pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ESM: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σε συνετό δημοσιονομικό μονοπάτι

2/03/2019 - 9:27μμ
(Εικ.: ΧΚ)

(Εικ.: ΧΚ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας «σε συνετό δημοσιονομικό μονοπάτι» και ισχυροποίησης της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής της, επισήμανε από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Ρολφ Στράους (Rolf Strauch), επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

«Δεν χρειάζεται να πούμε ότι για την Ελλάδα, αλλά και για εμάς στον ESM, η έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής έπειτα από οκτώ χρόνια οικονομικής βοήθειας, ήταν ένα εξαιρετικό βήμα και ξεκάθαρα ένα σύμβολο ότι αφήσαμε πίσω μας την κρίση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά στις ευπάθειες που ακόμη υπάρχουν στην ευρωζώνη και είναι εμφανείς στην Ελλάδα. Υπάρχει κληρονομιά υψηλού ιδιωτικού και δημόσιου χρέους και τρωτά σημεία στον τραπεζικό τομέα. Το καθήκον της βελτίωσης της ευρωστίας της ευρωζώνης και των οικονομιών της παραμένει» σημείωσε ο Στράους.

Όπως είπε, για την Ελλάδα αυτό σημαίνει «πρώτα και κύρια» ότι πρέπει να παραμείνει σε ένα συνετό δημοσιονομικό μονοπάτι και να ισχυροποιήσει τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της. «Για τον ESM, που θα είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας για πολλά χρόνια ακόμη, αυτή είναι μια ανησυχία-κλειδί. Από αυτή την άποψη, δεν μπορούμε παρά να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στην πολιτική μεταρρυθμίσεων του προγράμματος» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ο Ραλφ Στράους (φωτ. αρχείου: esm.europa.eu)

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόσθεσε, το βασικό ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση των βημάτων που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης για τη βελτίωση της θεσμικής σύστασης (setup) της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (EMU). Η σύσταση αυτή ισχυροποιήθηκε, όπως είπε, σημαντικά από δύο τεράστια άλματα: την τραπεζική ενοποίηση με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM), καθώς και τον ESM και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM).

O επικεφαλής οικονομολόγος του ESM υπογράμμισε ακόμη ότι από την τελευταία φορά που βρέθηκε στους Δελφούς, τον Μάρτιο του 2017, το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει προς το αρνητικότερο.

«Γινόμαστε μάρτυρες πιο μέτριας οικονομικής ανάπτυξης σε πολλές χώρες. Αυτό πρέπει να ειδωθεί ευρέως ως αποτέλεσμα της ωρίμανσης ενός παγκόσμιου οικονομικού κύκλου και της εμπορικής διένεξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η ζώνη του ευρώ επιδεικνύει εσωτερική ισχύ στο να αντεπεξέλθει στους μετωπικούς ανέμους που αναδύονται σε παγκόσμια κλίμακα. Η εσωτερική ζήτηση είναι ακόμη μάλλον υποστηρικτική και οι αγορές εργασίας σε πολλές οικονομίες παρουσιάζουν καλές επιδόσεις (…) Περαιτέρω, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση κατάφεραν να υπερβούν σημαντικές ανισορροπίες», πρόσθεσε.

Και κατέληξε λέγοντας πως ένα ευρώ ισχυρότερο παγκοσμίως θα βελτίωνε την ανθεκτικότητα του διεθνούς οικονομικού συστήματος, θα πρόσφερε στους συμμετέχοντες στις αγορές ανά την υφήλιο μια πρόσθετη επιλογή και θα έκανε τη διεθνή οικονομία λιγότερο ευπαθή σε σοκ που συνδέονται με την ισχυρή εξάρτηση πολλών τομέων από το αμερικανικό δολάριο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλεξάνδρα Γούτα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τον Κάθετο Διάδρομο στον Εύξεινο Πόντο

4/12/2025 - 11:59πμ
Πολυκατοικίες σε γειτονιά της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: Χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις στο Ε1 – Τι πρέπει να δηλώσουν οι δικαιούχοι

1/12/2025 - 12:44μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ θα μοιράσουν πάνω από 81 εκατ. ευρώ

30/11/2025 - 9:39πμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαϊκές αγορές: Απεργία στις 3 Δεκεμβρίου αποφάσισε η Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών – Τα αιτήματα

29/11/2025 - 11:57πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις – Ποιοι το δικαιούνται, ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση

28/11/2025 - 10:27μμ
Κτηνοτρόφοι στην Αθήνα, σε πανελλαδικό συλλαλητήριο μαζί με τους αγρότες. Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση 56 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, για ευλογιά και πανώλη

26/11/2025 - 6:47μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Roman Pilipey)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στην Ευρώπη για τις ελλείψεις φυσικού αερίου

26/11/2025 - 6:22μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση τη συμφωνία κυβέρνησης, υπουργείου και εθνικών εταίρων (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Επανέρχονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καταργούνται οι μνημονιακοί περιορισμοί

26/11/2025 - 12:03μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ψηφιοποιείται η φορολογία κληρονομιών και δωρεών – Οδηγός με 86 ερωτήσεις και απαντήσεις

26/11/2025 - 11:26πμ
Απόδειξη μετά την ανάληψη μετρητών (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δευτέρα και Παρασκευή οι πληρωμές: Ενισχύσεις έως 800 ευρώ σε 2,4 εκατ. πολίτες

23/11/2025 - 3:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το καλαθόπον, που περιμένει τις προσφορές για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη (φωτ.: Facebook / Despina Kotakidou)

«Το Καλαθόπον» μεγαλώνει: Μια δράση αλληλεγγύης των ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

14 λεπτά πριν
To 2021 σε αυτό το σχολικό συγκρότημα στη Ν. Φιλαδέλφεια τα παιδιά βγήκαν από τις πλημμυρισμένες ισόγειες αίθουσες φτιάχνοντας «γέφυρα» με θρανία (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας Byron

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/ Νοσταλγἰα 80ς)

Γιώργος Βελέντζας: Ο ηθοποιός των ρεκόρ που αγάπησαν οι συνάδελφοί του και το κοινό

1 ώρα πριν
Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ: Η αίτηση χάριτος του Νετανιάχου ως πολιτικό στοίχημα ενόψει των εκλογών του 2026

1 ώρα πριν
Χορός γύρω από το καζάνι, στον Συνοικισμό της Θήβας. Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / George Angelopoulos)

Θήβα: Μια γειτονιά «ζωντάνεψε» για τη Βαρβάρα – Μικρασιατικό συναίσθημα

2 ώρες πριν
Στην Πετρίνα του Δήμου Ανατολικής Μάνης (φωτ.: Facebook / Ελισάβετ Τρανάκου)

Η κακοκαιρία Byron «χτυπά» τη Λακωνία – Μηνύματα από το 112

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign