pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μεγαλώνοντας ως παιδί Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία…

19/03/2019 - 10:57πμ
Μεγαλώνοντας ως παιδί Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία…
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πολλά έχουν ειπωθεί και πολλά έχουν γραφεί κατά καιρούς για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες αφότου εγκατέλειψαν την πατρίδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Αυστραλία, όμως δεν ήταν μόνο για εκείνους δύσκολη η ξενιτιά.

Στην πραγματικότητα και για τη δεύτερη γενιά, για τα παιδιά δηλαδή των πρώτων μεταναστών, το να γεννηθούν και να προκόψουν μέσα σε μια κοινωνία που ούτε οι ίδιοι οι γονείς τους δεν καταλάβαιναν και δεν γνώριζαν, ήταν επίσης ένας άθλος.

«Γεννήθηκα στην Αυστραλία από Έλληνες γονείς οι οποίοι εγκατέλειψαν την πατρίδα τη δεκαετία του 1950 αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην ξενιτιά» λέει η ομογενής γερουσιαστής Ειρήνη Πνευματικού, της οποίας οι γονείς, Μικρασιάτες πρόσφυγες από τη Φλώρινα, τη Σάμο και τη Λέσβο, γνωρίστηκαν τυχαία μέσα στο πλοίο, ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν όταν έφτασαν στην Νότια Αυστραλία.

Η Ειρήνη, όπως και τα περισσότερα παιδιά εκείνη την εποχή, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα άκρως ελληνικό περιβάλλον, συνεπώς γνώριζε μόνο ό,τι αφορούσε τον μικρόκοσμο της οικογένειάς της. «Δεν ήξερα τίποτα για την αυστραλιανή κοινωνία, οι γονείς μου συναναστρέφονταν αποκλειστικά και μόνο με ομογενείς αφού δεν είχαν ακόμα προλάβει να αφομοιωθούν και να μάθουν τη γλώσσα, και φυσικά ούτε εγώ έμαθα, οπότε όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να πάω στο σχολείο δεν ήξερα να πω ούτε μία λέξη στα αγγλικά» θυμάται η Ειρήνη Πνευματικού, η οποία μάλιστα λόγω της γλώσσας αναγκάστηκε να μείνει μετεξεταστέα στην πρώτη τάξη του σχολείου.


Πολλές φορές μοναδική παρέα ήταν τα αδέλφια και τα ξαδέλφια

«Ένιωθα απομονωμένη, δεν μπορούσα να συνεννοηθώ. Θυμάμαι ότι πήγαινα με κλάματα κάθε πρωί στο σχολείο και με κλάματα περνούσε όλη η μέρα. Δεν έβλεπα την ώρα να τελειώσει η μέρα και να γυρίσω στο σπίτι.

«Τον πρώτο χρόνο δυσκολεύτηκα πολύ, αφού όχι φίλους δεν είχα αλλά δεν ήξερα καν τι συνέβαινε μέσα στο σχολείο κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν υπήρχε κανείς να μου εξηγήσει αφού το σχολείο μου, το Salisbury High, βρισκόταν σε μια κατεξοχήν αγγλοσαξονική γειτονιά και δεν υπήρχαν άλλα παιδιά Ελλήνων να κάνω παρέα ή να ζητήσω βοήθεια» λέει σήμερα η γερουσιαστής, η οποία αποκαλύπτει ότι η οικογένειά της, όπως και πολλές οικογένειες μεταναστών, αντιμετώπισαν και βίωσαν πολύ έντονα το στοιχείο του ρατσισμού εκείνη την εποχή, και στο σχολείο αλλά και στην γειτονιά όπου μεγάλωναν.

Καθώς μεγάλωνε η σημερινή γερουσιαστής συνειδητοποίησε ότι οι μοναδικές δύο λύσεις για να αντιμετωπίσει η ίδια το ρατσισμό και να επιβιώσει στο σχολείο ήταν είτε να το αφήσει να την νικήσει και να την πάρει από κάτω είτε να το ξεπεράσει με το να προβάλει η ίδια περήφανα και χωρίς ενδοιασμούς την καταγωγή της. «Αποφάσισα να κάνω κτήμα τη διαφορετικότητά μου, και σταδιακά όχι μόνο δεν το έκρυβα, αλλά έλεγα περήφανη που είμαι wog, που είμαι Ελληνίδα, και περήφανη για την καταγωγή μου.

»Όταν το αποδέχθηκα εγώ, τότε είδα ότι σιγά-σιγά δεν είχαν άλλη επιλογή από το να το αποδεχθούν και οι γύρω μου».

Υπάρχει ακόμα ρατσισμός
Παρόμοια εμπειρία περιγράφει και η επίσης Ελληνοαυστραλή γερουσιαστής Κωνσταντίνα Μπονάρου, η οποία γεννήθηκε στην Αυστραλία από μετανάστες γονείς. «Στο σχολείο επιβίωσα επειδή υπήρχαν ακόμα δύο-τρία παιδιά Ελλήνων μεταναστών, αλλά ο ρατσισμός ήταν σίγουρα εκεί κατά τη διάρκεια των παιδικών και μαθητικών μου χρόνων. Αυτό όμως που για μένα ήταν ακόμα πιο λυπηρό ίσως είναι ότι η καχυποψία αυτή και η διάκριση με βάση την εθνικότητα συνεχίστηκε, πιο διπλωματικά ίσως και σε πιο ήπια μορφή, όταν ενήλικη πια βγήκα στην αγορά εργασίας», λέει η Κ. Μπονάρου, η οποία αποκαλύπτει ότι εργοδότης της δεν δίστασε να παραδεχτεί μπροστά της και χωρίς ενδοιασμούς ότι ένα από τα προβλήματα που επρόκειτο να αντιμετωπίσει η νεαρή νομικός αφορούσε το γεγονός ότι δεν ήταν Αυστραλή.

«Δυστυχώς, ενώ θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο ο καθένας μας να αξιολογείται με μοναδικό κριτήριο την εργασία που παρέχει, τις επιδόσεις του και τις γνώσεις που έχει πάνω στο αντικείμενό του, μέχρι σήμερα η καταγωγή και η εθνικότητα επηρεάζουν τη θέση ενός ατόμου μέσα στους κόλπους της κοινωνίας, και μάλιστα μπορούν να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στη μετέπειτα επαγγελματική ανέλιξη ενός ατόμου» συμπληρώνει, και ομολογεί ότι ο μοναδικός τρόπος να χειριστεί τις αδικίες απέναντι στο πρόσωπό της ήταν να προχωρά μπροστά και να μην αφήνει ανάλογα περιστατικά να την επηρεάζουν.


Η μικρή Ελένη που γεννήθηκε στην Αυστραλία από Μικρασιάτες πρόσφυγες

«Δυστυχώς έτσι είναι η κοινωνία μας, και καθώς φαίνεται πάντα θα υπάρχει κάποιο είδος ρατσισμού απέναντι σε ανθρώπους, έθνη και κοινωνικές ομάδες. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι για όλους εμάς –μετανάστες, πρόσφυγες, Έλληνες ή άλλης εθνικότητας ανθρώπους– και τότε ήταν και τώρα είναι ακόμα δύσκολα, αλλά αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι τελικά όλοι, ανεξαρτήτως φύλου και εθνικότητας, αναζητούμε μια καλύτερη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας και για το λόγο αυτόν είναι χρέος όλων μας, ειδικά εμάς των παλαιότερων, να μην ξεχνάμε ποτέ από πού ήρθαμε, τι περάσαμε και τους αγώνες που έδωσαν οι γονείς μας, κι έτσι με τη σειρά μας στις δύσκολες στιγμές να τείνουμε χείρα βοηθείας στον συνάνθρωπο, στον φτωχότερο, στον μετανάστη και στον πρόσφυγα, όταν αυτός μας χρειάζεται» καταλήγει η Ειρ. Πνευματικού.

Θεοδώρα Μάιου

  • Πηγή: neoskosmos.com
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στην Ελλάδα για αποκατάσταση ο Ιωάννης Βιδινιώτης μετά το σοβαρό ατύχημα στην Αυστραλία, με τη στήριξη της ελληνικής ομογένειας

1/02/2026 - 10:58πμ
Ομογενείς μαθητές στη διάρκεια απαγγελίας (φωτ.: Orthodox observer/ Δημήτριος Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια γιορτή της ελληνικής γλώσσας και του πνεύματος στην καρδιά της Νέας Υόρκης

31/01/2026 - 8:14μμ
(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια απώλεια και μια νέα αρχή για την Ποντιακή Εστία Μελβούρνης

31/01/2026 - 5:56μμ
Μουσικό αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα από το Σύλλογο Ποντίων Ρόδου
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας οργανώνει μεγάλη βραδιά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίμη Πλέσσα

31/01/2026 - 10:54πμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόναχο: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας από το Γενικό Προξενείο

30/01/2026 - 11:49πμ
(Φωτ.: Instagram/Ακρίτες του Πόντου @akrites_aus)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι «Ακρίτες του Πόντου» στη Μελβούρνη οργανώνουν την πρώτη εκδήλωση νέων για το 2026

29/01/2026 - 11:16μμ
(Φωτ.: youtube/
MasterChef Greece)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Φίλιπ Βάκος κάνει περήφανη την ομογένεια της Αυστραλίας ξεχωρίζοντας στο ελληνικό MasterChef

29/01/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επίσκεψη του μητροπολίτη Φλωρίνης στον ιστορικό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στο Πρέστον της Μελβούρνης

26/01/2026 - 11:08μμ
Μικρούλα ομογενής και μαθήτρια ελληνικού σχολείου στη Μελβούρνη κρατά κασκόλ με την ελληνική σημαία, μπροστά από ζωγραφιές με ελληνικό θέμα στο πλακόστρωτο (φωτ.: facebook/Modern Greek Teachers' Association of Victoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Μελβούρνη η έναρξη των εορτασμών για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου

26/01/2026 - 7:26μμ
(Φωτ.: Facebook/The Pan-Macedonian Association of Melbourne and Victoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνάντηση μνήμης και διαλόγου στην Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτόριας

25/01/2026 - 3:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σπασμένο δέντρο στην πλατεία Λευκού Πύργου (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Κακοκαιρία: Σε 178 περιστατικά κλήθηκε η Πυροσβεστική στην Κεντρική Μακεδονία

8 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Αποκάλυψη Γκίλφοϊλ: Ο Ντόναλντ Τραμπ θα έρθει στην Ελλάδα

42 λεπτά πριν

Εύξεινος Λέσχη Νάουσας: «Χέρι με χέρι» για 8η χρονιά – Η παράδοση στην υπηρεσία του συνανθρώπου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κακοκαιρία: Κλειστά τα σχολεία σήμερα σε Νευροκόπι και περιοχές της Ξάνθης και του Σουφλίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Από το κόκκινο στο πορτοκαλί – Περιορίζεται η κακοκαιρία

2 ώρες πριν
Εικόνα από την επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, και της μετονομασίας της πλατείας Δημαρχείου σε πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Υπ. Εθνικής Άμυνας / Χρήστος Πελεκούδας)

Ιωάννης Καποδίστριας: Ανδριάντας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και μετονομασία της πλατείας Δημαρχείου

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign