pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα πέθανε η Αρμένισσα Ευαγγελία Αταμιάν – Κατά κόσμον Μαρίκα Νίνου (βίντεο)

23/02/2019 - 5:20μμ
Σαν σήμερα πέθανε η Αρμένισσα Ευαγγελία Αταμιάν – Κατά κόσμον Μαρίκα Νίνου (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Μαρίκα Νίνου ήταν αρμενικής καταγωγής και το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία Αταμιάν. Γεννήθηκε το 1922 πάνω στο βαπόρι «Ευαγγελίστρια» που έφερνε τη μητέρα της, τις δύο αδερφές της και τον οκτάχρονο αδερφό της Μπαρκέβ από τη Σμύρνη στον Πειραιά. Βγήκε από την κοιλιά της μαμάς της μελανιασμένη, και επειδή νόμιζαν ότι δεν θα ζούσε, την απομάκρυναν σε κάποια αποθήκη. Όμως επέζησε, συνήλθε, και αμέσως την βάφτισε ο καπετάνιος της «Ευαγγελίστριας» και γι’ αυτό την είπαν Ευαγγελία.

Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στην Κοκκινιά, στην οδό Μεγάρων 50.

Στα 7 της η Ευαγγελία Αταμιάν γράφτηκε στο σχολείο του Αρμενικού Κυανού Σταυρού «Ζαβαριάν». Μάλιστα, ο δάσκαλός της την προέτρεψε να μάθει μαντολίνο, το οποίο και έκανε, και τελικά συμμετείχε στην ορχήστρα του σχολείου. Τα φωνητικά της προσόντα φαίνεται ότι τα έδειξε πολύ μικρή, αφού από μαθήτρια του Δημοτικού ακόμη την καλούσαν στην αρμενική εκκλησία Άγιος Ιάκωβος στην Κοκκινιά για να ψάλει στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το 1939 παντρεύτηκε τον συμπατριώτη της Χάικ Μεσροπιάν, ο οποίος ήταν κλειδαράς κι είχε ένα μαγαζάκι στην Κοκκινιά. Το 1940 γεννήθηκε ο γιος τους, ο Οβανές, αλλά το ζευγάρι χώρισε και το 1946 ο Μεσροπιάν έφυγε για την Αρμενία. Ήδη όμως το 1944, και μετά το χωρισμό της, η Ευαγγελία είχε γνωρίσει τον ακροβάτη και θιασάρχη Νίκο (Νίνο) Νικολαΐδη. Στην αρχή δούλευε στο ταμείο, αλλά στη συνέχεια έγιναν καλλιτεχνικό ζευγάρι ακροβατικών με το όνομα «Ντούο Νίνο» και έκαναν περιοδείες. Αργότερα παντρεύτηκαν και έγινε Ευαγγελία Νικολαΐδου.

Το όνομα Μαρίκα τής το κόλλησε η μάνα του Νίνο, μια θεατρίνα, γιατί παρέπεμπε στη Μαρίκα Κοτοπούλη. Το επίθετο Νίνου ήρθε από τον Νίνο τον ακροβάτη, και έτσι η Ευαγγελία Αταμιάν έγινε Μαρίκα Νίνου.

Το 1947 μπήκε στο σχήμα κι ο γιος της, ο Οβανές, οπότε μετονομάστηκε σε «Δυόμισι Νίνο». Στις παραστάσεις τους η Μαρίκα έλεγε και κανένα λαϊκό τραγούδι. Κάποτε ήταν καλεσμένοι στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να κάνουν ακροβατικά. Εκεί κάποια στιγμή ο ναύαρχος, στον οποίο άρεσαν πολύ τα τουρκικά τραγούδια, ζήτησε ν’ ακούσει ένα τέτοιο από τη Νίνου. Εκείνη τραγούδησε διστακτικά ένα τουρκικό τραγούδι που ήξερε από τη μάνα της, ο ναύαρχος ικανοποιήθηκε ιδιαίτερα, αλλά αυτός που ενθουσιάστηκε από τη φωνή της ήταν ο παρευρισκόμενος στην αίθουσα Πέτρος Κυριακός. Αυτός την γνώρισε στον Μανώλη Χιώτη, ο οποίος την πρωτολανσάρισε δισκογραφικά τον Ιούνιο του 1948 με τα τραγούδια του «Ώρες σε κρυφοκοιτάζω» και «Θα σ’ το πω το μυστικό μου».

Τον Οκτώβριο του 1948 ο Στελλάκης Περπινιάδης την πήρε κοντά του ως τραγουδίστρια στο κέντρο «Φλόριδα» του Γ. Μελίτια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Την είχε συναντήσει στο στούντιο ηχογράφησης όταν δισκογραφούσε τα τραγούδια του Χιώτη. Τον επόμενο μήνα η Νίνου έκανε δίσκο με τον Γιάννη Παπαϊωάννου, και συγκεκριμένα το τραγούδι «Το ‘φαγες το Παιδί». Το 1949 πρωτοείπε σε δίσκους τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη, και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς δισκογράφησε το «Για τα μάτια π’ αγαπώ», του Βασίλη Τσιτσάνη.

Η Νίνου διέκοψε από τη «Φλόριδα» γιατί θεωρούσε λίγες τις 25 δραχμές που έπαιρνε για μεροκάματο, και όταν τους ζήτησε αύξηση δεν της έδωσαν. Ήταν τυχερή όμως, γιατί τότε ακριβώς αποχώρησε από το σχήμα του Τσιτσάνη στην ταβέρνα του «Τζίμη του Χοντρού» στην οδό Αχαρνών 77 η Σωτηρία Μπέλλου, και η Νίνου πήρε τη θέση της με 90 δραχμές. Με τη Νίνου στου «Τζίμη του Χοντρού», ο Τσιτσάνης έχει πει ότι η ουρά από κόσμο μπροστά στο μαγαζί έφτανε ως τον Άγιο Παντελεήμονα. Αν και η συνεργασία της Νίνου με τον Τσιτσάνη ήταν βραχεία (αφού γινόταν πάντα με διακοπές, λόγω τσακωμών ένεκα χαρακτήρων), έχει περάσει στην ιστορία σαν μαγική και θρυλική. Από τις εμφανίσεις της στην ταβέρνα του «Τζίμη του Χοντρού» κυκλοφόρησε το 1977 σε δίσκο μια ηχογράφηση η οποία έγινε εκεί με μαγνητόφωνο το 1955, από κάποιον ερασιτέχνη. Στο σημείωμα του εξωφύλλου του δίσκου αυτού υπάρχει πλήθος ανακριβειών για τη ζωή της ενώ αποκρύπτεται και η αρμενική καταγωγή της.

Τον Οκτώβριο του 1951 έκανε κάποιες εμφανίσεις στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Τσιτσάνη και την Ευαγγελία Μαργαρώνη στο κέντρο «Καζαμπλάνκα», στο οποίο και αποθεώθηκαν. Η αμοιβή τους ήταν τρεις χρυσές λίρες ο Τσιτσάνης, δύο λίρες η Νίνου και μία η Μαργαρώνη. Με ό,τι μάζεψε στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε να χτίσει στο Αιγάλεω το σπίτι της.

Η Μαρίκα Νίνου τραγούδησε με επιτυχία και κάποια από τα ονομαζόμενα αρχοντορεμπέτικα, τα οποία μεταμόρφωσε με τη φωνή της και τα έκανε ν’ ακούγονται ρεμπέτικα, κι έτσι τα πέρασε και σε άλλα κοινωνικά στρώματα.

Το 1954 ανακάλυψε ότι έπασχε από καρκίνο της μήτρας. Τότε αποφάσισε να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο κυρίως λόγους: Ο πρώτος λόγος ήταν να τραγουδήσει και να μπορέσει έτσι να συντηρήσει την τετραμελή οικογένεια του αδερφού της, του Μπαρκέβ, ο οποίος έπασχε κι αυτός από καρκίνο, καθώς και τον γιο της, τον Οβανές, μιας και τα κέρδη στις ΗΠΑ από το τραγούδι ήταν πολύ μεγάλα. Ο δεύτερος λόγος ήταν να δοκιμάσει τις καλύτερες μεθόδους θεραπείας που είχε ακούσει ότι υπήρχαν εκεί. Στις ΗΠΑ ξαναπήγε το 1956. Τότε τη Μαρίκα Νίνου βοήθησαν για έξοδα νοσοκομείου, γιατρούς, εισιτήρια, ακόμα και για ρούχα, η Ρένα Ντάλια και ο Κώστας Καπλάνης.

Πριν μεταβεί στην Αμερική είχε υποβληθεί στην Αθήνα σε εγχείρηση, αλλά στην Αμερική υπήρξε ραγδαία μετάσταση. Επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε για λίγο με φοβερούς πόνους, και τελικά πέθανε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 1957, σε ηλικία 35 ετών. Τη θάψανε στο Σχιστό πλάι στον αδερφό της, Μπαρκέβ Αταμιάν, που είχε πεθάνει το 1955. Δεν υπάρχουν ούτε οι τάφοι τους ούτε τα οστά τους.

Υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες της, τρεις εμφανίσεις της σε κινηματογραφικές ασπρόμαυρες ταινίες, ερμηνεύοντας τραγούδια και λίγα ρούχα της που φύλαξε η ανιψιά της (κόρη του αδερφού της) Γκιούλα Αταμιάν-Ανσεριάν.

Η ζωή της Μαρίκας Νίνου ενέπνευσε το σενάριο για την ταινία του Κώστα Φέρρη Ρεμπέτικο (1983).

  • Πηγή: el.wikipedia.org.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την οδό Σωτήρος στη συνοικία των Καμινάδων στην Καρδίτσα, Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: neosagon.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Καρδίτσα: Δύο ανήλικοι πίσω από τη δολοφονία 51χρονου τραγουδιστή

22/03/2026 - 9:37μμ
Επιβάτες και κτηνοτρόφοι στο λιμάνι της Μυτιλήνης, 
Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)
ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Κτηνοτρόφοι μπλόκαραν το λιμάνι – Πλοίο έφυγε μόνο με επιβάτες

22/03/2026 - 9:15μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Μαθητές των Βριλησσίων θα παρελάσουν στο Αγαθονήσι, μαζί με τα 6 παιδιά του ακριτικού νησιού

22/03/2026 - 8:03μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Καρδίτσα: Νεκρός γνωστός τραγουδιστής – Έφερε μαχαιριές στο στήθος και στα χέρια

22/03/2026 - 7:35μμ
Από την περσινή παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

22/03/2026 - 5:43μμ
Κρούσματα αφθώδους πυρετού σε κτηνοτροφική μονάδα της Λέσβου, στο χωριό Πελόπη (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα αφθώδους πυρετού στην ίδια περιοχή

22/03/2026 - 5:15μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ταξί: Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία από τις 05:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας

22/03/2026 - 4:48μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα άνω των 22.000 ευρώ κατάφερε να συγκεντρώσει 17χρονος μοτοσικλετιστής σε ένα βράδυ

22/03/2026 - 1:33μμ
Χάρτης της Ελλάδας από γαλλικό άτλαντα του 19ου αιώνα, έργο του M. Lapie (1832), με  επιχρωματισμό στο χέρι (πηγή: umanismo.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

22 Μαρτίου 1829: Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου που έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την ανεξαρτησία

22/03/2026 - 12:11μμ
Ο Μιχάλης Κουινέλης στον τελικό του Κυπέλου Ελλάδος 2024-5, ανάμεσα στον ΟΦΗ και στον Ολυμπιακό. 17 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μιχάλης Κουινέλης: Εναλλακτικός, Θρακιώτης, ευτυχισμένος και στον τόπο του

22/03/2026 - 11:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

56 λεπτά πριν
Ιρανός εργάτης επισκευάζει δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ καπνός εξακολουθεί να υψώνεται από το διυλιστήριο πετρελαίου Shahran μετά από αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη. 8 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος επεκτείνεται σε ρεύμα και νερό – Στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Pexels)

Λογαριασμό για 6 μέτρα κάνει η κυβέρνηση: Από το fuel pass έως το market pass και μέτρα για το ρεύμα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: greekherald.com.au/Στέφανος Ελευθεριάδης)

Μελβούρνη: Ομογενείς φοιτητές εντρύφησαν στη μαγεία των χορών του Πόντου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Φινάλε στην κορυφή η ΑΕΚ – Γκέλες για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ

3 ώρες πριν
Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την οδό Σωτήρος στη συνοικία των Καμινάδων στην Καρδίτσα, Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: neosagon.gr)

Καρδίτσα: Δύο ανήλικοι πίσω από τη δολοφονία 51χρονου τραγουδιστή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign