pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το «μοναχοφαησόμετρο» του Κοτζιά

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

16/03/2019 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από καινοτομίες δεν τα πάμε άσχημα. Στο χώρο του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι πρωτοπόρος. Εφηύρε τη νέα πολιτική θεωρία των «μοναχοφάηδων». Μην τα φάμε όλα εμείς, να δώσουμε και στους άλλους. Μόνο που δεν γνωρίζουμε το όριο πέραν του οποίου ισχύει η θεωρία Κοτζιά. Υπάρχει «μοναχοφαησόμετρο»; Η απάντηση είναι ναι. Αποκλειστικής κατασκευής και χρήσης Κοτζιά. Αυτός θα κρίνει το όριο πέραν του οποίου θα πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε.

Στη βάση, όμως, ποιας θεωρητικής αντίληψης λειτουργεί το «μοναχοφαησόμετρο»; Αναλόγως, προφανώς, των πολιτικών μεταλλάξεων του πρώην υπουργού.

Στον δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε μετά τη σχετική δήλωση του Ν. Κοτζιά στους Δελφούς, αξιοσημείωτη ήταν η επισήμανση άρθρου του slpress.gr ότι ο πρώην υπουργός τα λέει αυτά επειδή είναι «λαγός» διεθνών συμφερόντων από τα οποία προσδοκά να τον ξανακαλέσουν να κυβερνήσει. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την ακρίβεια του ισχυρισμού. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε περιόδους που δεν χαρακτηρίζονται από μεγάλες κρίσεις και αστάθειες, οπότε οι εξελίξεις δεν ελέγχονται, σε χώρες σαν την Ελλάδα το χρίσμα το απονέμει ο διεθνής παράγων. Αφήστε που υπάρχουν και διεθνείς θέσεις στις οποίες τοποθετούνται πρόσωπα που εξυπηρέτησαν το διεθνές σύστημα. Ο Κοτζιάς το εξυπηρέτησε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και με τη γενικότερη στάση του κατά τη διάρκεια της υπουργίας. Αυτό δεν είναι κακό εξ ορισμού. Φτάνει, παραλλήλως, να εξυπηρετούνται και τα συμφέροντα της χώρας, το λαό της οποίας υπηρετείς.

Και από τον Κοτζιά περάσαμε στον Κατρούγκαλο. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών πήρε τη θέση ως ανταμοιβή για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όχι για τις διπλωματικές του ικανότητες αλλά για την υποστήριξη της Συμφωνίας. Άλλωστε, η υποστήριξη ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το πρόκριμα για να σε κατατάξει το πολιτικό κονκλάβιο του ΣΥΡΙΖΑ στους προοδευτικούς. Δεν μπορείς να θεωρείσαι προοδευτικός αν δεν υποστηρίζεις τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οπότε, δικαιολογημένα, τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας την διατρέχει ένα σχιζοφρενικό δίλημμα: προοδευτικός και υπέρ της Συμφωνίας ή κατά της Συμφωνίας και μη προοδευτικός;

Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με τη σκιά του όνου, η γειτονική Τουρκία διεξήγε άσκηση που έδωσε, τουλάχιστον στην τηλεοπτική ελληνική κοινωνία, ενδιαφέρουσα ενασχόληση. Από νωρίς τα ΜΜΕ «σήκωσαν το θέμα» και ο λαός παρακολουθούσε κάτι που δεν ήταν σίγουρος αν επρόκειτο για πραγματικότητα ή φαντασία. Το παρακολουθούσε σαν να έβλεπε πολεμική ταινία. Μόνο που η άσκηση δεν είχε όλες τις ημέρες το σασπένς των πρώτων φάσεων, και το ενδιαφέρον γρήγορα έπεσε. Η στήλη δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι Έλληνες παρακολούθησαν τα πρώτα επεισόδια της άσκησης από φόβο που τους κατέλαβε. Βοηθούσης και της κρίσεως, ο ελληνικός λαός βιώνει κάτι μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Είναι μια υποσυνείδητη διαφυγή από την κατάθλιψη. Κατάθλιψη που προκαλούν όχι μόνο η κρίση αλλά και η απαισιοδοξία ότι το πολιτικό προσωπικό είναι τρομερά αναντίστοιχο με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Δεν υπάρχει πιο σαφής τρόπος για να μας γνωστοποιήσει η Τουρκία ότι μας απειλεί και πού μας απειλεί. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδιαφορία για τον κίνδυνο που διαφαίνεται από αυτήν που επιδεικνύουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όχι μόνο η σημερινή. Δεν έχουν μπει στον κόπο να διαμορφώσουν ούτε καν ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής στο οποίο να συμφωνήσουν όλοι και να αρχίσουν σιγά-σιγά να το υλοποιούν χωρίς ο ένας υπουργός να αλλάζει αυτά που θα επιχειρούσε να εφαρμόσει άλλος.

Η άμυνα της χώρας και η ασφάλεια του ελληνικού λαού έχουν αφεθεί στον καλό Θεό της Ελλάδας. Αναμένουμε ένα θαύμα για να δικαιολογήσει η κυβέρνηση την αδιαφορία της: Τη ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και την (έμμεση) αναβάθμιση του ρόλου της χώρας. Η ρήξη αυτή δεν είναι αδύνατον να συμβεί, δεν είναι και σίγουρη.

Δεν είναι αδύνατο να συμβεί διότι στην Τουρκία εδώ και μερικά χρόνια το παιχνίδι δεν το ελέγχει ο Ερντογάν. Έστω και αν φαίνεται πως το ελέγχει. Έχουν διαμορφωθεί στρατιωτικογραφειοκρατικοί θύλακες στο βαθύ τουρκικό κράτος που πήραν τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους. Και οι θύλακες αυτοί είναι ευρασιατικού και όχι ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Αν η ρήξη είναι στρατηγικού χαρακτήρα, θα είναι δύσκολο να αποκατασταθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Δεν είναι όμως και σίγουρη η ρήξη, διότι ο τουρκικός στρατός –και ιδιαιτέρως η αεροπορία της χώρας– ελέγχεται από άποψη λειτουργικότητας από τις ΗΠΑ. Αυτή είναι μια παράμετρος που δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη στους σχεδιαστές πολιτικής της Άγκυρας.

Οπότε, έστω και αυτή η αβεβαιότητα θα πρέπει να σοβαρέψει την Αθήνα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΓΝΩΜΕΣ

Θέλει αρετή και τόλμη

20/09/2026 - 3:31μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή ο πλανήτης

18/09/2026 - 4:08μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

15/09/2026 - 9:27πμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

13/09/2026 - 3:40μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στη Βουλιαγμένη: Έχασε τη ζωή του 82χρονος μετά από καβγά για μια ξαπλώστρα

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Πικρός αποκλεισμός για την Εθνική

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: spnx.gr)

Αγιασμός και έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπo από τον Eθνικό Kήπο, στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Ελένη Ρόκου)

Γεννήσεις στο κόκκινο: Φρενάρει η πτώση, αλλά το δημογραφικό δεν γυρίζει

1 ώρα πριν
Πολίτες ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα στη Μαριούπολη της περιφέρειας Ντονέτσκ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2026. Η Ρωσία εκλέγει τη νέα Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της ενιαίας ημέρας ψηφοφορίας από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου (φωτ.:  EPA/STRINGER)

Ρωσία: Πάνω από 1.000 κυβερνοεπιθέσεις στις βουλευτικές εκλογές καταγγέλλει η Εκλογική Επιτροπή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης στο Ωραιόκαστρο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV