pontosnews.gr
Κυριακή, 30/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια ανατριχιαστική «περιήγηση» στο Εγκληματολογικό Μουσείο

30/06/2019 - 1:16μμ
Μια ανατριχιαστική «περιήγηση» στο Εγκληματολογικό Μουσείο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην οδό Μικράς Ασίας 75, στο Γουδή, στεγάζεται ένα μουσείο αρκετά διαφορετικό από όσα έχει συνηθίσει κάποιος. Λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του και αρκετά λιγότεροι το έχουν επισκεφθεί. Η επιγραφή «Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας», που συναντά στην αρχή κανείς, είναι ίσως το μοναδικό που προϊδεάζει για το περιεχόμενο της μακρόστενης αίθουσας που υπάρχει στο βάθος, το Εγκληματολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. 

Τα εκθέματά του, μάλλον μακάβρια, και σίγουρα για «σκληρά» στομάχια.

Νεογνά, βρέφη ή διάφορα ανθρώπινα μέλη, κεφάλια και κρανία μέσα σε γυάλες με φορμόλη, κεφάλια ληστών, όπως αυτό του Γιαγκούλα, ναρκωτικές ουσίες, δηλητηριώδη μανιτάρια, όπλα, η μοναδική γκιλοτίνα (λαιμητόμος της εποχής Όθωνα) που υπήρξε στην Ελλάδα καθώς και ο μουμιοποιημένος σκελετός που βρέθηκε στην σπηλιά του Νταβέλη, είναι μερικά από τα 1.500 εκθέματα που υπάρχουν στο Μουσείο Εγκληματολογίας.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισκέφθηκε το Μουσείο Εγκληματολογίας και κατέγραψε τα εκθέματά του. Το Εγκληματολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1932 από τον καθηγητή Ιατροδικαστικής Ιωάννη Γεωργιάδη, ενώ το 1974 άρχισε να αναπτύσσεται περαιτέρω. Ανήκει στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς λόγους από φοιτητές Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, αστυνομικούς,  βιολόγους, νοσηλευτές, κοινωνιολόγους.

Αναφερόμενη στον ιδρυτή του μουσείου, η διευθύντρια του Εγκληματολογικού Μουσείου και καθηγήτρια Τοξικολογίας Μαρία Στεφανίδου-Λουτσίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε: «Ο κ. Γεωργιάδης ήταν μία διαπρεπής προσωπικότητα, ένας μανιακός συλλέκτης των διαφόρων εκθεμάτων που είχαν σχέση με το έγκλημα, όλων των πειστηρίων του εγκλήματος και σιγά σιγά το 1932 ίδρυσε το Εγκληματολογικό Μουσείο το οποίο στα εκθέματά του περιλαμβάνει πάμπολλα ετερόκλητα αντικείμενα που έχουν σχέση με το έγκλημα. Βλέπουμε ότι πίσω από κάθε αντικείμενο υπάρχει και ένα έγκλημα που αφορά τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

»Ο καθηγητής Ιωάννης Γεωργιάδης υπήρξε Ολυμπιονίκης στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 που έγιναν στο Ζάππειο Μέγαρο, Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία και τα ξίφη του τα έχει δωρίσει στο Εγκληματολογικό Μουσείο. Προσέφερε πάρα πολλά στην ιατρική και στην κοινωνία. Το μουσείο μας περιλαμβάνει περίπου 1.500 εκθέματα, εκθέματα τοξικολογικού ενδιαφέροντος, μεγάλη συλλογή από ναρκωτικές ουσίες στις οποίες εκπαιδεύονται και οι φοιτητές να αναγνωρίζουν το κάθε ναρκωτικό, μεγάλη συλλογή από όπλα, πυροβόλα όπλα κυρίως με τα οποία έχουν γίνει εγκλήματα ή αυτοκτονίες, συλλογή από δέρματα που έχουν αφαιρεθεί από νεκρούς, βέβαια μέχρι τη δεκαετία του 1950 μετά απαγορεύτηκε αυτό, δέρματα με τατουάζ».

Πίσω από τα εκθέματα που βρίσκονται στο Μουσείο κρύβεται και μία ιστορία, όπως αυτή του περιβόητου λήσταρχου Γιαγκούλα.

Το κεφάλι του, μαζί με την περίφημη «Παρδάλα» με την οποία εκτιμάται ότι σκότωσε 54 ανθρώπους, εκτίθενται στο Εγκληματολογικό Μουσείο. Στην «Παρδάλα», τη μαχαίρα του που είχε αποκτήσει το 1917, είχε χαράξει μάλιστα και ένα ανορθόγραφο μήνυμα όπου κατακεραύνωνε την ελληνική δικαιοσύνη. Εντυπωσιακό σημείο μέσα στο μουσείο αποτελούν και τα ταριχευμένα κεφάλια των 12 λήσταρχων, που τοποθετούνται χρονικά, γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα-αρχές 20ού, την εποχή τότε που η ληστοκρατία στην Ελλάδα ήταν πολύ διαδεδομένη.

Παρότι η αίθουσα δεν είναι μεγάλη, τα εκθέματα είναι τόσα πολλά που μπορεί κανείς να κάθεται για ώρες και να τα παρατηρεί.  Μία ακόμη συλλογή είναι αυτή από τους βρόγχους και τις θηλιές που έχουν χρησιμοποιηθεί για στραγγαλισμό, όπως επίσης και τα αυτοσχέδια όπλα που έφτιαχναν οι φυλακισμένοι από τα κάγκελα των κελιών τους. Εντύπωση προκαλεί επίσης και το ράφι εκείνο με δείγματα τριχωτού κεφαλής για προτυποποίηση χρωματισμών. Σύμφωνα με την Μ. Στεφανίδου-Λουτσίδου, χρησιμοποιούνταν από την αστυνομία για να εντοπίζονται πιο εύκολα οι καταζητούμενοι.

Η τζαμαρία με τα κέρινα ομοιώματα ξεχωρίζει μέσα στην αίθουσα του μουσείου. «Τα κέρινα ομοιώματα αναπαριστούν όλες τις βλάβες, όλες τις κακώσεις που έχουν συμβεί σε περίπτωση πυροβολισμού, εξ επαφής πυροβολισμού, θανάτων, πρόκλησης κακώσεων δια νύσσοντος και τέμνοντος οργάνου. Έχουμε πολλές αναπαραστάσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Είναι μία καταπληκτική συλλογή που χρησιμοποιείται βέβαια για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δημιουργός τους ήταν ο γλύπτης Μητρόπουλος υπό την καθοδήγηση του ιατροδικαστή Βασίλη Κωνσταντέλου».

Και η λίστα με τα αντικείμενα που εκτίθενται στο μουσείο Εγκληματολογίας δεν σταματά εδώ. Απέναντι από τα κέρινα ομοιώματα βρίσκονται τα δέρματα με τα τατουάζ. Πρόκειται για δέρματα ανθρώπων που όταν πέθαιναν τους τα αφαιρούσαν. «Αυτό γινόταν μέχρι τη δεκαετία του 1950, μετά απαγορεύτηκε. Έβγαζαν το δέρμα στον αέρα και το στέγνωναν. Για να έχει κάποιος τατουάζ εκείνη τη δεκαετία έπρεπε να είναι ή κακοποιός ή φυλακισμένος ή ναυτικός», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μ. Στεφανίδου- Λουτσίδου. Σε κάποια δεσπόζουν γυναικείες μορφές, σε κάποια άλλα εθνικά σύμβολα, ονόματα γυναικών και φράσεις στα γαλλικά.

Επιπλέον, ξεχωριστό σημείο μέσα στην αίθουσα, κατέχει φωτογραφικό υλικό από διάσημα εγκλήματα των αρχών του 20ού αιώνα, όπως το διάσημο έγκλημα του Χαροκόπου και το πτώμα του Αθανασόπουλου, που το 1931 είχαν διαμελίσει και κάψει η γυναίκα του και η πεθερά του αντίστοιχα. Η επίσκεψη στο Μουσείο Εγκληματολογίας ξεδιπλώνει μία διαφορετική ιστορία για τον τόπο με πρωταγωνιστές εγκλήματα και εγκληματίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο καθώς και γεγονότα που έγιναν πρωτοσέλιδα στον Τύπο και τάραξαν την κοινή γνώμη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ιωάννα Καρδάρα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα... εργαλεία ήρθαν μεταχειρισμένα αλλά και δοκισμένα από την Αλβανία (φωτ.: Αγγέλα Φωτοπούλου/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Κάτι ψήνεται στη Θεσσαλονίκη: Χειροποίητες πίτες από άλλη εποχή, νόστιμες και ψημένες στο σάτσ’

30/11/2025 - 5:59μμ
Παραταγμένα τα τρακτέρ των αγροτών έξω από την Καρδίτσα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ένταση με τα ΜΑΤ και στην Καρδίτσα

30/11/2025 - 3:59μμ
Ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ εναντίον των αγροτών στον Πλατύκαμπο (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια με τα ΜΑΤ στα μπλόκα των αγροτών στον Πλατύκαμπο – Τουλάχιστον μια προσαγωγή και χημικά

30/11/2025 - 2:23μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Μαρτυρία-σοκ 40χρονης γυναίκας: «Τρία παιδιά έχασα από το ξύλο»

30/11/2025 - 12:41μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκαριστικό τροχαίο στη Λούτσα: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

30/11/2025 - 8:37πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Λιγοστεύουν οι βροχές – Μας αποχαιρετά και επισήμως το φθινόπωρο

30/11/2025 - 8:09πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση έκρηξης χειροβομβίδας στον Άγιο Παντελεήμονα

29/11/2025 - 9:28μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: «Ψίχουλα» οι χθεσινές πληρωμές – Πού θα στηθούν τα μπλόκα τις επόμενες ημέρες

29/11/2025 - 7:19μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Κατασχέθηκαν 8.000 απαγορευμένα εμβόλια από την Τουρκία – Μία σύλληψη

29/11/2025 - 1:55μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κανονικά θα κυκλοφορήσουν τα 24ωρα ΜΜΜ απόψε το βράδυ – Ανεστάλη η στάση εργασίας

29/11/2025 - 12:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Oι Pink Floyd το 2005 όταν επανενώθηκαν για τελευταία φορά στη συναυλία Live 8 που συγκέντρωσε πάνω από 200.000 άτομα στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Steve Reigate UK AND IRELAND OUT  EPA/STEVE REIGATE UK AND IRELAND OUT)

Σαν σήμερα κυκλοφορεί το «The Wall» των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Andreaw Solaro)

Πάπας Λέων ΙΔ’: Ένα παλαιστινιακό κράτος είναι η μοναδική λύση στη σύγκρουση με το Ισραήλ

47 λεπτά πριν
(Πηγή: SpaceX)

Διάστημα: Μικροδορυφόροι ραντάρ made in Greece παρέχουν στοιχεία για την Άμυνα και την Ασφάλεια

2 ώρες πριν
Τα... εργαλεία ήρθαν μεταχειρισμένα αλλά και δοκισμένα από την Αλβανία (φωτ.: Αγγέλα Φωτοπούλου/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κάτι ψήνεται στη Θεσσαλονίκη: Χειροποίητες πίτες από άλλη εποχή, νόστιμες και ψημένες στο σάτσ’

2 ώρες πριν
Αντιμέτωπο με νέα διλήμματα το κυβερνητικό δίδυμο Μπαχτσελί-Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Σε κρίσιμη καμπή το Κουρδικό

3 ώρες πριν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια συνεδρίασης στην Κνεσέτ, την ισραηλινή βουλή (φωτ.: EPA/Abir Sultan)

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά χάρη στη δίκη για διαφθορά επειδή οι καταθέσεις τον εμποδίζουν να κυβερνά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign