pontosnews.gr
Τετάρτη, 15/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τρίκαλα: Εργαστήριο εξάγει χειροποίητες παραδοσιακές φορεσιές στο εξωτερικό

20/01/2019 - 10:39πμ
Τρίκαλα: Εργαστήριο εξάγει χειροποίητες παραδοσιακές φορεσιές στο εξωτερικό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πανέμορφες ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές ‘ταξιδεύουν’ στο εξωτερικό, ακόμη και σε μακρινές χώρες όπου υπάρχει ελληνισμός, ξεκινώντας τη διαδρομή τους από ένα εργαστήριο στα Τρίκαλα. Υπεύθυνη για αυτό είναι η Βασιλική Ασημακοπούλου, η οποία στο εργαστήριό της στη Φανερωμένη του δήμου Φαρκαδόνας φτιάχνει παραδοσιακές φορεσιές με πολλή αγάπη, αλλά και σκληρή δουλειά, ρίσκο και αισιοδοξία.

Οι χειροποίητες παραδοσιακές στολές που φτιάχνει ‘ταξιδεύουν’ όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο του ελληνισμού και ντύνουν συλλόγους ελληνικούς, μετά από παραγγελία που κάνουν στο εργαστήριό της.

Για να είναι ένα τέτοιο εγχείρημα πετυχημένο η αγάπη είναι η βασική προϋπόθεση, αλλά στην πραγματικότητα δεν αρκεί. «Πρέπει συνέχεια να ψάχνεις, να κάνεις καινούργια πράγματα για το προϊόν σου. Και φυσικά η κατεύθυνση να είναι κυρίως σε αγορές εκτός της χώρας», είπε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Απαιτεί αρκετή δουλειά προκειμένου να εντοπίσουμε τους συλλόγους, να τους παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας και στη συνέχεια να επιλέξουν από την πλούσια γκάμα που διαθέτει το εργαστήριό μας. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για αυτό που κάνω, αν και πρόκειται για μια κοπιαστική εργασία μέχρι να ολοκληρωθεί μια φορεσιά, καθώς μέσα από αυτές τις χειροποίητες στολές αναδεικνύεται ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού κάθε περιοχής μας. Πρόκειται για ενδυμασίες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική δομή των κατοίκων μιας περιοχής, όπως και στον συγκερασμό επαγγελμάτων και της οικονομικής ανάπτυξης».


Η Βασιλική Ασημακοπούλου στο εργαστήριό της (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μιλώντας για την καραγκούνικη φορεσιά, την πιο δύσκολη και απαιτητική μέχρι να πάρει ολοκληρωμένη μορφή, σημειώνει ότι στο παρελθόν τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. «Η επεξεργασία του μαλλιού, η κατασκευή και η διακόσμηση, το κέντημα και το φούντιασμα του πουκαμίσου, τα κεντήματα της ποδιάς, του μαντηλιού και προπαντός το έργο του παλιού ελληνοράφτη, που τον καλούσαν για 10 έως 15 ημέρες στο σπίτι της υποψήφιας για γάμο κοπέλας να κεντήσει τους σαϊάδες, τα καβάδια, τις ρούχινες ποδιές, αποτελούν τα βασικότερα τμήματα της καραγκούνικης φορεσιάς. Πρόκειται για τεχνικές και μεθόδους της παλιάς εποχής».

Όπως εξήγησε η Βασιλική Ασημακοπούλου, η καραγκούνικη φορεσιά στον νομό Τρικάλων παρουσιάζει μεγάλο πλούτο και συγκερασμό στοιχείων σε μια ποικιλία μεγαλύτερη από εκείνη του νομού Καρδίτσας, που δημιουργεί περισσότερες επιμέρους ενδυματολογικές ομάδες οικισμών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό οφείλεται στη γεωγραφική θέση της περιοχής, δεδομένου ότι από παλαιοτάτων χρόνων αποτελεί πέρασμα για τα καραβάνια των εμπόρων που μετέφεραν πρώτες ύλες και πολύτιμα είδη από την Ευρώπη, φτάνοντας στα Γιάννενα και από εκεί στις θεσσαλικές πόλεις μέσω των Τρικάλων. Άλλωστε, η Τρίκκη υπήρξε επί αιώνες πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, από την αρχαιότητα μέχρι και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, αποτελώντας ονομαστό κέντρο διακίνησης πνευματικών και υλικών στοιχείων.


Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αίγλη και η ωραιότητα της καραγκούνικης φορεσιάς των Τρικάλων δεν ξεφεύγει από την αντίληψη των επισκεπτών της περιοχής, όπως και των ξένων περιηγητών, οι οποίοι αναφέρονται σ’ αυτή με περίσσιο θαυμασμό. Ένας από αυτούς ήταν ο ξένος τοπιογράφος Edward Lear, που επισκέφτηκε τη Θεσσαλία από τις 15 έως τις 26 Μαΐου 1849 διερχόμενος από τα Τρίκαλα προς το χωριό Νομή και παρατήρησε την πολύχρωμη γυναικεία φορεσιά σε καραγκούνικο γάμο, τόσο κατά την κάθοδο όσο και κατά την επάνοδό του.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: glomex/ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ ανοιχτά της Επανομής: Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τον 69χρονο ψαρά

15/07/2026 - 9:22πμ
(Φωτ.: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας)
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για πυρκαγιές σε Κρήτη και νησιά του Αιγαίου – Πολύ υψηλός κίνδυνος σήμερα, αυξημένη επιφυλακή των Αρχών

15/07/2026 - 8:55πμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ζέστη με το θερμόμετρο έως τους 37°C – Βροχές στα ορεινά και ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο

15/07/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στον Θερμαϊκό: Αγνοείται 69χρονος μετά την ανατροπή σκάφους – Σώθηκε η σύζυγός του

14/07/2026 - 10:53μμ
(Φωτ.: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Marfin: Στη φυλακή οι δύο 42χρονοι μετά τις απολογίες τους – Αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στον εμπρησμό

14/07/2026 - 10:27μμ
Εικόνα από τη μεταγωγή στον εισαγγελέα του 76χρονου που κατηγορείται για την πυρκαγιά στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή ο 76χρονος για τη φωτιά στο Σισμανόγλειο – Διατάχθηκε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη

14/07/2026 - 8:09μμ
Συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση στις 5/5/2010 σε τραπεζικό κατάστημα της Marfin στην Αθήνα οδηγήθηκαν την Τρίτη 14 Ιουλίου 2026, στην ανακρίτρια (φωτ.: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία της Marfin: Δέχθηκε την έκδοση της στην Ελλάδα η 46χρονη κατηγορούμενη που ζει στη Βρετανία

14/07/2026 - 6:51μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιγαντιαία απάτη «καρουζέλ» με ΦΠΑ: Έρευνες της EPPO στην Ελλάδα και κατασχέσεις-ρεκόρ κρυπτονομισμάτων

14/07/2026 - 6:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην περιοχή Λάτα στο Αλιβέρι

14/07/2026 - 4:54μμ
Oι κατηγορούμενοι για τις εμπρηστικές επιθέσεις και τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα κατά τη μεταφορά τους στα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκαν ο 29χρονος και η 26χρονη που κατηγορούνται για τη φονική εμπρηστική επίθεση

14/07/2026 - 4:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Proininews.gr/Facebook)

Το Χορτοκόπι Καβάλας ετοιμάζεται για το μεγάλο ποντιακό γλέντι του καλοκαιριού

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: Αρχείο/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ EUROKINISSI)

Μάρω Κοντού: «Έπεσε η αυλαία» για μια σπουδαία κυρία του ελληνικού θεάτρου

41 λεπτά πριν
Φωτογραφία ομάδας Ελλήνων στρατιωτών σε στιγμές ανάπαυσης (άγνωστη τοποθεσία, Μικρασιατική Εκστρατεία). Από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Θεσσαλονίκη)

15 Ιουλίου 1921: Το πολεμικό συμβούλιο που έριξε το πρώτο ντόμινο προς τη Μικρασιατική Καταστροφή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: glomex/ertnews.gr)

Θρίλερ ανοιχτά της Επανομής: Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τον 69χρονο ψαρά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας)

Συναγερμός για πυρκαγιές σε Κρήτη και νησιά του Αιγαίου – Πολύ υψηλός κίνδυνος σήμερα, αυξημένη επιφυλακή των Αρχών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Νέα απειλή Τραμπ προς το Ιράν: «Θα βομβαρδίσουμε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και γέφυρες αν δεν υπάρξει συμφωνία»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign