pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κάθε τόπος και ένα έθιμο την Πρωτομαγιά, τη μέρα νίκης της ζωής

1/05/2019 - 12:28μμ
Κάθε τόπος και ένα έθιμο την Πρωτομαγιά, τη μέρα νίκης της ζωής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι αιματοβαμμένες εργατικές εξεγέρσεις στο Σικάγο στα τέλη του 18ου αιώνα και οι αγώνες που ακολούθησαν σε ολόκληρο τον κόσμο έως τη δικαίωση των αιτημάτων της εργατικής τάξης για καλύτερες συνθήκες εργασίας «χάρισαν» στην 1η Μαΐου τον τίτλο της εργατικής Πρωτομαγιάς. Ωστόσο είναι και γιορτή της άνοιξης, με πρωταγωνιστή το μαγιάτικο στεφάνι το οποίο συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης. «Είναι μια ημέρα νίκης του καλοκαιριού κατά του χειμώνα. Του καλοκαιριού, όμως, με την έννοια του καλού καιρού, της βλάστησης της γης και κατ’ επέκταση της νίκης της ζωής κατά του θανάτου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος του «Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Αγγελική Χατζημιχάλη».

Πιμίση: Υπάρχει η δοξασία ότι ο Μάιος τα κάνει όλα νέα, μια νέα ζωή αρχίζει για τον άνθρωπο και τη φύση. Είναι ο μήνας με μαγικές ιδιότητες, θα λέγαμε.

Η επικράτηση της λαϊκής γιορτής κάθε 1η Μαΐου τοποθετείται ανάμεσα στον 12ο και 15ο αιώνα, την περίοδο επίδρασης των Φράγκων, οπότε έχουμε ουσιαστικά μεταφορά του εορτασμού της άνοιξης από την 1η Μαρτίου.

Κάθε τόπος και ένα έθιμο
Η ημέρα έχει άρωμα ανθισμένων λουλουδιών στα μαγιάτικα στεφάνια. Αυτή τη δροσιά της βλάστησης, της αναγέννησης της φύσης, οι άνθρωποι θέλουν να τη νιώσουν από κοντά, να τη μεταφέρουν στον χώρο τους. «Υπάρχει όμως μια διαφοροποίηση των ανθρώπων της πόλης και της υπαίθρου. Ο άνθρωπος της πόλης φτιάχνει στεφάνια από λουλούδια ως σύμβολα της άνοιξης και της χαράς. Αντιθέτως, ο ο άνθρωπος που ζει στην ύπαιθρο, τουλάχιστον κάποια χρόνια πριν, έφτιαχνε στεφάνια από πρασινάδες, αλλά με καρπούς, σκόρδο (για τη βασκανία) και αγκάθι (για τον εχθρό) ή τσουκνίδα, σε κάποια μέρη», επισημαίνει η Σταυρούλα Πισιμίση, τονίζοντας ότι γενικά το δίπολο ζωή-θάνατος υπάρχει σε πάρα πολλές τελετές μέσα στον λαϊκό πολιτισμό.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαργαρίτα Κιάου)

Σε κάποιες περιοχές, όπως στη Σέριφο, αποβραδίς κρεμούν στην πόρτα στεφάνια από τσουκνίδα, λουλούδια και σκόρδο, ενώ στη Σύμη βάζουν κλωνάρια ελιάς, αγκαθιού, μαύρης συκιάς και ταυτόχρονα οργανώνουν ομαδικές τελετές που πιστεύουν ότι θα φέρουν στο χωριό τη χαρά, την ευλογία, τη δημιουργία.

Στην Πάργα τα παιδιά ανήμερα της Πρωτομαγιάς πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδούν το τραγούδι του Μαγιού και κρατάνε στα χέρια τους κλωνάρια πορτοκαλιάς ή νεραντζιάς γεμάτα άνθη. Στην Κέρκυρα περιφέρουν έναν κορμό από τρυφερό κυπαρίσσι. Τον έχουν τυλιγμένο με κίτρινες μαργαρίτες και άλλα άνθη και του κρεμάνε και ένα στεφάνι από χλωρά κλαδιά, κορδέλες, μαντίλια προκειμένου να μεταδοθεί το μήνυμα της χαράς, της άνοιξης.

Στον Άγιο Λαυρέντιο στον Βόλο στολίζουν ένα παιδάκι με λουλούδια. Και στη Ναύπακτο το μαγιόπουλο ενσαρκώνει ένα παιδί το οποίο συνοδεύουν γέροι φουστανελάδες που κουβαλάνε κουδούνια στολισμένα με άνθη ιτιάς. Στην Εύβοια συνδυαστικά με τα λουλούδια γίνεται και παράκληση για βροχή με στόχο την καρποφορία, ενώ στην Πορταριά, αλλά και στο Ζαγόρι της Ηπείρου, μεταμφιέζονται πέντε πρόσωπα και πηγαίνουν πομπή στο χωριό και κάνουν μια παράσταση που συμβολίζει τη ζωή και το θάνατο.

Στα δε Άγραφα υπάρχει ένα έθιμο για την ανανέωση του σπιτιού. Οι νοικοκυρές αποβραδίς αδειάζουν τα δοχεία που υπάρχουν στο σπίτι είτε περιέχουν νερό, κρασί είτε οτιδήποτε άλλο και το πρωί τα κορίτσια πηγαίνουν με τις στάμνες να φέρουν το καινούργιο νερό. Τέλος, στην Κοζάνη κόβουν λυγαριά και την τυλίγουν στη μέση τους για να είναι ευλύγιστοι και δυνατοί.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Παπαδοπούλου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Στον ανακριτή στελέχη της Βιολάντα για την υπόθεση της φονικής έκρηξης

3/04/2026 - 2:08μμ
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή ο 54χρονος για τον θάνατο της μητέρας και της αδελφής του στου Ζωγράφου

3/04/2026 - 1:12μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στον ανακριτή η 77χρονη για τον θάνατο του συζύγου της στα Κουφάλια

3/04/2026 - 10:52πμ
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πασχαλινούς ρυθμούς αγορά και δρόμοι: Εορταστικό ωράριο, υψηλές τιμές και αυστηροί έλεγχοι

3/04/2026 - 10:24πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ – Επιμένει η αφρικανική σκόνη στα νότια

3/04/2026 - 8:04πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή: Άσκηση ετοιμότητας σε σταθμούς της Γραμμής 1 του μετρό την Παρασκευή

2/04/2026 - 10:50μμ
Η δικηγόρος  συγγενών των θυμάτων των Τεμπών Ζωή Κωνσταντοπούλου έξω από το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του συγκροτήματος «ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος  Χατζηπολίτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Επ’ αόριστον αναβολή στη δίκη για το βιντεοληπτικό υλικό των Τεμπών – Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου του δικαστηρίου

2/04/2026 - 9:10μμ
Καταστροφές στην περιοχή της Ραφήνας από την κακοκαιρία Erminio (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρά προβλήματα και κατολισθήσεις από την κακοκαιρία σε Πεντέλη και Ραφήνα

2/04/2026 - 6:15μμ
Αφρικανική σκόνη πάνω από το Ηράκλειο Κρήτης, την Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Ιστορικό «ρεκόρ» αφρικανικής σκόνης με τιμές 76 φορές πάνω από το όριο

2/04/2026 - 5:50μμ
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος /Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βέροια: Έφυγε από τη ζωή ο 7χρονος που είχε τραυματιστεί σε πάρκο

2/04/2026 - 12:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (φωτ.: Brett Atkins)

«Ύμνος στην Ελευθερία»: Έκθεση στο Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

23 λεπτά πριν
Παιδιά που ζουν στον Κεχρόκαμπο Καβάλας φτιάχνουν κερκέλια υπό την καθοδήγηση των γιαγιάδων του χωριού (φωτ.: Νόπη Γεωργιάδου)

Κερκέλια: Το ποντιακό πασχαλινό έθιμο ζωντάνεψε στο Δημοτικό Κεχρόκαμπου – Δείτε τη συνταγή

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Στον ανακριτή στελέχη της Βιολάντα για την υπόθεση της φονικής έκρηξης

1 ώρα πριν

«Διαδρομή Μνήμης: Αρμενία & Πόντος» – Ποδηλατικός Μαραθώνιος 200 χλμ από τη Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)

Στη φυλακή ο 54χρονος για τον θάνατο της μητέρας και της αδελφής του στου Ζωγράφου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Παραιτήσεις και άμεσος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με φόντο τον… ΟΠΕΚΕΠΕ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign