pontosnews.gr
Σάββατο, 8/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απόκριες 2019: Η Αγιάσος και το καρναβάλι της το επίκεντρο των εκδηλώσεων στη Λέσβο

2/03/2019 - 10:49μμ
Απόκριες 2019: Η Αγιάσος και το καρναβάλι της το επίκεντρο των εκδηλώσεων στη Λέσβο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην ορεινή Αγιάσο με το παραδοσιακό «Αγιασώτικο Καρναβάλι» χτυπά και φέτος η καρδιά των Αποκριών στη Λέσβο. Την Κυριακή 10 Μαρτίου το «υπεραιωνόβιο» Αναγνωστήριο Αγιάσου θα αναβιώσει τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα της «Πατινάδας» και της «Περικεφαλαίας», που γίνονταν από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Στις 14:30 θα ξεκινήσει από το Αναγνωστήριο πολυπληθής όμιλος μασκαρεμένων με επικεφαλής τον «Μεγαλέξαντρο» και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας θα περάσει από τους μαχαλάδες του χωριού, με παλιά παραδοσιακά τραγούδια και «φαλλικά τριψίματα».

Ο «αγερμός», αφού γυρίσει σχεδόν όλο το χωριό, θα καταλήξει στο παλιό «κουιτούκι της Μαρμάρας», στη γειτονιά «Μπουτζαλιά», όπου θα αναστήσει το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχίας) και θα στήσει γλέντι με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια.

Στο κοντινό τρίστρατο θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα κι ένας «κάπελας» θα σερβίρει τσίπουρο και ούζο με μεζεδάκια. Τα Χορευτικά Ενηλίκων και Εφήβων του Αναγνωστηρίου θα χορέψουν παραδοσιακούς σκοπούς. Στον χώρο της εκδήλωσης από διαφορετικές κατευθύνσεις θα καταφτάσουν δύο καρνάβαλοι πάνω σε γαϊδουράκια και θα αναβιώσουν το έθιμο του αντικαρνάβαλου.

Το «αντικαθεστωτικό» Καρναβάλι της Καθαράς Δευτέρας
Οι καθιερωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο σάτυρος», θα γίνουν και την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου, στις 15:00, στην πλατεία Δημαρχείου.

«Αντιπροσωπευτικό δείγμα ‘αντικαθεστωτικού’ καρναβαλιού, που αποδομεί κάθε εξουσία και φέρνει έντονο το στίγμα της δριμείας κοινωνικής διαμαρτυρίας και κριτικής, το καρναβάλι της Αγιάσου ξεχώριζε από πολύ παλιά για την εκφραστική ιδιομορφία του, την καυστική και σπιρτόζικη έμμετρη σάτιρά του, που την εκφράζουν με το ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα οι λαϊκοί ποιητές», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του Αναγνωστηρίου, Παναγιώτης Κουτσκουδής.

«Το καρναβάλι λειτουργεί σαν καθρέφτης της κοινωνικής πραγματικότητας. Ο ποιητής λαός δε, μασκαρεύεται για να τέρψει το ακροατήριό του, αλλά και για να φρονηματίσει.

»Με την καυστική αθυροστομία του κάνει ‘ενέσεις’ στον άρρωστο κοινωνικό οργανισμό. Δεν είναι σεμνότυφος. Χτυπά αλύπητα τα στραβά, μιλά σταράτα και ειλικρινά. Είναι τολμηρός και προφητικός. Δεν φοβάται, δεν χαρίζεται σε κανέναν».

Σύμφωνα με τον Π. Κουτσκουδή, «φέτος οι καρνάβαλοι με τη μορφή των Ghostbusters (κυνηγών-εξορκιστών φαντασμάτων) θα ξορκίσουν τα κακά πνεύματα, τα δαιμόνια και τα φαντάσματα που πλανώνται πάνω από την Ελλάδα και στοιχειώνουν τον τόπο και τον λαό της. Θα σχολιαστούν τα θέματα της πρόσφατης και τρέχουσας επικαιρότητας (το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η έξαρση του εθνικισμού και του νεοναζισμού, η Συμφωνία των Πρεσπών, οι πολιτικές ‘μεταγραφές’, οι επερχόμενες εκλογές, η διάσπαση του δήμου Λέσβου κτλ)».

Την Καθαρά Δευτέρα, στον χώρο των εκδηλώσεων θα προσφέρονται δωρεάν από τον Σύλλογο στον κόσμο ποτά και νηστίσιμα μεζεδάκια. Επίσης, θα υπάρχει σημείο συγκέντρωσης για τρόφιμα και είδη υγιεινής και σπιτιού για την ομάδα «Κανένας μόνος».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος / Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε κατάστημα στον Άλιμο – Εκκενώθηκε προληπτικά πολυκατοικία

7/08/2026 - 11:33μμ
Η είσοδος της ΔΕΘ (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλασή της – Προϋπολογισμός 204,6 εκατομμύρια ευρώ

7/08/2026 - 10:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πιερία: Διαρρήκτες πήραν από αυτοκίνητο αντικείμενα αξίας άνω των 19.000 ευρώ! – Δύο συλλήψεις

7/08/2026 - 9:00μμ
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 21χρονος (φωτ.: ertnews.gr / Βασίλης Αναστασιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: «Τα έχασα όλα» – Συγκλονίζει ο πατέρας, τι λέει ο οδηγός του φορτηγού

7/08/2026 - 7:14μμ
Ο καπνός από την πυρκαγιά στο Στεφάνι Κορινθίας πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Στεφάνι Κορινθίας: Ο καπνός σκέπασε τις Μυκήνες – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

7/08/2026 - 6:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Στεγαστικό επίδομα: Ποιοι 1.120 φοιτητές θα λάβουν 2.000 ή 2.500 ευρώ

7/08/2026 - 6:02μμ
Ο 55χρονος που είχε τον πατέρα του στον καταψύκτη, οδηγείται στα δικαστήρια Σπάρτης. Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Μυστράς: «Τον έβαλα στην κατάψυξη για να τον κρατήσω άφθαρτο» – Ελεύθερος ο 55χρονος

7/08/2026 - 5:14μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα στο Στεφάνι Κορινθίας – Μήνυμα από το 112, στη μάχη 7 εναέρια μέσα

7/08/2026 - 4:46μμ
Στο βάθος διακρίνεται καπνός από τη φωτιά στο Μονοπήγαδο Θέρμης. Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Sakis Garmezis)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μονοπήγαδο Θέρμης

7/08/2026 - 4:41μμ
(Πηγή: Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Πυργαδικιωτών «Η Αφθόνη»)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυργαδίκια Χαλκιδικής: Έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει ο προσφυγικός οικισμός – Η ιστορία του ξεριζωμού από την Αφθόνη του Μαρμαρά

7/08/2026 - 2:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ισπανικών ελέγχων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος» για την Ιταλία να διατηρεί προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους με την Ισπανία (φωτ.:  EPA/ERNESTO GUZMAN)

Η Ισπανία επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ταξιδιώτες από την Ιταλία

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος / Eurokinissi)

Φωτιά σε κατάστημα στον Άλιμο – Εκκενώθηκε προληπτικά πολυκατοικία

7 ώρες πριν
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7 ώρες πριν
Η είσοδος της ΔΕΘ (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)

ΔΕΘ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλασή της – Προϋπολογισμός 204,6 εκατομμύρια ευρώ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: YouTube/ Fox News)

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τους υδρογονάνθρακες

8 ώρες πριν
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign