pontosnews.gr
Παρασκευή, 22/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΕ: Συμφωνία των χωρών-μελών για τη διευκόλυνση πώλησης «κόκκινων» τραπεζικών δανείων

27/03/2019 - 5:50μμ
ΕΕ: Συμφωνία των χωρών-μελών για τη διευκόλυνση πώλησης «κόκκινων» τραπεζικών δανείων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στήριξαν σήμερα νέους κανόνες για τη διευκόλυνση πώλησης «κόκκινων» δανείων που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες, αλλά δεν συμφώνησαν σε μια πρόταση που θα έκανε ευκολότερη γι’ αυτές την ανάκτηση ενεχύρων σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. 

Οι προτεινόμενοι κανόνες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ και αποσκοπούν στην επιτάχυνση των προσπαθειών των τραπεζών να απαλλαγούν από προβληματικά δάνειά τους, τα οποία έχουν περιορίσει τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09.

Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να ευνοήσει την αγορά και εξυπηρέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), «που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αποδοτικών δευτερογενών αγορών», δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομικών Εουτζέν Τεοντοροβίτσι, ο οποίος προήδρευσε των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ. Με βάση την προτεινόμενη αναθεώρηση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρηματοπιστωτικές εταιρείες που είναι εξειδικευμένες στην αγορά «κόκκινων δανείων», όπως η μεγάλη εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Blackstone και η διαχειρίστρια ενεργητικού Cerberus, αναμένεται να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε NPLs στις χώρες της ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να μειώσουν τα εμπόδια που θέτουν οι ρυθμιστικές Αρχές για διασυνοριακές αγορές.

Αυτό θα τονώσει περαιτέρω τη δευτερογενή αγορά προβληματικών δανείων, ωθώντας πιθανόν προς τα επάνω τις τιμές τους και κάνοντας τις τράπεζες περισσότερο διατεθειμένες να πουλούν τέτοια δάνεια. Αν και ο όγκος των NPLs μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ακόμη ένα απόθεμά τους άνω των 700 δισ. ευρώ, το οποίο επικρέμαται πάνω από τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδιαίτερα των ιταλικών, ελληνικών, ιρλανδικών και κυπριακών.

Σε μια λιγότερο θετική εξέλιξη για τις τράπεζες, οι χώρες της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διευκόλυνση της ανάκτησης από τα πιστωτικά ιδρύματα στοιχείων ενεργητικού δανειοληπτών που δεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους. Η πρόταση προβλέπει έναν μηχανισμό διευκόλυνσης εξωδικαστικών διαδικασιών κατασχέσεων για την επιτάχυνση της ανάκτησης από τις τράπεζες των ενεχύρων που είχαν χρησιμοποιήσει οι δανειολήπτες, όταν αυτοί καθυστερούν πολύ τις αποπληρωμές τους. Ο μηχανισμός αυτός, που προβλέπεται μόνο για επιχειρηματικά και όχι για καταναλωτικά δάνεια, θα αύξανε την αξία των NPLs και θα μείωνε τις ζημίες των τραπεζών, αλλά θα αύξανε το βάρος για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, οι χώρες-μέλη δεν συμφώνησαν σε αυτό το τμήμα της μεταρρύθμισης.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για το θέμα αυτό τις επόμενες εβδομάδες μεταξύ των χωρών της ΕΕ και με την Ευρωβουλή. Η μεταρρύθμιση πρέπει να συμφωνηθεί πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Χ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Έρχεται νέο πολυνομοσχέδιο με παρεμβάσεις για στέγαση, συντάξεις και χρέη

22/05/2026 - 9:32πμ
Πολυκατοικίες του Μεταξουργείου στην Αθήνα, από ψηλά (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητη περιουσία: Προ των πυλών το άγγιγμα του ΜΙΔΑ

21/05/2026 - 7:51μμ
Το κτήριο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «ψηφιακό φίλτρο» για τα χρέη στην Εφορία – Πώς θα αξιολογούνται οι οφειλέτες

18/05/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI /  Λυδία Σιώρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές που θα καταβληθούν έως τις 22 Μαΐου

16/05/2026 - 4:08μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σε μηδενικό χρόνο εκκαθαριστικά και πρόστιμα

14/05/2026 - 11:04μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΑΔΕ στέλνει «ραβασάκια» σε 12.000 φορολογουμένους – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο και τι πρέπει να κάνουν

14/05/2026 - 11:21πμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλή: Εγκρίθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – Υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ

13/05/2026 - 11:26μμ
(Φωτ.: George Milo/ google.com/maps/contrib)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαριά πρόστιμα 1,9 εκατ. ευρώ σε ΦΑΓΕ και DoValue για αθέμιτη κερδοφορία και οχλήσεις

13/05/2026 - 4:30μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο «Energy Transition Summit. East Med and Southeast Europe», Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης λόγω Ιράν – Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ απειλεί ενέργεια, πληθωρισμό και τουρισμό

13/05/2026 - 4:01μμ
(Φωτ.: unsplash.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις μισθών και νέα επιδόματα σε επισιτισμό και βιομηχανία ζαχαρωδών

12/05/2026 - 1:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση 3χρονο κοριτσάκι στη ΜΕΘ – Συνελήφθη η μητέρα για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης U15: Ασημένιο μετάλλιο ο Χατζηκωνσταντίνου

44 λεπτά πριν
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το τέλος της ομιλίας του στη Βουλή επί της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές και την ΕΥΠ. Παρασκευή 22 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Εξεταστική για τις υποκλοπές: «Όχι» της ΝΔ – Αποχώρησαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταγγέλλοντας «συγκάλυψη»

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Δήμος Εορδαίας)

2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ στην ποντιακή διάλεκτο: Η αυλαία έπεσε, αλλά η συγκίνηση έμεινε ζωντανή – Τα βραβεία που απονεμήθηκαν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

«Ξήλωσαν» το κύκλωμα στην Κρήτη: Ναρκωτικά, όπλα και παράνομες επιδοτήσεις στο μικροσκόπιο των Αρχών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Η κρητική ομογένεια του Σίδνεϊ τίμησε την 85η επέτειο της Μάχης της Κρήτης με μια βραδιά μνήμης και παράδοσης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign