pontosnews.gr
Σάββατο, 27/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας – Τι έγινε στην επίσημη έναρξη

10/05/2019 - 10:29πμ
Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας – Τι έγινε στην επίσημη έναρξη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από τη Θεσσαλονίκη, και από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, έγινε η επίσημη έναρξη του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, η συμφωνία για την ανακήρυξη του οποίου επήλθε κατά τις συνομιλίες που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, τον Δεκέμβριο του 2018.

Μυρσίνη Ζορμπά: Λογοτεχνία και γλώσσα βάζουν τα θεμέλια για πολύ σημαντικές μελλοντικές συνεργασίες Ελλάδας-Ρωσίας.

Την εκτίμηση ότι η λογοτεχνία και η γλώσσα βάζουν τα θεμέλια για πολύ σημαντικές μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών διατύπωσε με δηλώσεις της στο περιθώριο της εκδήλωσης για την έναρξη η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

«Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε συγγραφείς, μεταφράσεις, βιβλία. Η λογοτεχνία είναι αυτή που αποκαλύπτει τις πραγματικές πτυχές των κοινωνιών μας, επομένως είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι θα έχουμε την ευκαιρία αυτόν το χρόνο να κάνουμε συναντήσεις, συζητήσεις, να μπορέσουμε να διαβάσουμε όσο γίνεται περισσότερα βιβλία» υπογράμμισε η υπουργός. «Επίσης, το επίπεδο της γλώσσας είναι αυτό που μας ενδιαφέρει, διότι η αμοιβαία γνώση των γλωσσών ανοίγει πολύ μεγάλα πεδία συνεργασιών και είναι πολύ σημαντικό, επίσης, για την κατανόηση και τη φιλία των λαών» τόνισε.

Η Μ. Ζορμπά τόνισε ότι οι κλασικοί Ρώσοι συγγραφείς, όπως ο Ντοστογιέφσκι και ο Τολστόι, ήταν για πολλές δεκαετίες βασική παιδεία της χώρας μας, και «από εκεί μάθαμε να εκτιμούμε τα πάθη των ανθρώπων».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης τόνισε ότι το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας ξεκινά την ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει την ολοκλήρωση του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, «ενός πολέμου στον οποίο συνασπιστήκαμε και πολεμήσαμε πολλοί λαοί, ιδιαίτερα οι δύο αυτοί λαοί για να ηττηθεί ο ναζισμός και ο φασισμός στην Ευρώπη». Όπως είπε, «αυτό το μήνυμα 20 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές έχει ιδιαίτερη σημασία».

Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός ότι το Έτος ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, που ήταν η αφετηρία του Κύριλλου και του Μεθόδιου, οι οποίοι διέδωσαν στον σλαβικό κόσμο το κυριλλικό αλφάβητο.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι εκδηλώσεις γίνονται πριν από τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική εθνεγερσία, το 2021, και θα δώσουν την ευκαιρία να αναδειχθεί και το κομμάτι εκείνο της ρωσικής λογοτεχνίας που υποστήριξε τους αγώνες της Ελλάδας για την ελευθερία.

Την πεποίθηση ότι το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας θα δώσει καινούργια ώθηση για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας εξέφρασε ο πρώτος υφυπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας, Γκριγκόρι Τρουμπνικόφ .

Επισήμανε ότι στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου συμμετέχουν περισσότερα ρωσικά πανεπιστήμια και ιδρύματα, έτσι ώστε να αναδειχθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της επιστήμης και της παιδείας. «Και επειδή υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τους αξιωματούχους, αλλά και γενικότερα από τους κατοίκους των δύο χωρών, σίγουρα η συνεργασία και τα αποτελέσματα θα αυξηθούν ραγδαία στα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Σύλλογος «Το Κιρκινέτσι»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λέσβος: Έκκληση να διασωθεί ο ναός των Αγίων Θεοδώρων από το Σύλλογο «Το κιρκινέτσι»

25/09/2025 - 11:29μμ
Η Κλαούντια Καρντινάλε, στις 2 Ιουλίου 1998, στις Κάννες μπροστά από πορτρέτο της (φωτ. αρχείου: EPA PHOTO/AFP PHOTO/VANINA LUCCHESI/STF/vl/ac)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Ιταλίδα ηθοποιός Κλαούντια Καρντινάλε

23/09/2025 - 11:33μμ
Η Μαρία Κάλλας σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές. Από αριστερά, σε κονσέρτο στο Musikhalle του Αμβούργου (16 Μαρτίου 1962)⁣, στο Παρίσι ενώ ηχογραφεί τον δίσκο «Callas à Paris» (28–31 Μαρτίου 1961) και⁣ στη Σκάλα του Μιλάνου όπου ηχογράφησε τη «Manon Lescaut» (18-27 Ιουλίου 1957), μια όπερα που ποτέ δεν ανέβασε στη σκηνή (φωτ.: instagram/mariacallasofficial)⁣
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρία Κάλλας: Ο πόνος και η θλίψη, η ζωή, οι επιτυχίες, ο Ωνάσης, το παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ & το ξαφνικό τέλος της ωραιότερης φωνής της όπερας

23/09/2025 - 6:58μμ
Η Μαρίκα Κρεβατά σε σκηνή από την ταινία «Εταιρεία θαυμάτων» (πηγή: filmy.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρίκα Κρεβατά: Η ζωή μιας σπουδαίας αρτίστας – Ο γάμος με τον Γαβριηλίδη, η λατρεία στην κόρη της Γκέλλυ Μαυροπούλου και το τέλος σε κλινική της Αθήνας

22/09/2025 - 6:28μμ
Τρία από τα ελληνικά τεχνουργήματα που είχε στην κατοχή του ο συλλέκτης (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

86 ελληνικές αρχαιότητες είχε ξένος συλλέκτης – Επιστρέφουν στην Ελλάδα

22/09/2025 - 11:23πμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χρήστος Καλιοντζίδης: Την υπογραφή του φέρει το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών «Η λύρα στους δρόμους του Μ. Αλέξανδρου»

15/09/2025 - 4:45μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Μαντζιάρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρινέλλα: «Δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον» λέει ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης

11/09/2025 - 11:55μμ
Ειδικοί ανασκάπτουν απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν κοντά στο φράγμα Γιαμούλα, στην Καισάρεια, 27 Ιουνίου 2025 (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Καισάρεια βρέθηκαν κρανία ελεφάντων ηλικίας 7,7 εκατ. ετών

11/09/2025 - 7:09μμ
Ιερός ναός Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου (Φωτ. αρχείου: facebook.com/agcharalampospolygono)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Κοντόγλεια 2025»: Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου γιορτάζει την αγιογράφησή του από τον Φώτη Κόντογλου

8/09/2025 - 10:10πμ
Ο Μίκης Θεοδωράκης το 1978, στο Άμστερνταμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα Σμύρνη: Καθιερώνεται ετήσιο Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» – Πρεμιέρα την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

5/09/2025 - 1:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: gein.noa.gr)

Σεισμός στην Εύβοια: Αισθητή και στην Αθήνα δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αμερικής)

Ευγνωμοσύνη Ελπιδοφόρου προς Τραμπ για το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

3 ώρες πριν
Πολωνοί αξιωματούχοι συγκεντρώνουν τα υπολείμματα ενός ρωσικού drone το οποίο είχε καταπέσει σε ανατολική περιοχή της χώρας το προηγούμενο διάστημα, στην πρώτη από τις παραβιάσεις εναέριων χώρων ξένων χωρών (φωτ.: EPA/Wojtek Jargilo)

Γερμανία: Drones εντοπίστηκαν ξανά στον εναέριο χώρο – Ερευνάται η υποψία κατασκοπείας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super Cup: Άνετα την Καρδίτσα και φουλ για κούπα ο Ολυμπιακός

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)

ΟΗΕ: Ρηματική διακοίνωση-απάντηση της Αιγύπτου στη Λιβύη για το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία

5 ώρες πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα του ΟΗΕ (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Κ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η Τουρκία να άρει το casus belli

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign