pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απίστευτο: Βρέθηκε κρυμμένος πίνακας κάτω από την προσωπογραφία της Αγίας Αικατερίνης

5/03/2019 - 11:51μμ
Απίστευτο: Βρέθηκε κρυμμένος πίνακας κάτω από την προσωπογραφία της Αγίας Αικατερίνης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η υψηλή τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση ακόμη και στην Ιστορία της Τέχνης, καθώς μας έχει αποκαλύψεις κρυφές διαστάσεις στη δημιουργία των μεγάλων αριστουργημάτων της, αλλά επίσης έχει φέρει στο φως και νέους πίνακες, που βρίσκονταν για αιώνες κρυμμένοι κάτω από την επιφάνεια μιας γνωστής αναπαράστασης. Η τελευταία ανακάλυψη αφορά τον πίνακα που αναπαριστά την «Αγία Αικατερίνη των Μεδίκων» της γνωστής ζωγράφου Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι, που χάρη στις ακτίνες Χ αποκαλύφθηκε πως κάτω από το πορτρέτο κρύβονται άλλα δύο: μια προηγούμενη εκδοχή του θέματος και μια αυτοπροσωπογραφία της καλλιτέχνιδος.

Την ανακοίνωση έκαναν χθες οι συντηρητές που ανέλαβαν το έργο για λογαριασμό της Πινακοθήκης του Μουσείου των Ουφίτσι στη Φλωρεντία.

Κάτω από την κανονική προσωπογραφία στον καμβά υπάρχει μια προϋπάρχουσα παραλλαγή της ίδιας αγίας, χωρίς όμως την κορόνα, αλλά με τουρμπάνι και με το πρόσωπο να στρέφεται περισσότερο προς τον θεατή, σχεδόν σε ¾, και το βλέμμα στοχαστικά στραμμένο προς τα ουράνια, όπως και στην τελειωμένη απεικόνιση.

Οι διαφορές που αποκαλύπτει η σάρωση με τις ακτίνες αφορούν και άλλες λεπτομέρειες, όπως η διαφορετική θέση του αριστερού χεριού της Αγίας, που στον τελικό πίνακα η Τζεντιλέσκι επέλεξε να αλλάξει, ένα σάλι πάνω στο ντεκολτέ του φορέματος και ένα μυστηριώδες μικρό πρόσωπο που αχνοφαίνεται στ’ αριστερά της αναπαράστασης της Αγίας Αικατερίνης, που μοιάζει εκτός του πνεύματος και των δύο παραστάσεων του θέματος του πίνακα». Το πρόσωπο τούτο, σύμφωνα με τους συντηρητές, φαίνεται πως αντιστοιχεί στο αρχικό προσχέδιο της σύνθεσης, που εγκαταλείφθηκε ως ιδέα.

Όπως προκύπτει από την ανακάλυψη, είναι πιθανόν η Αρτεμισία να μην χρησιμοποίησε ένα νέο τελάρο για το έργο της, όπως συνήθιζαν πολλοί παλιοί καλλιτέχνες για να κάνουν οικονομία στα υλικά τους. Όπως τονίζουν από τα Ουφίτσι, «από την ανάλυση των συντηρητών προκύπτουν ορισμένες υποθέσεις: πρώτον, πως σύμφωνα με τις συγκρίσεις που έγιναν με χρήση της εικονικής πραγματικότητας, η παραλλαγή με τουρμπάνι είναι σχεδόν ταυτόσημη με τον πίνακα της Τζεντιλέσκι που προ ολίγων μηνών απέκτησε η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Δεύτερον, με σημείο αναφοράς την πρώτη υπόθεση, προκύπτει πως αμφότερα τα έργα (στο Ουφίτσι και το Λονδίνο) εκτελέσθηκαν με βάση το ίδιο σχέδιο. Οι εργασίες σύγκρισης των συντηρητών και με άλλα έργα της Τζεντιλέσκι απέδειξαν πως η Αρτεμισία συνήθιζε να χρησιμοποιεί τη δική της εικόνα ως μοντέλο για να ζωγραφίσει γυναικείες φιγούρες».

Σύμφωνα με τους Φλωρεντινούς ειδικούς, η καλλιτέχνις πήρε το βασικό σχέδιο και το παράλλαξε, προσθέτοντας την κορόνα με τα σύμβολα των Μεδίκων και μετέτρεψε πολλά από τα χαρακτηριστικά του προσώπου ώστε να μοιάζει περισσότερο με την κόρη του Φερδινάνδου των Μεδίκων, που έφερε άλλωστε και το ίδιο όνομα με την Αγία.

«Η Αικατερίνη των Μεδίκων, κόρη του Φερδινάνδου και αδελφή του Κόζιμο Β΄ βρισκόταν την εποχή εκείνη στο επίκεντρο της άσκησης πολιτικής μέσω των γάμων στον Οίκο των Μεδίκων. Αρχικά την είχαν τάξει στον πρίγκιπα της Ουαλίας και στη συνέχεια δόθηκε ως σύζυγος στον Φερδινάνδο Γκοντζάγκα της Μάντοβας. Το πορτρέτο ενδέχεται να είναι προς τιμήν της, ή απλώς η ζωγράφος να το εμπνεύσθηκε από την ιστορική τούτη προσωπικότητα, μιας και η μάρτυρας από την Αλεξάνδρεια αναπαρίσταται με πολύ διαφορετικό τρόπο από τις προηγούμενες εκδοχές, με την προσθήκη πολλών στοιχείων των Μεδίκων», εξηγεί η ιστορικός τέχνης Τσετσίλια Φροζινίνι.

Μόλις επιστρέψει στο Ουφίτσι η Αγία Αικατερίνη θα εκτεθεί σε νέα αίθουσα, σε εκείνην που φιλοξενεί τη Μέδουσα του Καραβάτζιο.

«Φέτος ενδέχεται να τιμήσουμε τη Γιορτή της Γυναίκας μέσω αυτών των φανταστικών ανακαλύψεων που αλλάζουν ριζικά την εικόνα που είχαμε για την Αρτεμισία, μία από τις πιο σημαντικές γυναίκες ζωγράφους στην ιστορία της τέχνης», τονίζει ο διευθυντής του Μουσείου Άικε Σμιντ.

«Η δεξιότητα των συντηρητών επέτρεψε να ανακαλύψουμε τα μυστικά της υπέροχης Αγίας Αικατερίνης μας. Και τώρα, χάρη στην εργασία τους, είμαστε ευτυχείς να επιβεβαιώσουμε πως πέρα από τα πέντε αριστουργήματα της δημιουργού που ανήκουν στην Πινακοθήκη, στα Ουφίτσι θα υπάρχει ακόμη ένα, που έως σήμερα ήταν κρυμμένο κάτω από την εμφανή προσωπογραφία της μάρτυρος της Αλεξάνδρειας», προσθέτει.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργης-Βύρων Δάβος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη του κρηναίου οικοδομήματος στους Φιλίππους (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τη Μικρά Ασία στους Φιλίππους: Τα μυστικά μιας μνημειακής κρήνης

5/03/2026 - 4:00μμ
Στην κατοχή της Ελλάδας βρίσκεται πλέον ιστορική συλλογή 91 ελληνικών εβραϊκών κειμηλίων, τα οποία επιστρέφουν έπειτα από δεκαετίες στην Πολωνία (Γρ. Τύπου υπ. Πολιτισμού/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επαναπατρίστηκαν 91 ελληνικά εβραϊκά κειμήλια από την Πολωνία

4/03/2026 - 6:15μμ
Ένα από τα εκθέματα: Η είσοδος των Σουλιωτών στο Μεσολόγγι με τη σορό του στρατηγού τους, Μάρκου Μπότσαρη, 1825
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μεσολόγγι 1826 – 200 Χρόνια από την Έξοδο»: Μεγάλη επετειακή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

3/03/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: Facebook/Danny Kaye-King of Jesters)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια μοναδική στιγμή στο χρόνο: 1965 – Η Νάνα Μούσχουρη, ο Χάρι Μπελαφόντε και ο Ντάνι Κέι τραγουδούν «Σήκω χόρεψε κουκλί μου» στην αμερικανική τηλεόραση

1/03/2026 - 12:21μμ
Ο διαχρονικός «Αγαπητικός» – Από το βιβλίο του Κορομηλά μέχρι τον κινηματογράφο και το θέατρο (εικ.: ΧΚ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»: Από τα μπουλούκια στα θεατρικά σαλόνια – Μια βουκολική αγάπη 135 ετών!

28/02/2026 - 4:39μμ
Μία από τις ιστορικές φωτογραφίες που περιήλθαν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΠΠΟ: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση κυριότητας της φωτογραφικής συλλογής των 200 της Καισαριανής

28/02/2026 - 2:37μμ
Από το οπισθόφυλλο του άλμπουμ «Μαρινέλλα - Τόλης Βοσκόπουλος»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εγώ κι εσύ»: Το τραγούδι που ερμήνευε η Μαρινέλλα όταν κατέρρευσε στο Ηρώδειο, κρύβει την πιο όμορφη ιστορία αγάπης

27/02/2026 - 3:13μμ
Εικόνα από την ταινία «Άγιος Παΐσιος»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνικός κινηματογράφος και χριστιανική πίστη – Γνωστές, αλλά και ξεχασμένες ελληνικές ταινίες που αναζητούν το θαύμα

26/02/2026 - 10:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρέθηκε κρυμμένος θησαυρός στη Δράμα: Ο ελληνιστικός τάφος που αφηγείται αιώνες ιστορίας

25/02/2026 - 6:59μμ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος βραβεύει την Ιωάννα Παπαντωνίου, 17 Ιανουαρίου 2001 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Ιωάννα Παπαντωνίου, η πρώτη γυναίκα σκηνογράφος της Επιδαύρου

25/02/2026 - 5:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Τραγωδία στο κέντρο της Αθήνας: Γάλλος μαθητής έχασε τη ζωή του από πτώση σε ξενοδοχείο

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Βυθίστηκε αλιευτικό σκάφος στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό λόγω εργασιών στον κόμβο Φυλής

2 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και ο Νίκος Καπετανίδης, σε επιχρωματισμένες φωτογραφίες τους, από την αφίσα της εκδήλωσης που τελικά αναβάλλεται

Αναβάλλεται η συναυλία για τους Εθνομάρτυρες Πόντου και Κύπρου στο ΑΠΘ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αλλάζει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας «Οι Αργοναύτες»)

Οι Αργοναύτες της Κολονίας γιορτάζουν 40 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς και ετοιμάζουν μεγάλο γλέντι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign