pontosnews.gr
Τρίτη, 12/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΚΕΜΑΠ: Νέο βιβλίο για τη Γενοκτονία των Ποντίων

20/05/2019 - 9:54μμ
Κατά Φίλη και το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στις ΗΠΑ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα σημαντικό κενό στην προσπάθεια διάδοσης της ιστορικής μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων καλύπτει τα τελευταία χρόνια με τη δράση του το Ελληνικό Ερευνητικό Κέντρο για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ), το οποίο με έδρα το Σικάγο εργάζεται για τη συστηματοποίηση της έρευνας και της καταγραφής ιστορικών ντοκουμέντων και μελετών στην αγγλική γλώσσα. Με τη διοργάνωση συνεδρίων και με τη συμβολή ακαδημαϊκών, αλλά κυρίως με την επιμονή των ανθρώπων που το συγκροτούν, το Κέντρο αναδεικνύει και ερμηνεύει νέες πτυχές της ιστορίας.

Μάλιστα, πριν λίγες εβδομάδες εξέδωσε ένα πολύ σημαντικό βιβλίο, με τίτλο «The Greek Genocide – New Perspectives» (σ.σ. «Ελληνική Γενοκτονία – Νέες Προοπτικές».

Ιθύνων νους ο ιδρυτής του Κέντρου Γεώργιος Μαυρόπουλος, ο οποίος μίλησε στο «Περιοδικό» για τα βήματα προόδου που έχουν πραγματοποιηθεί, παρά τα εμπόδια και τις αντιξοότητες που εμφανίζονται κατά καιρούς.

Το ΕΚΕΜΑΠ ξεκίνησε με στόχο την έκδοση ιστορικών βιβλίων, τη διοργάνωση συνεδρίων με ακαδημαϊκούς και την απόκτηση πρωτότυπων εργασιών, ώστε να αποτελεί ένα Κέντρο για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν μελέτες για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Το 2009 και το 2010 έκανε δύο συνέδρια, αποκλειστικά για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και εξέδωσε τα πρακτικά, ενώ το 2013 κάλεσε τους Αρμενίους, τους Ασσυρίους και το Μουσείο των Εβραίων. Στο συνέδριο υπήρχαν δώδεκα ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους δύο Εβραίοι καθηγητές, ενώ υπήρξαν και συνεργασίες για την Αρμενική και Ασσυριακή Γενοκτονία. Έτσι, το ΕΚΕΜΑΠ εξέδωσε με τον Τζορτζ Σιρίνιαν το βιβλίο «Genocide in the Ottoman Empire: Armenians, Assyrians and Greeks» (σ.σ. «Γενοκτονίες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες»).

Το 2015 ακολούθησε ένα σημαντικό συνέδριο στο City University στη Νέα Υόρκη, πάλι με Αρμένιους και Ασσύριους παρουσιαστές. Ωστόσο, οι σχετικές μελέτες δεν υπάρχουν ακόμα, καθώς δεν υπήρχε η οικονομική ευχέρεια για να γίνει επιμέλεια.

Ο ρόλος του Κέντρου για τη διεθνή διάδοση της έρευνας για τη Γενοκτονία
Το 2005 το ΕΚΕΜΑΠ σε συνεργασία με τον Ποντιακό Σύλλογο του Σικάγο συναντήθηκε με τους Αρμένιους και διαπίστωσε ότι ενώ εκείνοι προωθούσαν το δικό τους θέμα, υπήρχε άγνοια για την καταστροφή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης. Ακολούθησε συνάντηση με τον Τζορτζ Σιρίνιαν, που είναι εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Γενοκτονία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο οποίος προωθούσε το θέμα των Αρμενίων.

Το 2008 το Κέντρο μαζί με τον αείμνηστο Χάρη Ψωμιάδη και άλλους δύο-τρεις καθηγητές διοργάνωσε συνέδριο με καλεσμένο τον Τζ. Σιρίνιαν, η παρουσίαση του οποίου έδειξε ότι πρέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο των Αρμενίων, ώστε να γνωστοποιηθεί και η Γενοκτονία των Ποντίων.


Το εξώφυλλο του εγχειριδίου «Η Γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων 1914-1923»

Πλέον, ο στόχος του Κέντρου να παρουσιάσει υλικό στα αγγλικά έχει επιτευχθεί, ενώ έχουν εκδοθεί εγχειρίδια για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, που προωθούνται στα ελληνικά και τα αμερικανικά σχολεία. Επίσης, έχει εκδοθεί η τελευταία μελέτη του Χ. Ψωμιάδη για την ελληνική προσφυγική κρίση, με την ιστορία ενός Νορβηγού, που βοήθησε όχι μόνο τους πρόσφυγες, αλλά και τους αιχμαλώτους.

«Είναι μια πολύ σημαντική μελέτη. Γνωρίζω από τους γονείς μου ότι δεν τους άφησαν απευθείας να μπουν στην Ελλάδα, λόγω μολυσματικών ασθενειών», είπε ο Γ. Μαυρόπουλος. «Ήταν σε στρατόπεδα των Τούρκων κι επειδή πέθαιναν γύρω στα 300 άτομα την ημέρα, ο Νορβηγός έσωσε πολλούς Πόντιους. Αργότερα, τους δέχτηκαν να μπουν στην Ελλάδα».

Επόμενοι στόχοι
Εκτός από την αναγνώριση της Γενοκτονίας, σκοπός του Κέντρου είναι να μείνει και ιστορικό υλικό που αφορά στον Ελληνισμό, τη συνδρομή του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και άλλα στοιχεία, καθώς είναι καλό να το γνωστοποιούνται στο αγγλόφωνο κοινό.

«Ο επόμενος στόχος είναι να εντρυφήσουμε στα αποτελέσματα του Συνεδρίου του 2015 που έγινε στη Νέα Υόρκη, να γίνει μελέτη πάνω στα κείμενα. Θα πάρει τουλάχιστον έναν χρόνο βέβαια, καθώς μιλάμε για 14 πρωτότυπα κείμενα που παρουσιάστηκαν από ιστορικούς. Για να γίνει η επιμέλεια χρειάζεται να δουλέψουν, εκτός από τον κεντρικό μελετητή, τουλάχιστον άλλα δύο άτομα. Ελπίζουμε σύντομα να μπορέσουμε να εκδώσουμε και αυτό το βιβλίο», είπε ο Γ. Μαυρόπουλος.

Ωστόσο, άμεσος στόχος είναι η ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει το Κέντρο, με συνεντεύξεις επιφανών ακαδημαϊκών, όπως του Μπανέρ Ακσάμ που διδάσκει στην Βοστώνη και της Φατμέ Γκοσέκ, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Για τα γεγονότα και τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν μιλούν επίσης πολλοί ιστορικοί, όπως ο Κώστας Φωτιάδης, ο Τζορτζ Σιρίνιαν, ο Ρόμπερτ Σενγκ και άλλοι. «Είναι ένα ντοκιμαντέρ που πρέπει να ολοκληρωθεί και να προβληθεί άμεσα. Πήγαμε στην Ελλάδα με τον τεχνικό και διαλέξαμε κινηματογραφικό υλικό από την ΕΡΤ, όχι όσο θα θέλαμε, αλλά το κόστος παραμένει υψηλό. Σκεφτείτε ότι η ΕΡΤ μάς ζητάει 5.000 ευρώ για το κινηματογραφικό υλικό. Επίσης, ζητήσαμε πέντε φωτογραφίες και θέλουν 1.750 ευρώ για κάθε μία! Μίλησα με τη νέα διεύθυνση και μου είπαν ότι οι τρεις από τις πέντε φωτογραφίες θα παραχωρηθούν δωρεάν.

»Ελπίζω να λυθεί το θέμα. Επίσης, περιμένουμε και μουσική από τον Σταμάτη Σπανουδάκη. Ο άνθρωπος αυτός δέχτηκε να μας γράψει μουσική χωρίς να μας χρεώσει τίποτα και αυτό πρέπει να το επισημάνουμε».

  • Με πληροφορίες από ekirikas.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τα πρώτα χρόνια στον Καταχά (1924). Από αριστερά Ιορδάνης Ελευθεριάδης (ο δάσκαλος), Κυριακούλα Ελευθεριάδου, Ελένη Ζευγαρίδου, Κλεοπάτρα Καλεβρά, Ελευθέριος Καλεβράς, Ανδρονίκη Ιωακειμίδου (Καλεβρά), Λάζαρος Ιωακειμίδης, Σταύρος Καλεβράς· ο μικρός είναι ο Γιώτης Ιωακειμίδης [πηγή: facebook / Καταχάς Πιερίας (Ένα χωριό μια ιστορία) – Ανάρτηση: Panagiotis Koulaouzidis]
ΠΟΝΤΟΣ

Καταχάς: Ένα αφιέρωμα στο ποντιοχώρι της Πιερίας μέσα από 25+1 φωτογραφίες εποχής – Και ο Γρηγόρης Βαλτινός

11/08/2025 - 3:34μμ
(Φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοπού Νέστου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η λύρα εσείεν τ’ ορίνια του Νέστου: Μεγάλο ποντιακό αντάμωμα στον Σκοπό

11/08/2025 - 1:17μμ
Στον Μύτικα, με τη σημαία για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλυμπος: Η σημαία της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Μύτικα, από τους «Τραντέλλενες» Ξάνθης

11/08/2025 - 11:13πμ
Η πόλη και το κάστρο της Παϊπούρτης (φωτ.:  
Λόρδος Warkworth, «Σημειώσεις από ημερολόγιο στην ασιατική Τουρκία», Λονδίνο 1898 / houshamadyan.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Σάββα Αντωνιάδη: Ήμασταν 750 ψυχές. Στο δρόμο έμειναν καμιά εβδομηνταριά από το ξύλο και τις ταλαιπωρίες

10/08/2025 - 8:52μμ
Στις καλαμένιες καλαθούνες οι σοδειές (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι Αύγουστοι των Ποντίων είχαν λεφτοκάρυα, καπνά και κοκκύμελα

10/08/2025 - 3:48μμ
«Ζέσταμα» στο Λιστόν και μια πρόγευση από τα όσα έγιναν στην Πλατεία Παλιού Λιμανιού, στη Σπηλιά (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακός χαμός στην Κέρκυρα, στο 4ο Πανηγύρι-Φεστιβάλ

10/08/2025 - 1:28μμ
Η πρόσοψη της εκκλησίας του χωριού όπου υπήρχε και νεκροταφείο (φωτ.: karadeniz.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Αϊ-Έννες (Νίβενας): Με την Ανταλλαγή οι κάτοικοί του διασκορπίστηκαν σε Αθήνα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη και Ρωσία

10/08/2025 - 9:47πμ
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

9/08/2025 - 9:53μμ
Αγροτικό ιατρείο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες: Αντιμετωπίστηκαν ως υγειονομική απειλή όταν άρχισαν οι επιδημίες

9/08/2025 - 6:55μμ
Γεννήθηκαν στο Ατα-Παζάρ', ρίζωσαν στην Ακρινή Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Vasiliki Tsanaktsidou)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Αντάμωμα Ατα-Παζάρ’ στην Ακρινή Κοζάνης, με τα πρόσωπα των προγόνων στο επίκεντρο

8/08/2025 - 8:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: x.com/kajakallas?ref_src=twsrc%5Etfw)

Κάγια Κάλας: Η ΕΕ καταδικάζει τη δολοφονία των δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα στη Γάζα

2 ώρες πριν
Μέλη του Συλλόγου Γυναικών Καστελλόριζου σε επίσημη εκδήλωση, τη δεκαετία του '60 (φωτ.: Σύλλογος Γυναικών Καστελλόριζου)

Μελβούρνη: Εκδήλωση αφιερωμένη στον ιστορικό και πρωτοπόρο Σύλλογο Γυναικών Καστελλόριζου

3 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα Τύπου, στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/WILL OLIVER / POOL)

ΗΠΑ: Αναστολή για ακόμα 90 μέρες η επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βατολάκκου)

Έρχονται δύο δυνατές ποντιακές βραδιές στον Βατόλακκο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/GreeceinNY)

Μενέλαος Ράπτης: Από τη Θεσσαλονίκη στα πέρατα του σύμπαντος και μια απίστευτη ανακάλυψη

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Έσβησε η φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στη Βόλβη

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign