pontosnews.gr
Τρίτη, 18/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ηφαίστειο Σαντορίνης: Έρευνα στον μαγματικό θάλαμο στην καλδέρα για νέα πιθανή έκρηξη

23/03/2019 - 12:29μμ
Ηφαίστειο Σαντορίνης: Έρευνα στον μαγματικό θάλαμο στην καλδέρα για νέα πιθανή έκρηξη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την ύπαρξη μίας ρηχής, βαθιάς και σχετικά στενής κυλινδρικής ανωμαλίας διαμέτρου τριών χιλιομέτρων αποκάλυψε η έρευνα Ελλήνων, Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων στην καλδέρα της Σαντορίνης, ακριβώς στο σημείο της ανόδου του μάγματος, που είχε προκαλέσει την ανησυχητική σεισμο-ηφαιστειακή έξαρση του 2011-2012. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες «φώτισαν» τη γεωμετρία του μαγματικού θαλάμου του ενεργού ηφαιστείου.

Για να το πετύχουν χρησιμοποίησαν μια τεχνική σεισμικής τομογραφίας, χάρη στην οποία κατέστη δυνατό να «φωτογραφηθούν» όσα συμβαίνουν στο υπέδαφος, κάτω από το βυθό της καλδέρας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτω από την κυλινδρική ανωμαλία των διαταραγμένων πετρωμάτων συσσωρεύεται νέο μάγμα με αργό ρυθμό. Η νέα μελέτη, που είναι εξαιρετικής σημασίας για την αξιολόγηση των μελλοντικών ηφαιστειακών εκρήξεων, δείχνει μεταξύ άλλων ότι κάθε αντίστοιχη μεγάλης κλίμακας μελλοντική ηφαιστειακή έκρηξη, όποτε και εάν συμβεί, θα γίνει πιθανότατα στην ίδια περιοχή της καλδέρας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όρεγκον των ΗΠΑ, του Imperial College του Λονδίνου, του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονική υπεύθυνη την Αμερικανίδα αναπληρώτρια καθηγήτρια Έμιλι Χουφτ. Η έρευνα αποτελεί μέρος του σεισμικού πειράματος «Proteus», που είχε πραγματοποιηθεί στην καλδέρα της Σαντορίνης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015 και τα πρώτα αποτελέσματα γίνονται γνωστά αυτόν τον καιρό.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το αμερικανικό ωκεανογραφικό σκάφος «Marcus Langseth», ενώ παράλληλα τοποθέτησαν τουλάχιστον 90 υποθαλάσσιους και 60 επίγειους σεισμογράφους στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης. «Εντοπίσαμε μια κυλινδρική ανωμαλία διαμέτρου τριών χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται από την επιφάνεια μέχρι και σε βάθος περίπου τριών χιλιομέτρων, στη βόρεια λεκάνη της καλδέρας της Σαντορίνης, ακριβώς πάνω από το σημείο της μαγματικής αναθόλωσης, που ήταν υπεύθυνη για τη σεισμο-ηφαιστειακή έξαρση του 2011-2012», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Emilie Hooft.

«Είναι εντυπωσιακό ότι οι θέσεις των αγωγών που σχετίζονται με τις τρεις πρώτες φάσεις της μινωικής έκρηξης του 1600π.Χ., βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτή της ανωμαλίας που εντοπίσαμε».

Αυτή η συσχέτιση μεταξύ των παλαιότερων ηφαιστειακών αγωγών των μεγάλων εκρήξεων του παρελθόντος και της σημερινής ανωμαλίας στη βόρεια καλδέρα της Σαντορίνης υποδηλώνει ότι πιθανότατα πρόκειται για μία γεωλογική δομή που υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Η γνώση της γεωμετρίας του μαγματικού θαλάμου επιτρέπει να γίνουν καλύτερες εκτιμήσεις για τη δυναμικότητα του ηφαιστείου. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η ανωμαλία που εντοπίστηκε συνδέεται με τη θέση των αγωγών των μεγαλύτερων ηφαιστειακών εκρήξεων του παρελθόντος, είναι σαφές ότι κάθε αντίστοιχη μεγάλης κλίμακας μελλοντική ηφαιστειακή έκρηξη, όποτε και εάν συμβεί, θα γίνει πιθανότατα στην ίδια περιοχή», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εξαιρετικής σημασίας για την αξιολόγηση των μελλοντικών ηφαιστειακών εκρήξεων», εξήγησε ο καθηγητής Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Η έλλειψη πίεσης στη βόρεια λεκάνη της Σαντορίνης, που οφείλεται στην κυλινδρική ανωμαλία που εντόπισε η τομογραφία, λειτουργεί ως μία τοπική ‘αντλία’. Ως αποτέλεσμα, το μάγμα ανεβαίνει είτε στην επιφάνεια δια μέσου του ρήγματος της Νέας και Παλαιάς Καμένης, οδηγώντας σε σχετικά μικρές ηφαιστειακές εκρήξεις όπως αυτές του 1707, 1886, 1925 και 1939, είτε συγκεντρώνεται κοντά στην ανωμαλία, όπως έγινε στη σεισμο-ηφαιστειακή έξαρση του 2011-2012».

«Διαγνωστικό εργαλείο» για μελλοντικές εκρήξεις
«Βλέπουμε λοιπόν ότι η σεισμική τομογραφία λειτουργεί ως ‘διαγνωστικό εργαλείο’, όπως και τα διάφορα είδη ιατρικής τομογραφίας, π.χ. η μαγνητική. Εντοπίζοντας περιοχές του υπεδάφους με υψηλές και χαμηλές σεισμικές ταχύτητες, μελετάμε τη γεωλογική δομή του υπεδάφους, αλλά ταυτόχρονα κατανοούμε τη μελλοντική συμπεριφορά του ηφαιστείου, όπως ο ιατρός χρησιμοποιεί την ιατρική τομογραφία για να κατανοήσει την αιτία, αλλά και την εξέλιξη μίας πάθησης».

Αν και η κυρίαρχη επιστημονική άποψη είναι ότι οι καλδέρες σχηματίζονται από την κατάρρευση της οροφής του ηφαιστειακού κώνου, μετά την εκκένωση του μαγματικού θαλάμου που βρίσκεται κάτω από τον κώνο, οι διάφοροι μηχανισμοί σχηματισμού της καλδέρας αποτελεί ακόμα αντικείμενο συζήτησης, επειδή παρουσιάζουν διαφορές που επηρεάζουν τόσο την εξέλιξη της καλδέρας, όσο και τον τύπο «επαναφόρτισης» του μαγματικού θαλάμου πριν την επόμενη ηφαιστειακή έκρηξη.

«Οι ανωμαλίες της πυκνότητας κάτω από την επιφάνεια, που ανακαλύφθηκαν με τη νέα έρευνα, μπορούν να επηρεάσουν τη συγκέντρωση του μάγματος ανάμεσα στις ηφαιστειακές εκρήξεις, επηρεάζοντας έμμεσα και τα μελλοντικά επεισόδια ηφαιστειακής δραστηριότητας». Ένα συμπέρασμα που οι ερευνητές θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τη Σαντορίνη, όσο και για άλλα ηφαίστεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε στο διεθνές περιοδικό γεωεπιστημών «Earth and Planetary Science Letters» (EPSL).

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το επίμαχο λεωφορείο (φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη η 48χρονη οδηγός λεωφορείου που έκανε επικίνδυνη αναστροφή στην Αθηνών-Σουνίου

18/08/2026 - 5:06μμ
(Φωτ. αρχείου: By Huhu Uet / commons.wikimedia.org
ΕΛΛΑΔΑ

Σίφνος: Σε εξέλιξη οι έρευνες για την πτώση του ελικοπτέρου με τρεις νεκρούς – Ποιες εκδοχές εξετάζονται

18/08/2026 - 4:41μμ
Σαλαμίνα: Καμένο σπίτι από τη φωτιά της 16ης Αυγούστου (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα: Αμέλεια και εμπρησμός με διαφορά λίγων λεπτών έφεραν την καταστροφή

18/08/2026 - 3:18μμ
Από την πυρκαγιά στο αποστακτήριο (φωτ.: Γρ. Τύπου ΠΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: Σε εξέλιξη φωτιά σε αποστακτήριο στο Ρέθυμνο και σε δασική έκταση στην Κάρυστο

18/08/2026 - 2:21μμ
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 7χρονο κορίτσι μετά από επίθεση σκύλου

18/08/2026 - 11:06πμ
(Φωτ. αρχείου: EDUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Προαστιακός: Διακοπή δρομολογίων λόγω της φωτιάς στον Ασπρόπυργο – Λεωφορεία για τους επιβάτες

18/08/2026 - 9:52πμ
(Φωτ.: Pexels)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμαριά: Στο νοσοκομείο 27χρονη μετά από ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της

18/08/2026 - 9:00πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία, θα αγγίξει κατά τόπους τους 37°C

18/08/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γαστούνη Ηλείας: Επίθεση Ρομά σε αστυνομικούς με δύο τραυματίες – Απελευθέρωσαν 18χρονο συλληφθέντα

17/08/2026 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο (πηγή: x.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Σίφνος: Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα διερευνήσει τα αιτία της πτώσης του ελικοπτέρου

17/08/2026 - 11:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Η Ρένα Δούρου διέγραψε τη Νίνα Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/profile.php/Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής)

Ποντιακά και λαϊκά στο γλέντι του Συλλόγου Ποντίων Λακκώματος στη Χαλκιδική

42 λεπτά πριν
Το Ηρώο στο πάρκο Κερασούντος (φωτ.: facebook)

Ο Δήμος Καλαμαριάς τιμά τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας

1 ώρα πριν
Το επίμαχο λεωφορείο (φωτ.: astynomia.gr)

Συνελήφθη η 48χρονη οδηγός λεωφορείου που έκανε επικίνδυνη αναστροφή στην Αθηνών-Σουνίου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: By Huhu Uet / commons.wikimedia.org

Σίφνος: Σε εξέλιξη οι έρευνες για την πτώση του ελικοπτέρου με τρεις νεκρούς – Ποιες εκδοχές εξετάζονται

2 ώρες πριν
Ο Γιώργος Συμεωνίδης ένστολος πριν ξεσπάσουν τα γεγονότα. Είναι η μοναδική φωτογραφία που έχει από εκείνα τα χρόνια (πηγή: rodiaki.gr)

Μαρτυρία του Γιώργου Συμεωνίδη για το 1974: «Η τύχη η δική μου ήταν καλή και έζησα»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV