pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κρίνεται το μέλλον του Ζάεφ και της Συμφωνίας των Πρεσπών

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

4/05/2019 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι πολίτες της γειτονικής χώρας προσέρχονται αύριο, Κυριακή, στις κάλπες για να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας. Είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, αφού κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 21 Απριλίου.

Θεωρητικά ψηφίζουν 1.800.000, αλλά στην πράξη γύρω στις 700.000.

Αν και ο πρόεδρος εκλέγεται από το λαό, οι αρμοδιότητές του είναι περιορισμένες. Οι υποψήφιοι, ωστόσο, υποδεικνύονται από τα κόμματα, γεγονός που προκαλεί παρενέργειες. Σε περίπτωση που πρόεδρος και πρωθυπουργός προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, το γεγονός δεν λειτουργεί ως θεσμική εξισορρόπηση αλλά έχουμε δύο ανώτατους θεσμικούς παράγοντες να διαφωνούν δημοσίως και να αλληλοϋπονομεύονται. Η εμπειρία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ είναι χαρακτηριστική. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και μια σειρά άλλων θέματα στα οποία τα δύο μεγαλύτερα κόμματα διαφωνούν.

Η αντιπαράθεση αυτή θα συνεχιστεί αν εκλεγεί η υποδειχθείσα από το VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοβσκα Ντάβκοβα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, αντί του Στέβο Πενταρόφσκι, καθηγητή επίσης στο ίδιο πανεπιστήμιο αλλά με πολιτική παρουσία και στο παρελθόν στο πλευρό των πρώην προέδρων Τραϊκόφσκι και Τσερβένκοφκσι. Ο Πενταρόφσκι υποδείχθηκε από το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και από το αλβανικό κόμμα «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση» του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκυβερνά.

Σοβαρότερο πρόβλημα από την επιλογή της υποψήφιας της αντιπολίτευσης, ως προέδρου, θα αντιμετωπίσουν τα Σκόπια στην περίπτωση που δεν προσέλθει στις κάλπες, για να ψηφίσει, ποσοστό τουλάχιστον 40% των εγγεγραμμένων εκλογέων, κάτι που θεωρείται πιθανό. Στην περίπτωση αυτή οι εκλογές δεν θα θεωρηθούν έγκυρες και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο.

Στον πρώτο γύρο ψήφισε το 41,85% των εκλογέων, ποσοστό ελάχιστα πάνω από το όριο. Ο κυβερνητικός υποψήφιος πήρε το 42,7% και η υποψήφια της αντιπολίτευσης το 42,6%.

Έτσι, η πρώτη προσπάθεια που γίνεται από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης είναι να πείσουν τους πολίτες που ψήφισαν στο δημοψήφισμα υπέρ της Συμφωνία των Πρεσπών να προσέλθουν στις κάλπες και να στηρίξουν τον κυβερνητικό υποψήφιο για να υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική προσδοκία τους. Ενδιαφέρονται, όμως, κυρίως για τη συμμετοχή. Η συνύπαρξη του Ζάεφ με την υποψήφια της αντιπολίτευσης μπορεί να είναι δύσκολη αλλά δεν θα οδηγήσει, αναγκαστικά, τη χώρα σε εκλογές, όπως μπορεί να συμβεί αν η συμμετοχή δεν φθάσει το 40%. Ο κυβερνητικός υποψήφιος συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο 323.892 ψήφους, σημαντικά λιγότερες από τις 600-τόσες χιλιάδες που ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτούς τους ψηφοφόρους προσπαθούν να ενεργοποιήσουν οι υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Μέσα σ’ αυτούς που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν υπάρχουν πολλοί Αλβανοί. Ο αλβανικός παράγων βρίσκεται εγγύτερα στην κυβερνητική πλειοψηφία η οποία ικανοποιεί τα σημαντικότερα από τα αιτήματά του, όπως είναι το ζήτημα της καθιέρωσης της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας σε όλη την επικράτεια. Έτσι, το πιθανότερο είναι η αλβανική ψήφος να διοχετευθεί προς τον κυβερνητικό υποψήφιο.

Στις αναλύσεις που γίνονται για την αδιαφορία των υποστηρικτών της Συμφωνίας των Πρεσπών να προσέλθουν στις κάλπες, επισημαίνεται και η δυσαρέσκεια των πολιτών από την κυβερνητική πολιτική στην διαχείριση των εσωτερικών υποθέσεων.

Η αντιπολίτευση, και η υποψήφια που υπέδειξε, κατηγορούν τον Ζάεφ και το κυβερνητικό απαράτ για νεποτισμό, διαφθορά, εκδίωξη των πολιτικών αντιπάλων του και άλλα παρόμοια, και ο πρωθυπουργός της χώρας αναγνωρίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια (όχι, βεβαίως, τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης) και υπόσχεται ανασχηματισμό.

Πάντως, η μικρή διαφορά στον πρώτο γύρο μεταξύ Πενταρόφσκι και Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα λειτούργησε και θετικά.

Η αντιπολίτευση περίμενε νοθεία στις εκλογές την οποία θα αποδείκνυε από μια σημαντική διαφορά στα ποσοστά των υποψηφίων και την εκλογή Πενταρόφσκι από τον πρώτο γύρο. Το γεγονός ότι η διαφορά υπήρξε μικρή και η εκλογή θα κριθεί στον δεύτερο γύρο οδήγησε την αντιπολίτευση στην αποδοχή της διαδικασίας της εκλογικής αναμέτρησης και δύσκολα θα μπορέσει να λειτουργήσει αρνητικά αν η υποψήφιά της χάσει στον δεύτερο γύρο. Αγωνίζεται άλλωστε και η ίδια να πείσει τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες και να ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητάς της.

Οι υποψήφιοι θέλουν να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και εκείνους που ψήφισαν στον πρώτο γύρο τον Αλβανό υποψήφιο Μπερίμ Ρέκα ο οποίος συγκέντρωσε 79.921. Υπενθυμίζεται πως η διαφορά των Πενταρόφσκι και Ντάβκοβα ήταν 4.528 ψήφοι.

Σύμφωνα με τον Πενταρόφσκι, η ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος. Έχει δηλώσει πως «η αντίπαλός μου είναι εναντίον της Συμφωνίας της Αχρίδας [σ.σ.: ρύθμισε τις σχέσεις Αλβανών και Σλάβων], κατά του νόμου περί γλωσσών και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μπορώ μόνο να φανταστώ ποια θα είναι η πρώτη τους απόφαση εάν τους δοθεί η ευκαιρία να έρθουν στην εξουσία».

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης, Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, έχει υποστηρίξει ότι στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία Πρεσπών η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ήταν αντίθετη.

Λέει ότι θα ακολουθήσει κάθε συνταγματική διαδικασία για να αναθεωρήσει αυτήν τη συμφωνία.

Απευθύνεται βεβαίως σε όλες τις εθνοτικές ομάδες, «διότι χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατία. Χρειαζόμαστε μια λειτουργική κατάσταση», όπως δήλωσε, αλλά θα αντιμετωπίσει τους Αλβανούς όπως όλους τους πολίτες της χώρας, χωρίς δηλαδή τις ιδιαίτερες πρόνοιες της συμφωνίας της Αχρίδας, ή τα άλλα αιτήματα που έθεσε ο αλβανικός παράγων της χώρας.

Από τη Δευτέρα θα δούμε αν η χώρα εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης ή θα προχωρήσει η προσπάθεια Ζάεφ.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πολλές υποσχέσεις δεν φαίνεται να βοήθησε τον Ζόραν Ζάεφ. Η τελευταία συνάντηση του Βερολίνου, για τα Δυτικά Βαλκάνια, δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, αν και κυρίως ευθύνεται ο Γάλλος πρόεδρος. Σημασία, όμως, έχει το αποτέλεσμα το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Ζάεφ για να πείσει τους εκλογείς ότι το μέλλον θα είναι ρόδινο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει τη «Γαλάζια πατρίδα», το δόγμα της τουρκικής πολιτικής για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: Twitter / RTErdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Πιέζεται ο Ερντογάν για τη «Γαλάζια Παράνοια»

1/11/2026 - 3:50μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει ομιλία από το μπαλκόνι του Blue Room στον Λευκό Οίκο, 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ενδιάμεσες εκλογές και τα όρια του τραμπισμού

31/10/2026 - 10:13πμ
Η τουρκική φρεγάτα TCG Göksu στη Μεσόγειο, στις 2 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: US Navy / Theoplis Stewart II)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί προληπτικής διπλωματίας και «Γαλάζιας Παράνοιας»

30/10/2026 - 4:33μμ
Το Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη, σημερινή έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (πηγή: el.wikipedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκολυβικό, η λύση στη Χάγη

25/10/2026 - 5:44μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης στα κυβερνητικά έδρανα (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η αποφυγή του πολέμου γίνεται άλλοθι υποχώρησης

24/10/2026 - 9:49πμ
Νεαροί διαδηλωτές στην πλατεία της Βαστίλλης, 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένα μεγάλο συγγνώμη από τη Γαλλία

23/10/2026 - 3:49μμ
Οι Σαράντα Μάρτυρες της Σεβάστειας σε εικόνα της σχολής του Νόβγκοροντ, του 15ου αιώνα (πηγή: Wikimedia Commons)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Β’)

20/10/2026 - 9:23πμ
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

18/10/2026 - 4:30μμ
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

17/10/2026 - 10:09πμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «σουνιτικού ΝΑΤΟ»

15/10/2026 - 3:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τμήμα της αφίσας για την έκθεση κειμηλίων στο Καστέλλι του Ηρακλείου Κρήτης (πηγή: facebook.com/rizes.xalandriou)

Κρήτη: Σπάνια κειμήλια και αδημοσίευτα τεκμήρια της Μικράς Ασίας παρουσιάζονται στο Καστέλλι Πεδιάδας

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: Nostos Argentina/Facebook)

Αργεντινή: Η ελληνική Ομογένεια συναντά τον πολιτισμό και την ιστορία στο 16ο Συνέδριο «Νόστος»

58 λεπτά πριν
Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Stratos Kafetzis)

Έδεσσα: Τραγούδια, χοροί και μνήμες της Μικρασίας στο Παρθεναγωγείο

1 ώρα πριν
Ο Νίκος Σωματαρίδης στο σπίτι του, τον Σεπτέμβριο του 2022, συνομιλώντας με την Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Πέθανε ο Νίκος Σωματαρίδης – Μια ζωή αφιερωμένη στον ποντιακό πολιτισμό

2 ώρες πριν
Μέρος των κατασχεθέντων για την υπόθεση της ΜΚΟ «Παιδική χαρά» (πηγή: ΕΛΑΣ)

«Παιδική Χαρά»: «Έφαγα εγώ 20 χιλιάρικα;» – Οι διάλογοι πριν από τις απολογίες

2 ώρες πριν
Δρόμος του Αρχάγελλου μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Ρόδο, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)

Κακοκαιρία Agneta: Πλημμύρες και απεγκλωβισμοί – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV