pontosnews.gr
Πέμπτη, 16/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συγκλονιστικός Ταμέρ Τσιλινγκίρ από το Σύνταγμα: Μας απειλούν με θάνατο. Δεν μας νοιάζει, έχουμε πεθάνει 353.000 φορές

21/05/2019 - 9:01πμ
Συγκλονιστικός Ταμέρ Τσιλινγκίρ από το Σύνταγμα: Μας απειλούν με θάνατο. Δεν μας νοιάζει, έχουμε πεθάνει 353.000 φορές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Σας χαιρετώ όλους με αγάπη και σεβασμό». Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του στο Σύνταγμα ανήμερα της 19ης Μαΐου ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ από τη Λιβερά της Ματσούκας, ο συγγραφέας και ακτιβιστής που δεν διστάζει να τα βάζει με το τουρκικό κράτος, γι’ αυτό και ζει αυτοεξόριστος στην Ελβετία.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, μίλησε από καρδιάς και απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες: «Εγώ και οι φίλοι μου ζητάμε συγγνώμη πρώτα απ’ όλα για λογαριασμό των παππούδων και των γιαγιάδων μας, καθώς πριν από 100 χρόνια δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τους δικούς σας παππούδες και τις δικές σας γιαγιάδες. Ζητάμε συγγνώμη επειδή πιστέψαμε στα ψέματα που επί 100 χρόνια μας έλεγε το τουρκικό κράτος. Ζητάμε συγγνώμη επειδή εδώ και 100 χρόνια από το μέτωπο της Τουρκίας δεν μπορέσαμε να γίνουμε η δική σας φωνή, η φωνή των εξόριστων Ποντίων».

Χωρίς να διστάσει δήλωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τη Γενοκτονία που διέπραξε ο Μουσταφά Κεμάλ, αλλά ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολίτες που επιμένουν να λένε την αλήθεια ενάντια στην ψεύτικη ιστορία με την οποία «ταΐζεται» ο λαός της Τουρκίας. Άλλωστε, όπως τόνισε, κάποιοι φοβούνται τις συγκεντρώσεις που γίνονται για τον Πόντο, τα βιβλία. Και πρόσθεσε: «Όσο όμως συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεται ο αριθμός αυτών που λένε “είμαι Έλληνας”. Στη Σαμψούντα, στην Κερασούντα, στην Τραπεζούντα, παντού οι Πόντιοι γράφουν “είμαστε ακόμη εδώ”».

Ταμέρ Τσιλινγκίρ: Εδώ και 100 χρόνια δεν υπάρχει στον Πόντο σπιθαμή γης που να μην την έχουν σκάψει. Έψαχναν θησαυρούς, ενώ ο μεγαλύτερος θησαυρός ήταν η ιστορία μας. Τρεις γενιές μεγάλωσαν με τα ψέματά τους.

Ο συγγραφέας και ακτιβιστής τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ζήσει ο Πόντος, κάτι που θα συμβεί μόνο με την παρουσίαση της Γενοκτονίας σε όλον τον κόσμο και με την απόδοση δικαιοσύνης. «Έχετε καθήκον να μεταφραστούν και σε άλλες γλώσσες του κόσμου, και στα τουρκικά, οι επιστημονικές έρευνες, ώστε να γίνει ξεκάθαρη στη διεθνή κοινή γνώμη η πραγματικότητα», υπογράμμισε, και ζήτησε από όλες τις οργανώσεις και τους διανοούμενους «να στρέψουν το πρόσωπο προς τον Πόντο» και να αναλάβουν δράση ώστε η Τουρκική Δημοκρατία να προχωρήσει στην αναγνώριση, αλλά και οι πολίτες να μάθουν τι έκαναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους και να ζητήσουν συγγνώμη κάνοντας αυτοκριτική. «Όσο αυτό δεν συμβαίνει, δεν είναι δυνατό να υπάρξει δημοκρατία για τους Τούρκους που ζουν σε αυτήν τη γη», εξήγησε.


(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Η ομιλία του Ταμέρ Τσιλινγκίρ έκλεισε με πέντε προτάσεις γεμάτες συναισθηματική φόρτιση, οι οποίες καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που βρέθηκε στο Σύνταγμα: «Μετά από κάθε συγκέντρωση, μετά από κάθε ομιλία, μας απειλούν με θάνατο. Νομίζουν ότι με τις απειλές του θανάτου θα μας φοβίσουν και θα παραιτηθούμε. Εμείς πεθάναμε πραγματικά 353.000 φορές, δεν θα φοβηθούμε να πεθάνουμε μία φορά ακόμη. Χαιρετίσματα στους 353.000 ανθρώπους χωρίς τάφο, χαιρετίσματα σε όσους ζουν στον Πόντο και τον κάνουν να ζει, χαιρετίσματα στα βουνά του Πόντου, χαιρετίσματα στον Πόντο. Θα κερδίσουμε!».

Γεωργία Βορύλλα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πτολεμαΐδα: Επιστρέφει το Φεστιβάλ Θεάτρου στην ποντιακή διάλεκτο – Στόχος η διάσωση και διάδοση της γλώσσας

15/04/2026 - 7:40μμ
Κυριακή του Θωμά στα κοιμητήρια Καλαμαριάς με λύρες και χορούς (φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καλαμαριά: Το ποντιακό ταφικό έθιμο επιστρέφει για 55η χρονιά την Κυριακή του Θωμά

15/04/2026 - 6:28μμ
Ο αείμνηστος φωτογράφος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυριακίδης στην τελετή έναρξης του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ MotionTeam)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Κυριακίδης: Στον δήμο Καλαμαριάς το αρχείο του Πόντιου φωτορεπόρτερ

15/04/2026 - 3:04μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Βριλησίων «Οι Τραντέλληνες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Τραντέλληνες» Βριλησσίων πρωταγωνιστούν σε μια γιορτή αγάπης και προσφοράς

15/04/2026 - 1:40μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Σουρμένων: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη – Η ζωντανή παρακαταθήκη του σπουδαίου Πόντιου διανοητή

15/04/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: degruyterbrill.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία μέσα από τα αρχεία του Βατικανού: Διάλεξη του Θεοδόση Κυριακίδη στην ομογένεια της Νέας Υόρκης

14/04/2026 - 11:02μμ
(Φωτ.: Ο Γέργον / commons.wikimedia.org)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα «τσιριχτά» ζωντανεύουν στο Πέραμα: Ένα ποντιακό έθιμο μνήμης και παράδοσης

14/04/2026 - 10:06μμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org. Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Mανουσάκια: Τα χιλιοτραγουδισμένα λουλούδια του Πόντου ανθίζουν τον Απρίλ’

14/04/2026 - 7:45μμ
Νέοι και νέες στην Άρδασσα τη Δευτέρα του Πάσχα, αναβιώνουν το ποντιακό έθιμο Κοτσαγκέλ'. 13 Απριλίου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Άρδασσα Εορδαίας: Αναβίωσε το ποντιακό έθιμο «Κοτσαγκέλ’» – «Ούλ’ εντάμαν» στη γιορτή της Αγάπης

14/04/2026 - 5:53μμ
Η Ισίν Καρατζά στον έλεγχο διαβατηρίων (φωτ.: thracenews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Χαιρετίζουμε την απόφαση των ελληνικών Αρχών να απαγορεύσουν την είσοδο στην Τουρκάλα τραγουδίστρια Ισίν Καρατζά

14/04/2026 - 5:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: European Union)

Ευρωκοινοβούλιο: «Φρένο» στην Τουρκία – Στο επίκεντρο παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/TIBOR ILLYES)

Ουγγαρία: Ριζικές αλλαγές στα ΜΜΕ προαναγγέλλει ο Πέτερ Μάγιαρ μετά τη νίκη του

57 λεπτά πριν
(Φωτ αρχείου: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Αίγιο: Άγρια επίθεση και απαγωγή άνδρα – Του άρπαξαν 7.000 ευρώ και τον εγκατέλειψαν στο νοσοκομείο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Από την αφίσα της ταινίας Καποδίστριας του Γιάννη Σμαραγδή)

Ο «Καποδίστριας» του Γιάννη Σμαραγδή κατακτά τον κόσμο

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη 
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα  Μπόλαρη)

Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης, τα σενάρια για φθινοπωρινές κάλπες και το κλίμα στο γαλάζιο εσωτερικό

2 ώρες πριν
Αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Serena στο Ισλαμαμπάντ, όπου φιλοξενήθηκαν συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)

ΗΠΑ-Ιράν: Διαψεύσεις για εκεχειρία και προτάσεις αποκλιμάκωσης στο τραπέζι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign