pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Eurogroup: Τον Μάρτιο η απόφαση για την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

6/02/2019 - 7:06μμ
Το Eurogroup εκλέγει σήμερα νέο πρόεδρο – Οι τρεις που διεκδικούν τη θέση
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο Eurogroup του Μαρτίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) στη βάση της αξιολόγησης από τους θεσμούς για την εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε γενικές γραμμές η ατζέντα του Eurogroup θα είναι μικρή και ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς θα είναι ο ξεχωριστός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη.

Επίσης, η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε υψηλούς τόνους, καθώς το συγκεκριμένο έργο δεν έχει προχωρήσει σημαντικά.

Την ίδια στιγμή, τη «μυστικοπάθεια» και την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου στις συνεδριάσεις του Eurogroup επέκρινε η οργάνωση κατά της διαφθοράς Transparency International, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). «Το Eurogroup δρα de facto ως οικονομική κυβέρνηση, χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα», αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Η λειτουργία του Eurogroup ξεκίνησε το 1998, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Δεν έχει νομοθετική αρμοδιότητα, ενώ οι συνεδριάσεις του λαμβάνουν χώρα κεκλεισμένων των θυρών, σε αντίθεση με τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των 28 ευρωπαϊκών κρατών-μελών, που διαβουλεύονται για τα οικονομικά νομοσχέδια μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Επικρίσεις για τη λειτουργία του Eurogroup
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, η σημασία του Eurogroup αυξήθηκε από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τα προγράμματα δανεισμού ύψους δισεκατομμυρίων για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Ελλάδα είχαν άμεσες συνέπειες για τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών.

H Transparency International επικρίνει το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών άλλαξαν ουσιαστικά μόνο «ταμπέλα» και σαν όργανο αποφάσεων του ΕΜΣ λάμβαναν κρίσιμες αποφάσεις, χωρίς αυτή η ομάδα να εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ευρωπαϊκών κανονισμών για διαφάνεια και λογοδοσία, π.χ. απέναντι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αλλά οι ίδιοι 19 υπουργοί Οικονομικών συνεχίζουν να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι», αναφέρεται στην έκθεση.

Για τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος, η Transparency International προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραχωρώντας σε αυτό το δικαίωμα συναπόφασης, π.χ. στην εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών. Επιπλέον, προτείνεται ο επικεφαλής του Eurogroup να υποχρεώνεται σε τακτική βάση να λογοδοτεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρειος Πάγος: Πώς φτάσαμε στην ιστορική απόφαση για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη – Τι σημαίνει για χιλιάδες δανειολήπτες και τράπεζες

5/02/2026 - 5:47μμ
Το κτήριο του Αρείου Πάγου (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια: Υπέρ των δανειοληπτών του «νόμου Κατσέλη» ο Άρειος Πάγος

5/02/2026 - 2:30μμ
Σφραγίδες σε γραφείο εφοριακού (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο: 14 παρεμβάσεις κατά της γραφειοκρατίας

4/02/2026 - 4:47μμ
Το κτήριο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έτσι θα πιάσει στην τσιμπίδα της τα «μαύρα» ενοίκια

3/02/2026 - 4:11μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια – Από Δευτέρα η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις επιχειρήσεις

1/02/2026 - 8:13μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους έως τις 6 Φεβρουαρίου

31/01/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: pixabay.com / Capri23auto)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισθοί: Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα – Δείτε παραδείγματα

30/01/2026 - 9:33πμ
Στην πίσω σειρά διακρίνεται η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι να χειροκροτούν ενώ ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ (δεξιά, μπροστά) και ο ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο Μάρος Σέφκοβιτς υπογράφουν την εμπορική συμφωνία (φωτ.: EPA/Rajat Gupta)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ιστορική» εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία – Μηδενίζονται οι δασμοί στο ελαιόλαδο

27/01/2026 - 5:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 30 Ιανουαρίου

24/01/2026 - 12:55μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 24.000 αγρότες – Ανακτήθηκαν 14 εκατ. ευρώ λόγω χρεών

23/01/2026 - 3:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

«Χάλκινα» τα κορίτσια του πόλο στην Πορτογαλία

27 λεπτά πριν
Μετά το τέλος της εκδήλωσης των «Αργοναυτών» στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

«Καλόν χρονίαν» είπαν οι «Αργοναύτες» Κιλκίς – Οι Πόντιοι της πόλης μπήκαν δυνατά στο 2026

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)

Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θέρμης: Η ποντιακή παράδοση ζωντάνεψε μέσα από το θέατρο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

«Βιολάντα»: Έφοδος της ΔΑΕΕ στο σπίτι του ιδιοκτήτη και σε γραφεία – Αποκαλύφθηκε το σημείο της διαρροής προπανίου

2 ώρες πριν
Ο Γ. Παρχαρίδης στο βήμα του 12ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ, το 2016 στην Ξάνθη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Ο Ιβάν Σαββίδης για την απώλεια του Γιώργου Παρχαρίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»)

Ξεφάντωμα μέχρι το πρωί με χορό και τραγούδι για τους Πόντιους του Έβρου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign