pontosnews.gr
Παρασκευή, 31/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι «φύλακες-άγγελοι» του ιερού ναού στο Καστελόριζο

26/04/2019 - 7:11μμ
Οι «φύλακες-άγγελοι» του ιερού ναού στο Καστελόριζο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η εικόνα του νεαρού ζευγαριού μαγνητίζει τα βλέμματα των λιγοστών περαστικών του νησιού. Σκυμμένοι και οι δύο με ευλάβεια στο ψηφιδωτό δάπεδο του αύλιου χώρου του ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Καστελόριζο, καθαρίζουν ένα-ένα με περισσή υπομονή τα βότσαλα από τα αγριόχορτα.

Η ημέρα της Ανάστασης πλησιάζει και ο Μανώλης Τσικουρής και η Μαρία Πέρου, με οδηγό την πίστη τους, φροντίζουν όπως κάθε χρόνο το ναό του ακριτικού νησιού.

«Είναι κάτι που κάνουμε με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση προς την εκκλησία μας, αλλά πρώτα από όλα το κάνουμε διότι ευχαριστεί εμάς τους ίδιους» αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μανώλης Τσικουρής, και η αρραβωνιαστικιά του, η Μαρία, προσθέτει: «Είναι ένα μοναδικό ψηφιδωτό και είναι δύσκολο να κατασκευαστεί ξανά. Εμείς προσπαθούμε να το συντηρήσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Είμαστε χριστιανοί και ζούμε δίπλα στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Μένουμε δίπλα και ερχόμαστε εδώ συχνά, έχει αυτό το αεράκι, αυτόν τον ήλιο, αυτήν την ατμόσφαιρα που μας αρέσει πολύ».

Δεν γεννήθηκαν ούτε μεγάλωσαν στο Καστελόριζο, όταν όμως οι περιστάσεις τους οδήγησαν εκεί, γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι θα συνεχίσουν σε αυτήν την απομακρυσμένη γωνιά του Αιγαίου την κοινή ζωή τους.

«Εμείς επιλέξαμε να ζήσουμε στο Καστελόριζο» λέει ο Μανώλης, και εξηγεί: «καταγόμαστε και οι δύο από την Κάλυμνο. Όταν ήρθε εδώ η αρραβωνιαστικιά μου για να εργαστεί και ήρθα και εγώ μαζί της, από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα πολύ όμορφα και είπα στον εαυτό μου ότι θέλω κι εγώ να ζήσω εδώ. Είχαμε πολλές επιλογές, αλλά το ήσυχο και όμορφο τοπίο, η ηρεμία που υπάρχει, την οποία δεν μπορείς να συναντήσεις στις μεγάλες πόλεις, μας κράτησαν εδώ».

Από την πλευρά της η Μαρία υπογραμμίζει ότι «είναι ένα πολύ όμορφο νησί το Καστελόριζο, μπορεί να είναι γενικά δύσκολη η ζωή, αλλά έχει μια δική του μαγευτική ομορφιά. Μπορεί να κατάγομαι και εγώ από νησί, αλλά εδώ είναι διαφορετικά, με έχει μαγέψει αυτός ο τόπος» εκμυστηρεύεται, και προσθέτει: «Μου αρέσει εδώ, διότι είναι λίγος ο κόσμος, είναι ένα μικρό μέρος που μπορείς να το εξερευνήσεις και να ανακαλύψεις πράγματα που δεν μπορείς να δεις σε άλλα μέρη, όπως η ιστορία του, οι εκκλησίες του».

Με πλατιά χαμόγελα και μάτια που γυαλίζουν από ευτυχία ο Μανώλης και η Μαρία τήρησαν για άλλη μια χρονιά την υπόσχεσή τους.

Ο ιερός ναός του νησιού είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους ακρίτες αλλά και τους επισκέπτες. Άλλωστε, όπως λένε, δεν υπάρχουν πολλοί νέοι στο νησί, καθώς όλοι μαζί δεν ξεπερνούν τους δέκα. «Όλοι γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας, όλο το νησί είναι γνωστοί, δεν υπάρχουν άγνωστοι εδώ» αναφέρουν, και προσθέτουν ότι μπορεί στην αρχή να ήταν λίγο δύσκολα γι’ αυτούς, αλλά στη συνέχεια οι νησιώτες τούς «έμαθαν» και πλέον είναι όλοι μαζί μια μεγάλη οικογένεια, που κάθε μέλος προσφέρει από το δικό του μετερίζι.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινος κλοιός σε Πρέβελη, Πάρο και Κάλυμνο – Μάχη με τις φλόγες και τους θυελλώδεις ανέμους

30/07/2026 - 10:42μμ
Εξόδιος Ακολουθία του πυροσβέστη Εμμανουήλ Στρατιδάκη που έπεσε εν ώρα καθήκοντος στη μεγάλη πυρκαγιά στη περιοχή του Ρεθύμνου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Γερακάρι Αμαρίου (φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο αντίο στον 58χρονο πυροσβέστη Μανώλη Στρατιδάκη

30/07/2026 - 9:47μμ
Πυρκαγιά στον Ασώματο, ένα νεο μέτωπο, στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι στη περιοχή του Ρεθύμνου (Φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο νότιο τμήμα του νομού – Εκκενώθηκαν Κεραμές, διασώθηκαν 51 άτομα από την Πρέβελη

30/07/2026 - 7:05μμ
(Φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέες πυρκαγιές σε Κάλυμνο και Άνδρο – Μάχη με τις φλόγες, μήνυμα 112 για την Παλαιόπολη

30/07/2026 - 4:50μμ
Νέο πύρινο μέτωπο στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, στον Ασώματο. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Μαίνεται η νέα φωτιά στον Ασώματο – 72 πυροσβέστες και αλλεπάλληλες εκκενώσεις

30/07/2026 - 4:08μμ
Συνάδελφοι αποχαιρετούν μεταφέρουν τη σορό του 25χρονου εθελοντή πυροσβέστη Παντελή Διαμαντάκη. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Με τη γαλανόλευκη το τελευταίο αντίο στον 25χρονο πυροσβέστη Παντελή Διαμαντάκη

30/07/2026 - 3:44μμ
Καπνός από τη φωτιά στην Πάρο, Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Δανάη Αρσενίδου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάρος: Νέα αναζωπύρωση – Νέο 112 για απομάκρυνση από το Άσπρο Χωριό

30/07/2026 - 2:51μμ
Νέο πύρινο μέτωπο στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, στον Ασώματο. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Νέα φωτιά, στον Ασώματο Αγίου Βασιλείου – Ήχησε το 112, στη μάχη τρία ελικόπτερα

30/07/2026 - 2:03μμ
Πυροσβέστης επιχειρεί στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου Κρήτης, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Δεν έχει οριοθετηθεί η φωτιά στην Αγία Παρασκευή – Οι άνεμοι εμποδίζουν τα εναέρια μέσα

30/07/2026 - 12:21μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα στην Κερατέα, στον Χάρακα – Ήχησε το 112, στη μάχη έξι εναέρια μέσα

30/07/2026 - 12:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.:  www.photobystellios.com)

Νέα εποχή για τον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν – O πατήρ Γρηγόριος Γκίλμπερτ στο τιμόνι

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Αγχώθηκε, αλλά πήρε την πρόκριση ο Παναθηναϊκός

7 ώρες πριν
Βρετανικό διαβατήριο του Γιώργου Κυριακίδη, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 1947 (φωτ.: Museums Victoria/ Moya McFadzean/ Public Domain Mark)

Από τη Λάρνακα στη Μελβούρνη: Η ιστορία του Κύπριου Γιώργου Κυριακίδη που ταξίδεψε στην Αυστραλία μόνο με ένα διαβατήριο στην τσέπη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Europa League: Ο Κωνσταντέλιας υπέγραψε την πρόκριση του ΠΑΟΚ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ/ EUROKINISSI)

Πύρινος κλοιός σε Πρέβελη, Πάρο και Κάλυμνο – Μάχη με τις φλόγες και τους θυελλώδεις ανέμους

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Italia 24H Live/Χ.com)

Ιταλία: Επτά αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στη Σικελία

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign