pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελληνίδα αρχαιολόγος ανακαλύπτει νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου

8/03/2019 - 10:40μμ
Ελληνίδα αρχαιολόγος ανακαλύπτει νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ελληνίδα αρχαιολόγος Καλλιόπη Λιμναίου-Παπακώστα έκανε έρευνες στην καρδιά της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο, για σχεδόν 14 χρόνια, προσπαθώντας να βρει ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας, και εκεί που ήταν έτοιμη να τα παρατήσει, οι προσευχές της εισακούστηκαν. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο National Geographic, η Ελληνίδα αρχαιολόγος εξηγεί πώς ένα κομμάτι του εδάφους μετατοπίστηκε στο λάκκο όπου γίνονταν ανασκαφές και οι βοηθοί της την κάλεσαν να δει ένα κομμάτι λευκού μαρμάρου που βγήκε μέσα από από τη λάσπη.

«Προσευχόμουν», λέει χαρακτηριστικά. «Ήλπιζα ότι δεν ήταν μόνο ένα κομμάτι μάρμαρο». Το τεχνούργημα αποδείχτηκε ότι ήταν ένα άγαλμα των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων που φέρει χαρακτηριστικά στοιχεία της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν ένα ισχυρό κίνητρο που ενθάρρυνε την Ελληνίδα αρχαιολόγο να συνεχίσει να σκάβει. Επτά χρόνια αργότερα, η Κ. Παπακώστα, η οποία διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνών του Αλεξανδρινού Πολιτισμού, έχει σκάψει 35 πόδια κάτω από τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια και έχει ανακαλύψει την βασιλική συνοικία της αρχαίας πόλης. «Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν τα αρχικά θεμέλια της Αλεξάνδρειας», λέει ο Φρέντρικ Χίπερτ, αρχαιολόγος του National Geographic Society. «Ανατρίχιασα παρατηρώντας τα ευρήματα», συμπληρώνει.

Η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να χαρίσει ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία της Αρχαιολογίας, υπογραμμίζει το άρθρο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον «χαμένο τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Όπως σημειώνει το National Geographic, η ελπίδα μιας ιστορικής ανακάλυψης κρατά την Κ. Παπακώστα σε συνεχή εγρήγορση κατά το ανασκαφικό της έργο, καθοδηγούμενη από αρχαίες καταγραφές και έναν χάρτη της Αλεξάνδρειας του 19ου αιώνα. Συνεχίζοντας τις ανασκαφές, η Ελληνίδα αρχαιολόγος αποκαλύπτει όλο και περισσότερο την αρχαία βασιλική συνοικία της πόλης –συμπεριλαμβανομένου ενός ρωμαϊκού δρόμου και των ερειπίων ενός τεράστιου δημόσιου κτηρίου που θα μπορούσε να «οδηγήσει» τους επιστήμονες στον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου.

Αλλά κάθε ανακάλυψη κερδίζεται με πολύ μεγάλες δυσκολίες. «Είμαι ευτυχής που δεν τα παράτησα όταν αντίκρισα μια υδάτινη δεξαμενή», λέει η Κ. Παπακώστα, η οποία έπρεπε να κατασκευάσει ένα περίτεχνο σύστημα αντλιών και εύκαμπτων σωλήνων ώστε να κρατήσει την περιοχή στεγνή και να συνεχίσει τις ανασκαφές. «Ήμουν επίμονος και έτσι συνέχισα. Και συνεχίζω το έργο μου», σημειώνει. Με την πάροδο των χρόνων, η Ελληνίδα αρχαιολόγος αποκτά όλο και μεγαλύτερη πίστη ότι πλησιάζει στον χαμένο τάφο του Μ. Αλεξάνδρου. «Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να τον βρεις», παραδέχεται. «Αλλά σίγουρα είμαι στο κέντρο της Αλεξάνδρειας, στη βασιλική συνοικία, και όλες αυτές οι πιθανότητες είναι υπέρ μου», τονίζει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: youtube/
Black Sea Music Productions)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Αγέρης μάς δίνει μία γεύση από τα backstage του βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Οι Ρωμαίοι και η Συμέλα»

13/11/2025 - 9:58μμ
O Kώστας Τσάκωνας στην πρεμιέρα της επιθεώρησης «ΠΑΣΟΚ μου σόρι» στο θέατρο Περοκέ, το 2003 (φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χάσιαλης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Τσάκωνας: Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα – Η καριέρα, ο σοβαρός τραυματισμός και η μάχη με τον καρκίνο

13/11/2025 - 6:44μμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα highlights του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

11/11/2025 - 7:35μμ
Τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πιο κοντά από ποτέ η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα»

10/11/2025 - 9:03μμ
Συντήρηση στα περίφημα ψηφιδωτά της βασιλικής που βρίσκεται στην Ξάνθο της Λυκίας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Η Ξάνθος στην καρδιά της Λυκίας, μια θρυλική πόλη – Αντιστάθηκε ηρωικά στους Πέρσες

10/11/2025 - 1:53μμ
Οι νικητές του Φεστιβάλ με τα βραβεία τους (φωτ.: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους «Η Βασίλισσα του βαμβακιού» της Σουζάνα Μιργκάνι

9/11/2025 - 10:59μμ
(Φωτ.: ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήλος: «Ζωντανεύει» ξανά με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας

9/11/2025 - 11:21πμ
(Φωτ.: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος στον κατάλογο με τους «Θησαυρούς της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς»

8/11/2025 - 6:26μμ
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εύζωνοι: Μια ζωντανή ιστορία – Στολές και σύμβολα ελευθερίας

8/11/2025 - 8:58πμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι πιο αυθόρμητες κινηματογραφικές εξομολογήσεις του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

7/11/2025 - 2:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτογραφίες από τη «μάχη της παράγκας» στον Τύπο (οι συγκεκριμένες είχαν δημοσιευτεί στην εφ. «Αυγή»)

Δραπετσώνα, 14 Νοεμβρίου 1960: Η «Μάχη της παράγκας» κορυφώνεται

23 λεπτά πριν
(Φωτ: Από το αρχείο της Γεωργίας Πολίτη, για τη σειρά Darwin DiverCity 3 – Οι Έλληνες του Ντάργουιν/greekherald.com.au)

Η κληρονομιά των Καλύμνιων στο Ντάργουιν: Ένας αιώνας παράδοσης και προσφοράς από την οικογένεια Πονίρη

53 λεπτά πριν
O Γρηγόρης Σκλήκας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΛΤΑ / Βάιος Χάσιαλης)

ΕΛΤΑ: Το ασφαλιστήριο του Γρηγόρη Σκλήκα για τυχόν ζημιές, μία μέρα πριν παραιτηθεί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γρ. Τύπου ΓΕΝ / EUROKINISSI)

ΓΕΝ: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την πολυεθνική άσκηση τύπου INVITEX «Νηρηίς-25»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Αίθριος ο καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις – Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Χ/Open News)

Τουρκικό πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη στην Κροατία – Νεκρός ο πιλότος

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign