pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι απαντούν οι ομογενείς στις ΗΠΑ για το νομοσχέδιο «EastMed Act»

10/06/2019 - 12:41μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με δημόσια επιστολή, παράγοντες ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την πρόσφατη κριτική που άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού στο αμερικανικό νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act). Σύμφωνα με την επιστολή, οι παρατηρήσεις του Κυπριανού είναι «άστοχες», καθώς παραποιούν τις διατάξεις του νομοσχεδίου και παρουσιάζουν μη ακριβή εικόνα.

Μάλιστα δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν το «EastMed Act» ως την πιο σημαντική και θετική εξέλιξη που έχει σημειωθεί για την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ουάσινγκτον από την εποχή του δόγματος Τρούμαν.

Όπως λοιπόν επισημαίνεται στην επιστολή, «οι παρατηρήσεις του [Κυπριανού] θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις νέες γεωπολιτικές συμπράξεις της Κύπρου, τις σχέσεις της με τους φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και με την κυπριακή διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για όλους αυτούς τους λόγους, λυπούμαστε για τις παρατηρήσεις του κ. Κυπριανού και επιδιώκουμε να διορθώσουμε τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούν».

Άρση αμερικανικού εμπάργκο όπλων – ΝΑΤΟ – αμυντικές δαπάνες
Ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι το νομοσχέδιο «EastMed Act» δεν συνδέει την άρση του εμπάργκο όπλων με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, οι επικεφαλής της ομογένειας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για αγορά αμερικανικών όπλων. Όπως εξηγούν, η άρση του εμπάργκο θα επιτρέψει απλώς στην Κύπρο να έχει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά εξοπλισμών για να καλύπτει τις αμυντικές της ανάγκες όπως αυτή κρίνει και επιθυμεί.

«Για χρόνια υποστηρίζουμε ότι αυτό το εμπάργκο όπλων είναι ένας αναχρονισμός που δεν προωθεί ούτε τη λύση στο Κυπριακό ούτε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Λευκωσίας… Πράγματι, το μόνο επιχείρημα που προωθήθηκε ενάντια στον τερματισμό του εμπάργκο είναι το ψέμα ότι θα οδηγήσει σε μια “κούρσα εξοπλισμών” στο νησί… Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο κ. Κυπριανού χρησιμοποιεί το ίδιο ψευδές επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο κ. Akinci, ο κ. Ozersay και οι εκπρόσωποι της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον εναντίον του “EastMed Act”».

Ανησυχίες για τη Ρωσία
Επιπλέον η επιστολή απορρίπτει τις ανησυχίες του Κυπριανού σχετικά με τη Ρωσία, λέγοντας ότι η βασική αντίρρηση του γενικού γραμματέα δεν είναι «ότι το νομοσχέδιο δεν αποδίδει στην Κύπρο έναν μεγαλύτερο στρατηγικό ρόλο ή ότι δεν κάνει ισχυρότερη τη συνεργασία για την ασφάλεια με τους υφιστάμενους περιφερειακούς εταίρους, αλλά ότι κάπως θα προσβάλει τη Ρωσία. Επισημαίνουμε την παρατήρηση του γερουσιαστή Μενέντεζ ότι το νομοσχέδιο “EastMed Act” θα ήταν απαραίτητο ακόμα και αν η Τουρκία ήταν ένας “τέλειος σύμμαχος” και προσθέτουμε το δικό μας σχόλιο: το νομοσχέδιο “EastMed Αct” θα χρειαζόταν ακόμα και αν δεν υπήρχαν εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσίας».

Η προέλευση του νομοσχεδίου
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η κριτική του Κυπριανού παραποιεί την προέλευση του νομοσχεδίου και αγνοεί ορισμένα βασικά γεγονότα, δεδομένου ότι το «EastMed Act» δεν είναι δημιούργημα της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά αποτέλεσμα που έχει στηριχτεί στην προπαρασκευαστική εργασία βασικών στελεχών του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Βασίζεται σε τριάντα χρόνια προπαρασκευαστικής εργασίας που έκανε ο γερουσιαστής Μενέντεζ για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για το επόμενο βήμα στις προσπάθειες που ανέλαβαν οι βουλευτές Μπιλιράκης και Ντόιτς όταν ίδρυσαν την Ελληνοϊσραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο (CHIA), και συνεχίζει τις προσπάθειες του βουλευτή Σίσιλιν για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Επίσης, είναι συνεπής με την προσέγγιση που έχει ο γερουσιαστής Ρούμπιο για την περιοχή. Αυτοί λοιπόν οι αξιωματούχοι καθόρισαν τη νομοθεσία και τα βήματα που οδήγησαν σε αυτήν».

Η σημασία του «EastMed Act»
Αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια αναδυόμενη περιφέρεια σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, οι συντάκτες της επιστολής επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο «EastMed Act» καθιστά την Ελλάδα ένα κράτος πρώτης γραμμής για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

«Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για τη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας και για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τελικός στόχος μας είναι σαφής: μια Κύπρος που είναι απαλλαγμένη από την τουρκική κατοχή, μια Κύπρος που είναι ευημερούσα, μια Κύπρος που παίζει κομβικό ρόλο –στους τομείς της διπλωματίας, της ενέργειας και της οικονομίας– σε μια Ανατολική Μεσόγειο που ανακτά την ιστορική της σημασία, και μια Κύπρος που αποτελεί πρωταρχικό ευρωπαϊκό και δυτικό κράτος σε θέματα ασφάλειας. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους τους Κύπριους, Αμερικανούς και άλλους που μοιράζονται αυτό το όραμα».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ημέρα Μνήμης Κρατητηρίων στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά

9/11/2025 - 11:59μμ
Στη φωτογραφία διακρίνονται τα τρακτέρ των Ελληνοκυπρίων και τα οχήματα των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων (φωτ.: wnn.cy)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Κατοχικές δυνάμεις εμπόδισαν Κύπριους αγρότες να καλλιεργήσουν στην ουδέτερη ζώνη – Δύο περιστατικά σε τέσσερις ημέρες

9/11/2025 - 9:59μμ
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με ένα μικρό Ποντιόπουλο στη διάρκεια των εκδηλώσεων της 19ης Μαΐου (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πώς θα τιμώνται οι Ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας στις σχολικές τάξεις

7/11/2025 - 8:59μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση των εγκαινίων της Έδρας Κυπριακών Σπουδών του ΑΠΘ (φωτ.: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Photopress/Γιάννης Τσουλφίδης)
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Ν. Χριστοδουλίδης εγκαινίασε την Έδρα Κυπριακών Σπουδών στο ΑΠΘ – «Αποτελεί για όλους εμάς ένα εθνικό κεκτημένο»

26/10/2025 - 10:24μμ
Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ θα διαθέτει πλέον έδρα Κυπριακών Σπουδών (φωτ.: facebook/Νομική Σχολή ΑΠΘ-Faculty of Law AUTH)
ΚΥΠΡΟΣ

Εγκαινιάζεται η έδρα Κυπριακών Σπουδών στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

21/10/2025 - 3:30μμ
O Ερχιουρμάν μιλά στους οπαδούς του μετά την εκλογική του νίκη (φωτ.: EPA / Birol Bebek)
ΚΥΠΡΟΣ

Προσωπική ήττα του Ερντογάν η εκλογή Ερχιουρμάν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο

20/10/2025 - 9:32πμ
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ικανοποίηση για την νίκη Ερχιουρμάν – Σε συνάντηση «το συντομότερο δυνατόν» προσβλέπει ο Χριστοδουλίδης

19/10/2025 - 9:40μμ
(Φωτ.: Cyprus Times)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 45χρονος συνελήφθη για την υπόθεση δολοφονίας του Σταύρου Δημοσθένους στη Λεμεσό

18/10/2025 - 11:09μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κατεχόμενα: Το «κοινοβούλιο» του Ψευδοκράτους ενέκρινε την πρόταση λύσης δύο κρατών – Για ποιον λόγο έγινε τώρα

18/10/2025 - 12:15μμ
(Εικ.: pontosnews.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Νέο ΔΣ στο Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»

10/10/2025 - 4:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αριστερά ο Ντόναλντ Τραμπ και δεξιά τα γραφεία του BBC (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL/Andy Rain)

Ντόναλντ Τραμπ: Απειλεί το BBC με αγωγή 1 δισ. δολ. για δυσφήμιση και ανακηρύττει εβδομάδα «αντικομμουνισμού» στις ΗΠΑ

5 λεπτά πριν
Ο Όθωνας και η Αμαλία εκκλησιάζονται στη Μητρόπολη Αθηνών, 1854. Γκραβούρα εποχής (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη)

Σαν σήμερα παντρεύτηκαν ο Όθωνας και η Αμαλία – Στα κρυφά!

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πυρρίχιος Φίλντερστατ)

Ο Σύλλογος Ποντίων Φίλντερσταντ «Πυρρίχιος» οργανώνει τον 1ο χορό νεολαίας

54 λεπτά πριν
Οι δύο Ρουμάνοι κατηγορούμενοι στη διάρκεια της δίκης το 2015 (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Ξανά ισόβια στους δολοφόνους του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα – Τον είχαν σκοτώσει για χρήματα

1 ώρα πριν
Χιλιάδες δρομείς συμμετείχαν στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Το μεγαλύτερό βήμα τους μέχρι το επόμενο έκαναν οι δρομείς του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας

2 ώρες πριν
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)

Τα μοναστήρια του Πόντου έχουν βάλει τα φθινοπωρινά τους – Αναλλοίωτες η ομορφιά και η πίστη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign