pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ν. Αυστραλία: Η πρώτη Θεία Λειτουργία στην μοναδική ελληνορθόδοξη εκκλησία με βυζαντινό τρούλο

3/03/2019 - 9:04μμ
Ν. Αυστραλία: Η πρώτη Θεία Λειτουργία στην μοναδική ελληνορθόδοξη εκκλησία με βυζαντινό τρούλο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά από οκτώ χρόνια εργασιών, επίπονων προσπαθειών και απογοητεύσεων στους κόλπους της ομογένειας, άνοιξε τις θύρες της στους πιστούς η εκκλησία των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην περιοχή Athelstone της Αδελαΐδας, η οποία είναι η μοναδική εκκλησία της Νότιας Αυστραλίας με βυζαντινό τρούλο.

Πιστό αντίγραφο βυζαντινής αρχιτεκτονικής, ο τρούλος κοσμεί πλέον την οροφή της εκκλησίας και αποτελεί σήμα κατατεθέν για την περιοχή στην οποία κατοικούν χιλιάδες Έλληνες.

«Επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια και ένα όραμα στο οποίο αρχικά δεν πίστευε κανείς, καταφέραμε με τη βοήθεια του Θεού και των πιστών της ενορίας μας να φέρουμε σε πέρας ένα έργο που μας δικαίωσε όλους, και έτσι σήμερα έπειτα από δεκάδες εράνους, λαχειοφόρες αγορές, γεύματα και χοροεσπερίδες έχουμε το δικό μας κόσμημα στη ξενιτιά» λέει στον Νέο Κόσμο ο εφημέριος του ναού Ευθύμιος Ευθυμίου, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη ενορία πριν από δέκα χρόνια και ήταν ο πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας.

Η ενορία Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, αν και μια από τις μικρότερες στην πολιτεία της Ν. Αυστραλίας, είναι η μοναδική που κατάφερε να συγκεντρώσει τα χρήματα για την ανέγερση του ναού. Ένα έργο, το συνολικό κόστος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 2,5 εκατ. δολαρίων.

«Για μας η ανέγερση αυτής της εκκλησίας αποτελεί τεράστιο επίτευγμα, μεγάλη τιμή και επιτυχία. Αυτός είναι ο πρώτος και μοναδικός παραδοσιακός τρούλος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ακριβώς όπως και στην πατρίδα και δεν ντρέπομαι να παραδεχτώ ότι έκλαψα από συγκίνηση όταν είδα αυτή τη συλλογική προσπάθεια να καρποφορεί. Όλο αυτό ήταν για μας απλώς αδιανόητο και ένα άπιαστο όνειρο, που όμως τελικά έγινε πραγματικότητα» λέει ο πάτερ Ευθύμιος, ο οποίος παραδέχεται ότι αν και δεν είχε ιδέα από αρχιτεκτονική δεν άντεχε να υποδέχεται τους πιστούς σε ένα παράπηγμα με τσίγκινη σκεπή. «Ήθελα να κτίσουμε μια εκκλησία ισάξια της ορθοδοξίας μας» υπογράμμισε ο ιερέας.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ο ομογενής εργολάβος Γιάννης Παλιάρης, ο οποίος εξαιτίας των ελληνικών καταβολών του προσέφερε τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς. «Πρόκειται για έναν ταπεινό και ευφυή άνθρωπο, αλλά και έναν έμπειρο επαγγελματία που όταν του ζητήσαμε βοήθεια δεν μας αρνήθηκε. Θα τον ευγνωμονούμε πάντα για την πολύτιμη συνεισφορά του» αναφέρει ο π. Ευθύμιος.

Η πρώτη Θεία Λειτουργία στην καινούργια εκκλησία τελέστηκε την ημέρα της ονομαστικής εορτής του εφημέριου.

«Όταν μπήκα μέσα για να παρακολουθήσω την πρώτη λειτουργία, πραγματικά συγκινήθηκα τόσο πολύ γιατί σκέφτηκα ότι τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα έχουν επιτέλους μια εκκλησία στην περιοχή για να έρχονται και εκείνα» λέει στον Νέο Κόσμο η πρόεδρος της ενορίας Μαρίτσα Ορφανού, η οποία αναμένεται να βαπτίσει την εγγονή της εκεί σε λίγες εβδομάδες. «Με τη μικρή Μαρία θα γίνει η αρχή και με την βοήθεια του θεού θα υποδεχόμαστε στο εξής τους πιστούς μας και θα νιώθουμε πια περήφανοι για την εκκλησία μας που είναι πλέον ισάξια της ορθοδοξίας μας» καταλήγει συγκινημένος ο π. Ευθύμιος.

  • Πηγή: neoskosmos.com / Θεοδώρα Μάιου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αρχαιολόγος και καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν (φωτ.: Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Αξίζει να ερευνούμε την ιστορική ακρίβεια στα ομηρικά έπη;

14/09/2025 - 1:41μμ
Καρτ ποστάλ πριν από την καταστροφή της Σμύρνης απεικονίζει τον Βουτζά
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η ηχώ της Σμύρνης θα αντηχήσει στη Μελβούρνη

13/09/2025 - 8:38πμ
(Φωτ.: facebook/Pontian Society «Pontos» of Norwalk)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το Νόργουκ θα γεμίσει ελληνικό και ποντιακό «Κέφι»

11/09/2025 - 5:56μμ
Φωτογραφία με Μικρασιάτες πρόσφυγες από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καμπέρα: Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μέσα από τις φωτογραφίες του Τζορτζ Τρελόαρ

10/09/2025 - 12:28μμ
Το αδιαχώρητο επικράτησε στο περσινό φεστιβάλ όταν άρχισαν οι χοροί (φωτ.: facebook/Let's Go Greek Festival Parramatta)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Παραμάτα θα γεμίσει Ελλάδα στο φεστιβάλ Let’s Go Greek

9/09/2025 - 10:07πμ
(Φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Ο «Ποντοξενιτέας» παρουσιάζει το βιβλίο του Τζορτζ Τρελόαρ

7/09/2025 - 10:05μμ
Σημαίες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου ανάμεσα στους μιναρέδες που τοποθετήθηκαν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: Ομογενείς βουλευτές ζητούν παρέμβαση Ρούμπιο για την απελευθέρωση των πέντε Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα

7/09/2025 - 1:25μμ
Ο άτυχος ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Ο ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης έχασε τη ζωή του από επίθεση καρχαρία

6/09/2025 - 2:45μμ
Οι βραβευθέντες μαθητές με τα διπλώματά τους (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Μαθητές της Βικτόριας μίλησαν ελληνικά και βραβεύτηκαν στο 7ο Φεστιβάλ Προφορικού Λόγου

6/09/2025 - 8:37πμ
(Φωτ.: facebook / Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Διπλή δόση Πόντου στο χορό της Ποντιακής Αδελφότητας Δυτικής Αυστραλίας – Η συγκινητική στιγμή με το «’Πάρθεν η Ρωμανία»

4/09/2025 - 2:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: https://twitter.com/Novartis)

Υπόθεση Novartis: Ένοχοι για ψευδείς καταθέσεις και ψευδή καταμήνυση ο Φιλίστορας Δεστεμπασίδης και η Μαρία Μαραγγέλη,

5 λεπτά πριν
(φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)

Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασίας: Ετήσιο μνημόσυνο από τους Μικρασιάτες της Ελασσόνας

37 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Υπόθεση Novartis: Σήμερα… κληρώνει για «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση»

1 ώρα πριν
(Πηγή: Δήμος Καβάλας)

Η Καβάλα τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

2 ώρες πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ. αρχείου: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi)

Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Θα συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

2 ώρες πριν
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)

Γερμανία: Άνετη επικράτηση του CDU στις τοπικές εκλογές δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign