pontosnews.gr
Τρίτη, 6/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποιήματα, τραγούδια και χοροί του Πόντου στη «Γιορτή γραμμάτων» στον Λαγκαδά (φωτο)

29/01/2019 - 9:18μμ
Ποιήματα, τραγούδια και χοροί του Πόντου στη «Γιορτή γραμμάτων» στον Λαγκαδά (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με ενθουσιασμό, ποιήματα, τραγούδια και χορούς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου η «Γιορτή των γραμμάτων» και η βράβευση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά που διοργανώθηκε επ’ ευκαιρία της μνήμης των Τριών Ιεραρχών, από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά». Η τελετή τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, και διεξήχθη στην κεντρική αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός».

Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται τα τελευταία 50 χρόνια σε συνεργασία με ποντιακούς συλλόγου της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά.

Η φετινή γιορτή συνδιοργανώθηκε με τη συμβολή των ποντιακών-πολιτιστικών συλλόγων: Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, Κολχικού «Άγιος Ευγένιος», Πολυδενδρίου Λαγκαδά, Λαχανά Λαγκαδά και Πέντε Βρυσών Λαγκαδά, Πολυδενδρίου Ασκού «Ο Φάρος», Δρακόντιου, Βασιλουδίου και Γερακαρούς «Τα Γεράκια».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέντε Βρύσεων υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Στεφανίδη, ενώ στη συνεχεία ο πρόεδρος της «Παναγίας Σουμελά» Γεώργιος Τανιμανίδης εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τον μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο θεσμό της βράβευσης των μαθητών των περιοχών του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Από τη μεριά του ο μητροπολίτης Ιωάννης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών και στη σημασία της εορτής των Γραμμάτων. Ακολούθησε η βράβευση του Γιώργου Τανιμανίδη από τα ποντιακά σωματεία για την πολυετή προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό.

Αργότερα οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ποντιακούς χορούς από το παιδικό και εφηβικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, ενώ παράλληλα μαθητές απήγγειλαν ποιήματα στην ποντιακή διάλεκτο. Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση και την απονομή επαίνων σε μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά.

Μεταξύ άλλων παρέστησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

  • Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/Maurovatos.To.Kars)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα σεζόν με σεβασμό στην παράδοση για τον Ποντιακό Σύλλογο Μαυροβάτου «ΤΟ ΚΑΡΣ»

6/10/2026 - 4:12μμ
Ο Αρμένιος αθλητής Βαχράμ Παπαζιάν (Vahram Papazian), ο οποίος εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (φωτ.: Wikimedia Commons – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Βαχράμ Παπαζιάν: Ο Αρμένιος δρομέας που εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς του 1912 και επέζησε της Γενοκτονίας

6/10/2026 - 10:23πμ
Στιγμιότυπο από τον Αγιασμό στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: facebook.com/groupsVakis Kotridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη των μαθημάτων για τη νέα χρονιά στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής

5/10/2026 - 10:39μμ
Στον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)
ΠΟΝΤΟΣ

Αμάσεια 1921: Φόρος τιμής στους μάρτυρες του Πόντου, στη Σταυρούπολη

5/10/2026 - 9:45μμ
Το μνημείο με την ποντιακή λύρα στη Λευκόπετρα Ξάνθης, το βράδυ των αποκαλυπτηρίων. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / XanthiNews)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Αποκαλύφθηκε η ποντιακή λύρα που έγινε τοπόσημο μνήμης

5/10/2026 - 3:44μμ
Στιγμιότυπο από το το μονόπρακτο «Ο Γιάγκον ο κουντούρατσης», στη σκηνή του στο Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βόλος: Πόντιοι και Μικρασιάτες μαζί στη σκηνή, με θέατρο και χορό

5/10/2026 - 2:10μμ
(Πηγή: Ινστιτούτο Γκουρτζίεφ Τιφλίδας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γεώργιος Γκουρτζίεφ: Η ζωή και το έργο του μεγάλου Πόντιου δάσκαλου σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

5/10/2026 - 10:16πμ
(Φωτ.: facebook.com/omilos.pontion.xorefton.kavalas?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καβάλα: Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της βουλγαρικής θηριωδίας του 1941 στους Φιλίππους

4/10/2026 - 10:23μμ
(Φωτ.: facebook.com/ArgonautesKilkis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακό θέατρο και γέλιο στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς από τους «Αργοναύτες»

4/10/2026 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο 3ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού, στην Καλλιθέα. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κώστας Ασκούνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλλιθέα: Οι Πόντιοι αντάμωσαν στη Δαβάκη – Βραβεύτηκε ο Νίκος Ζουρνατζίδης

4/10/2026 - 2:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/Maurovatos.To.Kars)

Νέα σεζόν με σεβασμό στην παράδοση για τον Ποντιακό Σύλλογο Μαυροβάτου «ΤΟ ΚΑΡΣ»

15 λεπτά πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψηφίζει στην Κωνσταντινούπολη, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 28 Μαΐου 2023 (φωτ.: EPA / Murad Sezer / POOL)

Τουρκία: Το σχέδιο για νέα υποψηφιότητα Ερντογάν το 2028 και το «κλειδί» των 360 ψήφων

45 λεπτά πριν
Μέλη της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών ανακοινώνουν ότι ο Φράνσις Χάλζεν είναι ο αποδέκτης του Νόμεπλ Φυσικής για το 2026. Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Christine Olsson Sweden Out)

Νόμπελ Φυσικής 2026 στον Φράνσις Χάλζεν που «διάβασε» το Σύμπαν μέσα στους πάγους

1 ώρα πριν
Τραπέζι με εδέσματα της Καππαδοκίας, όπως παρουσιάζεται σε παλαιότερη έρευνα για τη γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής (πηγή: Πανεπιστήμιο Καππαδοκίας)

Καππαδοκία: Οι γεύσεις των Καραμανλήδων στο μικροσκόπιο νέας πανεπιστημιακής έρευνας

2 ώρες πριν
Φάκελοι πληροφοριοδοτών της κομμουνιστικής περιόδου στο Ιστορικό Αρχείο της Ουγγρικής Κρατικής Ασφαλείας, στη Βουδαπέστη. 29 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Zsolt Szigetvary Hungary Out)

Ουγγαρία: Ποιος κατέδιδε ποιον – Ανοίγουν οι φάκελοι της μυστικής αστυνομίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: argiros_konstantinos/Instagram)

Κωνσταντίνος Αργυρός: Ρεκόρ στη live εμφάνισή του Βοστόνη – Τον αποθέωσαν περισσότεροι από 7.000 ομογενείς

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV