pontosnews.gr
Κυριακή, 11/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, το 1943, πέθανε ο Γερβάσιος Σουμελίδης

Ο Κρωμναίος που έγινε μητροπολίτης Σεβαστείας και μετέπειτα Γρεβενών

16/04/2022 - 11:30πμ
Σαν σήμερα, το 1943, πέθανε ο Γερβάσιος Σουμελίδης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γεννήθηκε στη Βαρενού της Κρώμνης το 1882, και ήταν γόνος της γνωστής οικογένειας των Σουμελιδαίων. Γονείς του ήταν ο Χαράλαμπος και η Πελαγία. Φοίτησε στην Αστική Σχολή Αργυρουπόλεως και περάτωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στην Καισάρεια, στην Ιερατική Σχολή Ζιντζίντερε. Στη συνέχεια σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1906, για να διοριστεί σχεδόν αμέσως πρωτοσύγκελος του μητροπολίτη Χαλδίας και καθηγητής στο ημιγυμνάσιο Αργυρουπόλεως. Την απασχόληση του καθηγητή κράτησε ως το σχολικό έτος 1910-11. Το σχολικό έτος 1911-12 ανέλαβε τη διεύθυνση της ιδρυθείσας από τον μητροπολίτη Χαλδίας Ιερατικής Σχολής στην Πράσαρη.

Τον Αύγουστο του 1912 έφυγε για το Σουφλί της Θράκης, ως αρχιερατικός επίτροπος του μητροπολίτη Διδυμοτείχου και παράλληλα ασκούσε και το έργο του ιεροκήρυκα.

Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους συνελήφθη από τους Βούλγαρους και μεταφέρθηκε ως όμηρος στη Σόφια. Αφέθηκε όμως ελεύθερος λίγο αργότερα με την επέμβαση του γαλλικού προξενείου της Σόφιας, και αναχώρησε στην Κωνσταντινούπολη όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος Σεβαστείας, βοηθός του μητροπολίτη Νεοκαισαρείας. Η έναρξη του πολέμου τον βρήκε να περιοδεύει στο δυτικό τμήμα της μητροπόλεως, και μην μπορώντας να μεταβεί στα Κοτύωρα, όπου ήταν η έδρα του μητροπολίτη, κατέφυγε αναγκαστικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμεινε ως την υπογραφή της ανακωχής.

Κοτύωρα

Τον Απρίλιο του 1919 τοποθετήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τοποτηρητής του χηρεύοντος θρόνου της μητροπόλεως Κολωνίας και Νικοπόλεως και εγκαταστάθηκε στη Νικόπολη. Το 1921 το κίνημα του Κεμάλ είχε ήδη επικρατήσει και η εκκλησιαστική επαρχία Κολωνίας και Νικοπόλεως και το πλήρωμά της έγιναν στόχος των ορδών του Τοπάλ Οσμάν, ενώ στη συνέχεια ο χριστιανικός πληθυσμός της εκτοπίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο εσωτερικό της Μ. Ασίας. Ο Γερβάσιος τότε αναγκάστηκε να ζητήσει καταφύγιο στη μονή Ζιντζίντερε, όπου επίσης βρίσκονταν ο μητροπολίτης Ικονίου και ο επίσκοπος Πατάρων. Στη μονή έμεινε ως την υπογραφή της συμφωνίας ανταλλαγής των πληθυσμών, οπότε διορίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας μέλος της Μικτής Επιτροπής Ανταλλαγής στο τμήμα Κεντρώας Μ. Ασίας. Από τη θέση αυτήν παρακολούθησε και επιμελήθηκε την αποχώρηση του ελληνικού στοιχείου της περιοχής και έφυγε από τους τελευταίους, συναποκομίζοντας τα εκκλησιαστικά ιερά και άγια κειμήλια της επαρχίας Καισαρείας, τα περισσότερα από τα οποία κοσμούν σήμερα τους ναούς προσφυγικών οικισμών, ενώ ορισμένα απ’ αυτά διαχειρίστηκε η Επιτροπή Ανταλλαξίμου Περιουσίας.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του τέλεσε και την τελευταία αρχιερατική Λειτουργία στη Μερσίνη, η οποία άλλωστε ήταν και το λιμάνι απ’ όπου έφυγε ο ελληνικός πληθυσμός της ΝΑ Μικράς Ασίας.

Στον Πειραιά έφτασε κατά τα τέλη του 1924 και εγκαταστάθηκε στη Νέα Κοκκινιά, όπου παρέμεινε ως το 1934 ως αρχιερατικός επίτροπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Τη χρονιά αυτή έγινε μητροπολίτης Γρεβενών και βέβαια μετεγκαταστάθηκε εκεί. Πέθανε στις 16 Απριλίου 1943, στην έδρα του, αφού αγωνίστηκε για τελευταία φορά εναντίον των Γερμανών κατακτητών με όλες τις δυνάμεις του. Το 1973 έγινε στη Νίκαια μνημόσυνο με την ευκαιρία της μεταφοράς των λειψάνων του στην πόλη αυτή από τα Γρεβενά.

Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει το κοινωνικό έργο του. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Κοκκινιά συνέβαλε στη δημιουργία ευαγών ιδρυμάτων και στην ίδρυση εκκλησιών, νυχτερινών γυμνασίων, σχολείων κτλ., ενώ στα Γρεβενά περισυνέλεξε και φρόντισε τα ορφανά της εκκλησιαστικής επαρχίας του κατά την Κατοχή.

Λίτσα Αβραμίδου-Σουμελίδου

  • Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης το 2002 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ιωάννης Ζηζιούλας, μητροπολίτης Περγάμου: Ο Κοζανίτης κληρικός και θεολόγος που άφησε εποχή

10/01/2026 - 4:59μμ
Η Μπέτυ Λιβανού κατά τη βράβευσή της στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Άκη Σακελλαρίου. 4 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Finos Film Official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η διαχρονική σαγήνη της Μπέτυς Λιβανού

9/01/2026 - 2:41μμ
Οι φωτογραφίες είναι από εξώφυλλα δίσκων της Στέλλας Γκρέκα, από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στέλλα Γκρέκα: Η ζωή μιας γυναίκας-θρύλου – «Έφυγε» σαν σήμερα, στα 103 της

6/01/2026 - 5:42μμ
Προσωπογραφία του  Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου που αποκαλύφθηκε το 2024 στο Καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας (πηγή: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου υπουργείου Πολιτισμού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

6 Ιανουαρίου 1449: Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος ανεβαίνει στο θρόνο

6/01/2026 - 5:13μμ
(Πηγή: tirebolu.bel.tr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεοφάνια στην Τρίπολη του Πόντου: Δύο ήταν οι ενορίες που διεκδικούσαν την τιμή – Γιατί προτιμούσαν να ρίχνουν το σταυρό στο Παραπόρτι

5/01/2026 - 9:07μμ
Δίσκος του Λάκη Αλεξάνδρου που κυκλοφόρησε το 1973, σε ιδιωτική συλλογή (φωτ.: Facebook / Bill Apod)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λάκης Αλεξάνδρου, ο Μακεδόνας «Αλ Μπάνο» – Άτυχος στην καριέρα και τη ζωή του

4/01/2026 - 5:56μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI – Επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στέλιος Σεραφείδης: Σαν σήμερα πέθανε ο «αρχηγός των αρχηγών» της ΑΕΚ

4/01/2026 - 2:05μμ
(Φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

3/01/2026 - 11:23πμ
Ο Χριστός στεφανώνει τον Ρωμανό και την Ευδοκία, Κωνσταντινούπολη, ελεφαντόδοντο, περίπου 945-949. Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας. Επιγρ.: ΡΩΜΑΝΟϹ ΒΑϹΙΛΕΥϹ ΡΩΜΑΙΩΝ / ΕΥΔΟΚΙΑ ΒΑϹΙΛΙϹ ΡΩΜΑΙΩΝ (πηγή: Clio20 / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Ο Ρωμανός Δ’ Διογένης από την Καππαδοκία παντρεύεται την Ευδοκία Μακρεμβολίτισσα και στέφεται Βυζαντινός αυτοκράτορας

1/01/2026 - 10:25πμ
Ο Θέμης Ανδρεάδης στο σπίτι του, 24 Απριλίου 2023 (φωτ.: EUROKINISSI / Lato Klodian)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θέμης Ανδρεάδης: Η μοναχική πορεία ενός δημιουργού που κυνήγησε τα θέλω του και όχι το εμπόριο

31/12/2025 - 11:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας γιόρτασε τον ερχομό του 2026 με τον καλύτερο τρόπο

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιράν: «Εχθροί του θεού» οι διαδηλωτές – Σκληραίνει την στάση του το καθεστώς μετά τα επεισόδια και οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)

Με ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι υποδέχθηκε το 2026 η Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως

1 ώρα πριν
(Φωτ.: tvxs.gr)

Πανικός σε εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

2 ώρες πριν
Ο 18χρονος Άθως Καρυστινός τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την  κληρονομία της οικογένειάς του (φωτ.: orthodoxobserver.org/Δημήτριος Πανάγος & Brittainy Newman)

Θεοφάνια στο Tarpon Springs: Όταν οι… βουτιές είναι οικογενειακή υπόθεση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Νικηφόρα στο 2026 Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – Ισόπαλοι Κηφισιά και ΑΕΛ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign