pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η εξέλιξη και προοπτικές του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του το 1949 μέχρι σήμερα

18/03/2019 - 5:04μμ
NATO: Να διερευνηθεί τι συνέβη με τον Αλεξέι Ναβάλνι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο το ΝΑΤΟ έχει γίνει μια αβέβαιη οργάνωση, γράφει η γαλλική Le Figaro. «Οι αποστολές και η αξιοπιστία του αποδυναμώνονται από την πολιτική του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έκρινε στην αρχή “παρωχημένη” τη Συμμαχία, πριν αλλάξει γνώμη. Αλλά η Ατλαντική Συμμαχία συνεχίζει καλά. Έχουν δημιουργηθεί νέες εντολές και αποστολές, και η επανεπένδυση των ΗΠΑ στην Ευρώπη, από το να αποδυναμωθεί, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια», γράφει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Αυτό δεν αποκλείει τα υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με τις διατλαντικές σχέσεις. Αλλά αντιμέτωποι με την όλο και πιο επιθετική στρατηγική της Ρωσίας και της Κίνας, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι φαίνονται φυσικοί σύμμαχοι. Υπάρχει, τέλος, μια ευρωπαϊκή εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ; Η απάντηση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς το παρόν, είναι σαφώς αρνητική».

Η «Le Figaro» παρουσιάζει την εξέλιξη και τις προοπτικές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την ίδρυσή της το 1949 μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και μέχρι το 1989 το ΝΑΤΟ εξασφάλισε με επιτυχία τη συλλογική άμυνα των μελών του, διατηρώντας την ειρήνη στην Ευρώπη και την ακεραιότητα της επικράτειάς του χάρη σε μια ισχυρή διατλαντική σύνδεση. Από την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989 έως την ουκρανική κρίση του 2014 ξεδιπλώνεται η περίοδος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Τα αποτελέσματα της διαχείρισης των κρίσεων σε Βοσνία, Κόσοβο, Αφγανιστάν και Λιβύη φαίνονται τελικά ανάμικτα. Οι στρατιωτικές επιτυχίες της Συμμαχίας, έστω και πραγματικές, συχνά απέτυχαν να οδηγήσουν στη «νίκη της ειρήνης», όπως φαίνεται στο Αφγανιστάν ή τη Λιβύη. Το 2014, με την ουκρανική κρίση, αρχίζει μια νέα φάση, η οποία χαρακτηρίζεται από μια επιστροφή στις θεμελιώδεις αρχές της συλλογικής άμυνας έναντι μιας πιο απειλητικής Ρωσίας.

Από εδώ και στο εξής, η επιτυχία ή η αποτυχία του ΝΑΤΟ θα μετρηθεί έναντι τριών μεγάλων προκλήσεων. Αρχικά, η επανεξέταση της διατλαντικής σύνδεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνέχεια, η αποκατάσταση ενός σημείου ισορροπίας με τη Ρωσία, χωρίς να «πέσει» στον Ψυχρό Πόλεμο. Τέλος το ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρει τη θέση του σε έναν κόσμο όπου οι απειλές εξελίσσονται γρήγορα. Η εποχή των μεγάλων χερσαίων επιχειρήσεων έχει τελειώσει. Στο ερώτημα εάν η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στη Συμμαχία, σημειώνεται ότι μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016, οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ έχουν επιδεινωθεί σημαντικά.

Τα αντιδυτικά συναισθήματα έχουν αυξηθεί στην Τουρκία, όπου Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ συνεργάστηκαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ωστόσο δεν διαφαίνεται άμεση ρήξη. Η παραμονή στο ΝΑΤΟ επιτρέπει στην Τουρκία να διατηρήσει το δέσιμό της με την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Συμμαχία παραμένει πυλώνας της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας. Οι Αμερικανοί επίσης χρησιμοποιούν τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις για να συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο τους στην περιοχή. Η Ευρώπη, τέλος, βασίζεται στην Τουρκία για να διαδραματίσει το ρόλο συνοριακής φρουράς για τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

«Η Τουρκία του Ερντογάν είναι λίγο σαν τη Γαλλία του Ντε Γκολ. Η σχέση της με το ΝΑΤΟ είναι δύσκολη, αλλά παραμένει ένας πραγματικός σύμμαχος», λέει γνώστης της Συμμαχίας. Βεβαίως, η πραγματοποίηση της αγοράς των ρωσικών S-400 κινδυνεύει να ωθήσει την Τουρκία στα περιθώρια του ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς να την διώξει. Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ατλαντική Συμμαχία δεν επιβάλλει κυρώσεις στις αποκλίσεις από τη δημοκρατία, αφού φιλοξένησε στο παρελθόν τους Έλληνες συνταγματάρχες και την Πορτογαλία του Σαλαζάρ», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταδικάστηκαν 19 άτομα για απάτη με τις επιδοτήσεις

1/09/2026 - 8:27μμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του SCO στο Μπισκέκ του Κιργιστάν (Φωτ.: EPA/Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Kremlin pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τα είπαν Ερντογάν και Πούτιν στο Κιργιστάν: Στο επίκεντρο οι νέοι πυρηνικοί σταθμοί στην Τουρκία

1/09/2026 - 8:03μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

90χρονος οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα της Αττικής Οδού

1/09/2026 - 7:36μμ
Εικόνα από την 60ή «Ημέρα του Αριστοτέλη» στη Ρίγα της Λετονίας (φωτ.: aristotelis.lv)
ΚΟΣΜΟΣ

60 χρόνια «Ημέρα του Αριστοτέλη»: Η μεγάλη γιορτή του Πανεπιστημίου της Λετονίας – «Μίλησε» ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

1/09/2026 - 6:37μμ
Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Χτύπησαν δυο υπερδεξαμενόπλοια που μετέφεραν σαουδαραβικό πετρέλαιο

1/09/2026 - 4:32μμ
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή για 22 κατηγορούμενους ζητά ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας για την απάτη με τις επιδοτήσεις

1/09/2026 - 3:30μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Predator: Μηνυτήρια αναφορά στελέχους της ΕΥΠ για κατασκοπία

1/09/2026 - 3:04μμ
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός άνδρας σε κάμπινγκ στην Ασπροβάλτα – H ιατροδικαστική εξέταση θα ρίξει φως στην αιτία θανάτου

1/09/2026 - 11:46πμ
Στο διαμέρισμα αυτής της πολυκατοικίας στην Κυψέλη αποκαλύφθηκε αυτή η φριχτή ιστορία (φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Σοκ από την κατάθεση του 43χρονου για το νεκρό βρέφος – «Μας έδωσαν λάθος μωρό, ηρέμησε το σπίτι όταν πέθανε»

1/09/2026 - 10:52πμ
(Φωτ.: X.com/World News)
ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Times Square: 49χρονη μαχαίρωσε δύο περαστικούς – Έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικών

1/09/2026 - 9:02πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο ο Μέρλος στο ύψος

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΟΧΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Χάλκινο μετάλλιο για την Εθνική Γυναικών στο χάντμπολ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: «Χάλκινος» ο Στέφανος Ξένος στο καράτε

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Κύπελλο Ελλάδας: «Μοιρασιά» ανάμεσα σε Βόλο και Καλαμάτα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Ομοσπονδία Άρσης Βαρών)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: «Ασημένια» η Πολακτσίδου στην άρση βαρών

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζούντα/Facebook)

Στη Φυλή ένα από τα πρώτα μεγάλα ποντιακά γλέντια της νέας σεζόν

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV