pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Boeing 737 MAX: Στο μικροσκόπιο η διαδικασία αξιολόγησης πιστοποίησης των αεροσκαφών

18/03/2019 - 5:47μμ
Boeing 737 MAX: Στο μικροσκόπιο η διαδικασία αξιολόγησης πιστοποίησης των αεροσκαφών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τήρησαν μεροληπτική στάση στη αξιολόγηση του αξιόπλοου του Boeing 737 MAX; Το ερώτημα βρίσκεται πλέον σε όλα τα χείλη έπειτα από την ανάδειξη των ομοιοτήτων ανάμεσα στα δύο αεροπορικά δυστυχήματα της Lion Air και της Ethiopian Airlines στις οποίες αναφέρθηκαν οι αιθιοπικές Αρχές χθες.

Το Boeing 737 MAX 8 τέθηκε σε υπηρεσία τον Μάιο 2017 και γνώρισε δύο τραγωδίες εν σειρά σε απόσταση λίγων μηνών, γεγονός πρωτοφανές για ένα νέο αεροσκάφος.

Οι έρευνες για τα δύο δυστυχήματα βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά τα πρώτα στοιχεία ως προς το δυστύχημα της Lion Air δείχνουν δυσλειτουργία του συστήματος σταθεροποίησης για την αποτροπή απώλειας στήριξης του αεροσκάφους, του γνωστού ως MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System). «Κατά την έρευνα στον καταγραφέα των παραμέτρων (FDR – Flight Data Recorder), εντοπίστηκαν σαφείς ομοιότητες ανάμεσα στην πτήση 302 της Ethiopian Airlines και τη πτήση 610 της Lion Air», δήλωσε χθες η υπουργός Μεταφορών της Αιθιοπίας χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Οι υποψίες βαρύνουν το MCAS.

Αν και πρέπει να περάσουν μήνες για να γίνουν γνωστά τα αίτια της συντριβής των δύο Boeing 737 MAX 8, οι ειδικοί αναρωτιούνται για την πιστοποίηση του MCAS, παρά το γεγονός ότι Αμερικανοί πιλότοι έχουν αναφέρει και από τη δική τους πλευρά ότι έχουν συναντήσει προβλήματα με τη λειτουργία του συστήματος αυτού.

Υπάλληλοι της Boeing δίνουν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας!
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), η ρυθμιστική Αρχή στις αερομεταφορές, βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού εκείνη δίνει την άδεια για να τεθούν σε υπηρεσία τα αεροπλάνα.

Όμως εδώ και δέκα περίπου χρόνια η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει αναθέσει αυτήν την αποστολή στις ίδιες τις εταιρείες αεροναυπηγικής και σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή διαδικασία που ονομάζεται ODA (Organization Designation Authorization), υπάλληλοι της Boeing που ορίζονται από την FAA βοηθούν τη ρυθμιστική Αρχή στη διαδικασία έγκρισης των αεροσκαφών (σχεδιασμός, παραγωγή, δοκιμαστικές πτήσεις, συντήρηση και λειτουργία διαφόρων συστημάτων) που κατασκευάζουν οι εργοδότες τους και στην πιστοποίηση της εκπαίδευσης των πιλότων στα νέα αεροσκάφη. Η τάση αυτή ενισχύθηκε εξαιτίας των περικοπών των κονδυλίων και της αύξησης του όγκου εργασίας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πηγές της βιομηχανίας. Στην περίπτωση του 737 MAX προστίθεται η ανάγκη που εκφράστηκε από την Boeing να μειωθεί το ταχύτερο δυνατόν το προβάδισμα του A320 Neo της Airbus στην αγορά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η πρώτη αναφορά των μηχανικών της Boeing για το MCAS βρίθει «σημαντικών» σφαλμάτων, αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα των Seattle Times. Ως προς το θέμα αυτό υπήρξαν διαφορές αξιολόγησης ανάμεσα στο προσωπικό της FAA του γραφείου του Σιάτλ και της κεντρικής υπηρεσίας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο AFP.

«Το πρόγραμμα πιστοποίησης του 737 MAX ακολούθησε την κλασική διαδικασία», ισχυρίζεται από την πλευρά της η FAA, που διατηρεί γραφεία στο εργοστάσιο της Boeing στο Ρέντον, όπου συναρμολογείται το αεροσκάφος που προοριζόταν να γίνει η σύγχρονη ναυαρχίδα της εταιρείας, σύμφωνα με πηγές.

Ο Ντένις Μάιλενμπεργκ, επικεφαλής της Boeing, δήλωσε χθες ότι η εταιρεία «βρίσκεται στα στάδια ολοκλήρωσης» διορθωτικού του MCAS. Πηγές της βιομηχανίας δήλωσαν στο AFP ότι αυτό το «διορθωτικό» θα είναι έτοιμο σε δέκα περίπου ημέρες.

Ακροάσεις;
Ο Πίτερ ΝτεΦάτζιο, πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών της Βουλής των Αντιπροσώπων, προτίθεται να ξεκινήσει έρευνα για την πιστοποίηση του 737 MAX, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές. Κατά την έρευνα δεν αποκλείεται να κληθούν σε ακρόαση στελέχη της FAA.

«Η αξιοπιστία της FAA και της Boeing απειλείται, και πέραν αυτού αμφισβητείται ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα αμοιβαιότητας σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση των αεροσκαφών», δηλώνει ο Ρίτσαρντ Αμπουλάφια, ειδικός αεροναυτικής του Teal Group.

Μετά τη συντριβή της πτήσης 610 της Lion Air η FAA είχε ζητήσει από την Boeing να τροποποιήσει τα εγχειρίδια της πτήσης και της εκπαίδευσης των πιλότων «ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται» σε «απροσδόκητες» κινήσεις του MCAS.

Οι πιλότοι είχαν εκφράσει την ανάγκη τους για ενημέρωση και εκπαίδευση σε σχέση με ό,τι τους είχε αρχικά δοθεί.

Το 737 MAX πιστοποιήθηκε ως νέα παραλλαγή του προγράμματος 737 NG, παρά τις σημαντικές διαφορές τους, για παράδειγμα ως προς τον κινητήρα και το MCAS, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της FAA έγγραφα (TC/STC). Σε γενικές γραμμές, το 737 MAX δεν εξετάσθηκε στο σύνολό του.

«Υπάρχει ίσως ανάγκη να επανεξεταστεί τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί (στη διαδικασία πιστοποίησης). Αλλά δεν πρέπει να γίνει με συναισθηματικό τρόπο», δηλώνει ο Μισέλ Μερλουζό, ειδικός στην AirInsight.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ιερός ναός Κυρίλλου και Μεθοδίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 12,5 ετών στον αρχιμανδρίτη που μάζεψε δωρεές 1,5 εκατ. ευρώ ισχυριζόμενος ότι θα γινόταν μητροπολίτης

24/03/2026 - 12:07πμ
Υποστηρικτές του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP κρατούν αφίσες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την κράτησή του (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: «Στην Τουρκία υποχωρούν το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα»

23/03/2026 - 10:14μμ
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε κύκλωμα εικονικών εταιρειών με μοντέλα, παίκτη ριάλιτι κι έναν tiktoker

23/03/2026 - 9:12μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Τζόρτζια των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/ ERIK S. LESSER)
ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει στις συνομιλίες με το Ιράν ο Τραμπ, διαψεύδει ξανά η Τεχεράνη – Ο ρόλος Πακιστάν, Τουρκίας και Αιγύπτου

23/03/2026 - 7:25μμ
Αυτοσχέδιος βωμός στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο άτυχος Κλεομένης (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος 20χρονου στην Καλαμαριά: Ταυτοποιήθηκε ο δεύτερος που ήταν μαζί με τον Κλεομένη

23/03/2026 - 5:39μμ
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Μπαμπάδες με ρούμι» (φωτ.: Allwyn)
ΕΛΛΑΔΑ

Βιτριολικές ερωτήσεις στα καμαρίνια του θεάτρου Αλίκη

23/03/2026 - 4:30μμ
Τοιχογραφία κατά των ΗΠΑ σε κτήριο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Δηλώσεις Τραμπ για συνομιλίες με την Τεχεράνη ρίχνουν τις τιμές του πετρελαίου – «Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με τις ΗΠΑ» απαντά το Ιράν

23/03/2026 - 3:33μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Την 1η Απριλίου θα συνεχιστεί η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών – Ένταση και διακοπές στην πρώτη ακροαματική διαδικασία

23/03/2026 - 2:22μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν στα 88 του χρόνια

23/03/2026 - 1:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Γιάννη Παναγόπουλου: Στο αρχείο η δικογραφία σχετικά με το πόθεν έσχες – Συνεχίζεται η έρευνα για υπεξαίρεση κονδυλίων

23/03/2026 - 1:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

1 ώρα πριν
Ο ιερός ναός Κυρίλλου και Μεθοδίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου)

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 12,5 ετών στον αρχιμανδρίτη που μάζεψε δωρεές 1,5 εκατ. ευρώ ισχυριζόμενος ότι θα γινόταν μητροπολίτης

2 ώρες πριν
Εικόνα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μεταφορών. Τεχνικός έλεγχος - Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων, συγκοινωνιακοί φορείς, επιβατικές - οδικές - εμπορευματικές μεταφορές, ηλεκτροκίνηση, Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ρυθμίσεις για τις πρότυπες προτάσεις, Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών – Με ονομαστική ψηφοφορία πέρασαν οι διατάξεις για τα ταξί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

3 ώρες πριν
Το Λαμασσού (ταύρος με φτερά και ανθρώπινο κεφάλι) τοποθετούταν ως φύλακας στις εισόδους των βασιλικών ανακτόρων των Ασσυρίων (πηγή: assyrians.gr)

Οι Ασσύριοι ετοιμάζονται για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς τους

3 ώρες πριν
Υποστηρικτές του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP κρατούν αφίσες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την κράτησή του (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Κομισιόν: «Στην Τουρκία υποχωρούν το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα»

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign