pontosnews.gr
Τετάρτη, 7/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τρίκαλα: Εργαστήριο εξάγει χειροποίητες παραδοσιακές φορεσιές στο εξωτερικό

20/01/2019 - 10:39πμ
Τρίκαλα: Εργαστήριο εξάγει χειροποίητες παραδοσιακές φορεσιές στο εξωτερικό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πανέμορφες ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές ‘ταξιδεύουν’ στο εξωτερικό, ακόμη και σε μακρινές χώρες όπου υπάρχει ελληνισμός, ξεκινώντας τη διαδρομή τους από ένα εργαστήριο στα Τρίκαλα. Υπεύθυνη για αυτό είναι η Βασιλική Ασημακοπούλου, η οποία στο εργαστήριό της στη Φανερωμένη του δήμου Φαρκαδόνας φτιάχνει παραδοσιακές φορεσιές με πολλή αγάπη, αλλά και σκληρή δουλειά, ρίσκο και αισιοδοξία.

Οι χειροποίητες παραδοσιακές στολές που φτιάχνει ‘ταξιδεύουν’ όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο του ελληνισμού και ντύνουν συλλόγους ελληνικούς, μετά από παραγγελία που κάνουν στο εργαστήριό της.

Για να είναι ένα τέτοιο εγχείρημα πετυχημένο η αγάπη είναι η βασική προϋπόθεση, αλλά στην πραγματικότητα δεν αρκεί. «Πρέπει συνέχεια να ψάχνεις, να κάνεις καινούργια πράγματα για το προϊόν σου. Και φυσικά η κατεύθυνση να είναι κυρίως σε αγορές εκτός της χώρας», είπε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Απαιτεί αρκετή δουλειά προκειμένου να εντοπίσουμε τους συλλόγους, να τους παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας και στη συνέχεια να επιλέξουν από την πλούσια γκάμα που διαθέτει το εργαστήριό μας. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για αυτό που κάνω, αν και πρόκειται για μια κοπιαστική εργασία μέχρι να ολοκληρωθεί μια φορεσιά, καθώς μέσα από αυτές τις χειροποίητες στολές αναδεικνύεται ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού κάθε περιοχής μας. Πρόκειται για ενδυμασίες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική δομή των κατοίκων μιας περιοχής, όπως και στον συγκερασμό επαγγελμάτων και της οικονομικής ανάπτυξης».


Η Βασιλική Ασημακοπούλου στο εργαστήριό της (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μιλώντας για την καραγκούνικη φορεσιά, την πιο δύσκολη και απαιτητική μέχρι να πάρει ολοκληρωμένη μορφή, σημειώνει ότι στο παρελθόν τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. «Η επεξεργασία του μαλλιού, η κατασκευή και η διακόσμηση, το κέντημα και το φούντιασμα του πουκαμίσου, τα κεντήματα της ποδιάς, του μαντηλιού και προπαντός το έργο του παλιού ελληνοράφτη, που τον καλούσαν για 10 έως 15 ημέρες στο σπίτι της υποψήφιας για γάμο κοπέλας να κεντήσει τους σαϊάδες, τα καβάδια, τις ρούχινες ποδιές, αποτελούν τα βασικότερα τμήματα της καραγκούνικης φορεσιάς. Πρόκειται για τεχνικές και μεθόδους της παλιάς εποχής».

Όπως εξήγησε η Βασιλική Ασημακοπούλου, η καραγκούνικη φορεσιά στον νομό Τρικάλων παρουσιάζει μεγάλο πλούτο και συγκερασμό στοιχείων σε μια ποικιλία μεγαλύτερη από εκείνη του νομού Καρδίτσας, που δημιουργεί περισσότερες επιμέρους ενδυματολογικές ομάδες οικισμών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό οφείλεται στη γεωγραφική θέση της περιοχής, δεδομένου ότι από παλαιοτάτων χρόνων αποτελεί πέρασμα για τα καραβάνια των εμπόρων που μετέφεραν πρώτες ύλες και πολύτιμα είδη από την Ευρώπη, φτάνοντας στα Γιάννενα και από εκεί στις θεσσαλικές πόλεις μέσω των Τρικάλων. Άλλωστε, η Τρίκκη υπήρξε επί αιώνες πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, από την αρχαιότητα μέχρι και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, αποτελώντας ονομαστό κέντρο διακίνησης πνευματικών και υλικών στοιχείων.


Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αίγλη και η ωραιότητα της καραγκούνικης φορεσιάς των Τρικάλων δεν ξεφεύγει από την αντίληψη των επισκεπτών της περιοχής, όπως και των ξένων περιηγητών, οι οποίοι αναφέρονται σ’ αυτή με περίσσιο θαυμασμό. Ένας από αυτούς ήταν ο ξένος τοπιογράφος Edward Lear, που επισκέφτηκε τη Θεσσαλία από τις 15 έως τις 26 Μαΐου 1849 διερχόμενος από τα Τρίκαλα προς το χωριό Νομή και παρατήρησε την πολύχρωμη γυναικεία φορεσιά σε καραγκούνικο γάμο, τόσο κατά την κάθοδο όσο και κατά την επάνοδό του.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δικάζονται οι δύο πρώην αστυνομικοί για βία και σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος των παιδιών τους

7/01/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: «Πορτοκαλί προειδοποίηση» λόγω επικινδύνων καιρικών φαινομένων – Ποιες περιοχές αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία

7/01/2026 - 12:56μμ
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο κέντρο της Αθήνας οι παραγωγοί και επαγγελματίες των λαϊκών αγορών – «Ένας αγώνας επιβίωσης»

7/01/2026 - 11:58πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/ToKlik/Δήμητρα Κούτρα)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ανοιχτά τα μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα – Ανακοινώνεται πακέτο κυβερνητικών μέτρων

7/01/2026 - 10:58πμ
Η οικοδομή στην οποία ξεψύχησε ο άτυχος 17χρονος (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση διώκεται ο 16χρονος – Συνελήφθη και η μητέρα του

7/01/2026 - 9:47πμ
Συγγενείς και φίλοι του θύματος στο δικαστικό μέγαρο Πάτρας (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι τρεις κατηγορούμενοι για το θάνατο του 31χρονου

7/01/2026 - 9:12πμ
Με βροχή και κακοκαιρία αποχαιρετούμε την εορταστική περίοδο (φωτ.: EUROKINISSI / ToKlik.gr / Δήμητρα Κούτρα)
ΕΛΛΑΔΑ

Αϊ-Γιαννιού με ισχυρές βροχές, υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη

7/01/2026 - 8:00πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κλίμα: Το 2025 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος για την Ελλάδα στα χρονικά των καταγραφών

6/01/2026 - 9:09μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Στον εισαγγελέα την Τετάρτη ο 16χρονος με δικογραφία για ανθρωποκτονία με πρόθεση – Η αφορμή για το επεισόδιο

6/01/2026 - 7:09μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Ηλεία: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες σε τροχαίο στην Αμαλιάδα

6/01/2026 - 4:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Αγρότες: Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση – Τι προβλέπεται για ρεύμα και πετρέλαιο

22 λεπτά πριν

Βασιλόπιτα με παρουσίαση του ψηφιοποιημένου αρχείου του Γ. Κανδηλάπτη από τις «Ρίζες» των Πεύκων Αλεξανδρούπολης

50 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εκτός ευρωομάδας ο Νικόλας Φαραντούρης – «Δεν δεσμεύεται ξεκάθαρα ότι θα εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του κόμματος»

1 ώρα πριν

Οι Πόντιοι του Άουγκσμπουργκ ετοιμάζουν τον ετήσιο χορό τους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Δικάζονται οι δύο πρώην αστυνομικοί για βία και σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος των παιδιών τους

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ύποπτος, ένας άνδρας γύρω στα 30, που φορά μαύρα ρούχα

ΗΠΑ: Βίντεο-ομολογία του δράστη της φονικής επίθεσης στο πανεπιστήμιο Brown – Αμετανόητος για τις πράξεις του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign