pontosnews.gr
Παρασκευή, 31/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι προέκυψε από την επίσκεψη στην Τουρκία

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

9/02/2019 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς υποθήκευσαν το μέλλον της Μακεδονίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι προϋποθέσεις για γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή, αν και όταν θελήσουν να τις κάνουν οι δυνάμεις, έχουν τεθεί. Η Συμφωνία δίνει όλα τα περιθώρια. Το τραγικό, χωρίς το μεγαλείο που έχουν οι τραγωδίες, είναι ότι ο Τσίπρας επιχαίρει διότι η αναγνώριση της γειτονικής χώρας, με όσα περιλαμβάνει η συμφωνία, ήταν ένα διαχρονικό αίτημα της κομμουνιστικής Αριστεράς και πιστεύει πως αυτό του δίνει τη νομιμοποίηση του χώρου τον οποίο θέλει να εκφράσει. Σε μια στιγμή που η άκριτη αποδοχή και υλοποίηση των υποδείξεων από Βερολίνο και Ουάσινγκτον έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες σε δυνάμεις του χώρου του οι οποίες δεν είναι τόσο ευεπίφορες στα ιδεολογήματα του μεσοπολεμικού κομμουνιστικού διεθνισμού. Και στέκονται κριτικά, ακόμη, και στην τυφλή παγκοσμιοποίηση.

Το βλέμμα και η έγνοια του Τσίπρα είναι οι βουλευτικές εκλογές. Αυτές σκέφτεται και οι κινήσεις του εκεί αποβλέπουν.

Χρησιμοποιώντας ένα προπαγανδιστικό δίκτυο πιστεύει πως θα καταφέρει να περάσει ως επιτυχίες και στο εσωτερικό τις «λύσεις» στις διμερείς σχέσεις της χώρας για τις οποίες οι Δυτικές δυνάμεις τον ευλογούν. Αυτήν τη στιγμή ο Τσίπρας απολαμβάνει αναγνώριση στις Δυτικές πρωτεύουσες ακριβώς αντίθετη από τις εντυπώσεις που δημιούργησε στο εσωτερικό.

Επόμενη προγραμματισμένη κίνησή του επρόκειτο να είναι οι σχέσεις με την Αλβανία, κάτι για το οποίο μας προϊδέασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Εμπόδιο στην προσπάθεια εκείνη στάθηκε ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Για να γίνουν αντιληπτές οι δυσκολίες αυτής της σχέσης υπενθυμίζω πως επί Σημίτη η Αθήνα θέλησε να δώσει μια λύση στην υπόθεση των τσάμηδων, αλλά το τίμημα ήταν τόσο υψηλό που η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε.

Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν. Αλλά αυτήν την περίοδο ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο. Ο Τσίπρας ζητάει κάποια κίνηση που θα τον διευκολύνει ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε ακόμη δυσκολότερη θέση. Η οικονομία του δεν πάει καλά, και στην Ουάσινγκτον τα κέντρα που στήριξαν την εκλογή του και την πολιτική του τα πρώτα χρόνια έχουν μεταστραφεί εναντίον του.

Δεν αποκλείεται να έχει την τύχη του Μαδούρο.

Έτσι, λοιπόν, για να αποφύγει ο Τσίπρας κάποιο καταστρεπτικό θερμό επεισόδιο, ανακοινώνεται η επανέναρξη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η υφαλοκρηπίδα, αν και η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι η σχετική συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα έκλεισε όταν διαπραγματεύθηκε το θέμα ο Αποστολίδης και επελέγη η φόρμουλα της φυσαρμόνικας. Δεν αποκλείεται να γίνουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις για πολιτικούς λόγους.

Η δεύτερη κίνηση είναι η ανακοίνωση για συνομιλίες των δύο υπουργών Άμυνας, η οποία προβλήθηκε ως πολύ σημαντική με την υπογράμμιση της σχέσης που ανέπτυξαν οι κ.κ. Αποστολάκης και Ακάρ ως αρχηγοί ΓΕΕΘΑ. Υπάρχουν δύο σχετικές επιφυλάξεις. Η τουρκική πολιτική δεν επηρεάζεται από τον παράγοντα των προσωπικών σχέσεων. Η δεύτερη, και πιο σημαντική, ότι δεν είναι θετικό συνομιλίες τέτοιας μορφής να διεξάγονται σε υψηλό επίπεδο. Αν αποτύχουν τι θα γίνει;

Σκεπτικισμό επίσης δημιουργούν ως προς το τι ακριβώς εννοούν οι δύο ηγέτες με τις αναφορές τους στο Κυπριακό. Ο Ερντογάν μίλησε για πολιτική ισότητα. Ο Τσίπρας για ομοσπονδιακή λύση.

Επί της ουσίας τίποτε σοβαρό δεν θα προκύψει από την επίσκεψη, αν και διαρροές διπλωματικών κύκλων θέλησαν να τονίσουν την επανεκκίνηση της «θετικής ατζέντας». Ως θετική ατζέντα νοείται η ενασχόληση με ζητήματα χαμηλής πολιτικής, αν και τα ζητήματα αυτά μπορούσαν να προσεγγισθούν σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων.

Η Ελλάδα εμμένει στο Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία προβάλλει σκληρή ισχύ. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτε, η Τουρκία αμφισβητεί τη Λοζάνη και το Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο Τσίπρας ακολουθεί τη νέα τακτική της κινητικότητας που επέβαλε ο Κοτζιάς. Χωρίς πείρα και γνώση, με ιδεοληψίες και επιπολαιότητα ανοίγουν ζητήματα επικίνδυνα για την ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας. Έχουν εγκαταλείψει το δόγμα Μολυβιάτη: Σπεύδε βραδέως.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η παραβολή των Δέκα Παρθένων διά χειρός της Ιρλανδής ζωγράφου Phoebe Anna Traquair, 1852-1936 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Α’)

28/10/2025 - 9:34πμ
Οπαδοί του Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν στα Κατεχόμενα (φωτ.: EPA / Birol Bebek)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία ανησυχεί για την Κύπρο

26/10/2025 - 3:38μμ
Είσοδος του βασιλιά Γεωργίου Α' στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 1912 (πηγή: Ρωμαΐδης-Zeitz/ benaki.org/ΦΑ_9_949)
ΓΝΩΜΕΣ

Θεσσαλονίκη: Από την απελευθέρωση στην εγκατάλειψη

25/10/2025 - 9:59πμ
Μεγάλη η χαρά του Γερμανού ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ στη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, στις 17 Οκτωβρίου, στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT)
ΓΝΩΜΕΣ

Η γερμανική αθλιότητα…

24/10/2025 - 4:12μμ
(Φωτ.: pickpik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Εις προσοχήν των… αρμοδίων

19/10/2025 - 2:32μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού χρειάζεται επανεξέταση η εξωτερική πολιτική

18/10/2025 - 8:44πμ
Νετανιάχου και Ερντογάν το ...μακρινό 2023  (φωτ.: x.com/RTErdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι δέον γενέσθαι με το Ισραήλ

17/10/2025 - 4:25μμ
Η Βάπτιση. Ψηφιδωτό στο Καθολικό της Νέας Μονής Χίου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Δ’)

14/10/2025 - 9:45πμ
Ένα χαμογελαστό παιδί με φόντο ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΓΝΩΜΕΣ

Γάζα με Παλαιστίνιους, χωρίς τη Χαμάς

12/10/2025 - 6:27μμ
Παλαιστίνιοι περπατούν πάνω στα ερείπια σπιτιών, στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/ MOHAMMED SABER)
ΓΝΩΜΕΣ

Η εκεχειρία στη Γάζα και το έλλειμμα της ελληνικής πολιτικής

11/10/2025 - 9:34πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αρχική εικόνα της ιστοσελίδας-«μαϊμού»

Δήμος Αθηναίων: Καταγγελία για ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί παραπλανητικά το όνομα του δήμου

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ηράκλειο: Πτώμα άνδρα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή

4 ώρες πριν
Το ηρώο στο στρατόπεδο «Πλαστήρα», το οποίο επισκέφθηκαν οι μαθητές (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ)

Λάρισα: Ολοκληρώθηκαν οι «Ανοιχτές ημέρες γνωριμίας» μαθητών με το Στρατό Ξηράς

5 ώρες πριν
Η έπαυλη Royal Lodge, την οποία καλείται να εγκαταλείψει ο πρίγκιπας Άντριου (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Βρετανία: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες – Και ειδικά για τον Άντριου

5 ώρες πριν

Σύλλογος Ποντίων Νέστου: Πλησιάζει η ώρα για τον χειμερινό χορό

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Πειραιάς: Λεωφορείο παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά 72χρονη – Νοσηλεύεται διασωληνωμένη

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign