pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έλληνες και Ρουμάνοι γιόρτασαν την 25η Μαρτίου στο Δραγατσάνι

26/03/2019 - 8:52μμ
Έλληνες και Ρουμάνοι γιόρτασαν την 25η Μαρτίου στο Δραγατσάνι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, μία ξεχωριστή τελετή έλαβε χώρα στο Δραγατσάνι. Έδαφος που έχει στενή σχέση με την Ελλάδα, αφού ποτίστηκε από το αίμα του Ιερού Λόχου, των νέων Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι μαζί με τους Ρουμάνους συντρόφους τους έπεσαν ηρωικά στο πρελούδιο της κοινής μάχης των δύο συμμάχων λαών για την ελευθερία από τον τουρκικό ζυγό. Η τραγική μάχη στο Δραγατσάνι, ανάμεσα στις δυνάμεις της Φιλικής Εταιρείας και τον οθωμανικό στρατό, στις 19 Ιουνίου του 1821, ανέδειξε τον ηρωισμό των μελών και τα υψηλά ιδανικά του Ιερού Λόχου, που συγκροτήθηκε από εθελοντές νέους, κυρίως φοιτητές από τα πανεπιστήμια, οι οποίοι πολέμησαν πεζοί με καραμπίνες και ξιφολόγχες με αρχηγό τον αδελφό του Αλέξανδρου Υψηλάντη, Νικόλαο, και υπασπιστή τον Αθανάσιο Τσακάλωφ, συνιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας.

Έπεσαν ηρωικά και από τους 375 διασώθηκαν μόνο 136, μεταξύ των οποίων ο Υψηλάντης και ο Τσακάλωφ.

Η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, μία ισχυρή ομογενειακή οργάνωση, με εκπρόσωπο μάλιστα στο Κοινοβούλιο της χώρας τον πρόεδρό της, τον βουλευτή και γραμματέα του Κοινοβουλίου Γαβριήλ Ζησόπουλο, οργάνωσε –όπως κάθε χρόνο– αυτό το ιστορικό προσκύνημα στα μνήματα των Ελλήνων πεσόντων για την ελευθερία του έθνους, που αναπαύονται δίπλα στους Ρουμάνους συμπολεμιστές τους. Τους κοινούς εορτασμούς προς τιμήν των ηρώων αγωνιστών εγκαινίασαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Άγγελος Κότιος, ως εκπρόσωπος των ελληνικών πανεπιστημίων, επικεφαλής πολυμελούς ελληνικής αντιπροσωπείας, μαζί με εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Εκεί, στα δύο μνημεία που κυριαρχούν, ανάμεσα στους λόφους, στον χώρο του στρατιωτικού κοιμητηρίου του Ιερού Λόχου, το ελληνικό (που έχει φιλοτεχνήσει ο μεγάλος Έλληνας γλύπτης Γιαννούλης) και το ρουμανικό, άγημα του ρουμανικού στρατού, παρουσία των τοπικών αρχών όπως κάθε χρόνο, απέδωσε τιμές στους νέους, που ήρθαν τότε από πολλές ελληνικές παροικίες και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Η μικρή εκκλησία-μνημείο που ανήγειρε η ελληνική ομογένεια της Ρουμανίας κοντά στο κοιμητήριο, και μάλιστα στο ακριβές σημείο της πτώσης του Ιερού Λόχου, σε ανάμνηση εκείνης της σημαντικής μάχης, θα είναι και το κεντρικό σημείο εορτασμού και προσκυνήματος για όλους τους Έλληνες και φιλέλληνες των δύο χωρών στις εκδηλώσεις του 2021 για τα 100 χρόνια από την Επανάσταση. Εκτός από το Δραγατσάνι, ιδιαίτερες ήταν και οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις που άρχισαν στις 24 Μαρτίου με συναυλία ελληνικής μουσικής στο Πλοέστι και στις 25 Μαρτίου με συναυλία κλασσικής μουσικής στο Βουκουρέστι παρουσία υπουργών της ρουμανικής κυβέρνησης και πλήθους βουλευτών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Αραβοπούλου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ελληνοαυστραλή επιστήμονας Αντριάνα Τσούνις (φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αντριάνα Τσούνις: Η Ελληνοαυστραλή που διαμορφώνει τη θέση της Αυστραλίας στο διάστημα

15/12/2025 - 11:35πμ
(Φωτ.: ΕΤΑ Press/greeknewsusa.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

58η χοροεσπερίδα Αμοργιανών Νέας Υόρκης

13/12/2025 - 10:33μμ
(Φωτ.: Facebook Sophia Tsipidis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ: Ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα στα παιδιά των Ποντίων της ομογένειας

13/12/2025 - 9:42μμ
Μέλη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης όπως συμμετείχαν στην τηλεοπτική εκπομπή (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαυστραλός πρώην αθλητής διηγείται τα Χριστούγεννα των παιδικών του χρόνων με φόντο τους… Πόντιους της Μελβούρνης

12/12/2025 - 11:00μμ
(Φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια του Τορόντο ζωντάνεψε τα Χριστούγεννα με παιδικές φωνές

11/12/2025 - 9:36πμ
Το κόψιμο της τούρτας για τα 45 χρόνια του Ποντιακού Σπιτιού (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Νότια Ουαλία: 45 χρόνια παρουσίας γιόρτασε το «Ποντιακό Σπίτι» – «Είναι το δεύτερο σπίτι μας, εδώ συνεχίζουμε την ποντιακή παράδοση»

9/12/2025 - 9:39μμ
Ο Κρις Καλιφατίδης με τα παιδιά του (φωτ.: NeosKosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: «Έφυγε» ο Κρις Καλιφατίδης, ένας από τους «κυανόλευκους» της Μελβούρνης

9/12/2025 - 8:29μμ
Οι τρόφιμοι του «Fronditha Care» μαζί με τα παιδιά του προγράμματος «Ε.L.A.» (φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Ηλικιωμένοι ομογενείς ήρθαν κοντά με τα παιδιά της παροικίας ενόψει των Χριστουγέννων

8/12/2025 - 3:12μμ
Η Michaela Loukas με το βραβείο της ανά χείρας (φωτ.: LinkedIn)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Νέα Επιστήμονας της Χρονιάς η ομογενής Michaela Loukas

8/12/2025 - 8:33πμ
Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον πρέσβη της Ελλάδας Σταύρο Βενιζέλο (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Προσλήψεις προσωπικού στα προξενεία Μελβούρνης και Σίδνεϊ

8/12/2025 - 12:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο «Έλληνας Εσκομπάρ» οδηγείται στον ανακριτή από αστυνομικούς τον Οκτώβριο του 2004 (φωτ, αρχείου: EUROKINISSI/Θανάσης Δημόπουλος)

Ξανά χειροπέδες στον «Έλληνα Εσκομπάρ» – Μετέφερε τόνους κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη

25 λεπτά πριν
(facebook/((Φωτ.: Μορφωτικός Πολ. Συλ. Αργυρούπολης Δράμας «Η Αναγέννηση»)

Χριστουγεννιάτικη ποντιακή βραδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αργυρούπολης Δράμας «Η Αναγέννηση»

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Χαλκιδική: Στον ανακριτή τρεις αστυνομικοί που συνελήφθησαν για χρηματισμό, με επίκεντρο τροχονομικές παραβάσεις

2 ώρες πριν
Η Ελληνοαυστραλή επιστήμονας Αντριάνα Τσούνις (φωτ.: greekherald.com.au)

Αντριάνα Τσούνις: Η Ελληνοαυστραλή που διαμορφώνει τη θέση της Αυστραλίας στο διάστημα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μετρό: Τρεις σταθμοί της Γραμμής 2 κλείνουν νωρίτερα λόγω εργασιών

3 ώρες πριν

«Το ελευθέρας τη Κάκονος» – Ένα …αριστοφανικό ποντιακό ανέκδοτο από τον Γεώργιο Κωνσταντινίδη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign