pontosnews.gr
Τρίτη, 11/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ινδία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει για τη Σελήνη το σκάφος Chandrayaan-2

14/06/2019 - 12:31πμ
Η Ινδία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει για τη Σελήνη το σκάφος Chandrayaan-2
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Ινδία παρουσίασε το διαστημικό σκάφος Chandrayaan-2 που προγραμματίζει να εκτοξεύσει στα μέσα Ιουλίου, και το οποίο προορίζεται να προσσεληνωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αν η αποστολή είναι επιτυχής, η Ινδία θα γίνει η τέταρτη χώρα του κόσμου που θα έχει πετύχει μια ελεγχόμενη «μαλακή» προσσελήνωση, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ-Ρωσία και την Κίνα.

Είναι η δεύτερη σεληνιακή αποστολή της Ινδίας μετά την εκτόξευση του Chandrayaan-1 το 2008, το οποίο είχε απλώς τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και δεν είχε επιχειρήσει προσσελήνωση, αλλά είχε από ψηλά βοηθήσει να επιβεβαιωθεί η παρουσία νερού στο δορυφόρο της Γης. Το Chandrayann-2 (σημαίνει «σεληνιακό όχημα» στα σανσκριτικά), αν τα καταφέρει να «πατήσει» στη Σελήνη, θα συλλέξει από την επιφάνεια στοιχεία για νερό, ορυκτά κ.ά.

Η κόστους 144 εκατομμυρίων δολαρίων μη επανδρωμένη αποστολή θα περιλαμβάνει μια άκατο προσσελήνωσης, έναν μικρό σεληνιακό δορυφόρο και ένα μικρό ρόβερ. Η κατασκευή τους έγινε από τον Ινδικό Οργανισμό Διαστήματος και Ερευνών (ISRO), σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters. Αρχικά το Chandrayaan-2 σχεδιαζόταν, σε συνεργασία με τη Roscosmos, ως μια κοινή ινδορωσική αποστολή, αλλά το 2013 η Ινδία –λόγω τεχνικών διαφορών– αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της.

Η άκατος με το ρόβερ σχεδιάζεται να κατέβουν κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή που δεν έχει «πατηθεί» ξανά. Το ρόβερ αναμένεται να λειτουργήσει για δύο εβδομάδες, αναλύοντας δεδομένα από τη σεληνιακή επιφάνεια και στέλνοντάς τα, μαζί με εικόνες, πίσω στη Γη.

Τον Ιανουάριο η Κίνα είχε καταφέρει να προσσεληνώσει το σκάφος Chang’e-4 στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, ενώ τον Απρίλιο το ισραηλινό σκάφος Beresheet δεν τα κατάφερε και συνετρίβη στην επιφάνεια του φεγγαριού.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διάττοντες των Περσείδων διασχίζουν τον ουρανό πάνω από την Καλιφόρνια (φωτ.: NASA / Preston Dyches)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ολική έκλειψη Ηλίου και Περσείδες την ίδια νύχτα – Τι θα δούμε από την Ελλάδα

9/08/2026 - 6:25μμ
(Φωτ.: pixabay.com/
users/torstensimon-5039407/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνολογία: Από το 5G στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και του 6G

8/08/2026 - 3:31μμ
Εκμαγείο απολιθώματος του Μικροράπτορα, ενός από τους μικρότερους μη πτηνούς δεινοσαύρους που έχουν εντοπιστεί, στο Horniman Museum του Λονδίνου (φωτ.: Tom Page / Wikimedia Commons)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιατί δεν υπήρχαν δεινόσαυροι σε μέγεθος ποντικιού – Οι «ένοχοι» ήταν τα θηλαστικά

6/08/2026 - 11:34μμ
(Φωτ.:  NSF/NSO/AURA/MPS)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ήλιος: Εικόνες ασύλληπτης ανάλυσης από το τηλεσκόπιο «Daniel K. Inouye» – Άγνωστα στροβιλιστικά φαινόμενα

5/08/2026 - 7:21μμ
(Φωτ.: Pixabay / Pete Linforth)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

H χάρτα δικαιωμάτων στην κοινωνία της Tεχνητής Νοημοσύνης

3/08/2026 - 6:48μμ
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται ταχύτερα από τους μηχανισμούς που έχουν σχεδιαστεί για να την περιορίζουν, προειδοποιούν περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι του κλάδου (εικ.: δημιουργία με Τεχνητή Νοημοσύνη / OpenAI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πάνω από 1.100 άνθρωποι που την δημιουργούν ζητούν όρια – Τι σημαίνει αυτό για όλους μας

29/07/2026 - 6:20μμ
O Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο συνέδριο «Greeks in AI» που έγινε στην Αθήνα, Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς η Αθήνα θα γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης

29/07/2026 - 2:34μμ
Tο «Φεγγάρι του Ελαφιού» ανατέλλει στο λιμάνι της Ρόδου, Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πανσέληνος Ιουλίου: Απόψε το «Φεγγάρι του Ελαφιού» – Τι ώρα ανατέλλει

29/07/2026 - 2:10μμ
Το ανασκαφικό πεδίο της Γκραν Ντολίνα στην Αταπουέρκα της Ισπανίας, όπου έχουν εντοπιστεί τα απολιθώματα του Homo antecessor (φωτ.: Malopez 21 / Wikimedia Commons)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κανιβαλισμός πριν από 850.000 χρόνια: Στο «μενού» του Homo antecessor έμπαιναν μικροί και μεγάλοι

28/07/2026 - 11:05μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Paul Diaconu)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιταλία: Πρωτοποριακή μεταμόσχευση ωχράς κηλίδας χάρισε ξανά την όραση σε 67χρονη γυναίκα

28/07/2026 - 12:06πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Τσερναβόντα της Ρουμανίας ο πυρηνικός σταθμός αντλεί νερό από τον Δούναβη για την ψύξη των αντιδραστήρων του, ωστόσο η στάθμη του ποταμού έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (φωτ.: EPA / Robert Ghement)

Ευρωπαϊκό SOS από την ξηρασία: Ο Δούναβης απειλεί να «σβήσει» τον πυρηνικό σταθμό της Ρουμανίας

7 λεπτά πριν
Το ιαπωνικών συμφερόντων Mercer Street φτάνει στις ακτές της Φουτζέιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 3 Αυγούστου 2021. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, το δεξαμενόπλοιο που το διαχειριζόταν η ισραηλινή εταιρεία του Εγιάλ Όφερ, είχε δεχθεί επίθεση ανοιχτά του Ομάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας Βρετανός πολίτης και ο Ρουμάνος πλοίαρχός του (φωτ. αρχείου: EPA / Ali Haider)

Πετρέλαιο: Διπλός συναγερμός σε Ορμούζ και Μπαμπ ελ Μαντέμπ – Το Brent «έσπασε» τα 90 δολάρια

31 λεπτά πριν
Μέλη της ανασκαφικής ομάδας εργάζονται στο σπήλαιο Κοσκάρλι, περίπου 40 χλμ. νότια της Τραπεζούντας, κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο το 2024 (φωτ.: Karadeniz Technical University / Department of Archaeology)

Τραπεζούντα: Το σπήλαιο που φωτίζει την προϊστορία του Πόντου – Ευρήματα σχεδόν 15.000 ετών

54 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το Taste of the Danforth 2026, στο Τορόντο του Καναδά (φωτ.: Beach Metro / Alizée Legrain)

Καναδάς: Η Ντάνφορθ μύρισε ξανά Ελλάδα – Περίπου 2 εκατ. επισκέπτες στο φεστιβάλ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Προσωπική Διαφορά: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους μετά την κατάργησή της

2 ώρες πριν
Καπνός από τη φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ελιές στις Βολίμες Ζακύνθου. Τρίτη 11 Αυγούστου 2026 (φωτ.: imerazante.gr)

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Μήνυμα του 112 στις Βολίμες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign