pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Foreign Policy: Η Τουρκία διψάει για πόλεμο με την Κύπρο

22/05/2019 - 10:46μμ
Foreign Policy: Η Τουρκία διψάει για πόλεμο με την Κύπρο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Όταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε στις 12 Μαΐου ότι η χώρα του θα έστελνε σύντομα ένα πλωτό γεωτρύπανο σε περιοχή που ανήκει στην Κύπρο, θα ήταν εύκολο να θεωρηθεί η κίνηση αυτή ως ένα ακόμη ακίνδυνο ξέσπασμα των εδαφικών αμφισβητήσεων που μετρούν δεκαετίες στην Ανατολική Μεσόγειο -η κατά καιρούς τροφοδότηση των εντάσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν πάντα μέρος της στρατηγικής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής», γράφει το περιοδικό Foreign Policy.

Το άρθρο έχει τίτλο «Η Τουρκία διψάει για πόλεμο με την Κύπρο» και υπότιτλο «Ο Ερντογάν δεν φαινόταν ποτέ τόσο αδύναμος στο εσωτερικό, ούτε τόσο επιθετικός με τους γείτονές του στη Μεσόγειο».

«Ωστόσο, αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία μπορεί να είναι έτοιμη να κλιμακώσει την αντιπαράθεση πέρα από την απλή ρητορική», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Η ανακοίνωση του Αλμπαϊράκ έγινε μία ημέρα πριν την έναρξη των ετήσιων ναυτικών γυμνασίων «Θαλασσόλυκος» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις 15 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την πρόθεση της χώρας του να αγοράσει το αμυντικό σύστημα πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, ένα θέμα που είναι από μόνο του πηγή εντάσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ καθ’ όλη αυτή την περίοδο τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο σχεδόν καθημερινά.

»Και πάλι, όλα αυτά θα μπορούσαν να ιδωθούν ως μέρος μιας γενικά προβληματικής σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και στη Δύση μετά τις διαδηλώσεις για το Πάρκο Γκεζί και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, όταν ο Ερντογάν άρχισε να παγιώνει την εξουσία του στο εσωτερικό πριν από σχεδόν έξι χρόνια.

»Ωστόσο, οι πρόσφατες τοπικές εκλογές την Κωνσταντινούπολη -κατά τις οποίες ο Ερντογάν έχασε την πόλη που θεωρεί έδρα της εξουσίας του- έχουν σαφώς τρομάξει τον κάποτε ακλόνητο ισχυρό άνδρα, κάνοντάς τον να υπερβάλει εαυτόν και να προκαλέσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ για τον Τούρκο ηγέτη, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέσυραν τους υποψηφίους τους και εξέφρασαν τη στήριξή τους στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο.

»Την ίδια στιγμή, η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται, όπως δείχνει η πτώση της τουρκικής λίρας και η γκρίνια για τον Ερντογάν μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Η ψυχρή υποδοχή που έλαβε ο πρόεδρος κατά την επίσκεψή του πέρυσι στην «ΤΔΒΚ», την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, δεν βοήθησε τη θέση του στο εσωτερικό. Σίγουρα ο Ερντογάν δεν περίμενε αυτές τις εξελίξεις», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Οι Τούρκοι μπορεί τελικά να βγουν κερδισμένοι από την αιφνίδια εξασθένιση του απολυταρχικού προέδρου τους. Όμως, όσον αφορά τη διεθνή πολιτική, τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο αμφίσημα. Η Ιστορία δείχνει πως οι ηγέτες που φαίνεται ότι αρχίζουν να χάνουν τον έλεγχο της εξουσίας έχουν κίνητρο για να οργανώσουν μια επίδειξη δύναμης και να ενώσουν τη βάση τους μπροστά σε μια επικείμενη εξωτερική απειλή».

Το άρθρο επισημαίνει ακόμη ότι ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να προκαλέσει εχθροπραξίες με την Ελλάδα, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό.

«Η Τουρκία δεν επέτρεψε ποτέ στην Κύπρο να επωφεληθεί από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ύδατά της χωρίς κάποιου είδους αντιπαράθεση. Η στρατηγική της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι συνεπής εδώ και πολλές δεκαετίες: Ασκώ πίεση, αποτυπώνω απαιτήσεις, περιμένω μια κρίση και στη συνέχεια φέρνω την άλλη πλευρά στο τραπέζι με τους δικούς μου όρους. Αυτό είναι που ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει στην Κύπρο αυτή τη στιγμή», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

«Είναι δύσκολο να πούμε ποια μπορεί να είναι τα όρια της τρέχουσας αντιπαράθεσης. Οι συνθήκες τώρα φτιάχνουν ένα επικίνδυνο μίγμα. Ο Ερντογάν έχει απομακρύνει σταθερά την Τουρκία από τους διεθνείς θεσμούς, στους οποίους ανήκει (ΝΑΤΟ) και εκείνους στους οποίους κάποτε φιλοδοξούσε να ενταχθεί (ΕΕ) και την έχει φέρει πιο κοντά στη Ρωσία, στην προσπάθειά του να αυτοαναγορευθεί περιφερειακός ηγέτης στη Μέση Ανατολή.


(Φωτ.: EPA / Justin Lane)

»Την ίδια ώρα, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι μέλη με υπόληψη στην ΕΕ. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει κινηθεί πιο κοντά στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ από οποτεδήποτε άλλοτε τα τελευταία 40 χρόνια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προωθήσει στενότερες σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με την Αίγυπτο, που είναι εταίροι της Κύπρου στις προσπάθειες εκμετάλλευσης των πόρων της σε φυσικό αέριο.

»Η Ευρώπη έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην αποτροπή μιας σύγκρουσης», εκτιμά ο αρθρογράφος του Foreign Policy. «Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τα σχέδια της Τουρκίας: ‘Καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση, στην οποία η ΕΕ θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο’, δήλωσε στις 4 Μαΐου, ενώ τον Ιανουάριο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει πως η Γαλλία υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τα αποθέματα φυσικού αερίου ανοικτά των ακτών της, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

»Ωστόσο, η τρέχουσα προσέγγιση της ΕΕ να προστατεύει τα σύνορά της δεν είναι πιθανό να είναι αρκετή για να αποτρέψει τον Ερντογάν.

»Υπάρχουν ευρύτερα γεωπολιτικά στοιχήματα για την Ευρώπη. Σε περίπτωση κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης οποιασδήποτε μορφής στρατιωτικής σύγκρουσης, η αναποφασιστικότητα συμμάχων της Κύπρου και της Ελλάδας θα ακυρώσει τις επιλογές που έχουν κάνει τα δύο μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη Δύση και θα προκαλέσουν περαιτέρω αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του ΝΑΤΟ.

»Αυτό δεν σημαίνει πως οι χειρισμοί της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία και στον Ερντογάν ήταν τόσο καλοί, όσο θα μπορούσε να ήταν ή ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δεν έχουν λάβει από μόνες τους αποφάσεις που έχουν αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή», υποστηρίζει ο αρθρογράφος. «Όμως, αυτά τα επιχειρήματα δεν έχουν σχέση με την παρούσα κατάσταση. Ο οδικός χάρτης που ακολουθεί ο Ερντογάν είναι δικής του επινόησης, όπως και οι αιτίες των προβλημάτων του.

»Απαντώντας στις προκλήσεις του, η Ευρώπη πρέπει τώρα να ακολουθήσει μια προσγειωμένη, αλλά σταθερή προσέγγιση, που δεν θα αφήνει περιθώριο για αμφιβολίες ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν συμμάχους στο πλευρό τους. Αυτό θα βοηθήσει περισσότερο να αποτραπεί μια κλιμάκωση από μια οποιαδήποτε προσπάθεια να κατευναστεί με παραχωρήσεις ένας Ερντογάν που αντιμετωπίζει προβλήματα», καταλήγει το άρθρο του Foreign Policy.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / B.X
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα μετά από επίθεση με γκαζάκια, τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη σε κατοικίες στελεχών της Νέας Δημοκρατίας (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής τρία άτομα για τις εμπρηστικές επιθέσεις – Εξετάζονται βίντεο από κάμερες ασφαλείας

2/07/2026 - 11:57πμ
(Φωτ. αρχείου: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Σύλληψη 58χρονου για επίθεση σε 8χρονο παιδί και δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας

2/07/2026 - 11:32πμ
Καμένο μπαλκόνι στην πολυκατοικία όπου διέμεναν η Αφροδίτη Νέστορα και οι γονείς της, στην περιοχή της Ανάληψης (Χαριλάου) στη Θεσσαλονίκη.
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Μια 72χρονη πλήρωσε με τη ζωή της την τυφλή βία – Κάηκε στο σπίτι της η Βάγια Νέστορα

2/07/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μέχρι τους 37 βαθμούς η θερμοκρασία την Πέμπτη – Τοπικές καταιγίδες στα ορεινά

2/07/2026 - 8:08πμ
Κλασική χορευτική φιγούρα του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια  ομιλίας του στη Φλόριντα (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

Κρυπτονομίσματα: Τι απαντά ο Τραμπ για τα κέρδη των 1,2 δισ. δολαρίων

1/07/2026 - 10:46μμ
Μητέρα με μωρό (φωτ.: Pixabay)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέα άδεια για τους γονείς μετά τη γέννηση παιδιού – Έως και δύο μήνες μετ’ αποδοχών

1/07/2026 - 10:22μμ
Πυροσβέστες ερευνούν στα χαλάσματα τετραώροφης πολυκατοικίας στα Πετράλωνα η οποία κατέρρευσε το μεσημέρι της Τρίτης 30 Ιουνίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΕΛΛΑΔΑ

Πετράλωνα: Τα SMS που «καίνε» τους μηχανικούς πριν από την κατάρρευση της πολυκατοικίας – «Θα χρειαστεί μάλλον ακόμη ένα ντουλάπι»

1/07/2026 - 9:01μμ
Η καμένη είσοδος της πολυκατοικίας όπου διαμένει η οικογένεια της Αφροδίτης Νέστορα, στην περιοχή της Ανάληψης (Χαριλάου) στη Θεσσαλονίκη.
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Υπέκυψε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά την εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια

1/07/2026 - 7:43μμ
Κρανίου τόπος στη Λητή Θεσσαλονίκης, μία μετά μετά τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Δερβένι και επεκτάθηκε. Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI /Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Τραγικός επίλογος στη φωτιά στη Λητή – Νεκρός και ο 12χρονος

1/07/2026 - 6:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Καταδίωξη μετά από οπαδική επίθεση για ένα πανό – Δύο συλληφθέντες εμπλέκονται στην υπόθεση Λυγγερίδη

1/07/2026 - 6:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο χάρτης της περιοχής του Αϊβαλίου και το επιστολικό δελτάριο που δείχνει την πόλη προέρχονται από το αρχείο της Εγκυκλοπαίδειας Μείζονος Ελληνισμού. Κάτω, ο χάρτης που δείχνει τη Μάχη των Δερβενακίων και μέρος του πίνακα που δημιούργησε ο Θεόδωρος Βρυζάκης. Η σύνθεση της εικόνας έγινε με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Από τις φλόγες του Αϊβαλιού στα Δερβενάκια – Οι άγνωστοι Μικρασιάτες αγωνιστές του 1821

10 λεπτά πριν
Η Νίκη Κεραμέως σε ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ. αρχειου: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Νίκη Κεραμέως: Καταργείται οριστικά η περικοπή στις συντάξεις χηρείας του νόμου Κατρούγκαλου

35 λεπτά πριν
Μια πραγματική αγωνίστρια της ζωής η Αρμένια Μαίρη Βαρτανιάν, δεν είναι πια εδώ (πηγή: zartonkmedia.com)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Πέθανε σε ηλικία 112 ετών η Μαίρη Βαρτανιάν μία από τις τελευταίες επιζήσασες

1 ώρα πριν
Εικόνα μετά από επίθεση με γκαζάκια, τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη σε κατοικίες στελεχών της Νέας Δημοκρατίας (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής τρία άτομα για τις εμπρηστικές επιθέσεις – Εξετάζονται βίντεο από κάμερες ασφαλείας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: astynomia.gr)

Ηράκλειο: Σύλληψη 58χρονου για επίθεση σε 8χρονο παιδί και δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/enosipontionnikaiaskoridallou)

Αλίκη Δημητριάδου: Πέθανε ένα ξεχωριστό μέλος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign