pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυστραλία: Μαθητές βλέπουν YouTube και μαθαίνουν ελληνικά!

24/02/2019 - 3:53μμ
Αυστραλία: Μαθητές βλέπουν YouTube και μαθαίνουν ελληνικά!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για πολλούς, ο κόσμος έχει γίνει πλέον ένα… παγκόσμιο χωριό, αλλά αυτό δεν έχει καταστήσει ευκολότερο για τα παιδιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς της διασποράς να μιλούν άπταιστα ελληνικά. Αν μη τι άλλο, οι δεσμοί με την πατρίδα χαλαρώνουν σταδιακά, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι και παιδιά ενδιαφέρονται λιγότερο για τη διατήρηση της κληρονομιάς τους, πόσο μάλλον για τη μητρική τους γλώσσα.

Παρόλα αυτά, στο Δημοτικό σχολείο του Πρέστον (μια πόλη βόρεια της Αδελαΐδας), μπορείτε να δείτε τους μικρούς Κινέζους να χορεύουν ακούγοντας ελληνικούς στίχους στα τραγούδια του Νότη Σφακιανάκη και παιδιά από την Ινδία να χορεύουν με ελληνικά τραγούδια στους διαδρόμους του σχολείου.

Όλο αυτό το μαθητικό «πάντρεμα» έγινε χάρη σε μια ενθουσιώδη δασκάλα μουσικής, την Σιμόν (Ασημίνα) Καρανικόλα (γνωστή και ως Thespinis Asimina) από την Αδελαΐδα, που βρήκε έναν πρωτότυπο και πιο εύκολο τρόπο για να κάνει τα παιδιά να μάθουν ελληνικά και μάλιστα να εστιάζουν την προσοχή τους στη γλώσσα παρακολουθώντας YouTube!

Για την Ασημίνα Καρανικόλα, η ιδέα της ενσωμάτωσης βίντεο από το YouTube στη διδασκαλία της συνέβη κατά λάθος. «Ήμουν άρρωστη μια μέρα τον Μάιο του 2018 και η δασκάλα που αναπλήρωσε το κενό μου δεν ήξερε πώς να παρουσιάσει ένα τραγούδι που είχα προετοιμάσει για τα παιδιά. Έτσι ηχογράφησα ένα βίντεο και της το έστειλα», δήλωσε. Όταν επέστρεψε στα καθήκοντά της, έμοιαζε με… ροκ σταρ, αφού οι μαθητές της έλεγαν ότι ήταν πια διάσημη επειδή την είχαν δει στην… τηλεόραση. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα, συμπληρώνει η Ελληνίδα ομογενής.

«Οι μαθητές μου είναι συχνά μέσα στο YouTube και στο διαδίκτυο παίζοντας παιχνίδια, οπότε σκέφτηκα ότι η δημιουργία βίντεο θα ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να έχουν πρόσβαση σε γνώσεις έξω από την τάξη» είπε, προσθέτοντας ότι είναι επίσης οπαδός της χρήσης μιας εκπαιδευτικής προσέγγισης με βάση το σώμα και την αναστροφή της μάθησης. Μια νέα παιδαγωγική θεωρία όπου η εκμάθηση στην τάξη είναι αντεστραμμένη. Δηλαδή, οι μαθητές εξοικειώνονται με το μάθημα πριν το διδαχθούν μέσα στην τάξη.

«Σε μερικά από τα μαθήματά μου δεν έχω Έλληνες. Έτσι παρακινώντας τους να δουν το υλικό που είναι σχετικό με τη ζωή τους και να διδάσκονται μέσα από αυτό τα ελληνικά είναι μια μεγάλη πρόκληση», ανέφερε. «Για να εξοικονομήσουμε χρόνο και παράλληλα να τους κάνω να ενθουσιαστούν, δημιουργώ τα βίντεό μου στο YouTube ώστε να τους ψυχαγωγήσω. Τα παιδιά ακούν και έρχονται στην τάξη πιο έτοιμα για να διδαχθούν την ύλη τους», συμπλήρωσε.

«Ανέκαθεν είχα μέσα μου ισχυρό το ελληνικό στοιχείο», υπογράμμισε η Ασ. Καρανικόλα, που έχει ρίζες από τη Μακεδονία και τον Πόντο από την πλευρά του πατέρα της και από τη Χίο από την πλευρά της μητέρας της.

Και δεν είναι μόνο οι μαθητές που διασκεδάζουν. Και οι γονείς απολαμβάνουν τα βίντεο, ενώ το ακροατήριό της συνεχώς αυξάνεται στο YouTube. Κάθε βίντεο γίνεται λίγο πιο περίτεχνο από το προηγούμενο. Η αναπαραγωγή ρόλων έχει μπει για τα καλά στο πρωτοποριακό μάθημα της Ελληνοαυστραλέζας. Η ίδια φτιάχνει διάφορους χαρακτήρες (πχ. αστυνομικός, γιαγιά, κ.ά) και όπως επισημαίνει αυτή η μέθοδος διδασκαλίας δεν θα ήταν αποτελεσματική αν δεν ήταν παθιασμένη με αυτό αυτό που κάνει.

Εκείνη, όταν ήταν μικρή ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας μουσικός ή τραγουδίστρια και επηρεάστηκε καλλιτεχνικά από την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Μελίνα Κανά. «Η διδασκαλία συνέβη κατά λάθος, αλλά υποθέτω ότι έκανα αυτό που ήθελα να κάνω, και εξακολουθώ να το εκτελώ, αλλά με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με αυτό που είχα φανταστεί», λέει χαρακτηριστικά η δασκάλα που άνοιξε το δρόμο στους μαθητές της για να συνδυάσουν τη διασκέδαση με την αγάπη της ίδιας για την ελληνική κουλτούρα, τη μουσική και ειδικότερα τη γλώσσα.

  • Πηγή: neoskosmos.com
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ξενάγηση και ελληνικός χορός στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (φωτ.: facebook/Λύκειον των Ελληνίδων)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λύκειο Ελληνίδων: Ξεναγήσεις στην Αθήνα και μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών σε ομογενείς χοροδιδασκάλους

12/10/2025 - 3:00μμ
Ο Βλαντίμιρ Κωνσταντινίδης με φόντο το έμβλημα του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας (πηγή: mfa.gov.ge)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βλαντίμιρ Κωνσταντινίδης: Ένας Έλληνας επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γεωργίας

11/10/2025 - 9:35μμ
Αριστερά, το άγαλμα του Τζορτζ Τρελόαρ με τη μικρή Λεμόνα σε ένα γραφικό της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας (φωτ.: facebook/Merimna Pontion Kyrion of Oceania)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τελετή στη μνήμη του Τζορτζ Τρελόαρ και των χιλιάδων προσφύγων που έσωσε

11/10/2025 - 5:19μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Ένωσης Φίλων ΑΕΚ για τα Σεπτεμβριανά του 1955 (φωτ.: Ένωσις Φίλων ΑΕΚ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Καμπανάκι» από την Ένωση Φίλων ΑΕΚ για την «δραματική πραγματικότητα» της ομογένειας στην Πόλη

10/10/2025 - 11:47πμ
To παραδοσιακό συγκρότημα ελληνικού τραγουδιού και χορού «Παναΰρ» στην εκδήλωση της 4ης Οκτωβρίου 2025 (πηγή: Σελίδα των Ελλήνων του Αζόφ στο Telegram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Ο ελληνικός πολιτισμός ζει και γιορτάζει στο Ντονέτσκ – Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις «Καλημέρα»

10/10/2025 - 10:45πμ
Εύζωνες στην παρέλαση της Νέας Υόρκης (φωτ.: facebook/Archbishop Elpidophoros of America)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ομογενείς στη Νέα Υόρκη σχεδιάζουν διπλό εορτασμό για την 205η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

9/10/2025 - 10:37πμ
(Φωτ.: facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Όλα έτοιμα για τo συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά στη Βοστόνη

8/10/2025 - 6:10μμ
(Φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη με την ταινία «Υπάρχω» και ποντιακούς χορούς από την «Παναγία Σουμελά» Τορόντο

8/10/2025 - 2:48μμ
Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια (φωτ.: facebook/Saint Demetrios Cathedral of Astoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αστόρια: Αντιδράσεις για την απόφαση της Αρχιεπισκοπής να ορίσει νέα ηγεσία στον ναό του Αγίου Δημητρίου

7/10/2025 - 7:48μμ
Φθινόπωρο με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες στην Αυστραλία και ο «Ποντοξενιτέας» το γιόρτασε με ποντιακό μπάρμπεκιου (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακοί χοροί μέχρι τελικής πτώσης στο μπάρμπεκιου του «Ποντοξενιτέα»

7/10/2025 - 3:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Κατάρρευση και αποκλεισμός στην Κοπεγχάγη για την Εθνική

7 ώρες πριν
Φωτογραφίες των ομήρων της Χαμάς (φωτ.: EPA / Frederic Sierakowski)

Αγωνία στο Ισραήλ για την επιστροφή των ομήρων, φόβοι στη Γάζα

7 ώρες πριν
Το λάβαρο του Συλλόγου

Ο Αρκαδικός Δράμας ετοιμάζεται για …τριφασικό γλέντι την 28η Οκτωβρίου

7 ώρες πριν
O δεξιοτέχνης του αγγείου Γιάννης Αραματανίδης (φωτ.: ΠΟΕ)

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΠΟΕ για το θάνατο του Γιάννη Αραματανίδη

8 ώρες πριν
«Κάθε σταγόνα ιδρώτα, ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο», λέει η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία του Γιώργου Πιλίδη (πηγή: instagram.com/giorgos_pilidis/?hl=el)

Γιώργος Πιλίδης: Πρότυπό μου είναι ο Κολοκοτρώνης, ο Μ. Αλέξανδρος, ο Λεωνίδας, όχι ο Χαμπίμπ

8 ώρες πριν
Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας
στην 130 ΣΜ στο αεροδρόμιο της Λήμνου (φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)

Άνδρας έπεσε από πλοίο μεταξύ Αμοργού και Αστυπάλαιας

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign