pontosnews.gr
Δευτέρα, 24/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τρίκαλα: Εργαστήριο εξάγει χειροποίητες παραδοσιακές φορεσιές στο εξωτερικό

20/01/2019 - 10:39πμ
Τρίκαλα: Εργαστήριο εξάγει χειροποίητες παραδοσιακές φορεσιές στο εξωτερικό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πανέμορφες ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές ‘ταξιδεύουν’ στο εξωτερικό, ακόμη και σε μακρινές χώρες όπου υπάρχει ελληνισμός, ξεκινώντας τη διαδρομή τους από ένα εργαστήριο στα Τρίκαλα. Υπεύθυνη για αυτό είναι η Βασιλική Ασημακοπούλου, η οποία στο εργαστήριό της στη Φανερωμένη του δήμου Φαρκαδόνας φτιάχνει παραδοσιακές φορεσιές με πολλή αγάπη, αλλά και σκληρή δουλειά, ρίσκο και αισιοδοξία.

Οι χειροποίητες παραδοσιακές στολές που φτιάχνει ‘ταξιδεύουν’ όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο του ελληνισμού και ντύνουν συλλόγους ελληνικούς, μετά από παραγγελία που κάνουν στο εργαστήριό της.

Για να είναι ένα τέτοιο εγχείρημα πετυχημένο η αγάπη είναι η βασική προϋπόθεση, αλλά στην πραγματικότητα δεν αρκεί. «Πρέπει συνέχεια να ψάχνεις, να κάνεις καινούργια πράγματα για το προϊόν σου. Και φυσικά η κατεύθυνση να είναι κυρίως σε αγορές εκτός της χώρας», είπε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Απαιτεί αρκετή δουλειά προκειμένου να εντοπίσουμε τους συλλόγους, να τους παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας και στη συνέχεια να επιλέξουν από την πλούσια γκάμα που διαθέτει το εργαστήριό μας. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για αυτό που κάνω, αν και πρόκειται για μια κοπιαστική εργασία μέχρι να ολοκληρωθεί μια φορεσιά, καθώς μέσα από αυτές τις χειροποίητες στολές αναδεικνύεται ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού κάθε περιοχής μας. Πρόκειται για ενδυμασίες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική δομή των κατοίκων μιας περιοχής, όπως και στον συγκερασμό επαγγελμάτων και της οικονομικής ανάπτυξης».


Η Βασιλική Ασημακοπούλου στο εργαστήριό της (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μιλώντας για την καραγκούνικη φορεσιά, την πιο δύσκολη και απαιτητική μέχρι να πάρει ολοκληρωμένη μορφή, σημειώνει ότι στο παρελθόν τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. «Η επεξεργασία του μαλλιού, η κατασκευή και η διακόσμηση, το κέντημα και το φούντιασμα του πουκαμίσου, τα κεντήματα της ποδιάς, του μαντηλιού και προπαντός το έργο του παλιού ελληνοράφτη, που τον καλούσαν για 10 έως 15 ημέρες στο σπίτι της υποψήφιας για γάμο κοπέλας να κεντήσει τους σαϊάδες, τα καβάδια, τις ρούχινες ποδιές, αποτελούν τα βασικότερα τμήματα της καραγκούνικης φορεσιάς. Πρόκειται για τεχνικές και μεθόδους της παλιάς εποχής».

Όπως εξήγησε η Βασιλική Ασημακοπούλου, η καραγκούνικη φορεσιά στον νομό Τρικάλων παρουσιάζει μεγάλο πλούτο και συγκερασμό στοιχείων σε μια ποικιλία μεγαλύτερη από εκείνη του νομού Καρδίτσας, που δημιουργεί περισσότερες επιμέρους ενδυματολογικές ομάδες οικισμών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό οφείλεται στη γεωγραφική θέση της περιοχής, δεδομένου ότι από παλαιοτάτων χρόνων αποτελεί πέρασμα για τα καραβάνια των εμπόρων που μετέφεραν πρώτες ύλες και πολύτιμα είδη από την Ευρώπη, φτάνοντας στα Γιάννενα και από εκεί στις θεσσαλικές πόλεις μέσω των Τρικάλων. Άλλωστε, η Τρίκκη υπήρξε επί αιώνες πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, από την αρχαιότητα μέχρι και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, αποτελώντας ονομαστό κέντρο διακίνησης πνευματικών και υλικών στοιχείων.


Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αίγλη και η ωραιότητα της καραγκούνικης φορεσιάς των Τρικάλων δεν ξεφεύγει από την αντίληψη των επισκεπτών της περιοχής, όπως και των ξένων περιηγητών, οι οποίοι αναφέρονται σ’ αυτή με περίσσιο θαυμασμό. Ένας από αυτούς ήταν ο ξένος τοπιογράφος Edward Lear, που επισκέφτηκε τη Θεσσαλία από τις 15 έως τις 26 Μαΐου 1849 διερχόμενος από τα Τρίκαλα προς το χωριό Νομή και παρατήρησε την πολύχρωμη γυναικεία φορεσιά σε καραγκούνικο γάμο, τόσο κατά την κάθοδο όσο και κατά την επάνοδό του.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Red Code σήμερα: Σε συναγερμό η Αττική και 11 περιοχές για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

24/08/2026 - 9:02πμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Με τον υδράργυρο στα ύψη ξεκινάει η εβδομάδα: Έως 40°C η θερμοκρασία – Βροχές και καταιγίδες στα ορεινά

24/08/2026 - 8:07πμ
(Φωτ.: Eliska Jindriskova / Wikimedia Commons)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στον Μπάλο Χανίων: 41χρονη Γαλλίδα τουρίστρια κατέρρευσε στην πεζοπορία και πέθανε

23/08/2026 - 11:26μμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKNISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους της επιστροφής οι αδειούχοι: Πυκνή η κίνηση σε Ελευσίνα, Μάλγαρα και Εγνατία

23/08/2026 - 11:00μμ
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Το καρτέρι έξω από το σπίτι και οι μαρτυρίες για ζήλια και απειλές

23/08/2026 - 10:32μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη)
ΕΛΛΑΔΑ

meteo.gr: Ξεπέρασε τους 40°C η θερμοκρασία σήμερα – Στους 39,6°C  έφτασε στην Παραλία Ασπροπύργου

23/08/2026 - 7:48μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε συναγερμό η χώρα: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πέντε περιφέρειες

23/08/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Η διπλή ζωή του δράστη – Σοκαρισμένη η σύζυγός του

23/08/2026 - 4:56μμ
(Φωτ. αρχείου: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 48χρονου αστυνομικού για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και ενδοοικογενειακή βία

23/08/2026 - 3:33μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε ελαιώνα στην Ελάτεια Φθιώτιδας – Μήνυμα από το 112

23/08/2026 - 2:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: kozan.gr)

Με ποντιακό παλμό και πολύ κόσμο τα «Κλειτιώτικα 2026» στην Κοζάνη

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: mfa.gr/usa/cvs/epikefalis-chicago)

Νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο ο Μιχάλης Σταμάτης

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: Katerina Bili/Facebook)

Με τον ήχο της λύρας και το βλέμμα στην παράδοση: Το 22ο Αντάμωμα Αυγιωτών έγινε μια μεγάλη γιορτή

1 ώρα πριν
Φωτογραφία αρχείου από κατοικία στο Όρεγκον των ΗΠΑ (φωτ.: By 46percent - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7736568)

Φρίκη στο Όρεγκον με 5 νεκρούς σε αγροτική περιοχή – «Ποτέ δεν είδα σκηνή εγκλήματος τόσο περίπλοκη»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Red Code σήμερα: Σε συναγερμό η Αττική και 11 περιοχές για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Γέφυρα παράδοσης και επιστήμης: Η ουσιαστική συμβολή της Ένωσης Ποντίων Πιερίας σε νέα διδακτορική διατριβή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV