pontosnews.gr
Τρίτη, 21/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς η Ελλάδα κρατά μακριά τους Έλληνες της Κριμαίας, το «αποκούμπι» της ελληνικής γλώσσας

18/03/2019 - 6:12μμ
Πώς η Ελλάδα κρατά μακριά τους Έλληνες της Κριμαίας, το «αποκούμπι» της ελληνικής γλώσσας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, αλλά δυστυχώς, το πανηγυρικό κλίμα αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στους περίπου 5.000-7.000 Έλληνες της Χερσονήσου, οι οποίοι αδυνατούν να επισκεφτούν την Ελλάδα, λόγω της ίδιας της Ελλάδας. Το πρόβλημα της έκδοσης βίζας εξακολουθεί να ταλανίζει την πολυσχιδή και δραστήρια ελληνική κοινότητα της Κριμαίας, η οποία απευθύνει –για ακόμα μία φορά– έκκληση στις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να επιληφθούν αυτού του μόνιμου «αγκαθιού».

Κι αυτό γιατί το παράδοξο στην ιστορία είναι το γεγονός ότι τα προξενεία και τα κέντρα θεώρησης σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκδίδουν βίζα στους πολίτες της Κριμαίας με ρωσικά διαβατήρια.

«Οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές επίσημα δεν χορηγούν βίζα Σένγκεν στους κατοίκους της Κριμαίας, ανεξάρτητα από εθνικότητα, και ο καθένας τα βγάζει πέρα… όπως του έρχεται» καταγγέλλει στο Sputnik ο Σωκράτης Λαζαρίδης, επίκουρος καθηγητής στην έδρα Νέων Ελληνικών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου «Β.Ι. Βερνάντσκι» στην Κριμαία και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Εθνικοπολιτιστικής «Αυτονομίας των Ελλήνων της Δημοκρατίας της Κριμαίας “Ταυρίδα”», υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης.

Πού αποδίδεται το πρόβλημα;
Πώς προκύπτει όμως, αυτή η περίπλοκη κατάσταση, η οποία έχει άμεσες συνέπειες στους Έλληνες της Κριμαίας; Πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι η Δύση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2014 και στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (πάνω από 96%) τάχθηκαν υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ευθυγραμμιστεί με τις αντίστοιχες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προξενεία και τα κέντρα θεώρησης σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκδίδουν βίζα στους πολίτες της Κριμαίας με ρωσικά διαβατήρια. Οι κάτοικοι της Χερσονήσου εκτελούν τις πράξεις χορήγησης θεωρήσεων μόνο στην Ουκρανία με ουκρανικά έγγραφα.

Η Μόσχα εκλαμβάνει την άρνηση έκδοσης θεωρήσεων στους κατοίκους της Κριμαίας ως τιμωρία για την ελεύθερη βούλησή τους, δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«[Οι κάτοικοι της Κριμαίας] δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν θεωρήσεις Σένγκεν. Μίλησα γι’ αυτό με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλάω γι’ αυτό και με άλλους εκπροσώπους της ΕΕ. Πρόκειται για καθαρή διάκριση για πολιτικούς λόγους, για τιμωρία εξαιτίας της ελεύθερης βούλησης. Δεν έχουν κάτι για να αντικρούσουν αυτήν τη δήλωση, χαμηλώνουν το βλέμμα και αποφεύγουν τη συζήτηση», είχε πει, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει εργάζεται προς την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Καλέσματα από την Ελλάδα σε φοιτητές και μαθητές της Κριμαίας
Καθηγητές και φοιτητές, οι οποίοι έχουν λάβει επίσημη πρόσκληση από ελληνικό φορέα ή ελληνικό ίδρυμα, προκειμένου να επισκεφτούν την Ελλάδα για εκπαιδευτικούς λόγους, ευελπιστούν ότι το αίτημά τους θα γίνει δεκτό. «Φέτος το καλοκαίρι εμείς οι καθηγητές σχεδιάζουμε να πάρουμε μέρος σ’ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Κρήτη. Θα δούμε αν θα τα καταφέρουμε» σπεύδει να σημειώσει ο Σ. Λαζαρίδης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας καθηγητής θεωρεί ότι πλέον οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να διευθετήσουν το ζήτημα και να διευκολύνουν τους Έλληνες της Κριμαίας να επισκεφτούν την πατρίδα τους.

Η προσφυγή στο… αποκούμπι της γλώσσας
Ο Σ. Λαζαρίδης είναι επίκουρος καθηγητής στην έδρα Νέων Ελληνικών του κριμαϊκού πανεπιστημίου, κάτι το οποίο αναμφίβολα αναδεικνύει τη σπουδαία σημασία που προσδίδουν οι επίσημες Αρχές της Χερσονήσου στον ελληνικό πολιτισμό. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική γλώσσα, από το 2016, έχει ενταχθεί στο σύστημα της δημόσιας εκπαίδευσης, με τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας να διαθέτουν τη δυνατότητα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας.

Ο Έλληνας καθηγητής, αφού εξάρει το ενδιαφέρον των φοιτητών για την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία –και μάλιστα φοιτητών διαφορετικών εθνικοτήτων– σπεύδει να προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι τα ελληνικά διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα στα επίσημα προγράμματα σπουδών της μέσης εκπαίδευσης.

Μάλιστα, κατά το τρέχον ακαδημαϊκού έτος η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε δεκατρία σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κριμαίας και σε περίπου 700 ανήλικους μαθητές, γεγονός το οποίο διασφαλίζει τη διαιώνιση και την «κληρονομιά» του ελληνικού στοιχείου στις επόμενες γενιές.

Γεράσιμος Χιόνης

  • Πηγή: sputniknews.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/fcaousa.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

52 χρόνια από την κυπριακή τραγωδία: Η Νέα Ιερσέη τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της τουρκικής εισβολής το 1974

20/07/2026 - 8:53μμ
Από το 2025 και την εκδήλωση μνήμης στο Τζιβνούφ για τους Έλληνες τραυματίες και πολιτικούς πρόσφυγες που νοσηλεύτηκαν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 250 μετά τον Εμφύλιο (φωτ.: kamienskie.info)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τζιβνούφ: Η μυστική αποστολή που ένωσε Ελλάδα και Πολωνία – 77 χρόνια μετά

20/07/2026 - 3:26μμ
(Φωτ.: Syndesmos Connecting People and Their Stories/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Δεν ξεχνάμε»: Η Κύπρος ζει στη μνήμη της ομογένειας του Σίδνεϊ, 52 χρόνια μετά την εισβολή

20/07/2026 - 10:45πμ
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/
OKN - Orthodox Korea Network)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τζόντζου στη Νότια Κορέα

19/07/2026 - 1:11μμ
(Φωτ.: Instagram / greekorthodoxeastvan)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Ελληνίδα 104 ετών εξακολουθεί να φτιάχνει λουκουμάδες στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Βανκούβερ

18/07/2026 - 10:40μμ
H Γιελένα Αντώνοβνα Καμπούροβα (πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γιελένα Καμπούροβα, η Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας

18/07/2026 - 9:46πμ
(Πηγή: facebook.com/greeklibrarylondon)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου: Νέος χώρος στο Camden και δωρεές

17/07/2026 - 10:02μμ
Τα κορίτσια του συγκροτήματος «Πατρίδα» στο Πανρωσικό Φεστιβάλ Λαογραφικών Συγκροτημάτων «Κουμπάνσκι Καζατσόκ» (πηγή: rusgreek.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στη Νότια Ρωσία, η Ελλάδα χορεύει ακόμη – Και βραβεύεται γι’ αυτό

17/07/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: In Daily Queensland)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μπρίσμπεϊν: Η νέα γενιά Ελληνοαυστραλών επιχειρηματιών αλλάζει τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης

16/07/2026 - 3:59μμ
Η Αθηνά Καπολωνάρη με τον σύζυγό της, Παναγιώτη Μουράτογλου (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το νήμα κόπηκε στον Πειραιά το 1922 – Έναν αιώνα μετά, μια προσφυγική οικογένεια αναζητά τους χαμένους συγγενείς της στην Αμερική

15/07/2026 - 7:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»/Facebook)

Ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα» θα δώσει δυναμικό παρών στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ναυπλίου

58 λεπτά πριν
Η χωρική κατανομή των μέγιστων θερμοκρασιών έως τις 17:30 το απόγευμα, καθώς και οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές στην επικράτεια, αποτυπώνονται στον σχετικό χάρτη και τον πίνακα που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (πηγή: ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ)

Καιρός: «Έβρασε» η χώρα με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 41°C – Οι 3 περιοχές με τα μεγαλύτερα θερμοκρασιακά ρεκόρ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Remko de Waal)

Μέση Ανατολή: Απειλές Τραμπ για «πολλαπλάσιο» τίμημα στο Ιράν μετά τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ 
Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσίασε ο Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης» στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Καπανδρίτι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Θράκη: Τι απαντάει η Ελλάδα στις αιτιάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα μειονοτικά σχολεία

3 ώρες πριν
Η Ιχλάς αλ Χαθάλιν  στο σπίτι της στο χωριό Ουμ αλ Χέιρ της Δυτικής Όχθης (πηγή: Mosab Shawer/Al Jazeera)

Δυτική Όχθη: Ισραηλινός στρατός απαγόρευσε σε Παλαιστίνιους την πρόσβαση στην τουαλέτα του σπιτιού τους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign