pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιγάντια ηλιακή καταιγίδα είχε πλήξει τη Γη το 660 π.Χ.

12/03/2019 - 5:22μμ
Γιγάντια ηλιακή καταιγίδα είχε πλήξει τη Γη το 660 π.Χ.
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα –περίπου δέκα φορές ισχυρότερη από οποιαδήποτε έχει καταγραφεί στη σύγχρονη εποχή– εκτιμάται ότι είχε πλήξει τη Γη πριν περίπου 2.600 χρόνια, σύμφωνα μια νέα επιστημονική έρευνα που βρήκε τις σχετικές ενδείξεις θαμμένες στους πάγους της Γροιλανδίας. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τέτοιες ηλιακές εκρήξεις είχαν συμβεί κατά καιρούς και έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους στον πλανήτη μας.

Μπορεί οι άνθρωποι του 660 π.Χ. να μην είχαν πολλά να φοβηθούν, αλλά την επόμενη φορά που θα συμβεί ένα τέτοιο συμβάν, πιθανώς θα υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις για τον τεχνολογικό πολιτισμό, που είναι τόσο εξαρτημένος από τον ηλεκτρισμό και τα δίκτυα.

Ο Ήλιος βομβαρδίζει τη Γη με σωματίδια (πρωτόνια) υψηλής ενέργειας, τα οποία κατά περιοδικά διαστήματα πέφτουν πάνω στην προστατευτική μαγνητόσφαιρα της Γης και προκαλούν –εκτός από το θεαματικό πολικό σέλας– γεωμαγνητικές καταιγίδες που μπορεί να φέρουν προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών. Ένα τέτοιο εκτεταμένο ηλεκτρικό «μπλακ άουτ» είχε συμβεί σε όλη την καναδική επαρχία του Κεμπέκ το 1989 και ένα δεκαπλάσιας ισχύος τέτοιο περιστατικό είχε λάβει χώρα το 1859 (γνωστό ως «συμβάν Κάρινγκτον»), που θεωρείτο μέχρι σήμερα η πιο ισχυρή γνωστή γεωμαγνητική καταιγίδα που έπληξε τη Γη.

Τώρα όμως, ερευνητές, με επικεφαλής τον περιβαλλοντικό φυσικό Ράιμουντ Μούσελερ του σουηδικού Πανεπιστημίου της Λουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ενδείξεις –παγιδευμένα ραδιενεργά άτομα– μέσα στους πάγους της Γροιλανδίας που παραπέμπουν σε μια κατά πολύ ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα η οποία είχε χτυπήσει τη Γη περίπου το 660 π.Χ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν βρει ενδείξεις για άλλες δύο πιο πρόσφατες ισχυρές ηλιακές καταιγίδες, μια περίπου το 993-994 μ.Χ. και άλλη μία το 774-775 μ.Χ. Η τελευταία, καθώς και η παλαιότερη του 660 π.Χ., εκτιμάται ότι είχαν περίπου δεκαπλάσια ισχύ σε σχέση με την ισχυρότερη της σύγχρονης εποχής, που είχε συμβεί το 1956, ενώ δεν είναι σαφές πώς συγκρίνονται με την καταιγίδα του «Κάρινγκτον» του 1859.

«Αυτά τα τεράστια φαινόμενα αποτελούν ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό του Ήλιου. Τώρα πια γνωρίζουμε τρία τέτοια ισχυρά συμβάντα κατά τα τελευταία 3.000 χρόνια. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη», ανέφερε ο Μούσελερ.

«Είναι ανάγκη να ψάξουμε συστηματικά γι’ αυτά τα επεισόδια στα περιβαλλοντικά αρχεία, ώστε να διαμορφώσουμε μια καλή ιδέα για τη στατιστική, δηλαδή για τους κινδύνους τέτοιων συμβάντων. Αν μια τέτοια ηλιακή καταιγίδα είχε συμβεί σήμερα, μπορεί να είχε σοβαρές επιπτώσεις για την κοινωνία μας με την υψηλή τεχνολογία», πρόσθεσε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: uowm.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κοζάνη: Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο πρώτος βελτιστοποιημένος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης

10/10/2025 - 8:03μμ
Αριστερά η πανσέληνος και δεξιά ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Ντότιν με το φασματόμετρο (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/James Dottin)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο φασματόμετρο δείγματα της Σελήνης που έλαβε το Apollo το 1972 – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

8/10/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA / Christine Olsson)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής: Στους Κλαρκ, Ντεβορέ και Μαρτίνις το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών

7/10/2025 - 3:58μμ
Πίνακας στην ICEYE με παράδειγμα δορυφορικών δεδομένων από πυρκαγιά στις ΗΠΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα: Μέσα στον Νοέμβριο η εκτόξευση επιχειρησιακών δορυφόρων και μικροδορυφόρων

4/10/2025 - 1:31μμ
Η Τζέιν Γκούντολ με τον χιμπατζή Pureri στον ζωωολογικό κήπο του Περθ, στην Αυστραλία, το 2008 (φωτ.: EPA / Jo Prichard)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τζέιν Γκούντολ: Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών η διάσημη πρωτευοντολόγος και ακτιβίστρια

1/10/2025 - 11:39μμ
Απεικόνιση του γαλαξιακού κύματος αστεριών (φωτ.: ESA/Gaia/DPAC, S. Payne-Wardenaar, E. Poggio et al)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Το τηλεσκόπιο «Γαία» εντόπισε κύμα που μετακινεί τα άστρα του γαλαξία μας

1/10/2025 - 10:36μμ
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση «Protecting Children in the Digital Age» (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μητσοτάκης: Από 16 ετών και πάνω τα social media – Θα εξετάσουμε το μέτρο

24/09/2025 - 6:37μμ
(Καλλιτεχνική απεικόνιση του άγνωστου φυτοφάγου δεινόσαυρου: Victor Feijó de Carvalho)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πορτογαλία: Ανακαλύφθηκε χαμένος κρίκος φυτοφάγων δεινοσαύρων

23/09/2025 - 3:53μμ
Τεράστια κύματα σαρώνουν ακτή της Ταϊβάν (φωτ.: αρχείο EPA / Daniel Ceng)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υπερτυφώνας απειλεί Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ – Το πιο ισχυρό καιρικό φαινόμενο στη Γη

22/09/2025 - 12:12μμ
Σε έναν συρμό με εσωτερικό όγκο 90 κυβικά μέτρα και γεμάτο με κόσμο, η συσκευή μείωσε το μικροβιακό φορτίο κατά 90% μέσα σε μόλις 15 λεπτά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Εξολοθρευτή» μικροβίων δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Τι έδειξε το πείραμα σε βαγόνι του μετρό

9/09/2025 - 5:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης: Νέα ημερομηνία για την τακτική περιφερειακή σύνοδο των σωματείων μελών

18 λεπτά πριν
Η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις στο Ηρώδειο, στις 23 Ιουλίου 2008 (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Χάρης Μπίλιος)

Νάνα Μούσχουρη: 91 μοναδικά χρόνια ζωής – Οι επιτυχίες, οι ασύλληπτες πωλήσεις δίσκων, ο καρκίνος & η αγάπη για την Ελλάδα

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

24ωρη απεργία Τρίτης 14/10: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα

1 ώρα πριν
Η Άννα Κυριακού σε μία από τις πολλές ταινίες που γύρισε με τη Φίνος Φιλμ (πηγή: finosfilm.com)

Άννα Κυριακού: Η αγαπημένη θεία Μπεμπέκα από τις «Τρεις Χάριτες» έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, αγάπης και αναγνώρισης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Xeniteas Rüsselsheim)

Ποντιακός αέρας θα φυσήξει στο Rüsselsheim

2 ώρες πριν

Συνένωση Allwyn-ΟΠΑΠ: Δημιουργείται παγκόσμιος κολοσσός αξίας 16 δισ. ευρώ – Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία τυχερών παιγνίων στον κόσμο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign