pontosnews.gr
Τρίτη, 7/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας – Τι έγινε στην επίσημη έναρξη

10/05/2019 - 10:29πμ
Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας – Τι έγινε στην επίσημη έναρξη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από τη Θεσσαλονίκη, και από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, έγινε η επίσημη έναρξη του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, η συμφωνία για την ανακήρυξη του οποίου επήλθε κατά τις συνομιλίες που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, τον Δεκέμβριο του 2018.

Μυρσίνη Ζορμπά: Λογοτεχνία και γλώσσα βάζουν τα θεμέλια για πολύ σημαντικές μελλοντικές συνεργασίες Ελλάδας-Ρωσίας.

Την εκτίμηση ότι η λογοτεχνία και η γλώσσα βάζουν τα θεμέλια για πολύ σημαντικές μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών διατύπωσε με δηλώσεις της στο περιθώριο της εκδήλωσης για την έναρξη η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

«Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε συγγραφείς, μεταφράσεις, βιβλία. Η λογοτεχνία είναι αυτή που αποκαλύπτει τις πραγματικές πτυχές των κοινωνιών μας, επομένως είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι θα έχουμε την ευκαιρία αυτόν το χρόνο να κάνουμε συναντήσεις, συζητήσεις, να μπορέσουμε να διαβάσουμε όσο γίνεται περισσότερα βιβλία» υπογράμμισε η υπουργός. «Επίσης, το επίπεδο της γλώσσας είναι αυτό που μας ενδιαφέρει, διότι η αμοιβαία γνώση των γλωσσών ανοίγει πολύ μεγάλα πεδία συνεργασιών και είναι πολύ σημαντικό, επίσης, για την κατανόηση και τη φιλία των λαών» τόνισε.

Η Μ. Ζορμπά τόνισε ότι οι κλασικοί Ρώσοι συγγραφείς, όπως ο Ντοστογιέφσκι και ο Τολστόι, ήταν για πολλές δεκαετίες βασική παιδεία της χώρας μας, και «από εκεί μάθαμε να εκτιμούμε τα πάθη των ανθρώπων».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης τόνισε ότι το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας ξεκινά την ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει την ολοκλήρωση του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, «ενός πολέμου στον οποίο συνασπιστήκαμε και πολεμήσαμε πολλοί λαοί, ιδιαίτερα οι δύο αυτοί λαοί για να ηττηθεί ο ναζισμός και ο φασισμός στην Ευρώπη». Όπως είπε, «αυτό το μήνυμα 20 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές έχει ιδιαίτερη σημασία».

Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός ότι το Έτος ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, που ήταν η αφετηρία του Κύριλλου και του Μεθόδιου, οι οποίοι διέδωσαν στον σλαβικό κόσμο το κυριλλικό αλφάβητο.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι εκδηλώσεις γίνονται πριν από τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική εθνεγερσία, το 2021, και θα δώσουν την ευκαιρία να αναδειχθεί και το κομμάτι εκείνο της ρωσικής λογοτεχνίας που υποστήριξε τους αγώνες της Ελλάδας για την ελευθερία.

Την πεποίθηση ότι το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας θα δώσει καινούργια ώθηση για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας εξέφρασε ο πρώτος υφυπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας, Γκριγκόρι Τρουμπνικόφ .

Επισήμανε ότι στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου συμμετέχουν περισσότερα ρωσικά πανεπιστήμια και ιδρύματα, έτσι ώστε να αναδειχθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της επιστήμης και της παιδείας. «Και επειδή υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τους αξιωματούχους, αλλά και γενικότερα από τους κατοίκους των δύο χωρών, σίγουρα η συνεργασία και τα αποτελέσματα θα αυξηθούν ραγδαία στα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/ Hamazkayin Greece)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαγικές στιγμές στο 2ο Φεστιβάλ Αρμενικού Πολιτισμού στην Κομοτηνή με 100 χορευτές από Ελλάδα και Αρμενία

5/07/2026 - 1:02μμ
Ο ναός της Παναγίας στο Καρλόβασι μετά το σεισμό (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάμος: Τρία μνημεία ξαναβρίσκουν τη θέση τους – Αρχίζει η αποκατάσταση της Παναγίας στο Καρλόβασι

4/07/2026 - 8:51μμ
(Πηγή: aefestival.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Αθηνών: Ακυρώνεται η παράσταση «Βάκχες» με τον Λευτέρη Πανταζή – Η ανακοίνωση των διοργανωτών

3/07/2026 - 7:05μμ
Το VIP μπαλκόνι της Allwyn (φωτ.: allwyn.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι θα κερνούσαν οι Έλληνες fans τους Pet Shop Boys; Η Allwyn έχει την απάντηση (vid.)

2/07/2026 - 3:06μμ
Η ηθοποιός Τζένη Ζαχαροπούλου, το 2019, στην κηδεία του ηθοποιού Φαίδων Γεωργίτση
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η ηθοποιός Τζένη Ζαχαροπούλου

2/07/2026 - 10:44πμ
Ο «Μακεδονικός Πύργος» της Αδριανούπολης (πηγή: Χ / 
Mehmet Nuri Ersoy)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία αποκατέστησε τον «Μακεδονικό Πύργο» της Αδριανούπολης

1/07/2026 - 11:58μμ
Οι ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας του Δήμου Βριλησσίων υποκλίνονται στο φινάλε της κωμωδίας του Δ. Ψαθά μαζί με την σκηνοθέτιδα του έργου Έφη Πίκουλα-Βουγιουκλάκη (φωτ. Μάνος Βλαστός)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Πόντιο θεατρικό συγγραφέα και χρονογράφο Δημήτρη Ψαθά αφιερωμένη η πρεμιέρα του θερινού θεάτρου στα Βριλήσσια

1/07/2026 - 11:34μμ
Ο Μιχάλης Μόσιος με τα παιδιά του Γιάννη και Χρύσα (φωτ.: facebook.com/osios.giannis)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος, ο θρυλικός «Ταμτάκος»

1/07/2026 - 4:24μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα πιο περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στα live – Οι fans των Gorillaz στο Release Athens Festival αποκαλύπτουν στην Allwyn όσα δεν θα ξεχάσουν ποτέ (vid.)

30/06/2026 - 4:02μμ
(Πηγή: facebook.com/arammanougian?locale=el_GR)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανδαισία χρωμάτων και ρυθμών στο Φεστιβάλ Αρμενικών Παραδοσιακών Χορών του «Χαμασκαΐν» στην Αθήνα

30/06/2026 - 10:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Μουντιάλ 2026: Η Ισπανία στους «8» με λυτρωτή τον Μερίνο

7 ώρες πριν
Το πάνελ των δημοσιογράφων στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στο Maliotis Cultural Center της Βοστόνης (φωτ.: Maliotis Cultural Center / Hellenic College Holy Cross)

Στο Σίδνεϊ το 12ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο για την ελληνική γλώσσα και τον απόδημο ελληνισμό

7 ώρες πριν
Ο Θάνος Ντόκος στο Φόρουμ των Δελφών, το 2021 (φωτ.: EUROKINISSI / Τάκης Σαγιάς)

Υπόθεση Ντόκου: Οι Ρώσοι φαρσέρ επιμένουν ότι δεν χρησιμοποίησαν AI – «Τον παγιδεύσαμε με ένα e-mail»

7 ώρες πριν
Παλαιστινιακή σημαία υψώνεται ανάμεσα στα ερείπια κατεστραμμένων κτηρίων στη συνοικία Σεΐχ Ραντβάν της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Γάζα: Η Χαμάς διαλύει την κυβέρνησή της, το Ισραήλ μιλά για «τέχνασμα»

8 ώρες πριν
Σύνθεση σκίτσων του Χρήστου Γ. Δημάρχου για τις αγροτικές εργασίες του Ιουλίου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Θερισμός στον Πόντο: Το «παλλάωμαν» και οι λέξεις που ζωντανεύουν τον χρυσό Ιούλιο

8 ώρες πριν
Περιπολικό στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Οπαδική βία: Προφυλακίστηκε ένας κατηγορούμενος για την εγκληματική οργάνωση – Νέες απολογίες την Τρίτη

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign