pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς η Ελλάδα κρατά μακριά τους Έλληνες της Κριμαίας, το «αποκούμπι» της ελληνικής γλώσσας

18/03/2019 - 6:12μμ
Πώς η Ελλάδα κρατά μακριά τους Έλληνες της Κριμαίας, το «αποκούμπι» της ελληνικής γλώσσας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, αλλά δυστυχώς, το πανηγυρικό κλίμα αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στους περίπου 5.000-7.000 Έλληνες της Χερσονήσου, οι οποίοι αδυνατούν να επισκεφτούν την Ελλάδα, λόγω της ίδιας της Ελλάδας. Το πρόβλημα της έκδοσης βίζας εξακολουθεί να ταλανίζει την πολυσχιδή και δραστήρια ελληνική κοινότητα της Κριμαίας, η οποία απευθύνει –για ακόμα μία φορά– έκκληση στις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να επιληφθούν αυτού του μόνιμου «αγκαθιού».

Κι αυτό γιατί το παράδοξο στην ιστορία είναι το γεγονός ότι τα προξενεία και τα κέντρα θεώρησης σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκδίδουν βίζα στους πολίτες της Κριμαίας με ρωσικά διαβατήρια.

«Οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές επίσημα δεν χορηγούν βίζα Σένγκεν στους κατοίκους της Κριμαίας, ανεξάρτητα από εθνικότητα, και ο καθένας τα βγάζει πέρα… όπως του έρχεται» καταγγέλλει στο Sputnik ο Σωκράτης Λαζαρίδης, επίκουρος καθηγητής στην έδρα Νέων Ελληνικών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου «Β.Ι. Βερνάντσκι» στην Κριμαία και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Εθνικοπολιτιστικής «Αυτονομίας των Ελλήνων της Δημοκρατίας της Κριμαίας “Ταυρίδα”», υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης.

Πού αποδίδεται το πρόβλημα;
Πώς προκύπτει όμως, αυτή η περίπλοκη κατάσταση, η οποία έχει άμεσες συνέπειες στους Έλληνες της Κριμαίας; Πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι η Δύση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2014 και στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (πάνω από 96%) τάχθηκαν υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ευθυγραμμιστεί με τις αντίστοιχες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προξενεία και τα κέντρα θεώρησης σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκδίδουν βίζα στους πολίτες της Κριμαίας με ρωσικά διαβατήρια. Οι κάτοικοι της Χερσονήσου εκτελούν τις πράξεις χορήγησης θεωρήσεων μόνο στην Ουκρανία με ουκρανικά έγγραφα.

Η Μόσχα εκλαμβάνει την άρνηση έκδοσης θεωρήσεων στους κατοίκους της Κριμαίας ως τιμωρία για την ελεύθερη βούλησή τους, δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«[Οι κάτοικοι της Κριμαίας] δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν θεωρήσεις Σένγκεν. Μίλησα γι’ αυτό με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλάω γι’ αυτό και με άλλους εκπροσώπους της ΕΕ. Πρόκειται για καθαρή διάκριση για πολιτικούς λόγους, για τιμωρία εξαιτίας της ελεύθερης βούλησης. Δεν έχουν κάτι για να αντικρούσουν αυτήν τη δήλωση, χαμηλώνουν το βλέμμα και αποφεύγουν τη συζήτηση», είχε πει, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει εργάζεται προς την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Καλέσματα από την Ελλάδα σε φοιτητές και μαθητές της Κριμαίας
Καθηγητές και φοιτητές, οι οποίοι έχουν λάβει επίσημη πρόσκληση από ελληνικό φορέα ή ελληνικό ίδρυμα, προκειμένου να επισκεφτούν την Ελλάδα για εκπαιδευτικούς λόγους, ευελπιστούν ότι το αίτημά τους θα γίνει δεκτό. «Φέτος το καλοκαίρι εμείς οι καθηγητές σχεδιάζουμε να πάρουμε μέρος σ’ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Κρήτη. Θα δούμε αν θα τα καταφέρουμε» σπεύδει να σημειώσει ο Σ. Λαζαρίδης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας καθηγητής θεωρεί ότι πλέον οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να διευθετήσουν το ζήτημα και να διευκολύνουν τους Έλληνες της Κριμαίας να επισκεφτούν την πατρίδα τους.

Η προσφυγή στο… αποκούμπι της γλώσσας
Ο Σ. Λαζαρίδης είναι επίκουρος καθηγητής στην έδρα Νέων Ελληνικών του κριμαϊκού πανεπιστημίου, κάτι το οποίο αναμφίβολα αναδεικνύει τη σπουδαία σημασία που προσδίδουν οι επίσημες Αρχές της Χερσονήσου στον ελληνικό πολιτισμό. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική γλώσσα, από το 2016, έχει ενταχθεί στο σύστημα της δημόσιας εκπαίδευσης, με τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας να διαθέτουν τη δυνατότητα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας.

Ο Έλληνας καθηγητής, αφού εξάρει το ενδιαφέρον των φοιτητών για την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία –και μάλιστα φοιτητών διαφορετικών εθνικοτήτων– σπεύδει να προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι τα ελληνικά διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα στα επίσημα προγράμματα σπουδών της μέσης εκπαίδευσης.

Μάλιστα, κατά το τρέχον ακαδημαϊκού έτος η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε δεκατρία σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κριμαίας και σε περίπου 700 ανήλικους μαθητές, γεγονός το οποίο διασφαλίζει τη διαιώνιση και την «κληρονομιά» του ελληνικού στοιχείου στις επόμενες γενιές.

Γεράσιμος Χιόνης

  • Πηγή: sputniknews.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελληνικό διαβατήριο (φωτ.: ΧΚ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική ιθαγένεια: Ο γάμος των γονέων γίνεται εμπόδιο για ομογενείς στις ΗΠΑ

4/10/2026 - 4:21μμ
Τμήμα της αφίσας της πολιτιστικής εκδήλωσης (εικ.: facebook.com/GreekCommunity?locale=el_GR)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τορόντο: «Ώρες ελευθερίας – Ελλήνων πράξεις» από την Ελληνική Κοινότητα και τον Σύλλογο «Βεργίνα»

4/10/2026 - 12:26μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Μπ. Τζόνσον υπογράφει τον Immigration and Nationality Act, γνωστό ως νόμο Hart-Celler, στη βάση του Αγάλματος της Ελευθερίας, στις 3 Οκτωβρίου 1965. Διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος Χιούμπερτ Χάμφρεϊ και οι γερουσιαστές Ρόμπερτ και Έντουαρντ «Τεντ» Κένεντι (φωτ.: LBJ Library / Yoichi Okamoto)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνες στην Αμερική: Η υπογραφή που άλλαξε το αμερικανικό όνειρο

3/10/2026 - 9:18μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ολίβια Βασιλοπούλου: Η Ελληνίδα της διασποράς που ετοιμάζεται να λάμψει στο Miss Universe

3/10/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι», στο Κίεβο. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιστορική απόφαση για ένα… Πανοΰρ: Η Ουκρανία αναγνωρίζει επισήμως το θεσμό των Ελλήνων, που επιμένει μέσα στον πόλεμο

3/10/2026 - 2:25μμ
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στο Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης(φωτ.: Javodish / Wikimedia Commons, CC0/Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης κρατά ζωντανό τον ελληνισμό με τρεις δράσεις μέσα στον Οκτώβριο

2/10/2026 - 10:43μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario- Εύξεινος Πόντος/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

50 χρόνια Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Η μεγάλη γιορτή μιας διαδρομής μισού αιώνα

2/10/2026 - 11:43πμ
Bourdo Photography Copyright
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Προεδρική Φρουρά στην Αυστραλία για την 28η Οκτωβρίου: Οι Εύζωνες θα παρελάσουν στο Σίδνεϊ και για πρώτη φορά στην Καμπέρα

2/10/2026 - 10:22πμ
Το ελληνικό περίπτερο στην «Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών», που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα (φωτ.: Facebook / Посольство Греции в Москве-Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόσχα: Μια αυλή χόρεψε ελληνικά – Το «Μεράκι» των Ρώσων ελληνιστών

30/09/2026 - 9:48μμ
(Φωτ.: hephaestuswien.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τασκένδη: Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κώστας Πολίτης επενδύει στη γλώσσα και τη νέα γενιά

29/09/2026 - 2:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Nations League: Άντεξε την πίεση και παρέμεινε αήττητη η Ελλάδα

3 ώρες πριν
Παλαιότερη εικόνα από το λιμάνι του Άντεν (φωτ. αρχείου: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Υεμένη: Νέες εκρήξεις κοντά σε δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Aldo Ciarrocchi/greenparty.org.uk/)

Πολιτικός σάλος στη Βρετανία: «Ο σιωνισμός είναι μορφή ρατσισμού» αποφαίνονται οι Πράσινοι

4 ώρες πριν
Νεαρή ηθοποιός κλεισμένη σε κουτί κούκλας στην καλλιτεχνική και ακτιβιστική εγκατάσταση «Kid Tok Shop» της Διεθνούς Αμνηστίας Γαλλίας, στην πλατεία της Όπερας στο Παρίσι, στις 25 Νοεμβρίου 2025. Η δράση είχε στόχο την ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις του TikTok στην ψυχική υγεία των νέων και την εκμετάλλευση των δεδομένων και των συναισθημάτων των χρηστών (φωτ.: EPA / Sadak Souici)

Social media: Όριο 15 ετών από το 2027 στην Ελλάδα – Τι σχεδιάζεται για γονείς και παιδιά

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/omilos.pontion.xorefton.kavalas?locale=el_GR)

Καβάλα: Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της βουλγαρικής θηριωδίας του 1941 στους Φιλίππους

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ArgonautesKilkis?locale=el_GR)

Ποντιακό θέατρο και γέλιο στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς από τους «Αργοναύτες»

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV