pontosnews.gr
Σάββατο, 7/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γερμανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Βερολίνο διαμαρτύρονται για την «τρέλα των ενοικίων»

6/04/2019 - 4:18μμ
Γερμανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Βερολίνο διαμαρτύρονται για την «τρέλα των ενοικίων»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαδηλώνουν σήμερα στη Γερμανία για να καταγγείλουν «την τρέλα των ενοικίων», ρίχνοντας την ευθύνη για το πρόβλημα στους κερδοσκόπους της αγοράς ακινήτων. Στο Βερολίνο τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία, γι’ αυτό χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Alexandrerplatz, για να καταγγείλουν εταιρείες όπως η Deutsche Wohnen και η Vonovia, οι οποίες έχουν αγοράσει χιλιάδες κτίρια εκμεταλλευόμενες τις χαμηλές τιμές.

«Ο νέος ιδιοκτήτης είναι γνωστός, διαθέτει τουλάχιστον 1.500 διαμερίσματα και πρόκειται ξεκάθαρα για επιχείρηση. […] Αγοράζει και πουλά με τα χρήματα επενδυτών», εξηγεί ο 75χρονος Χανς φον Μέιντελ.

Ο φον Μέιντελ ζει εδώ και 45 χρόνια στο ίδιο σπίτι, που όμως τώρα άλλαξε ιδιοκτήτη, γι’ αυτό και ο ηλικιωμένος άνδρας φοβάται ότι θα του συμβεί αυτό που έχουν πάθει ήδη χιλιάδες Βερολινέζοι: Ακύρωση του μισθωτηρίου του, ανακαίνιση του κτιρίου και στη συνέχεια νέα εκμίσθωσή του με μεγάλη αύξηση στο ενοίκιο.

Η αύξηση των τιμών των ενοικίων ενισχύεται από τη δημοφιλία που γνωρίζουν οι μεγάλες πόλεις, όπου Γερμανοί και Ευρωπαίοι εγκαθίστανται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο, αυξάνοντας τη ζήτηση για κατοικίες, χωρίς ωστόσο να αυξάνεται αντίστοιχα και η προσφορά. Το 2018 η εταιρεία Vonovia, που διαθέτει σχεδόν 350.000 διαμερίσματα, αύξησε το μέσο ενοίκιό της κατά 4,2%. «Εδώ και πέντε χρόνια υπάρχει αύξηση στις κατασκευές νέων κατοικιών, όμως αυτό δεν καλύπτει τις ελλείψεις, καθώς κατασκευάζονται πολύ λίγες κοινωνικές κατοικίες ή κατοικίες σε προσιτές τιμές», εξηγεί ο Ούλριχ Ρόπερτς, εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης ενοικιαστών.

Εξάλλου, ο Ρόπερτς εκτιμά ότι εταιρείες όπως οι παραπάνω έχουν «πολιτική επιρροή σε εθνικό επίπεδο», γεγονός που εμποδίζει την υιοθέτηση πραγματικών μέτρων για τον έλεγχο των τιμών των ενοικίων. Συχνά οι κανόνες ισχύουν σε τοπικό επίπεδο και έχουν στόχο να προστατεύουν συνοικίες από την αλλαγή του ύφους τους και από τους επενδυτές, περιορίζοντας τις ανακαινίσεις που επιτρέπονται. Όμως, αυτό «δεν μπορεί παρά να καθυστερήσει το φαινόμενο», σημειώνει ο ίδιος.

Εκστρατεία για την απαλλοτρίωση των εταιρειών
Στο μεταξύ, οργανώνεται εκστρατεία προκειμένου να πειστεί η δημαρχία του Βερολίνου να απαλλοτριώνει τις εταιρείες που διαθέτουν περισσότερες από 3.000 κατοικίες, σημειώνει η Ρούζμπεχ Ταχέρι εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας αυτής. Ωστόσο, ο οικονομολόγος Χάραλντ Ζίμονς πιστεύει ότι το σχέδιό της είναι «εντελώς παράλογο», διότι εταιρείες όπως η Deutsche Wohnen και η Vonovia κατέχουν μόλις του 5% με 6% των κατοικιών.

«Το να επιτεθεί κανείς μόνο στις μεγάλες εταιρείες σημαίνει ότι «το 5% των Βερολινέζων δεν θα είναι αναγκασμένο να πληρώνει μεγάλα ενοίκια, την ώρα που οι υπόλοιποι θα πληρώνουν τα ίδια», εξηγεί. «Ο τυπικός μισθωτής στη Γερμανία είναι μικρός, διαθέτει δύο, τρία, τέσσερα έως και 20 διαμερίσματα. Αυτό ισχύει για το 70% των μισθωτηρίων», προσθέτει ο Ζίμονς. Ως λύση μένει η αγορά κτιρίων από την πόλη -η οποία κυβερνάται από έναν συνασπισμό της αριστεράς με την άκρα αριστερά και τους Πράσινους- ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη άνοδος των ενοικίων.

Αυτή η λύση αναφέρεται εδώ και μερικούς μήνες, αν και τα οικονομικά του Βερολίνου είναι σε οικτρή κατάσταση και η τιμή του τετραγωνικού στην πόλη έχει εκτοξευθεί. «Οι τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί δύο φορές περισσότερο σε σχέση με τα ενοίκια, αυτό θα ήταν καλή ιδέα πριν οκτώ χρόνια», σχολιάζει ο Ζίμονς.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ορισμένα από τα αντικείμενα που κατάσχεσαν οι αστυνομικοί από το σπίτι του 66χρονου (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

Άνω Λιόσια: Χειροπέδες σε 66χρονο για ναρκωτικά και όπλα – Γρονθοκόπησε τους αστυνομικούς

7/02/2026 - 5:50μμ
(Πηγή: protothema.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 313 που προσήχθησαν για τα σοβαρά επεισόδια έξω από το ΑΠΘ

7/02/2026 - 4:00μμ
(Φωτ.: Alexa / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Παιδική πορνογραφία: Τη Δευτέρα απολογείται η μητέρα που είχε στο κινητό της γυμνές φωτογραφίες της ανήλικης κόρης της

7/02/2026 - 3:35μμ
Ο Σεργκέι Τρόπιν πριν από μερικά χρόνια (πηγή: x.com/AlexandruC4)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Νεκρός ο Σεργκέι Τρόπιν – Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκε πνιγμένος στην μπανιέρα του

7/02/2026 - 2:15μμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια και ρίψη μολότοφ έξω από το ΑΠΘ – Περισσότερες από 230 προσαγωγές

7/02/2026 - 10:36πμ
Υποδοχή αιχμαλώτων πολέμου κατά την πρόσφατη ανταλλαγή (φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό: Το φιλόδοξο σχέδιο που συζητούν Κίεβο και Ουάσινγκτον

7/02/2026 - 9:05πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιξιάτικος ο καιρός του Σαββάτου – Ανεβαίνει η θερμοκρασία, πυκνώνει η αφρικανική σκόνη

7/02/2026 - 8:08πμ
Η εκπρόσωπος του 79χρονου προέδρου Κάρολαϊν Λέβιτ μιλά στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: «Λάθος υπαλλήλου» η ανάρτηση του βίντεο με το ζεύγος Ομπάμα ως πιθήκους

6/02/2026 - 11:58μμ
Ορισμένοι από τους τραυματίες του ναυαγίου στο νοσοκομείο της Χίου (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Αναγνώστου)
ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Το απόγευμα του Σαββάτου η απολογία του Μαροκινού φερόμενου ως διακινητή

6/02/2026 - 10:31μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπ. Εργασίας: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ, έως τις 13 Φεβρουαρίου

6/02/2026 - 8:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: tatavla.gr)

130 χρόνια ζωής γιορτάζει ο ΑΟ Ταταύλα που κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)

Βασιλόπιτα με… μπάρμπεκιου για τον «Ποντοξενιτέα»

1 ώρα πριν
Ορισμένα από τα αντικείμενα που κατάσχεσαν οι αστυνομικοί από το σπίτι του 66χρονου (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Άνω Λιόσια: Χειροπέδες σε 66χρονο για ναρκωτικά και όπλα – Γρονθοκόπησε τους αστυνομικούς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)

Ποντιακό, δημοτικό και λαϊκό γλέντι από τον «Ευστάθιο Χωραφά»

2 ώρες πριν
Το φέρετρο με τη σορό του Γιώργου Παρχαρίδη, μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας. Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2026 (πηγή: LiveΜedia)

Γιώργος Παρχαρίδης: Μιλούσε στις καρδιές και ένωσε τους Πόντιους – Τελευταίο αντίο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram/elpaggaiou)

Έφτασαν οι μέρες για τον ετήσιο χορό της Ευξείνου Λέσχης Παγγαίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign