα εμείς θα συνεχίζουμε τα γυρίσματα για άλλους έξι μήνες. Το Open μάς εξασφάλισε και διέθεσε τα μέσα για να γίνει η σειρά. Το μεγαλύτερο κονδύλι στον προϋπολογισμό μας παραδόξως δεν είναι τα χρήματα, αλλά η ψυχή των ανθρώπων που συμμετέχουν – κι αυτό δεν μετριέται με χρήματα, είναι μια αξία που είτε την πετυχαίνεις είτε δεν την πετυχαίνεις. Η ψυχή είναι το κύριο κεφάλαιό μας, όχι το χρήμα το χάρτινο.

Η κρίση πάντως έχει φέρει και ένα νέο τοπίο, με πολλές παραγωγές ευτελούς περιεχομένου. Ποια η θέση σας για όσα βλέπουμε στην τηλεόραση;
Βομβαρδιζόμαστε με πάρα πολλή ευτέλεια, όχι μόνο τηλεοπτικά, αλλά γενικώς στη ζωή μας. Ευτέλεια πολιτική, πολιτιστική και θεάματος. Δεν είναι η τηλεόραση το κακό παιδί κι όλα τα άλλα είναι καλά. Η τηλεόραση αντανακλά έναν κόσμο, μια κοινωνία, ένα ήθος κι έναν πολιτισμό, δεν πέφτει από τον Άρη, είναι δημιούργημα της κοινωνίας μας κι αυτήν αντικατοπτρίζει.

Δεν είναι όλα ευτελή όμως, μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε πού ξεκινάει αυτός ο ευτελισμός και νομίζω ξεκινάει από τον πολιτισμό της καθημερινότητας τον οποίο κι έχουμε απολέσει.

Η σειρά είναι συνυφασμένη και με την φιλοπατρία;
Στην Ελλάδα εκχωρήθηκαν έννοιες σε μια ακροδεξιά. Χάσαμε το δικαίωμα να λέω αγαπώ την πατρίδα μου, αναρτώ σημαία, φοβούμενοι μήπως θεωρηθούμε ακροδεξιοί. Είμαστε η μοναδική χώρα που έχει απεμπολήσει το δικαίωμα να αγαπά την πατρίδα της και το έχει εκχωρήσει στους ακραίους. Κι αυτό είναι ένα μοναδικό επίτευγμα παγκοσμίως. Εκχωρήσαμε την φιλοπατρία στον εθνικισμό. Αυτοί κάνουν την δουλειά τους, την κάνουν καλά, αλλά εμείς τα εκχωρήσαμε αυτά τα δικαιώματα.

Μέσα από αυτή την σειρά θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες να λένε «αγαπώ την πατρίδα μου» και να μην θεωρούνται ακραίοι, μορφώματα και τέτοια.

Δήμος Μπακιρτζάκης

  • Πηγή: xronos.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι δύο όψεις του χρυσού στατήρα από την ταφή του πολεμιστή: ο θεοποιημένος Αλέξανδρος και η Αθηνά που κρατά τη Νίκη (φωτ.: Abramzon κ.ά., Russian Archaeology, 2026 / Arkeonews)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρωσία: Χρυσός «οβολός του Χάροντα» στον τάφο πολεμιστή της εποχής του Μιθριδάτη

17/10/2026 - 6:00μμ
Από την Έξοδο των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τον Οκτώβριο του 1922. Περίπου 160.000 πρόσφυγες διέσχισαν τον Έβρο μεταφέροντας μέρος της κινητής περιουσίας τους (πηγή: Χρήστος Χατζηιωσήφ [επιμ.], «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

6o Διεθνές Συνέδριο Ι.Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς: Η Ανατολική Θράκη στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας

17/10/2026 - 12:31πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μενδώνη: H Συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας

14/10/2026 - 7:07μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή παράδοσης αρχαίων ελληνικών αντικειμένων που επιστρέφονται στο ελληνικό κράτος από το κράτος του Ισραήλ (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ισραήλ επέστρεψε στην Ελλάδα 22 αρχαιότητες

13/10/2026 - 4:02μμ
Το τέμενος Χαμζά Μπέη, γνωστό στη Θεσσαλονίκη ως Αλκαζάρ (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτό για το κοινό το Τέμενος Χαμζά Μπέη – Το γνωστό σε όλους Αλκαζάρ

10/10/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: Facebook/ Εκδοτικος Οίκος Τόπος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε, στα 79 του, ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος

9/10/2026 - 9:12μμ
Εικόνα από το εσωτερικό του Τεμένους Χαμζά Μπέη, στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το αποκατεστημένο Αλκαζάρ

9/10/2026 - 6:59μμ
Σκίτσο της Αν Κάρσον για λογαριασμό της Σουηδικής Ακαδημίας (πηγή: Χ / The  Nobel Prize / Niklas Elmehed)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026 στην ελληνίστρια Αν Κάρσον – «Είναι τρελό. Είναι όλοι τρελοί»

8/10/2026 - 4:37μμ
Το μαρμάρινο άγαλμα του Τιβέριου (αριστερά) και η έγχρωμη ανακατασκευή του με ροζ μανδύα (δεξιά) (φωτ.: Ny Carlsberg Glyptotek)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τιβέριος στα ροζ: Η μόδα της εξουσίας και τα αγάλματα από τη Μικρά Ασία

7/10/2026 - 7:02μμ
Στιγμιότυπο από την ανανέωση του Μνημονίου Κατανόησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιοκαπηλία: Ελλάδα και ΗΠΑ παρατείνουν το «μπλόκο» έως το 2031

7/10/2026 - 5:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: maddie_jade_dancer/Instagram)

Μαντλίν Κωνσταντάκος: Η 17χρονη Ελληνοαυστραλή μπαλαρίνα που άφησε το Σίδνεϊ για να κυνηγήσει το όνειρό της στο Λονδίνο

6 ώρες πριν
Κίτρινη κάρτα σε αγώνα της Super League (φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Ποδόσφαιρο: Κίτρινη κάρτα από… οθόνη – Το πείραμα της Ουρουγουάης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αλβανία – Βίαιες συγκρούσεις στα Τίρανα για πέμπτη ημέρα με συλλήψεις και χρήση πλαστικών σφαιρών

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Μακρόν, Λεκορνί και Μελόνι καταδικάζουν τη βία μετά τις διαδηλώσεις σε Γαλλία και Ιταλία – Μελανσόν και ιταλική αντιπολίτευση στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

8 ώρες πριν
Σε ταράτσα πολυκατοικίας στην οδό Νέστορος στην Νίκαια, εντοπίστηκε παλιός οπλισμός.Επιχείρηση των ΤΕΕΜ για την παραλαβή τους, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Νίκαια: Βρέθηκαν δύο χειροβομβίδες, όπλο και περισσότερα από 150 φυσίγγια σε ταράτσα πολυκατοικίας

8 ώρες πριν
Η Ευανθία (Έφη) Δημητρακοπούλου στη Μελβούρνη, περίπου το 1958, τη χρονιά που μετανάστευσε μόνη της από την Ελλάδα στην Αυστραλία (φωτ.: Ευγενική παραχώρηση της Ευανθίας Λέγγα / Museums Victoria) - Ένθετη φωτογραφία του ξύλινου κουταλιού που είχε φτιάξει για εκείνη ο αδελφός της Δημήτρης (φωτ.: Museums Victoria)

«Δεν είχαμε πολλά τότε, αλλά το σπίτι ήταν πάντα γεμάτο αγάπη»: Η συγκινητική ιστορία μιας Ελληνίδας μετανάστριας που έφυγε για την Αυστραλία με ένα διαβατήριο και ένα… ξύλινο κουτάλι!

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV