pontosnews.gr
Δευτέρα, 19/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Boeing 737 MAX: Στο μικροσκόπιο η διαδικασία αξιολόγησης πιστοποίησης των αεροσκαφών

18/03/2019 - 5:47μμ
Boeing 737 MAX: Στο μικροσκόπιο η διαδικασία αξιολόγησης πιστοποίησης των αεροσκαφών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τήρησαν μεροληπτική στάση στη αξιολόγηση του αξιόπλοου του Boeing 737 MAX; Το ερώτημα βρίσκεται πλέον σε όλα τα χείλη έπειτα από την ανάδειξη των ομοιοτήτων ανάμεσα στα δύο αεροπορικά δυστυχήματα της Lion Air και της Ethiopian Airlines στις οποίες αναφέρθηκαν οι αιθιοπικές Αρχές χθες.

Το Boeing 737 MAX 8 τέθηκε σε υπηρεσία τον Μάιο 2017 και γνώρισε δύο τραγωδίες εν σειρά σε απόσταση λίγων μηνών, γεγονός πρωτοφανές για ένα νέο αεροσκάφος.

Οι έρευνες για τα δύο δυστυχήματα βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά τα πρώτα στοιχεία ως προς το δυστύχημα της Lion Air δείχνουν δυσλειτουργία του συστήματος σταθεροποίησης για την αποτροπή απώλειας στήριξης του αεροσκάφους, του γνωστού ως MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System). «Κατά την έρευνα στον καταγραφέα των παραμέτρων (FDR – Flight Data Recorder), εντοπίστηκαν σαφείς ομοιότητες ανάμεσα στην πτήση 302 της Ethiopian Airlines και τη πτήση 610 της Lion Air», δήλωσε χθες η υπουργός Μεταφορών της Αιθιοπίας χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Οι υποψίες βαρύνουν το MCAS.

Αν και πρέπει να περάσουν μήνες για να γίνουν γνωστά τα αίτια της συντριβής των δύο Boeing 737 MAX 8, οι ειδικοί αναρωτιούνται για την πιστοποίηση του MCAS, παρά το γεγονός ότι Αμερικανοί πιλότοι έχουν αναφέρει και από τη δική τους πλευρά ότι έχουν συναντήσει προβλήματα με τη λειτουργία του συστήματος αυτού.

Υπάλληλοι της Boeing δίνουν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας!
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), η ρυθμιστική Αρχή στις αερομεταφορές, βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού εκείνη δίνει την άδεια για να τεθούν σε υπηρεσία τα αεροπλάνα.

Όμως εδώ και δέκα περίπου χρόνια η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει αναθέσει αυτήν την αποστολή στις ίδιες τις εταιρείες αεροναυπηγικής και σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή διαδικασία που ονομάζεται ODA (Organization Designation Authorization), υπάλληλοι της Boeing που ορίζονται από την FAA βοηθούν τη ρυθμιστική Αρχή στη διαδικασία έγκρισης των αεροσκαφών (σχεδιασμός, παραγωγή, δοκιμαστικές πτήσεις, συντήρηση και λειτουργία διαφόρων συστημάτων) που κατασκευάζουν οι εργοδότες τους και στην πιστοποίηση της εκπαίδευσης των πιλότων στα νέα αεροσκάφη. Η τάση αυτή ενισχύθηκε εξαιτίας των περικοπών των κονδυλίων και της αύξησης του όγκου εργασίας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πηγές της βιομηχανίας. Στην περίπτωση του 737 MAX προστίθεται η ανάγκη που εκφράστηκε από την Boeing να μειωθεί το ταχύτερο δυνατόν το προβάδισμα του A320 Neo της Airbus στην αγορά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η πρώτη αναφορά των μηχανικών της Boeing για το MCAS βρίθει «σημαντικών» σφαλμάτων, αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα των Seattle Times. Ως προς το θέμα αυτό υπήρξαν διαφορές αξιολόγησης ανάμεσα στο προσωπικό της FAA του γραφείου του Σιάτλ και της κεντρικής υπηρεσίας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο AFP.

«Το πρόγραμμα πιστοποίησης του 737 MAX ακολούθησε την κλασική διαδικασία», ισχυρίζεται από την πλευρά της η FAA, που διατηρεί γραφεία στο εργοστάσιο της Boeing στο Ρέντον, όπου συναρμολογείται το αεροσκάφος που προοριζόταν να γίνει η σύγχρονη ναυαρχίδα της εταιρείας, σύμφωνα με πηγές.

Ο Ντένις Μάιλενμπεργκ, επικεφαλής της Boeing, δήλωσε χθες ότι η εταιρεία «βρίσκεται στα στάδια ολοκλήρωσης» διορθωτικού του MCAS. Πηγές της βιομηχανίας δήλωσαν στο AFP ότι αυτό το «διορθωτικό» θα είναι έτοιμο σε δέκα περίπου ημέρες.

Ακροάσεις;
Ο Πίτερ ΝτεΦάτζιο, πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών της Βουλής των Αντιπροσώπων, προτίθεται να ξεκινήσει έρευνα για την πιστοποίηση του 737 MAX, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές. Κατά την έρευνα δεν αποκλείεται να κληθούν σε ακρόαση στελέχη της FAA.

«Η αξιοπιστία της FAA και της Boeing απειλείται, και πέραν αυτού αμφισβητείται ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα αμοιβαιότητας σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση των αεροσκαφών», δηλώνει ο Ρίτσαρντ Αμπουλάφια, ειδικός αεροναυτικής του Teal Group.

Μετά τη συντριβή της πτήσης 610 της Lion Air η FAA είχε ζητήσει από την Boeing να τροποποιήσει τα εγχειρίδια της πτήσης και της εκπαίδευσης των πιλότων «ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται» σε «απροσδόκητες» κινήσεις του MCAS.

Οι πιλότοι είχαν εκφράσει την ανάγκη τους για ενημέρωση και εκπαίδευση σε σχέση με ό,τι τους είχε αρχικά δοθεί.

Το 737 MAX πιστοποιήθηκε ως νέα παραλλαγή του προγράμματος 737 NG, παρά τις σημαντικές διαφορές τους, για παράδειγμα ως προς τον κινητήρα και το MCAS, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της FAA έγγραφα (TC/STC). Σε γενικές γραμμές, το 737 MAX δεν εξετάσθηκε στο σύνολό του.

«Υπάρχει ίσως ανάγκη να επανεξεταστεί τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί (στη διαδικασία πιστοποίησης). Αλλά δεν πρέπει να γίνει με συναισθηματικό τρόπο», δηλώνει ο Μισέλ Μερλουζό, ειδικός στην AirInsight.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Άντριου Φ. Πάζντερ (φωτ.: European Union, 2026 / Claudio Centonze/Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 (CC BY 4.0))
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απειλές για «καταστροφικά» αντίποινα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίσει την πρόσβαση αμερικανικών εταιρειών

19/10/2026 - 9:22πμ
Εικόνα από το σημείο όπου βρίσκεται το Συνεδριακό Κέντρο στη Λάρισα, τον χώρο διεξαγωγής της δίκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για τα Τέμπη: Στο βήμα του μάρτυρα ξανά συγγενείς και τραυματίες για έβδομη εβδομάδα

19/10/2026 - 8:58πμ
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας στο ξεκίνημα της εβδομάδας

19/10/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Myriams-Fotos)
ΕΛΛΑΔΑ

Ξυλοδαρμός 12χρονου από πέντε ανηλίκους στο γήπεδο «Άλκης Καμπανός» στη Θεσσαλονίκη

19/10/2026 - 12:02πμ
(Φωτ.: Emmanuel Macron/youtube)
ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Μακρόν: «Οι ταραξίες θα λογοδοτήσουν» – Καταδικάζει τη βία και ζητά ενότητα στη Γαλλία

18/10/2026 - 10:42μμ
Από την πορεία της αρμενικής κοινότητας στο Λονδίνο για την 111η επέτειο της Γενοκτονίας, τον Απρίλιο του 2026 (πηγή: ANC-UK)
ΚΟΣΜΟΣ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Νέα ερώτηση στη βρετανική Βουλή για την αναγνώριση

18/10/2026 - 8:00μμ
Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο, στις 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: GPO)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Νετανιάχου, ξανά φίλοι; Προεκλογική στήριξη με το βλέμμα στο Ιράν

18/10/2026 - 7:36μμ
Συντρίμμια του μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Κονταριώτισσα Πιερίας, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΕΡΤnews)
ΕΛΛΑΔΑ

Πιερία: Πιλότος Canadair και θεολόγος οι δύο νεκροί του αεροπορικού δυστυχήματος

18/10/2026 - 7:12μμ
Το άγαλμα της Δημοκρατίας με κίτρινο γιλέκο, μετά τις συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών στις κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας στο Παρίσι, στις 18 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Κύμα διαδηλώσεων στην Ευρώπη: Τα αιτήματα, οι άνθρωποι και η κλιμάκωση της βίας

18/10/2026 - 6:53μμ
Διαδηλωτές με αλβανικές σημαίες αντιπαρατίθενται με αστυνομικούς στα Τίρανα, στις 16 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra).
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Νέα επεισόδια στα Τίρανα και επίθεση στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος

18/10/2026 - 5:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Άντριου Φ. Πάζντερ (φωτ.: European Union, 2026 / Claudio Centonze/Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 (CC BY 4.0))

ΗΠΑ: Απειλές για «καταστροφικά» αντίποινα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίσει την πρόσβαση αμερικανικών εταιρειών

2 λεπτά πριν
Εικόνα από το σημείο όπου βρίσκεται το Συνεδριακό Κέντρο στη Λάρισα, τον χώρο διεξαγωγής της δίκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας/ EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: Στο βήμα του μάρτυρα ξανά συγγενείς και τραυματίες για έβδομη εβδομάδα

26 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση του ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)

ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης: Στη Σταυρούπολη ο απολογισμός της χρονιάς

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Καιρός: Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας στο ξεκίνημα της εβδομάδας

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Myriams-Fotos)

Ξυλοδαρμός 12χρονου από πέντε ανηλίκους στο γήπεδο «Άλκης Καμπανός» στη Θεσσαλονίκη

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Νίκη με… VAR ο ΠΑΟΚ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV