pontosnews.gr
Τρίτη, 9/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Eurogroup: Τον Μάρτιο η απόφαση για την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

6/02/2019 - 7:06μμ
Το Eurogroup εκλέγει σήμερα νέο πρόεδρο – Οι τρεις που διεκδικούν τη θέση
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο Eurogroup του Μαρτίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) στη βάση της αξιολόγησης από τους θεσμούς για την εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε γενικές γραμμές η ατζέντα του Eurogroup θα είναι μικρή και ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς θα είναι ο ξεχωριστός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη.

Επίσης, η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε υψηλούς τόνους, καθώς το συγκεκριμένο έργο δεν έχει προχωρήσει σημαντικά.

Την ίδια στιγμή, τη «μυστικοπάθεια» και την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου στις συνεδριάσεις του Eurogroup επέκρινε η οργάνωση κατά της διαφθοράς Transparency International, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). «Το Eurogroup δρα de facto ως οικονομική κυβέρνηση, χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα», αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Η λειτουργία του Eurogroup ξεκίνησε το 1998, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Δεν έχει νομοθετική αρμοδιότητα, ενώ οι συνεδριάσεις του λαμβάνουν χώρα κεκλεισμένων των θυρών, σε αντίθεση με τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των 28 ευρωπαϊκών κρατών-μελών, που διαβουλεύονται για τα οικονομικά νομοσχέδια μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Επικρίσεις για τη λειτουργία του Eurogroup
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, η σημασία του Eurogroup αυξήθηκε από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τα προγράμματα δανεισμού ύψους δισεκατομμυρίων για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Ελλάδα είχαν άμεσες συνέπειες για τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών.

H Transparency International επικρίνει το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών άλλαξαν ουσιαστικά μόνο «ταμπέλα» και σαν όργανο αποφάσεων του ΕΜΣ λάμβαναν κρίσιμες αποφάσεις, χωρίς αυτή η ομάδα να εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ευρωπαϊκών κανονισμών για διαφάνεια και λογοδοσία, π.χ. απέναντι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αλλά οι ίδιοι 19 υπουργοί Οικονομικών συνεχίζουν να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι», αναφέρεται στην έκθεση.

Για τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος, η Transparency International προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραχωρώντας σε αυτό το δικαίωμα συναπόφασης, π.χ. στην εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών. Επιπλέον, προτείνεται ο επικεφαλής του Eurogroup να υποχρεώνεται σε τακτική βάση να λογοδοτεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Πιερρακάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ: Ποιοι και πόσο ωφελούνται – «Η μεγαλύτερη μείωση φόρων στη Μεταπολίτευση»

8/09/2025 - 1:02μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

89η ΔΕΘ: Άνοιξαν οι πύλες παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη – Και με την απαραίτητη ποντιακή πινελιά 

6/09/2025 - 1:39μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 12 Σεπτεμβρίου – Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις του Οκτωβρίου

5/09/2025 - 7:36μμ
Προετοιμασίες για τη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: «Κλείδωσαν» τα τεκμήρια – Ποια άλλα μέτρα θα ανακοινωθούν για οικογένειες, ενστόλους και συνταξιούχους

4/09/2025 - 12:50μμ
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο χάρτης των παράνομων επιδοτήσεων ανά Περιφέρεια – Θεαματική πρωτιά για την Κρήτη

2/09/2025 - 2:52μμ
(Φωτ.: MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσοχοΐδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: 1.036 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις 22,7 εκατ. ευρώ – Δέσμευση περιουσιών

2/09/2025 - 12:57μμ
Η είσοδος της ΔΕΘ (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: 1,5 δισ. στο πρωθυπουργικό καλάθι για μειώσεις φόρων, ενισχύσεις σε ένστολους και συνταξιούχους και στεγαστικό

31/08/2025 - 11:26πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν από 1 έως 5 Σεπτεμβρίου

29/08/2025 - 6:30μμ
Κρουαζιερόπλοιο στο Ναύπλιο
(φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναυτιλία: Γυρίζει μπούμερανγκ το τέλος κρουαζιέρας – Τι διαπιστώνουν φορείς του κλάδου

29/08/2025 - 1:41μμ
Το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλεόνασμα 2,168 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

25/08/2025 - 11:51πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια: Στο πόδι οι κάτοικοι των Νέων Στύρων – Τι λένε οι σεισμολόγοι

2 ώρες πριν

Σεισμός στην Εύβοια ταρακούνησε και την Αττική

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Απότομη προσγείωση και ήττα 3-0 της Εθνικής από τη Δανία

4 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Samuel Corum/POOL)

Εφετείο επικύρωσε την καταδίκη Τραμπ για δυσφήμιση της Ε. Τζιν Κάρολ – Καλείται να της καταβάλει 83,3 εκατ. δολ.

4 ώρες πριν
Οι εκκλησιαστικές εικόνες και τα αρχαία νομίσματα που κατάσχεσε η αστυνομία (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Μέγα Σπήλαιο: Και αρχαιοκάπηλοι στο κύκλωμα με τις θρησκευτικές εικόνες – Έξι συλλήψεις

5 ώρες πριν
Από τη φετινή αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων στην Καλαμαριά (φωτ.: Facebook / Ολυμπία Αντωνούδη-Ιωαννίδου)

«Ματωμένο Φεγγάρι» στον ουρανό, κόκκινο στη θάλασσα της Καλαμαριάς – Η άφιξη των προσφύγων, 103 χρόνια μετά

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign