pontosnews.gr
Τετάρτη, 25/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έκρυθμη κατάσταση στη Βενεζουέλα μετά το κάλεσμα Γκουαϊδό για «εξέγερση»

30/04/2019 - 11:05μμ
Έκρυθμη κατάσταση στη Βενεζουέλα μετά το κάλεσμα Γκουαϊδό για «εξέγερση»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό απηύθυνε σήμερα άλλη μια έκκληση στον στρατό να τον βοηθήσει να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» στην προσπάθειά του αυτή. Μια ομάδα στρατιωτικών ξεσηκώθηκε και ξέσπασαν βίαια επεισόδια έξω από μια αεροπορική βάση, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας αξιωματικός. Αρκετές δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες που συνόδευαν τον Γκουαϊδό συγκρούστηκαν με συναδέλφους τους που στηρίζουν τον Μαδούρο έξω από τη βάση Λα Καρλότα του Καράκας. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, εκτόξευαν πέτρες και οι δυνάμεις ασφαλείας απαντούσαν με δακρυγόνα. Ένα θωρακισμένο όχημα έπεσε πάνω σε μια ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών, αλλά είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Τώρα είναι η ώρα! Οι 24 πολιτείες της χώρας έχουν δεσμευτεί στον ίδιο δρόμο: δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Το μέλλον μας ανήκει: ο λαός και ο στρατός ενωμένοι για να βάλουμε τέλος στον σφετερισμό» της εξουσίας, έγραψε ο Γκουαϊδό στο Twitter. Μετά τη 1 μεσημέρι (τοπική ώρα) το κίνημα έμοιαζε να έχει αποτύχει και ελάχιστοι διαδηλωτές παρέμεναν στον αυτοκινητόδρομο έξω από την αεροπορική βάση. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίντο προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι θα είναι υπεύθυνη για το «λουτρό αίματος», ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Γκουαϊδό στις ΗΠΑ Κάρλος Βέκιο καλούσε τον λαό «να παραμείνει στο δρόμο».

Από τις 23 Ιανουαρίου η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της: η οικονομία παραπαίει, το νόμισμα κατέρρευσε, υπάρχουν πολλές ελλείψεις και δύο «πρόεδροι»: από τη μια ο κεντροδεξιός βουλευτής Χουάν Γκουαϊδό –τον οποίο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο περίπου 50 χώρες– και από την άλλη ο σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο που στηρίζεται από την Κίνα και τη Ρωσία.

Νωρίς το πρωί, ένοπλοι στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες, σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Γκουαϊδό, πήραν θέση στην περιοχή της αεροπορικής βάσης, στο ανατολικό Καράκας. «Κι εμείς επίσης ανήκουμε στον λαό και κουραστήκαμε από αυτήν τη δικτατορία», δήλωσε ένας από αυτούς, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Ο ακριβής αριθμός των στρατιωτών που τάσσονται με τον Γκουαϊδό δεν είναι γνωστός. Πάντως, ο σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας για θέματα ασφαλείας, ο απόστρατος στρατηγός Αουγκούστο Ελένο, είπε από την Μπραζίλια πως φαίνεται ότι η στήριξη που διαθέτει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είναι «αδύναμη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι αβέβαιο αν ανώτεροι αξιωματικοί έχουν εγκαταλείψει τον Μαδούρο για να ταχθούν με τον πολιτικό αντίπαλό του.


(Φωτ.: EPA / Rayner Pena)

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σήμερα στο Μαρακαΐμπο, το Σαν Κριστόμπαλ, το Μπαρκισιμέντο και τη Βαλένσια. Τα ξημερώματα, με ένα βίντεο που γυρίστηκε στη Λα Καρλότα, ο Γκουαϊδό, περιτριγυρισμένος από μερικούς ένστολους, ανακοίνωσε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι έχει τη στήριξη μιας ομάδας «θαρραλέων στρατιωτών». Στο πλευρό του έστεκε μια άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος δήλωσε ότι «απελευθερώθηκε» από τους στρατιώτες, καθώς βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2017.

Απαντώντας, ο Μαδούρο δήλωσε ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων παραμένει πιστή στην κυβέρνησή του, ενώ ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στους στρατώνες η κατάσταση είναι «φυσιολογική».

Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα εκτίμησε ότι περίπου 30 ή και λιγότεροι στρατιωτικοί τάχθηκαν με τον Γκουαϊδό. «Είναι 30 από τους περίπου 200.000, δηλαδή είναι σχεδόν τίποτα», πρόσθεσε. Ο υπουργός είπε επίσης ότι μίλησε με εκπροσώπους χωρών της περιοχής και της Ευρώπης που ανησυχούν για την κατάσταση και ζητούν την έναρξη διαλόγου. Απέφυγε να κατονομάσει τις χώρες, προσθέτοντας μόνο ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο. Από την πλευρά του, ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, κάλεσε τους υποστηρικές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες. «Περιμένω τους ακτιβιστές για να υπερασπιστούμε τον πρόεδρό μας. Είμαστε διατεθειμένοι να τον υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου», είπε μια γυναίκα, μέλος μιας οργάνωσης πολιτών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη αντίδρασή του μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα στη Βενεζουέλα, ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκουν στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και την ελευθερία του», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, κάλεσε ονομαστικά τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τον Νικολάς Μαδούρο και να στηρίξουν την αντιπολίτευση, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί «όλες τις επιλογές στο τραπέζι».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κάτοικοι της Νέας Υόρκης συμμετέχουν σε έναν μαζικό χιονοπόλεμο σε πάρκο της Νέας Υόρκης. Από την πρωτοφανή πυκνή χιονόπτωση το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 50 εκατοστά στο Σέντραλ Παρκ (φωτ.: EPA/Olga Fedorova)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Έρευνα για τους δράστες «επίθεσης» με χιονόμπαλες εναντίον αστυνομικών

24/02/2026 - 11:30μμ
Ο συλληφθείς μάνατζερ μέσα στο περιπολικό (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κηφισιά: Αναβλήθηκε το αυτόφωρο του 72χρονου μάνατζερ – «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

24/02/2026 - 10:01μμ
Συγγενείς και στρατιώτες αγκαλιάζονται στη διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης στο Χάρκοβο για τους πεσόντες στον πόλεμο (φωτ.: EPA/Sergey Kozlov)
ΚΟΣΜΟΣ

Βλ. Πούτιν: Οι εχθροί της Ρωσίας θα μετανιώσουν αν πιέσουν τη Μόσχα – «Ακλόνητη» η υποστήριξη των G7 στην Ουκρανία και πακέτο 100 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

24/02/2026 - 8:16μμ
Ο 64χρονος σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Παραδόθηκε ο 64χρονος που επιχείρησε να βιάσει την 24χρονη ΑμεΑ

24/02/2026 - 7:07μμ
Ο Σήφης Βαλυράκης (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για τον Σ. Βαλυράκη: «Το σκάφος των κατηγορούμενων ήταν στο λιμάνι, δίπλα στο φουσκωτό ήταν ένα άλλο ταχύπλοο» – «Είναι ψεύτης με λοφίο»

24/02/2026 - 6:33μμ
Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει στον Έβρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού ο Έβρος λόγω των πλημμυρών – Η στάθμη ανεβαίνει συνεχώς και απειλούνται οικισμοί

24/02/2026 - 4:57μμ
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο μάνατζερ καλλιτεχνών και μοντέλων που συνελήφθη στην Κηφισιά, έπειτα από επεισοδιακή καταδίωξη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κηφισιά: Δίωξη για απείθεια και επικίνδυνη οδήγηση στον γνωστό μάνατζερ μοντέλων

24/02/2026 - 3:52μμ
Ο Μαρκ Ντιτρού κατά τη διάρκεια της δίκης του (πηγή: YouTube)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκάρει η αποκάλυψη: Τι εντόπισαν οι Αρχές στο κελί του διαβόητου Μαρκ Ντιτρού

24/02/2026 - 2:40μμ
Η Μαρία Καρυστιανού προσέρχεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, Τρίτη 24  Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καρυστιανού για Τέμπη: «Δίκη-παρωδία» – Στο επίκεντρο τα χαμένα βίντεο

24/02/2026 - 2:16μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Φάρσαλα – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων: 4 συλλήψεις για αρπαγή, βιασμό και εκμετάλλευση εργατών

24/02/2026 - 1:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Champions League: Αποχαιρέτισε την Ευρώπη ο Ολυμπιακός

1 ώρα πριν
Κάτοικοι της Νέας Υόρκης συμμετέχουν σε έναν μαζικό χιονοπόλεμο σε πάρκο της Νέας Υόρκης. Από την πρωτοφανή πυκνή χιονόπτωση το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 50 εκατοστά στο Σέντραλ Παρκ (φωτ.: EPA/Olga Fedorova)

Νέα Υόρκη: Έρευνα για τους δράστες «επίθεσης» με χιονόμπαλες εναντίον αστυνομικών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νεκταρία Μπαλωματίνη)

PontionLeague 2025-2026: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα ποντιακών σωματείων Θεσσαλονίκης

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης Και Δικαιοσύνης και ελληνισμού της Διασποράς (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Επιστολική ψήφος: Θετικές οι αντιδράσεις των αποδήμων, τι προτείνουν – «Το ζητούσαμε χρόνια και γίνεται πράξη»

3 ώρες πριν
Ο συλληφθείς μάνατζερ μέσα στο περιπολικό (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κηφισιά: Αναβλήθηκε το αυτόφωρο του 72χρονου μάνατζερ – «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

3 ώρες πριν
Αριστερά ο Θόδωρος Κανονίδης και δεξιά το πρόγραμμα της παράστασης του 1963 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Θόδωρος Κανονίδης: Από το Σοχούμ στο ΡΕΞ του 1963 και το ΚΘΒΕ του 2002

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign