pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αλλαγές στις Πανελλήνιες: Τι θα ισχύει για τους σημερινούς μαθητές της Β’ Λυκείου

15/03/2019 - 12:07πμ
Πανελλήνιες 2019: Αυξημένος φέτος ο αριθμός των εισακτέων (πίνακας)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το νέο σύστημα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά για τη Γ’ Λυκείου του 2019-‘20, δηλαδή τους μαθητές που θα τελειώσουν φέτος τη Β’ Λυκείου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα βήματα ενός μαθητή που θέλει να μπει σε κάποιο ΑΕΙ την επόμενη χρονιά θα είναι τα εξής:

  1. Τον Οκτώβριο 2019 θα κάνει την Α’ δήλωση με τις προτιμήσεις των τμημάτων στα οποία επιθυμεί να εισαχθεί (έως 10 προτιμήσεις). Με βάση τις προτιμήσεις του συνόλου των μαθητών, πανελλαδικά, θα προκύψουν τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης (ΤΕΠ) της συγκεκριμένης χρονιάς. Έτσι, μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες ο μαθητής θα γνωρίζει από τις προτιμήσεις του ποια τμήματα είναι ΤΕΠ.
  2. Εάν στην Α’ δήλωση υπάρχει τουλάχιστον ένα ΤΕΠ, τότε ο μαθητής μπορεί τον Φεβρουάριο 2020 να κατοχυρώσει τη θέση του σε ένα από αυτά και να μη δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ωστόσο, θα δώσει απολυτήριες ενδοσχολικά, μαζί με ομάδα σχολείων της περιοχής του.
  3. Εάν ο μαθητής θελήσει να δώσει Πανελλαδικές (δεν υπάρχουν ΤΕΠ στη δήλωσή του ή τα ΤΕΠ της δήλωσης δεν τα προτιμά σε σχέση με τα υπόλοιπα της δήλωσης), θα δώσει κανονικά εξετάσεις τον Ιούνιο 2020. Σημειώνεται ότι εάν ο μαθητής είχε κατοχυρώσει αρχικά θέση σε ΤΕΠ, αλλά αργότερα θελήσει να δώσει Πανελλαδικές, μπορεί να το κάνει (μέσα στα χρονικά πλαίσια της δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές), αλλά αυτόματα απελευθερώνει τη θέση που είχε κατοχυρώσει.
  4. Τον Ιούλιο 2020 θα ανακοινωθούν οι βαθμοί και θα συμπληρώσει μηχανογραφικό, βάζοντας όσες επιλογές τμημάτων επιθυμεί, ασχέτως του περιεχομένου της Α’ δήλωσης.
  5. Θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής, με βάση τις οποίες θα εισαχθεί σε τμήμα που είχε δηλώσει στο μηχανογραφικό, όπως ακριβώς ισχύει στο υπάρχον σύστημα εισαγωγής.

Διευκρινίσεις
Διευκρινίζεται, ότι εάν κάποιο τμήμα ΤΕΠ έχει για παράδειγμα 100 θέσεις εισακτέων και κατοχυρώσουν τον Φεβρουάριο τη θέση τους με ελεύθερη πρόσβαση 80 μαθητές, οι υπόλοιπες θέσεις θα είναι διαθέσιμες για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών στο μηχανογραφικό.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στα τμήματα που απαιτούν την εξέταση κάποιου ειδικού μαθήματος (ξένες φιλολογίες, τμήματα με σχέδιο, ΤΕΦΑΑ κτλ), η εξέταση του ειδικού μαθήματος θα γίνεται μόνο σε πανελλαδικές εξετάσεις, ανεξαρτήτως αν ο υποψήφιος έχει επιλέξει την εισαγωγή του μέσω ΤΕΠ ή πανελλαδικών εξετάσεων.

Συνεπώς, αν κάποια από τα εν λόγω τμήματα προκύψει ότι ανήκουν στα ΤΕΠ μετά την Α’ δήλωση, οι υποψήφιοι που τα έχουν δηλώσει και θέλουν να εισαχθούν σε αυτά χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, θα έχουν την υποχρέωση να εξετάζονται πανελλαδικά μόνο στα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα και να επιτυγχάνουν την ελάχιστη απαιτούμενη επίδοση, ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στα εν λόγω τμήματα με το απολυτήριό τους.

Επίσης, σημαντικό σημείο του συστήματος είναι ότι οι μαθητές που θα επιλέξουν να εισαχθούν σε ΤΕΠ χωρίς πανελλαδικές, δεν θα έχουν δυνατότητα μετεγγραφής. Οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών θα συμμετάσχουν κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως και σήμερα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αθηνά Καστρινάκη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Πειραιώς λόγω πτώσης δέντρου.  Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Erminio με προβλήματα σε όλη τη χώρα: Πτώσεις δέντρων, ζημιές και θυελλώδεις άνεμοι έως 115 km/h

1/04/2026 - 9:57μμ
(Φωτ.: Μαριάννα Κασσωτάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

«Αφρικανικός» εφιάλτης σε Κρήτη και Κυκλάδες: Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για τη σκόνη από τη Σαχάρα

1/04/2026 - 8:04μμ
Το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα όπου διεξάγεται η δίκη για τα Τέμπη (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Τεμπών: Συνεχίζεται τη Μεγάλη Δευτέρα η διαδικασία των νομιμοποιήσεων – Με εντάσεις και αιτήματα για ζωντανή μετάδοση η συνεδρίαση στη Λάρισα

1/04/2026 - 7:13μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Παιδείας: Στις 15 Μαΐου τελειώνουν τα μαθήματα στα Λύκεια της χώρας

1/04/2026 - 6:23μμ
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Erminio»: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για περιορισμό των μετακινήσεων λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

1/04/2026 - 4:29μμ
Εικόνα από την Αθήνα, νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Erminio»: Στο «κόκκινο» η Αττική και άλλες πέντε περιοχές – Ισχυρές καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι

1/04/2026 - 1:35μμ
Πασχαλινές λαμπάδες σε κατάστημα στην Αθήνα (φωτ: Κώστας Τζούμας/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2026: Αρχίζει το εορταστικό ωράριο – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

1/04/2026 - 12:43μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Μειώσεις στα καύσιμα από σήμερα – Έκπτωση στο diesel και νέο Fuel Pass για τους οδηγούς

1/04/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Erminio»: Κλειστά σχολεία σε Καρδίτσα, Λάρισα και Ρόδο

1/04/2026 - 10:56πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Κιλκίς: Πολυετείς ποινές σε τρεις αστυνομικούς για παράνομες ανασκαφές, λαθρεμπόριο και παράνομη παραμονή αλλοδαπών

1/04/2026 - 9:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Προβάδισμα για Final 4 η ΑΕΚ

33 λεπτά πριν
Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Πειραιώς λόγω πτώσης δέντρου.  Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κακοκαιρία Erminio με προβλήματα σε όλη τη χώρα: Πτώσεις δέντρων, ζημιές και θυελλώδεις άνεμοι έως 115 km/h

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

FIBA Europe Cup: Πρώτο βήμα για τους τελικούς ο ΠΑΟΚ

50 λεπτά πριν
(Πηγή: nis.gr)

Απόρρητα αρχεία της ΕΥΠ: Οι εκθέσεις της ΚΥΠ για τον Ψυχρό Πόλεμο και τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» (1953-1959)

59 λεπτά πριν
Τάρπον Σπρινγκς, ή αλλιώς το «Ελληνικό Χωριό» στη Φλόριντα. 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / City of Tarpon Springs, Florida - City Hall)

Τάρπον Σπρινγκς: «Γαλανόλευκη» παρέλαση με ηχηρά μηνύματα – «Θέλουμε ελεύθερη την Κύπρο»

1 ώρα πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign