pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νίκη της Σαμοθράκης: Έτοιμο το πρώτο πιστό αντίγραφό της στην Αλεξανδρούπολη

15/03/2019 - 4:35μμ
Νίκη της Σαμοθράκης: Έτοιμο το πρώτο πιστό αντίγραφό της στην Αλεξανδρούπολη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα πιστό αντίγραφο του επιβλητικού μαρμάρινου αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, που από το 1884 διαχέει το φως του ελληνικού πολιτισμού ανά την υφήλιο ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου, δεσπόζει από χθες στην παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης, ενδιάμεσο σταθμό, λίγους μήνες πριν ταξιδέψει στη «γενέτειρά» της, τη Σαμοθράκη.

Οι προσπάθειες για την επιστροφή του αγάλματος στη χώρα μας είναι πολύχρονες, παρότι δεν έχουν αποδώσει έως τώρα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγεί πώς φτάσαμε στο σήμερα και στην κατασκευή αυτού του πιστού αντιγράφου: «Η ιδέα να ζητήσουμε από το Μουσείο του Λούβρου την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείου, βάσει του οποίου φιλοτεχνήθηκε το εν λόγω ακριβές αντίγραφο, γεννήθηκε το 2012 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας (με τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη, όντες περιφερειακοί σύμβουλοι) στη Σαμοθράκη. Επισκεπτόμενοι το μουσείο του νησιού, ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το αντίγραφο που υπήρχε μέσα στο χώρο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσώπευε και δεν αναδείκνυε την αίγλη αυτού του αγάλματος, του πρωτότυπου. Το αίτημα προς το Λούβρο για την απόκτηση δύο πιστών αντιγράφων, πιστοποιημένων, εστάλη λίγο μετά την εκλογή του Γιώργου Παυλίδη στη θέση του περιφερειάρχη ΑΜΘ και έγινε αποδεκτό –με συγκεκριμένους όρους– από το Μουσείο», προσθέτει ο αντιπεριφερειάρχης.

Το ακριβές αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης κατασκευάστηκε από μάρμαρο Θάσου σε εργοστάσιο στη Δράμα και οι διαστάσεις του είναι αυτές του πρωτοτύπου, με ακρίβεια χιλιοστού, και βάρος περίπου 6,5 τόνους. «Ο Ηλίας Κυριακίδης, ιδιοκτήτης μιας πολύ μεγάλης εταιρείας μαρμάρων της Δράμας, προσφέρθηκε να δημιουργήσει το πρώτο άγαλμα, με μάρμαρο Θάσου, που είναι υψηλής αντοχής στις καιρικές συνθήκες, και να το δωρίσει στην Περιφέρεια», σημειώνει ο Δ. Πέτροβιτς και προσθέτει: «Η πιστή αποτύπωσή του απαιτούσε τη χρήση ενός ρομποτικού μηχανήματος τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο διέθετε η εταιρεία, και χρειάστηκαν τρεις μήνες για σχηματοποιηθεί το γενικό περίγραμμα και οι βασικές λεπτομέρειες του αγάλματος σε ένα κομμάτι μαρμάρου βάρους περίπου 18 τόνων. Χρειάστηκαν άλλοι τρεις μήνες στη συνέχεια και δύο γλύπτες της σχολής της Τήνου, οι οποίοι σμίλευσαν τις λεπτομέρειες, ολοκληρώνοντας την εξαιρετική δημιουργία το καλοκαίρι του 2018».

Ο Δ. Πέτροβιτς αναφέρθηκε και στον «συμβολικό προσανατολισμό των αγαλμάτων», καθώς το άγαλμα που θα τοποθετηθεί στην Αλεξανδρούπολη θα «κοιτά» προς τη Σαμοθράκη, και εκείνο που θα τοποθετηθεί σύντομα στον αύλειο χώρο του μουσείου της Σαμοθράκης θα «βλέπει» προς το Μουσείο του Λούβρου, προκειμένου να καταδεικνύεται «η διαρκής μας απαίτηση να επιστρέψει η Νίκη στον φυσικό της χώρο», όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Η προσφορά της εταιρείας είναι πολύ σημαντική και ανεκτίμητη, γιατί αναδεικνύει ότι υπάρχουν και σήμερα ευπατρίδες στη χώρα μας, παράδειγμα προς μίμηση, καθώς αυτή είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε, έστω και μέσω των αντιγράφων. Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί τη διαρκή μας απαίτηση και επιθυμία να επιστρέψει η Νίκη στον φυσικό της χώρο», καταλήγει ο Δ. Πέτροβιτς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δ. Πέτροβιτς, το μαρμάρινο άγαλμα θα παραμείνει για τους επόμενους μήνες στον αύλειο χώρο του Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης, στην παραλιακή λεωφόρο, έως ότου ετοιμαστεί η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί στη Σαμοθράκη, τη μελέτη και δημιουργία της οποίας ανέλαβε η αρχαιολογική υπηρεσία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λ.Π.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ένα από τα εκθέματα: Η είσοδος των Σουλιωτών στο Μεσολόγγι με τη σορό του στρατηγού τους, Μάρκου Μπότσαρη, 1825
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μεσολόγγι 1826 – 200 Χρόνια από την Έξοδο»: Μεγάλη επετειακή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

3/03/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: Facebook/Danny Kaye-King of Jesters)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια μοναδική στιγμή στο χρόνο: 1965 – Η Νάνα Μούσχουρη, ο Χάρι Μπελαφόντε και ο Ντάνι Κέι τραγουδούν «Σήκω χόρεψε κουκλί μου» στην αμερικανική τηλεόραση

1/03/2026 - 12:21μμ
Ο διαχρονικός «Αγαπητικός» – Από το βιβλίο του Κορομηλά μέχρι τον κινηματογράφο και το θέατρο (εικ.: ΧΚ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»: Από τα μπουλούκια στα θεατρικά σαλόνια – Μια βουκολική αγάπη 135 ετών!

28/02/2026 - 4:39μμ
Μία από τις ιστορικές φωτογραφίες που περιήλθαν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΠΠΟ: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση κυριότητας της φωτογραφικής συλλογής των 200 της Καισαριανής

28/02/2026 - 2:37μμ
Από το οπισθόφυλλο του άλμπουμ «Μαρινέλλα - Τόλης Βοσκόπουλος»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εγώ κι εσύ»: Το τραγούδι που ερμήνευε η Μαρινέλλα όταν κατέρρευσε στο Ηρώδειο, κρύβει την πιο όμορφη ιστορία αγάπης

27/02/2026 - 3:13μμ
Εικόνα από την ταινία «Άγιος Παΐσιος»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνικός κινηματογράφος και χριστιανική πίστη – Γνωστές, αλλά και ξεχασμένες ελληνικές ταινίες που αναζητούν το θαύμα

26/02/2026 - 10:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρέθηκε κρυμμένος θησαυρός στη Δράμα: Ο ελληνιστικός τάφος που αφηγείται αιώνες ιστορίας

25/02/2026 - 6:59μμ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος βραβεύει την Ιωάννα Παπαντωνίου, 17 Ιανουαρίου 2001 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Ιωάννα Παπαντωνίου, η πρώτη γυναίκα σκηνογράφος της Επιδαύρου

25/02/2026 - 5:22μμ
(Φωτ.: Carlos Delgado/CC-BY-SA/commons.wikimedia.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι Scorpions τραγούδησαν Γιώργο Χατζηνάσιο

24/02/2026 - 1:07μμ
Η Μαντόνα στο κόκκινο χαλί του Met Gala, 5 Μαΐου 2025 (φωτ.: EPA / Justin Lane)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«La bambola»: Ένα τραγούδι, τρεις ξεχωριστές γυναίκες και ερμηνείες

23/02/2026 - 12:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η γαλλική φρεγάτα Languedoc που η Γαλλία θα στείλει στην Κύπρο (φωτ.: wikipedia commons)

Το «ευχαριστώ» του Ν. Χριστοδουλίδη στον Εμ. Μακρόν για τη στήριξη της Γαλλίας – «Je remercie chaleureusement le Président»

2 ώρες πριν
Καπνός υψώνεται πάνω από το αμερικανικό προξενείο στο Ντουμπάι (φωτ.: Χ/Shakir ahmed)

Επίθεση με drone στο προξενείο των ΗΠΑ στο Ντουμπάι – Το Ισραήλ έπληξε υπόγεια εγκατάσταση πυρηνικών στην Τεχεράνη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)

«Ρίζες που ηχούν» και μουχαμπέτι από τους Πόντιους φοιτητές και σπουδαστές Θεσσαλονίκης

3 ώρες πριν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια ομιλίας σε ναυτική βάση κοντά στην Μπρεστ (φωτ.: EPA/Yoan Valat/POOL)

Εμ. Μακρόν: Στέλνει αεροσκάφη και φρεγάτα στην Κύπρο – Έτοιμο για πόλεμο μακράς διάρκειας δηλώνει το Ιράν

3 ώρες πριν
Ο Γεώργιος Ζαρίφης, γιος του γενάρχη των Ζαρίφηδων, χρηματοδότησε και το σχολείο στα Θεραπειά, την παραλιακή περιοχή της Πόλης που απεικονίζεται στο καρτ ποστάλ (πηγή: levantineheritage.com/therap.htm)

Η οικογένεια Ζαρίφη, ο κόσμος του εμπορίου και των τραπεζών – Από τον Βόσπορο στα διεθνή εμπορικά κέντρα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram/ipsilantisfrechen)

Οι Πόντιοι του Φρέχεν θα ανταμώσουν με τους Πόντιους Πανοράματος στον επετειακό χορό του «Υψηλάντη»

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign