pontosnews.gr
Δευτέρα, 26/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μεγάλη Δευτέρα – Τι τιμά η Εκκλησία μας

22/04/2019 - 11:41πμ
Μεγάλη Δευτέρα – Τι τιμά η Εκκλησία μας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα, και η αρχή της Εβδομάδας των Παθών. Την επομένη της Κυριακής των Βαΐων η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιωσήφ του «Παγκάλου», γιου του Ιακώβ που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, ενώ η μέρα είναι επίσης αφιερωμένη και στην άκαρπη συκιά που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε.

Ο «Πάγκαλος» Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος υιός του Ιακώβ, ο οποίος έκανε ενάρετη ζωή και τον ζήλευαν τα αδέρφια του και ήθελαν να τον εκδικηθούν.

Αρχικά τον έριξαν σ’ έναν λάκκο, και χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο προσπάθησαν να πείσουν το πατέρα τους ότι τον έφαγε κάποιο θηρίο. Ωστόσο όταν είδαν ότι δεν μπορούν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, πούλησαν τον Ιωσήφ σε εμπόρους κι εκείνοι τον έδωσαν στον αρχιμάγειρα του φαραώ της Αιγύπτου Πετεφρή.

Εκεί ο Ιωσήφ αρνήθηκε να ενδώσει στις ερωτικές επιθυμίες της συζύγου του Πετεφρή, η οποία εξοργισμένη τον κακολόγησε στον φαραώ και εκείνος τον φυλάκισε. Ωστόσο όταν ο φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν ερμηνευτή, ο Ιωσήφ του είπε ότι θα έρθουν στη χώρα 7 χρόνια ευφορίας και 7 χρόνια λιμού. Ο Φαραώ ευχαριστήθηκε με την προειδοποίηση του Ιωσήφ και του έδωσε αξιώματα, κι εκείνος προστάτευσε το λαό του στα δύσκολα χρόνια του λιμού και μάλιστα προσκάλεσε στην Αίγυπτο και τα αδέρφια του να μείνουν μαζί του.

Παράλληλα, στη λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας περιλαμβάνεται και η ιστορία της άκαρπης συκιάς που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε.

Περπατώντας ο Χριστός στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, την επομένη της εισόδου του, είδε μια μεγάλη συκιά με καταπράσινο φύλλωμα και την πλησίασε με σκοπό να κόψει ένα σύκο, όμως διαπίστωσε ότι η συκιά δεν είχε καθόλου καρπούς. Τότε ο Ιησούς απευθυνόμενος στο δέντρο είπε: «Μηκέτι εκ σου καρπός γένηται εις τον αιώνα», και η συκιά την ίδια στιγμή ξεράθηκε. Η ιστορία της άκαρπης συκιάς συμβολίζει τη Συναγωγή των Εβραίων της εποχής και την ζωή του ισραηλιτικού λαού που ήταν φαινομενικά ενάρετοι, αλλά πρακτικά άκαρποι από καλά έργα.

Το βράδυ στις εκκλησίες ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης, όπου στην υμνολογία κυριαρχεί η παραβολή των δέκα παρθένων («Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», «Τον νυμφώνα σου βλέπω»). Η Βασιλεία των Ουρανών, μας λέει ο Ιησούς, μοιάζει με την παραβολή των δέκα παρθένων. Η ιστορία τους εν τάχει: Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένοι περιμένουν τον Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες παίρνουν μαζί με τα αναμμένα λυχνάρια τους και λάδι, όχι όμως και οι μωρές. Ο νυμφίος όμως αργεί, οι παρθένες νυστάζουν και κοιμούνται. Όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», οι μωρές παρθένες ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, αργοπορούν και μένουν έξω από το γάμο, δηλαδή «εκτός νυμφώνος».

  • Πηγές: iefimerida.gr • sansimera.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καλόπυργος Μάνης, ναός Αγια-Σωτήρας. Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, λεπτομέρεια τοιχογραφίας (πηγή: Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας φιλόσοφος του χριστιανισμού και του ελληνισμού

25/01/2026 - 9:22πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Σουρμένων)
ΠΙΣΤΗ

Ένωση Ποντίων Σουρμένων: Τίμησε τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου της Τραπεζούντας

22/01/2026 - 8:39πμ
ΠΙΣΤΗ

Η Ελληνική Φιλοσοφία στο επίκεντρο νέου μεταπτυχιακού στη Θεολογική Σχολή Σίδνεϊ

20/01/2026 - 2:35μμ
Την τελετή αγιασμού των υδάτων τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονας (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής)
ΠΙΣΤΗ

Θεοφάνια με το Ιουλιανό Ημερολόγιο στα «Παρχάρια» Νυμφαίας

19/01/2026 - 6:20μμ
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας: Σήμερα τιμά η Εκκλησία τη μνήμη του θεμελιωτή του χριστιανικού μοναχισμού

17/01/2026 - 8:36πμ
Τελετή απονομής ειδικής τιμητικής διάκρισης του εμβλήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "Άγιος Δημήτριος" στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.  Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026  (Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Ύψιστη τιμή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στον αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής, Δημήτριο

16/01/2026 - 1:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΙΣΤΗ

Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου

15/01/2026 - 9:53μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Πρέβεζα. Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)
ΠΙΣΤΗ

Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις επιθέσεις από ρωσικές υπηρεσίες

13/01/2026 - 12:10μμ
Άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης (μικρογραφία στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β' – πηγή: immorfou.org.cy)
ΠΙΣΤΗ

Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης: Από την Καππαδοκία, στην έρημο της Ιουδαίας

11/01/2026 - 4:11μμ
Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Ασπρόπυργο, 7 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Ιερά Μητρόπολις Αττικής και Βοιωτίας)
ΠΙΣΤΗ

Χριστούγεννα στους ναούς της Παναγίας Σουμελά της Αττικής, με το Παλαιό Ημερολόγιο

8/01/2026 - 1:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Τρίκαλα: Συνεχίζονται οι έρευνες μετά την έκρηξη στην βιομηχανία μπισκότων – Χθες η εταιρεία είχε κόψει βασιλόπιτα κι ήταν λιγότεροι εργαζόμενοι στη βάρδια

29 λεπτά πριν
Η γυμνασιάρχης ενώ αποχωρεί από το γραφείο του εισαγγελέα (φωτ.: glomex)

Σέρρες: Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκε η γυμνασιάρχης που φίμωσε τον μαθητή με ταινία – Διατάχθηκε ΕΔΕ

1 ώρα πριν
Απεικόνιση της μορφής που θα έχει το μνημείο στο Παραλίμνι (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)

Κύπρος: Με την ευλογία της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Παραλίμνι

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Θανάσης Δημόπουλος)

Ακυρώσεις ακτοπλοϊκών δρομολογίων λόγω των ισχυρών ανέμων

2 ώρες πριν
Το βιβλίο σε μία από τις παρουσιάσεις (φωτ.: Facebook / Κώστας Μπαλαχούτης / Kostas Balachoutis)

Στέλιος Καζαντζίδης: Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μπαλαχούτη στο Λαύριο

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: 
EUROKINISSI)

Πολιτική προστασία: Σε κόκκινο συναγερμό έξι περιοχές της Μακεδονίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign