pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πάσχα 2019: Τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής στη Μαγνησία

26/04/2019 - 9:21πμ
Πάσχα 2019: Τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής στη Μαγνησία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, που διαδραματίζεται το Θείο Δράμα, έχουν την τιμητική τους τα περίφημα τσιπουράδικα του Βόλου, αφού κατακλύζονται από κόσμο (ντόπιους και επισκέπτες) για τις νηστίσιμες θαλασσινές λιχουδιές, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή είναι πλέον πατροπαράδοτη συνήθεια, αμέσως μετά την περιφορά των Επιταφίων, να καταλήγουν όλοι σε κάποιο τσιπουράδικο, όπως γίνεται συνήθως μετά την απώλεια κάποιου συγγενικού προσώπου.

Στη Μαγνησία τα έθιμα του Πάσχα ποικίλλουν. Κάποια έχουν βαθιά τις ρίζες τους στο παρελθόν, όπως στη Σκιάθο, και άλλα διαμορφώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως στον Βόλο, προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Λίγο νωρίτερα όλοι οι Επιτάφιοι των ναών του κέντρου του Βόλου κατευθύνονται και συναντώνται στην κεντρική παραλία, όπου ακούγονται ψαλμοί και το «Ω γλυκύ μου έαρ».

Τη Μεγάλη Παρασκευή χιλιάδες πιστοί συρρέουν στη μονή της Παναγίας Ξενιάς, στους πρόποδες της Όθρυος, όπου στον επονομαζόμενο «λόφο του Γολγοθά» γίνεται πιστή αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού και στη συνέχεια ο ενταφιασμός του σε σπηλιά που σφραγίζεται με βουλοκέρι, σύμφωνα με την παράδοση, μέχρι την επομένη της Ανάστασης. Το έθιμο καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1976,από τον τότε μητροπολίτη Δημητριάδος και στη συνέχεια Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο.


(Φωτ.: ert.gr)

Στη Σκιάθο, ατμόσφαιρα κατάνυξης και πένθους χαρακτηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας το νησί, αφού είναι ίσως η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα όπου τηρείται το Αγιορείτικο Τυπικό όσον αφορά την Ακολουθία του Επιταφίου. Τη Μεγάλη Παρασκευή, μέσα σε βαριά ατμόσφαιρα, ο Επιτάφιος κατεβαίνει τα πέτρινα καλντερίμια στα σοκάκια της παλιάς Σκιάθου στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ένας ντελάλης, που ονομάζεται προεξάρχων, ψάλλει και απαγγέλλει τους θρηνητικούς ψαλμούς ως προπομπός του Επιταφίου.

Η συγκέντρωση των Επιταφίων γίνεται στον Καθεδρικό των Τριών Ιεραρχών, στην πλατεία πάνω από το παλιό λιμάνι της Σκιάθου. Μαζεύονται οι πιστοί από τις εκκλησιές της Χώρας, δηλαδή του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Λημνιάς, και ακολουθούν με κεριά στα χέρια την περιφορά των Επιταφίων σε κάθε γωνιά της Σκιάθου.

Όλα τα σπίτια στο νησί είναι φωταγωγημένα, ενώ στις αυλές τα αναμμένα κεριά και το λιβάνι που καίει, αναδύοντας αρώματα, δημιουργούν κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Η περιφορά των Επιταφίων διαρκεί όλη τη νύχτα, και η επιστροφή στις εκκλησίες γίνεται γύρω στις 05:30 το πρωί. Εκεί πραγματοποιείται από τους ιερείς η αναπαράσταση της «εις Άδου Καθόδου» του Χριστού, και ενώ ψάλλεται το «Άρατε Πύλας», ο ιερέας χτυπά δυνατά την εξώθυρα του ναού.


(Φωτ.: monievaggelistrias.gr)

Μερικές ώρες αργότερα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι πιστοί ξαναπηγαίνουν στην εκκλησία για τη λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα σε όλο το νησί για να διαδώσουν σε κάθε μεριά της Σκιάθου τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, ενώ ο ιερέας ραίνει τους πιστούς με φύλλα βάγιας, σύμβολο νίκης και θριάμβου.

Την Κυριακή του Πάσχα σε όλο το νησί κυριαρχεί το γλέντι με το ψήσιμο του οβελία και συμμετέχουν ντόπιοι και επισκέπτες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Η. Παπαδημητρίου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών για την καταπολέμηση του ιού του δυτικού Νείλου, στο Παλαιό Φάληρο (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: «Ήρθε για να μείνει» – Τι αλλάζει η κλιματική κρίση

20/09/2026 - 12:24μμ
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Πέθανε ο 17χρονος που κατέρρευσε έξω από το σχολείο του στο Πευκοχώρι

20/09/2026 - 12:11μμ
Ρώσος πολίτης ψηφίζει σε εκλογικό τμήμα στο Ποντόλσκ, έξω από τη Μόσχα, κατά τη δεύτερη ημέρα των εκλογών για την Κρατική Δούμα (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρωσία: Κάλπες υπό τη σκιά της μαζικής επίθεσης με drones – Φαβορί το κόμμα Πούτιν

20/09/2026 - 10:51πμ
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μικροεγκληματικότητα στην Αθήνα: Drones, αστυνομικοί με πολιτικά και «κόκκινες» ζώνες

20/09/2026 - 10:27πμ
Στιγμιότυπο από παραλία της Λάρισας (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριος ο καιρός την Κυριακή, συνεχίζεται το καλοκαιρινό διάλειμμα

20/09/2026 - 8:10πμ
Σύσκεψη στα γραφεία της Deutsche Welle (φωτ.: 
EPA / Sebastien Nogier)
ΕΛΛΑΔΑ

Η φωνή που άκουγε η Ελλάδα στη χούντα δεν σιγεί – Διασώθηκε το Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle

19/09/2026 - 8:09μμ
Οι δύο γιατροί στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι, παρουσία αστυνομικών. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Οι προειδοποιήσεις υπήρχαν από το 2019 – Οι επιστολές που έμειναν αναπάντητες και το νέο βίντεο

19/09/2026 - 7:45μμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σπείρα διαρρηκτών «σήκωνε» σπίτια στην Αττική: Έκαναν «φτερά» 179.000 ευρώ

19/09/2026 - 2:58μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Λίμνη Ευβοίας – Αισθητός και στην Αττική

19/09/2026 - 1:30μμ
Τα Καλάβρυτα από ψηλά... με φόντο τον Ερύμανθο: ένα μυθικό βουνό (φωτ.: facebook.com/DiscoverKalavritaGR)
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Καλαβρύτων: Μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ σε εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών

19/09/2026 - 11:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών για την καταπολέμηση του ιού του δυτικού Νείλου, στο Παλαιό Φάληρο (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Ιός του Δυτικού Νείλου: «Ήρθε για να μείνει» – Τι αλλάζει η κλιματική κρίση

10 λεπτά πριν
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Χαλκιδική: Πέθανε ο 17χρονος που κατέρρευσε έξω από το σχολείο του στο Πευκοχώρι

23 λεπτά πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Παράθυρο Μητσοτάκη για μείωση φόρου στα καύσιμα – Η προϋπόθεση και τα νέα μέτρα

33 λεπτά πριν
Ο μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τους καταδικασθέντες από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: fouit.gr)

Αμάσεια 1921: Τα ονόματα των Ποντίων της αγχόνης ακούστηκαν ξανά, στην Καστοριά

54 λεπτά πριν
«Πίναξ Ανατομικός εκ Φυσιολογικόν σχήμα Ανθρώπου». Το κεφάλι σε φυσική διάσταση, από το αρχείο του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο (πηγή: Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Κρήτης)

Ο εγκέφαλος ίσως είναι «δύο όργανα σε ένα» – Ανακάλυψη αλλάζει όσα ξέραμε για την ανάπτυξή του

1 ώρα πριν
Νοτιοκορεάτες στη Σεούλ βλέπουν τηλεοπτικά πλάνα που φέρονται να δείχνουν στιγμές από την εκτόξευση βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων (φωτ. αρχείου: EPA / Jeon Heon-Kyun)

Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας – Συναγερμός σε Σεούλ και Τόκιο

1 ώρα πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV