pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς η Ελλάδα κρατά μακριά τους Έλληνες της Κριμαίας, το «αποκούμπι» της ελληνικής γλώσσας

18/03/2019 - 6:12μμ
Πώς η Ελλάδα κρατά μακριά τους Έλληνες της Κριμαίας, το «αποκούμπι» της ελληνικής γλώσσας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, αλλά δυστυχώς, το πανηγυρικό κλίμα αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στους περίπου 5.000-7.000 Έλληνες της Χερσονήσου, οι οποίοι αδυνατούν να επισκεφτούν την Ελλάδα, λόγω της ίδιας της Ελλάδας. Το πρόβλημα της έκδοσης βίζας εξακολουθεί να ταλανίζει την πολυσχιδή και δραστήρια ελληνική κοινότητα της Κριμαίας, η οποία απευθύνει –για ακόμα μία φορά– έκκληση στις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να επιληφθούν αυτού του μόνιμου «αγκαθιού».

Κι αυτό γιατί το παράδοξο στην ιστορία είναι το γεγονός ότι τα προξενεία και τα κέντρα θεώρησης σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκδίδουν βίζα στους πολίτες της Κριμαίας με ρωσικά διαβατήρια.

«Οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές επίσημα δεν χορηγούν βίζα Σένγκεν στους κατοίκους της Κριμαίας, ανεξάρτητα από εθνικότητα, και ο καθένας τα βγάζει πέρα… όπως του έρχεται» καταγγέλλει στο Sputnik ο Σωκράτης Λαζαρίδης, επίκουρος καθηγητής στην έδρα Νέων Ελληνικών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου «Β.Ι. Βερνάντσκι» στην Κριμαία και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Εθνικοπολιτιστικής «Αυτονομίας των Ελλήνων της Δημοκρατίας της Κριμαίας “Ταυρίδα”», υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης.

Πού αποδίδεται το πρόβλημα;
Πώς προκύπτει όμως, αυτή η περίπλοκη κατάσταση, η οποία έχει άμεσες συνέπειες στους Έλληνες της Κριμαίας; Πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι η Δύση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2014 και στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (πάνω από 96%) τάχθηκαν υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ευθυγραμμιστεί με τις αντίστοιχες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προξενεία και τα κέντρα θεώρησης σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκδίδουν βίζα στους πολίτες της Κριμαίας με ρωσικά διαβατήρια. Οι κάτοικοι της Χερσονήσου εκτελούν τις πράξεις χορήγησης θεωρήσεων μόνο στην Ουκρανία με ουκρανικά έγγραφα.

Η Μόσχα εκλαμβάνει την άρνηση έκδοσης θεωρήσεων στους κατοίκους της Κριμαίας ως τιμωρία για την ελεύθερη βούλησή τους, δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«[Οι κάτοικοι της Κριμαίας] δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν θεωρήσεις Σένγκεν. Μίλησα γι’ αυτό με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλάω γι’ αυτό και με άλλους εκπροσώπους της ΕΕ. Πρόκειται για καθαρή διάκριση για πολιτικούς λόγους, για τιμωρία εξαιτίας της ελεύθερης βούλησης. Δεν έχουν κάτι για να αντικρούσουν αυτήν τη δήλωση, χαμηλώνουν το βλέμμα και αποφεύγουν τη συζήτηση», είχε πει, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει εργάζεται προς την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Καλέσματα από την Ελλάδα σε φοιτητές και μαθητές της Κριμαίας
Καθηγητές και φοιτητές, οι οποίοι έχουν λάβει επίσημη πρόσκληση από ελληνικό φορέα ή ελληνικό ίδρυμα, προκειμένου να επισκεφτούν την Ελλάδα για εκπαιδευτικούς λόγους, ευελπιστούν ότι το αίτημά τους θα γίνει δεκτό. «Φέτος το καλοκαίρι εμείς οι καθηγητές σχεδιάζουμε να πάρουμε μέρος σ’ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Κρήτη. Θα δούμε αν θα τα καταφέρουμε» σπεύδει να σημειώσει ο Σ. Λαζαρίδης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας καθηγητής θεωρεί ότι πλέον οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να διευθετήσουν το ζήτημα και να διευκολύνουν τους Έλληνες της Κριμαίας να επισκεφτούν την πατρίδα τους.

Η προσφυγή στο… αποκούμπι της γλώσσας
Ο Σ. Λαζαρίδης είναι επίκουρος καθηγητής στην έδρα Νέων Ελληνικών του κριμαϊκού πανεπιστημίου, κάτι το οποίο αναμφίβολα αναδεικνύει τη σπουδαία σημασία που προσδίδουν οι επίσημες Αρχές της Χερσονήσου στον ελληνικό πολιτισμό. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική γλώσσα, από το 2016, έχει ενταχθεί στο σύστημα της δημόσιας εκπαίδευσης, με τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας να διαθέτουν τη δυνατότητα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας.

Ο Έλληνας καθηγητής, αφού εξάρει το ενδιαφέρον των φοιτητών για την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία –και μάλιστα φοιτητών διαφορετικών εθνικοτήτων– σπεύδει να προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι τα ελληνικά διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα στα επίσημα προγράμματα σπουδών της μέσης εκπαίδευσης.

Μάλιστα, κατά το τρέχον ακαδημαϊκού έτος η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε δεκατρία σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κριμαίας και σε περίπου 700 ανήλικους μαθητές, γεγονός το οποίο διασφαλίζει τη διαιώνιση και την «κληρονομιά» του ελληνικού στοιχείου στις επόμενες γενιές.

Γεράσιμος Χιόνης

  • Πηγή: sputniknews.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χορούς του Πόντου θα απολαύσουν και φέτος όσοι πάνε στο The Northcote Festival, στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/profile.php?id/The Northcote Festival)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακά στο Northcote Festival της Μελβούρνης

13/08/2026 - 11:11μμ
(Φωτ.:  «Εθνικός Κήρυξ» / Δημήτρης Βοχαΐτης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χαμός στο Φεστιβάλ Ελληνικών Γεύσεων του Ντάνφορθ στο Τορόντο

13/08/2026 - 9:45μμ
Δεκαπενταύγουστος 2025 στη Παναγία Σουμελά του Keilor East, στη Μελβούρνη (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος στη Μελβούρνη: Πόντιοι, Κρητικοί και Καλύμνιοι στήνουν μεγάλο ελληνικό πανηγύρι

12/08/2026 - 8:11μμ
Η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά με τις σημαίες της Ελλάδας και του Καναδά (φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος: Εσπερινός και περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Τορόντο

12/08/2026 - 2:24μμ
Στιγμιότυπο από το Taste of the Danforth 2026, στο Τορόντο του Καναδά (φωτ.: Beach Metro / Alizée Legrain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Η Ντάνφορθ μύρισε ξανά Ελλάδα – Περίπου 2 εκατ. επισκέπτες στο φεστιβάλ

11/08/2026 - 2:24μμ
Έφηβοι της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απογραφή στην Αυστραλία: Η λέξη «Greek» μετρά περισσότερο από έναν αριθμό

10/08/2026 - 10:14μμ
(Φωτ.: facebook / GreekTown Chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σικάγο: Για 36η χρονιά η ελληνική ψυχή ζωντανεύει στο φεστιβάλ «Taste of Greektown»

10/08/2026 - 10:08πμ
Το κάμπους και μαθητές του Xavier College, στη Μελβούρνη (πηγή: schools-360.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Θα σώσει η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν τα Αρχαία Ελληνικά;

9/08/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

8/08/2026 - 9:30μμ
(Πηγή: YouTube/
Alexi Giannoulias)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαμερικανός διεκδικεί τη δημαρχία του Σικάγου – Ποιος είναι ο Αλέξης Γιαννούλιας

6/08/2026 - 4:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άποψη της Σίβηρης στην Χαλκιδική, την Πέμπτη 13 Αυγούστου, λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς (φωτ.: Δήμητρα Μερζιεμεκίδου/ EUROKINISSI)

Σίβηρη Χαλκιδικής: Η ιστορία του οικισμού που δοκιμάζεται – Η σχέση με Πόντιους και Μικρασιάτες

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Europa League: Καταστροφική βραδιά στις Βρυξέλλες και συνέχεια στο Conference για τον ΠΑΟΚ

4 ώρες πριν
(Πηγή: tiktok.com/@seak_o_youtuberr/video)

Λίμνη Πλαστήρα: Προσαγωγή οδηγού βυτιοφόρου για επικίνδυνη οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα

5 ώρες πριν
Χορούς του Πόντου θα απολαύσουν και φέτος όσοι πάνε στο The Northcote Festival, στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/profile.php?id/The Northcote Festival)

Ποντιακά στο Northcote Festival της Μελβούρνης

5 ώρες πριν
Μεγάλες καταστροφές από τη φωτιά στη Σίβηρη της Χαλκιδικής (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Φωτιά στη Χαλκιδική: Βελτιωμένη η εικόνα στη Σίβηρη – Σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης οι απεγκλωβισθέντες

6 ώρες πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ίμβρος: Συγκίνηση στο συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV