pontosnews.gr
Δευτέρα, 12/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Έξυπνο» πάρκινγκ για τους δημότες όλης της χώρας

22/04/2019 - 12:52μμ
«Έξυπνο» πάρκινγκ για τους δημότες όλης της χώρας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είκοσι χιλιάδες θέσεις «έξυπνης» στάθμευσης σε δήμους όλης της χώρας θα παραδοθούν στους πολίτες με την υλοποίηση του έργου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τη «Διαμόρφωση στρατηγικής για τις έξυπνες πόλεις και υλοποίηση εθνικού συστήματος διαχείρισης στάθμευσης».

Η προκήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού για το έργο, προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ, δημοσιεύτηκε την Παρασκευή με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 20ή Μαΐου 2019.

Η συμφωνία για το έργο θα υπογραφεί με έναν ανάδοχο και θα έχει διάρκεια 4 έτη από την υπογραφή, ενώ υπάρχει πρόσκληση συνεργασίας στους δήμους που επιθυμούν να μετέχουν στο πρόγραμμα καθώς θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και των ΟΤΑ α΄ βαθμού.

Τα οφέλη της «έξυπνης στάθμευσης»
Το σύστημα «έξυπνης» ελεγχόμενης στάθμευσης θα υποστηρίζεται από εφαρμογές που θα ενημερώνουν τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο για τις κενές θέσεις, και θα τους κατευθύνουν σε αυτές.

Παράλληλα θα περιλαμβάνει ειδικές προδιαγραφές ώστε να προφυλάσσονται οι θέσεις των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των ευάλωτων χρηστών, όπως είναι τα άτομα μειωμένης κινητικότητας. Ειδικά για τα άτομα µε ειδικές ανάγκες, το σύστημα θα φροντίζει για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των θέσεων στάθμευσης µε ειδικούς αισθητήρες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα καταχώρισης και διαχείρισης των ειδικών ομάδων χρηστών (μόνιμοι κάτοικοι περιοχής, ΑµεΑ, δικαιούχοι ειδικών τιμολογίων κτλ.).

Η επιτήρηση των ειδικών θέσεων, αλλά και όσων απευθύνονται σε μόνιμους κατοίκους, θα γίνεται µε συσκευή ελέγχου. Ο έλεγχος θα γίνεται αυτόματα, θα ενημερώνεται η δημοτική Αστυνομία και οι παραβάσεις θα προβάλλονται σε ψηφιακό χάρτη.

Τεχνολογικά, το έργο στηρίζεται σε καινοτόμες λύσεις που βασίζονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και περιλαμβάνει:

  • Αισθητήρες που ελέγχουν τη θέση στάθμευσης και μπορούν να τοποθετηθούν στο οδόστρωμα ή το πεζοδρόμιο. Οι οπτικοί αισθητήρες θα μπορούν να ανιχνεύσουν από 10-100 θέσεις στάθμευσης ανά σύστημα –ανάλογα με το θέση και το ύψος που είναι εγκατεστημένοι– και μπορούν να τοποθετηθούν σε φωτιστικά σώματα ή κτήρια.
  • Τεχνολογία Geo-Location, η οποία «οδηγεί» τον οδηγό στην ελεύθερη θέση στάθμευσης μέσω smartphone και τον ενημερώνει για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καιρικά φαινόμενα ή/και τρέχουσες δραστηριότητες του δήμου, ενώ με την ίδια τεχνολογία ειδοποιείται η αρμόδια δημοτική υπηρεσία για παράνομη κατάληψη της θέσης προκειμένου να προστατεύονται τόσο οι θέσεις των μόνιμων κατοίκων όσο και αυτές που προορίζονται για ΑμΕΑ.
  • Εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής (εφαρμογές smartphone, αγορά προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης μέσω sms ή κάρτας).
  • Εκπαίδευση του προσωπικού των ΟΤΑ.

Βάσει της προκήρυξης, το σύστημα εναλλακτικών πληρωμών στάθμευσης θα πρέπει να υποστηρίζει μεταξύ άλλων την πληρωμή μέσω εφαρμογής (App) για smartphones και κινητές συσκευές, η οποία μεταξύ άλλων θα δίνει τη δυνατότητα πληρωμής με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, προαγοράς χρόνου στάθμευσης ο οποίος θα καταναλώνεται σταδιακά, υποστήριξης συστήματος χρονοχρέωσης ανά λεπτό, κ.ά.

Στους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής συμπεριλαμβάνονται η χρήση SMS και άυλων συναλλαγών, η χρήση του συστήματος μέσω εφαρμογής διαδικτύου αλλά και η δυνατότητα προσφοράς δωρεάν ή μειωμένου τέλους στάθμευσης. Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργικότητας ο ανάδοχος θα πρέπει να παρέχει σύστημα για την εξυπηρέτηση των χρηστών μέσω της εξαργύρωσης πόντων που θα συλλέγονται κατά την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών από καταστήματα στα όρια κάθε δήμου.

Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και η πλατφόρμα έξυπνης πόλης, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες δήμους να ενεργοποιήσουν και άλλες εφαρμογές. Έτσι, η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα υποστηρίζει –εκτός της διαχείρισης των θέσεων στάθμευσης– τον εξ αποστάσεως έλεγχο του παρόδιου ηλεκτροφωτισμού, τη συλλογή και διαχείριση περιβαλλοντικών δεδομένων από αισθητήρες, τη συλλογή και διαχείριση δεδομένων σχετικά με την καθαριότητα (π.χ. μέσω αισθητήρων σε κάδους απορριμμάτων και απορριμματοφόρων). Επίσης θα διαλειτουργεί με εφαρμογές σχετικές με την έξυπνη διαχείριση ύδρευσης, τη δημόσια ασφάλεια και προστασία και τον εξ αποστάσεως έλεγχο του δημόσιου δικτύου Wi-Fi.

Ο χρήστης της πλατφόρμας θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για πολιτιστικά δρώμενα στο Δήμο, προσφορές στα εμπορικά καταστήματα κτλ.

Η πλατφόρμα θα είναι επεκτάσιμη και θα μπορεί να διαθέτει τα αποθηκευμένα δεδομένα και σε εφαρμογές που θα αναπτυχθούν μελλοντικά, ενώ θα διαθέτει μηχανισμό διασταύρωσης πρωτογενών δεδομένων με δείκτες σημαντικούς για το δήμο όπως η εγκληματικότητα, η ρύπανση, η ανεργία, κτλ.

«Προχωράμε, σε στενή συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην ψηφιακή αναβάθμιση των πόλεών μας προς όφελος των πολιτών» επισήμανε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς.

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στέλιος Ράλλης, ανέφερε: «Η ψηφιακή αναβάθμιση των πόλεων συντελείται με τρόπο συνεκτικό, στρατηγικά σχεδιασμένο και τεχνολογικά άρτιο, δίνοντας έμφαση στο να γίνουν οι πόλεις ανοιχτές, προσβάσιμες και φιλικές σε όλους, και φυσικά στα άτομα με αναπηρία. Ιδιαίτερα στις περιοχές των αστικών και εμπορικών κέντρων, η καλή λειτουργία των Συστημάτων Ελεγχόμενης Στάθμευσης αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο που προσδιορίζει την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών στις σύγχρονες πόλεις».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ. Βαλαβανίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση (φωτ.: facebook/Συνομοσπονδία λαϊκών αγορών)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών με υφυπουργούς και βουλευτές

11/01/2026 - 11:55μμ
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από βίντεο με σούζες που είχαν ανεβάσει οι συλληφθέντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα: Χειροπέδες σε τρεις οδηγούς μηχανών που έκαναν σούζες – Ο ένας δεν είχε καν δίπλωμα οδήγησης

11/01/2026 - 9:12μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστά αύριο τα σχολεία σε Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπες λόγω κακοκαιρίας

11/01/2026 - 8:09μμ
Δυνατοί άνεμοι και βροχόπτωση προκάλεσαν την πτώση δέντρων στην πόλη της Αλεξανδρούπολης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ακραία και απρόβλεπτη η καταιγίδα που χτύπησε την Αλεξανδρούπολη – «Από θαύμα δεν σημειώθηκαν δυστυχήματα»

11/01/2026 - 6:00μμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Πάνω από 72 κιλά κάνναβη είχαν στις αποσκευές τους τρεις γυναίκες στο «Ελ. Βενιζέλος»

11/01/2026 - 2:47μμ
Σηροτρόφοι (πηγή: Αρχείο Κώστα Δούλια)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι χαμένες τέχνες του Σουφλίου: Όταν η πόλη δούλευε με τα χέρια

11/01/2026 - 1:53μμ
Χιόνια στη Λέσβο (φωτ.: ΕUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία από σήμερα: Πορτοκαλί προειδοποίηση της ΕΜΥ για ψύχος, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους

11/01/2026 - 12:32μμ
(Πηγή: ΕΡΤnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Κορωπί σε αποθήκη εργοστασίου – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην περιοχή

11/01/2026 - 9:50πμ
(Πηγή: e-evros.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλεξανδρούπολη: Ισχυρή καταιγίδα με ριπές ανέμου έως και 150 χλμ/ώρα προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές μέσα σε 15 λεπτά!

11/01/2026 - 9:25πμ
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος /Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Θυελλώδεις άνεμοι σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

11/01/2026 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση (φωτ.: facebook/Συνομοσπονδία λαϊκών αγορών)

Θεσσαλονίκη: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών με υφυπουργούς και βουλευτές

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Ο Άρης έριξε την ΑΕΚ από την κορυφή – Νίκες για Παναθηναϊκό, Λεβαδειακό, ΟΦΗ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Andrej Cukic)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Σαρωτική στην πρεμιέρα η Εθνική

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

ΚΥΣΕΑ: Τοποθετήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

6 ώρες πριν
Στο φουαγιέ του ΣΕΦ, η Ένωση Ποντίων Περιστερίου (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Περιστερίου)

Η Ένωση Ποντίων Περιστερίου έφερε τον Πόντο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

6 ώρες πριν
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από βίντεο με σούζες που είχαν ανεβάσει οι συλληφθέντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (φωτ.: glomex)

Αθήνα: Χειροπέδες σε τρεις οδηγούς μηχανών που έκαναν σούζες – Ο ένας δεν είχε καν δίπλωμα οδήγησης

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign