pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

28 Ιουνίου 1914 ανάβει η σπίθα που πυροδότησε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Με τη δολοφονία του διαδόχου Φραγκίσκου Φερδινάνδου

28/06/2021 - 9:46πμ
Η δολοφονία όπως απεικονίστηκε στην ιταλική εφημερίδα «Domenica del Corriere» από τον Ατσίλε Μπελτράμε (12 Ιουλίου 1914)

Η δολοφονία όπως απεικονίστηκε στην ιταλική εφημερίδα «Domenica del Corriere» από τον Ατσίλε Μπελτράμε (12 Ιουλίου 1914)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 28 Ιουνίου του 1914 ο Σερβοβόσνιος φοιτητής Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφόνησε στο Σαράγεβο τον διάδοχο του αυστροουγγρικού θρόνου Φραγκίσκο Φερδινάνδο (Franz Ferdinand στα γερμανικά) και τη σύζυγό του Σοφία.

Η ενέργεια αυτή του Πρίντσιπ, που εξέφραζε τις φιλοδοξίες του πανσερβισμού, πυροδότησε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μεγάλη εδαφική επέκταση της Σερβίας στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) άνοιξε την όρεξη των εθνικιστικών κύκλων του Βελιγραδίου για την απελευθέρωση των Σλάβων της Αυστροουγγαρίας.

Καθοδηγούμενοι από τον επικεφαλής των σερβικών μυστικών υπηρεσιών, συνταγματάρχη Ντραγκουτίν Ντιμιτρίεβιτς, άρχισαν να ενισχύουν τις μυστικές νοτιοσλαβικές οργανώσεις που υπήρχαν στην επικράτεια των Αψβούργων.

Μία από τις μυστικές οργανώσεις που δρούσαν στο έδαφος της Βοσνίας ήταν η «Μλάντα Μπόσνα» («Νεαρά Βοσνία»), αποτελούμενη κυρίως από Σερβοβόσνιους μαθητές. Η οργάνωση, στην οποία ηγετικό ρόλο είχε ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ, ήταν αντίθετη με την κατοχή της Βοσνίας από τους Αυστριακούς και είχε ως στόχο την απελευθέρωση των σλαβικών περιοχών του ευρωπαϊκού Νότου και τη σύμπηξη μιας ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Γκαβρίλο Πρίντσιπ

Η ευκαιρία για μια θεαματική ενέργεια κατά της αυστροουγγρικής κατοχής της Βοσνίας θα δινόταν από τους νεαρούς επαναστάτες της «Μλάντα Μπόσνα» κατά την επίσημη επίσκεψη του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας στο Σαράγεβο, προκειμένου να εγκαινιάσουν ένα νοσοκομείο.

Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ και η πενταμελής ομάδα του είχαν σκοπό να τους σκοτώσουν και να γίνουν ήρωες. Η συνωμοσία είχε οργανωθεί από τον Ντιμιτρίεβιτς και ήταν σε γνώση του Σέρβου πρωθυπουργού Νίκολα Πάσιτς.

Ο Πάσιτς, που είχε εχθρικές σχέσεις με τον συνταγματάρχη Ντιμιτρίεβιτς, αναλογιζόμενος τις επιπτώσεις στη χώρα του από μια τέτοια ενέργεια, ειδοποίησε την αυστριακή κυβέρνηση η οποία δεν θεώρησε σοβαρή την προειδοποίηση και αδιαφόρησε.

Το πρωί της 28ης Ιουνίου του 1914, μόλις η βασιλική πομπή εμφανίστηκε στην κεντρική οδό του Σαράγεβου, ένας από την ομάδα του Πρίντσιπ, ο 19χρονος Νεντέλικο Τσαμπρίνοβιτς, έριξε μια χειροβομβίδα η οποία προσέκρουσε στην άμαξα του διαδόχου και εξερράγη σε διπλανό όχημα, τραυματίζοντας δύο από τους συνοδούς αξιωματικούς του Φραγκίσκου Φερδινάνδου.

Λίγο αργότερα, κι ενώ ο διάδοχος και η σύζυγός του κατευθύνονταν προς το νοσοκομείο για να επισκεφθούν τους τραυματίες αξιωματικούς, ο Πρίντσιπ τούς πυροβόλησε και τους σκότωσε με ένα εννιάρι πιστόλι τύπου FN1910 το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, του το είχαν προμηθεύσει οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες.

Η σύλληψη του Γκαβρίλο Πρίντσιπ

Η Αυστροουγγαρία θεώρησε υπεύθυνη τη Σερβία για τη δολοφονία του πριγκιπικού ζεύγους και της κήρυξε τον πόλεμο στις 28 Ιουλίου του 1914.

Στον πόλεμο ενεπλάκησαν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 1917, με αποτέλεσμα να προκύψει μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση που έσπειρε τον όλεθρο στη Γηραιά Ήπειρο και έμεινε στην ιστορία ως Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ή Μεγάλος Πόλεμος (1914-1918).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνωστοί ερμηνευτές τραγουδούν στη συναυλία-αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, στο Καλλιμάρμαρο την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λευτέρης Παπαδόπουλος: Ο μεγάλος δημιουργός με τις ποντιακές ρίζες γίνεται σήμερα 90 χρονών

14/11/2025 - 1:51μμ
Φωτογραφίες από τη «μάχη της παράγκας» στον Τύπο (οι συγκεκριμένες είχαν δημοσιευτεί στην εφ. «Αυγή»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δραπετσώνα, 14 Νοεμβρίου 1960: Η «Μάχη της παράγκας» κορυφώνεται

14/11/2025 - 10:15πμ
«Θα το γράψω στον Ψαθά», ήταν μία απο τις τρομερές απειλές των πολιτών της εποχής εκείνης, που έβρισκαν στο χρονογράφημα του Ψαθά σανίδα σωτηρίας. Οι όγκοι των επιστολών το αποδεικνύουν... (φωτ.: Αρχείο Λένας Νίτσου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Πόντιος καζανόβας του Δημήτρη Ψαθά: Από την Τραπεζούντα στην Αθήνα και στο εδώλιο του κατηγορουμένου

13/11/2025 - 4:17μμ
Ρεκλάμες, δίσκοι και η είδηση του θανάτου του Πυθαγόρα στον Τύπο της εποχής (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πυθαγόρας: Ο στιχουργός του «Υπάρχω» έζησε μια σύντομη αλλά γεμάτη ζωή

12/11/2025 - 2:26μμ
Ο Όθωνας και η Αμαλία εκκλησιάζονται στη Μητρόπολη Αθηνών, 1854. Γκραβούρα εποχής (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα παντρεύτηκαν ο Όθωνας και η Αμαλία – Στα κρυφά!

10/11/2025 - 8:14μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Κωνσταντίνου: Τα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου, τα μπουλούκια, οι επιτυχίες και οι εξομολογήσεις

10/11/2025 - 12:30μμ
Στο πλατό του MasterChef (πηγή: Instagram / chef_koutsopoulosleonidas)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Ο (master) chef της διπλανής τηλεοπτικής κουζίνας

9/11/2025 - 2:11μμ
Φωτογραφίες και τίτλοι δημοσιευμάτων της εποχής (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1961, η Αθήνα πνίγεται – Φονική κακοκαιρία με 43 νεκρούς και 500 οικογένειες άστεγες

5/11/2025 - 1:35μμ
Η Χριστίνα Καλογερίκου στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (φωτ.: Φίνος Φιλμ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χριστίνα Καλογερίκου, η μοναδική καρατερίστα – Η ζωή και οι ρόλοι της

3/11/2025 - 1:42μμ
Ο Νότης Σφακιανάκης το 2010, στην πρεμιέρα στο «Ιερά Θέα» στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νότης Σφακιανάκης: Ο «αετός» του ελληνικού τραγουδιού και οι πτήσεις του

2/11/2025 - 1:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη σκηνή Ιωάννης Κωφόπουλος και Σωκράτης Παπαϊωάννου (φωτ.: Facebook / Katerina Papadopoulou)

Οι «Ήρωες» του Ιωάννη Κωφόπουλου περιλαμβάνουν σοβιετικά και ελληνικά αντιφασιστικά τραγούδια

32 λεπτά πριν
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κατασχέθηκαν αμφιβόλου γνησιότητας πολύτιμοι λίθοι και χαρτονομίσματα (φωτ.: ΕΛΑΣ)

Γνωστός επιχειρηματίας έστησε κύκλωμα με μαϊμού επενδύσεις σε καζίνο – Πώς «έψηνε» τα θύματα

59 λεπτά πριν
Ένας από τους χώρους του «Σπιτιού του Μικρασιάτη» στη Βέροια (φωτ.: Flickr / ΙΜ Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)

Αυτό είναι το «Σπίτι του Μικρασιάτη» στο κέντρο της Βέροιας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Pixabay / kalhh)

Βία ανηλίκων: Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε σχολείο στον Άλιμο και σάπισαν στο ξύλο 15χρονο

2 ώρες πριν
Διακρίνεται το λεωφορείο που έπεσε πάνω στη στάση (φωτ.: Χ / 
Breaking News)

Συναγερμός στη Στοκχόλμη: Λεωφορείο έπεσε σε στάση – Νεκροί και τραυματίες

2 ώρες πριν
Μια γυναίκα ψωνίζει σε λαϊκή αγορά των Τρικάλων (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Συντάξεις χηρείας: Το νομικό χάος, οι παγίδες και ποιοι χάνουν εκατοντάδες ευρώ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign