pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Προεδρικές εκλογές-τεστ για την κυβέρνηση Ζάεφ την Κυριακή

20/04/2019 - 9:51πμ
Προεδρικές εκλογές-τεστ για την κυβέρνηση Ζάεφ την Κυριακή
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κρίσιμες προεδρικές εκλογές διεξάγονται αύριο για την κυβέρνηση Ζάεφ, καθώς από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα το επόμενο διάστημα όσον αφορά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική της προοπτική και το πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την εκλογή προέδρου της χώρας θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, δύο εβδομάδες αργότερα.

Τρεις είναι οι υποψήφιοι στις εκλογές αυτές:

  • Ο Στέβο Πενταρόφσκι, εθνικός συντονιστής της χώρας για το ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι ο υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και μικρότερων κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
  • Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, η οποία είναι η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.
  • Ο Μπλέριμ Ρέκα, καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ο οποίος υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Για να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο, άρα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόπιστες, ο Στέβο Πενταρόφσκι προηγείται ενόψει του πρώτου γύρου με ποσοστό περίπου 28%, έναντι 24% που συγκεντρώνει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ενώ ο Μπλέριμ Ρέκα αποσπά ποσοστό 12%.

Ωστόσο, μεγάλο είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, το οποίο ξεπερνά το 30%. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο 56χρονος Στέβο Πενταρόφσκι θεωρείται «φαβορί» λόγω της απήχησης που έχει και σε Αλβανούς ψηφοφόρους, καθώς αυτός στηρίζεται και από το αλβανικό κόμμα DUI, το οποίο, παρά τα σημάδια φθοράς που παρουσιάζει, παραμένει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα. Αντίθετα, η απήχηση που έχει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στους Αλβανούς ψηφοφόρους της χώρας είναι σχεδόν μηδαμινή. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Η αποχή απειλεί τις εκλογές
Πάντως, για να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%, κάτι που δεν θεωρείται απολύτως βέβαιο, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, που πλησιάζει ή και ξεπερνά ακόμη το 25% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος, ζει μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και ελάχιστοι από αυτούς θα ψηφίσουν στις εκλογές.

Ο μεγάλος αριθμός πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό –και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους– οφείλεται κυρίως στη μαζική οικονομική μετανάστευση μέρους του πληθυσμού, που παρατηρείται τα τελευταία δέκα χρόνια, ένα φαινόμενο που κατά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης απειλεί να «αδειάσει» τη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου το 25% του πληθυσμού εγκατέλειψε τη χώρα την τελευταία δεκαετία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέρος σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία.

Έτσι, ο πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται στην παρούσα φάση σε λίγο περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο. Πέραν αυτού, ένα μέρος του εκλογικού σώματος φέρεται κουρασμένο από τις συχνές εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα, αλλά και απογοητευμένο από το πολιτικό σύστημα. Το δε κλίμα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων ήταν υποτονικό και η παρουσία του κόσμου σε αυτές περιορισμένη.

Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο δεν ξεπεράσει το 40%, τότε οι προεδρικές εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες. Μέχρι τότε, καθήκοντα προέδρου της χώρας θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI.

Εκλογές «τεστ» για την κυβέρνηση Ζάεφ
Ο νικητής των εκλογών αυτών, σε περίπτωση που υπάρξει ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής, θα διαδεχθεί στην προεδρία τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ταυτίστηκε με τις καταστροφικές πολιτικές του προηγούμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, που είχαν οδηγήσει τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση και σε διεθνή απομόνωση. Παράλληλα, ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας προσπάθησε να αποτρέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς επιτυχία, αν και με τις ενέργειές του «δηλητηρίασε» το κλίμα στο εσωτερικό.

Σε περίπτωση που ο Στέβο Πενταρόφσκι ηττηθεί στις εκλογές, τότε ο Ζόραν Ζάεφ, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, αν η αντιπολίτευση ζητήσει κάτι τέτοιο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό.

Επίσης, θα επιβράδυνε την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη μεριά των Σκοπίων, καθώς θα ενίσχυε τις φωνές που αντιτίθενται σε αυτήν.

Αντίθετα, μία «καθαρή» νίκη στις προεδρικές εκλογές του υποψηφίου του κυβερνητικού συνασπισμού θα ενίσχυε σημαντικά την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της χώρας και θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στο VMRO-DPMNE, το οποίο σε μια τέτοια περίπτωση ίσως αναγκαζόταν να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και να απαλλαγεί από τα εθνικιστικά «βαρίδια» στο εσωτερικό του.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργά το βράδυ της Κυριακής.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Φραγκόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΣΑΤ: Πένθος για τον θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Παπαδάκου

10/04/2026 - 9:37μμ
O γενικός πρόξενος της Ελλάδος Θωμάς Ματσούκας, η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Σάο Πάολο Angela Gandra και ο Νίκος Φλώρος (φωτ.: ertnews.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

Το γλυπτό του Νίκου Φλώρου για τη Μαρία Κάλλας στην εμβληματική Όπερα του Σάο Πάολο

10/04/2026 - 9:09μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέο αιχμηρό μήνυμα Τραμπ: «Ο μόνος λόγος που είναι ζωντανοί οι Ιρανοί, είναι για να διαπραγματευτούν»

10/04/2026 - 8:41μμ
(Πηγή: the best.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρή 92χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα

10/04/2026 - 8:13μμ
Και ενώ το Πακιστάν βρίσκεται σε συναγερμό ενόψει των ιρανοαμερικανικών συνομιλιών, στην Τεχεράνη η ζωή φαίνεται κάποιες ώρες της ημέρας να κυλάει κανονικά (φωτ.:   EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Όροι Γκαλιμπάφ πριν από τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Πακιστάν

10/04/2026 - 6:39μμ
Άποψη του χωριού Μαλώνας στη Ρόδο όπου σημειώθηκε το ατύχημα (πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Μαλώνας_Ρόδου)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: 15χρονος τραυματίστηκε από πυροτέχνημα στο χωριό Μαλώνας

10/04/2026 - 4:56μμ
Πάσχα στη Ρούμελη, 1950 (φωτ. αρχείου Χριστίνας Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα στη Ρούμελη – Έναν από τους πιο αυθεντικούς πασχαλινούς προορισμούς της χώρας

10/04/2026 - 4:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / ΦΔήμητρα Κούτρα)
ΕΛΛΑΔΑ

Περιφέρεια Αττικής: Κατασχέθηκαν 11 τόνοι ακατάλληλων κρεάτων σε περισσότερους από 5.500 ελέγχους

10/04/2026 - 3:06μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ωραιόκαστρο: Ανήσυχοι οι κάτοικοι από την εμφάνιση αρκούδας – Ο Δήμος δίνει συμβουλές στους πολίτες

10/04/2026 - 1:52μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Επ’ αυτοφώρω συνελήφθη 23χρονη που προσπαθούσε να εξαπατήσει ηλικιωμένο με τη μέθοδο του «λογιστή»

10/04/2026 - 1:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περιφορά Επιταφίων στην Κέρκυρα, Μεγάλη Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

«Μάνα μου, μάνα»: Ο απόλυτος θρήνος της Σταύρωσης από τους αδελφούς Τσαχουρίδη

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΠΣΑΤ: Πένθος για τον θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Παπαδάκου

48 λεπτά πριν
O γενικός πρόξενος της Ελλάδος Θωμάς Ματσούκας, η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Σάο Πάολο Angela Gandra και ο Νίκος Φλώρος (φωτ.: ertnews.gr)

Το γλυπτό του Νίκου Φλώρου για τη Μαρία Κάλλας στην εμβληματική Όπερα του Σάο Πάολο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Νέο αιχμηρό μήνυμα Τραμπ: «Ο μόνος λόγος που είναι ζωντανοί οι Ιρανοί, είναι για να διαπραγματευτούν»

2 ώρες πριν
(Πηγή: the best.gr)

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρή 92χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα

2 ώρες πριν
Λιτανεία Επιταφίου στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη, σήμερα  Μεγάλη Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI)

Με κατάνυξη η πρώτη περιφορά Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά στη Θεσσαλονίκη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign