pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στο στόχαστρο του Μενέντεζ η Άγκυρα για Αιγαίο, ΑΟΖ και S-400

6/06/2019 - 9:52πμ
Καταπέλτης ο γερουσιαστής Μενέντεζ για το ρόλο των ΗΠΑ στο Αρτσάχ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ενίσχυση των δεσμών με τους «πραγματικούς συμμάχους» των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο του νομοσχεδίου «EastMed Act» υποστήριξε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Μιλώντας στο 35o συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τόνισε ότι οι πραγματικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να μοιράζονται τις ίδιες αξίες, να πιστεύουν στην δημοκρατία και να σέβονται τη διεθνή τάξη που στηρίζεται σε κανόνες. «Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: αυτό το νομοσχέδιο θα ήταν απαραίτητο ακόμα κι αν είχαμε έναν τέλειο σύμμαχο στην Τουρκία. Τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσουμε. Και όπως όλοι γνωρίζετε, η σχέση μας με την Άγκυρα δεν είναι παρά τέλεια», σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο Μπομπ Μενέντεζ άσκησε έντονη κρητική στη συμμαχική στάση της Άγκυρα λέγοντας ότι «ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα εξερευνούσε παράνομα ενεργειακούς πόρους εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, σε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα παραβίαζε καθημερινώς τον εναέριο χώρο της Ελλάδας πάνω από το Αιγαίο, απειλώντας τη θαρραλέα ζωή των Ελλήνων πιλότων και όσων ονομάζουν αυτά τα νησιά σπίτι τους. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα σκεφτόταν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400, αναμένοντας ότι θα μπορούσε να το σταθμεύσει δίπλα στα αμερικανικά F-35».

Ανάμεσα στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «EastMed Act» που ανέδειξε ο γερουσιαστής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ήταν:

  • Η οριστική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
  • Η εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών των ΗΠΑ με την Ελλάδα μέσω των αυξήσεων στα προγράμματα FMF (Foreign Military Financing) και IMET (International Military Education and Training)
  • Η ματαίωση της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Τουρκία ολοκληρώσει την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400

ΗΠΑ και Νοτιοανατολική Μεσόγειος
Ο Μενέντεζ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα και την Λευκωσία, κάνοντας λόγω για μια ελπιδοφόρα δυναμική στην περιοχή αλλά και για «αξιοσημείωτα βήματα» που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Όπως μάλιστα σημείωσε, αυτές οι νέες δυνατότητες δημιουργούν προοπτικές για μια «ενεργειακή επανάσταση στην περιοχή», η οποία θα είναι επωφελής για την Ευρώπη αλλά και για την ενίσχυση της κοινής ευημερίας.

«Όλη αυτή η δυναμική αποτέλεσε την έμπνευση για το πρόσφατο νομοσχέδιο μου, τον νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο… Αυτό το νομοσχέδιο θα επαναφέρει την προσοχή μας σε αυτή την περιοχή, μια κεντρικής σημασίας περιοχή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αποτελεί κεντρικό άξονα των ευρωπαϊκών προσπαθειών για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας από χώρες όπως η Ρωσία. Και έχει κεντρική θέση στην αποστολή μας να οικοδομήσουμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του στους συνέδρους της ΠΣΕΚΑ, ο γερουσιαστής Μενέντεζ καταδίκασε για μια ακόμα φορά την τουρκική κατοχή στην Κύπρο λέγοντας ότι «σαράντα χρόνια είναι πάρα πολλά και ο λαός της Κύπρου έχει υποφέρει αρκετά».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Δραματική έκκληση μιας μητέρας στον πάπα – Μεταμόσχευσαν στον δίχρονο γιο της κατεστραμμένη καρδιά

16/02/2026 - 1:25μμ
Αφίσα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακρίνεται πίσω από ναυπηγείο στην Κωνσταντινούπολη (φωτ. αρχείου: EPA/Sedat Suna)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διαψεύδει δημοσιεύματα για ναυπήγηση πλοίων μαζί με τις ΗΠΑ

16/02/2026 - 8:38πμ
Παλαιστίνιοι ερευνούν για τις σορούς 67 μελών μιας οικογένειας κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους, που καταστράφηκε μετά από ισραηλινή επιδρομή στη βόρεια πλευρά της Γάζας (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Η Χαμάς πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για άμεση αποστρατιωτικοποίηση – 5 δισ. δολ. για την ανοικοδόμηση της Γάζας

16/02/2026 - 12:01πμ
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Συντονισμός Τραμπ-Νετανιάχου για αυστηρότερη πίεση στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου

15/02/2026 - 10:00πμ
Αριστερά η Ανίλα Μπισά, δεξιά η Ντιέλα (εικ.: pontosnews.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Γνωστή ηθοποιός μηνύει την κυβέρνηση Ράμα – Είδε τον εαυτό της στην υπουργό AI κατά της διαφθοράς

14/02/2026 - 11:37μμ
Ιρανή προσπερνά αντιαμερικανική γιγαντοαφίσα που κοσμεί πλατεία της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο γιος του σάχη κάνει έκκληση για μια στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ

14/02/2026 - 7:21μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διακρίνεται στην γιγαντοοθόνη κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (φωτ.: EPA/Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι από Μόναχο: Η Ουκρανία καλείται «πολύ συχνά» να κάνει παραχωρήσεις, ο Πούτιν είναι σκλάβος του πολέμου

14/02/2026 - 5:54μμ
Στιγμιότυπα από το χάος που ξέσπασε μέσα στο αεροσκάφος της Jet2 (πηγή: Storyful / Suleyman Ozgur Das)
ΚΟΣΜΟΣ

Χάος σε πτήση από Τουρκία για Βρετανία: Καβγάς στον αέρα, έκτακτη προσγείωση στο Βέλγιο

14/02/2026 - 1:22μμ
Ο Μάρκο Ρούμπιο στο βήμα της 62ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο από Μόναχο: Η μοίρα ΗΠΑ και Ευρώπης είναι κοινή – Τα λάθη έγιναν μαζί, μαζί πρέπει να διορθωθούν

14/02/2026 - 12:34μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου προκαλεί τον Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές «τώρα»

13/02/2026 - 2:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φοιτητές και αστυνομικοί έξω από το ΑΠΘ (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Κατατέθηκε το πόρισμα της ΕΔΕ για τα πρόσφατα γεγονότα στην Πολυτεχνική του ΑΠΘ

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στη βασιλόπιτα της «Παναγίας Σουμελά» Σίδνεϊ

42 λεπτά πριν
Αναμνηστική φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Chevron και HELLENiQ ENERGY (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

HELLENiQ ENERGY – Chevron: Έρευνες για υδρογονάνθρακες σε 47.000 τ.χλμ. – «Έργο ορόσημο για την Ελλάδα»

1 ώρα πριν
Πλημμυρισμένος δρόμος στην Ηλεία, στις αρχές Φεβρουαρίου όταν εκδηλώθηκε η προηγούμενη κακοκαιρία (φωτ.: IleiaLive.gr/Γιάννης Σπυρούνης/EUROKINISSI)

Έρχεται νέα κακοκαιρία – Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού αύριο Πελοπόννησος, Ιόνιο, Ήπειρος και Δυτική Ελλάδα

2 ώρες πριν
Μία από τις φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στη συλλογή του Τιμ Ντε Κρένε από τη Γάνδη και βγήκαν σε δημοπρασία στο ebay – που τελικά πάγωσε

Από την Προύσα στον τοίχο της Καισαριανής: Τα άγνωστα ντοκουμέντα και ο Σουκατζίδης

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δίκη Ψωμιάδη: Την ενοχή του ζήτησε η εισαγγελέας για τα «45άρια» της περιόδου 2005-2010

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign