pontosnews.gr
Τρίτη, 21/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στην Καρδίτσα το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας στην Ελλάδα

18/01/2019 - 12:12μμ
Στην Καρδίτσα το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας στην Ελλάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ζήτημα χρόνου είναι το πότε θα ανάψει το φουγάρο του πρώτου εργοστασίου παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας επί ελληνικού εδάφους, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας, Γιώργος Κουλοσούσας. Υπογράμμισε δε ότι ο συνεταιρισμός, που αριθμεί 50 παραγωγούς, πέτυχε πανευρωπαϊκή πρωτιά, αφού καταφέρνει «η στέβια στην Ελλάδα να βρίσκεται σε πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, από την καλλιέργεια στον ελληνικό αγρό μέχρι την τελική μεταποίηση και διανομή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας της μονάδας, που είναι εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα και είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο του 2016, επισήμανε ότι οφείλεται στο ότι «κολλήσαμε στον πρότυπο και καινοτόμο τρόπο που αναπτύξαμε για να παίρνουμε τους γλυκοζίτες από τα φύλλα. Όμως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, και μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του εργοστασίου».

Με βάση τις τελευταίες μετρήσεις από γερμανικό φορέα, «οι πειραματισμοί μάς οδήγησαν σε καθαρότητα του προϊόντος σε ποσοστό 80%, μέσω του καινοτόμου τρόπου που αναπτύξαμε για να παίρνουμε τους γλυκοζίτες από τα φύλλα. Στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 90%-95% και πιστεύουμε ότι δεν βρισκόμαστε μακριά από την επίτευξή του. Έτσι θα δίνουμε ένα άριστα ποιοτικό προϊόν στους καταναλωτές και θα μπορούμε επάξια να διεκδικούμε την προστιθέμενη αξία» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος του συνεταιρισμού, Ευάγγελος Πολυγένης.

Η μονάδα που ολοκλήρωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας, η οποία θα παράγει γλυκοζίτες στέβιας, στηρίζεται σε ελληνική ερευνητική τεχνογνωσία που φέρει ανάλογη πατέντα, έχοντας την «υπογραφή» του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήμα Τεχνολόγων), ενώ υποστηρίχθηκε από το Leader με το ποσό των 130.000 ευρώ.

«Τα υπόλοιπα 370.000 ευρώ που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση της μονάδας καλύφθηκαν μέσω ιδίας συμμετοχής» υπογράμμισε ο Γ. Κουλοσούσας.

Μεταξύ άλλων, οι δύο άντρες επισήμαναν ότι παραμένει έντονο το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια στέβιας, και σε πρώτη φάση θα σπαρθούν περί τα 400 στρέμματα, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουλοσούσας, προσθέτοντας ότι «έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το τελικό προϊόν εταιρείες τροφίμων και ποτών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ μεγάλη ζήτηση εκφράζεται και από ελληνικές επιχειρήσεις».

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας, «δεν βιαζόμαστε. Με αργά και σταθερά βήματα, αλλά και ένα ολοκληρωμένο πλάνο, θα αξιοποιήσουμε την παραγωγή μας –σε πρώτο στάδιο– στη χονδρική αγορά και μελλοντικά στη λιανική».

Στα προβλήματα, ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού επισήμανε ότι ακόμη δεν υπάρχουν εγκεκριμένες δραστικές ουσίες στους καταλόγους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας της στέβιας, ενώ και η παραγωγή δεν συμπεριλαμβάνεται σε προγράμματα στήριξης του υπουργείου, «τη στιγμή που άλλες καλλιέργειες, όπως αυτή της κάνναβης, χαίρουν απόλυτης στήριξης και οι διαδικασίες έχουν κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς».

Υψηλή τεχνολογία
Η μονάδα θα παράγει γλυκοζίτες στεβιόλης με εκχύλιση ξερών φύλλων, που παράγονται από φυτά στέβιας τα οποία καλλιεργούνται από τα μέλη του συνεταιρισμού. Η διαδικασία της μεταποίησης ανταποκρίνεται στα πιο υψηλά στάνταρντ τεχνογνωσίας, καθώς η παραγωγή θα γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας μεμβρανών και βιομηχανικής χρωματογραφίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί προϊόν πολύχρονης έρευνας του Εργαστηρίου Μηχανικής Μεταποίησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο, με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Πετρωτό, παρείχε –και θα συνεχίσει να παρέχει και κατά το στάδιο της λειτουργίας– αμισθί την υποστήριξή του στο όλο εγχείρημα. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός φέρει επίσης ελληνική υπογραφή.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /  Έλενα Αλεξιάδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αριστερά ο Νίκος Ηλιάδης, λαχειοπώλης στην Καβάλα (φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Στην Καβάλα βρέθηκε ο Μεγάλος Λαχνός του Εθνικού Λαχείου που κέρδισε 1 εκατ. ευρώ

20/10/2025 - 3:43μμ
Το ψυγείο στο πορμπαγκάζ του περιπολικού (πηγή: TikTok)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΔΕ για τη μεταφορά… ψυγείου με περιπολικό!

20/10/2025 - 3:26μμ
Η είσοδος στη Σήραγγα Κατερίνης του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Παραδίδεται το απόγευμα η αναβαθμισμένη Σήραγγα Κατερίνης

20/10/2025 - 2:29μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελευθέριος Βενιζέλος: Η καταλυτική συμβολή του στην ανασυγκρότηση των Σερρών

20/10/2025 - 1:28μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέοι οι δύο 22χρονοι για το φονικό στη Φοινικούντα

20/10/2025 - 10:44πμ
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες μπαίνει η εβδομάδα

20/10/2025 - 8:13πμ
Από τις εγκαταστάσεις της σπείρας (φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτες σε βάρος του ΕΦΚΑ: Προφυλακίστηκαν αν και τα αρνήθηκαν όλα οι δύο αδελφοί από τη Συρία

19/10/2025 - 11:36μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφει ο Δακτύλιος στην Αθήνα – Ποια οχήματα εξαιρούνται

19/10/2025 - 4:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο Ηράκλειο: Συνελήφθη 43χρονος για έκθεση ανηλίκου – Λιποθύμησε η κόρη του από το πολύ αλκοόλ

19/10/2025 - 3:05μμ
(Πηγή: ΓΑΚ / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Φιρμάνι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μήκους τριών μέτρων «μίλησε» μετά από 170 χρόνια

19/10/2025 - 1:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα νέα γιαπωνέζικα σταφύλια (φωτ.: Okayama University of Science)

Ιαπωνία: Νέα ποικιλία μοσχάτου σταφυλιού made in Japan θα δίνει γλυκό και γευστικό κρασί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Απέλαση Νίκου Ασλανίδη: Και δεύτερη αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της Όλγας Μαρκογιαννάκη

2 ώρες πριν
Πυροσβέστες, διασώστες και το κατεστραμμένο βαγόνι του εμβληματικού  τελεφερίκ Γκλόρια της Λισαβόνας (φωτ.: EPA / Miguel A. Lopes)

Πορτογαλία: «Εκτός προδιαγραφών» το καλώδιο που συνέδεε τα βαγόνια του τελεφερίκ Γκλόρια

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

ΕΝΦΙΑ 2026: Διπλάσιος ο αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν μειωμένο εκκαθαριστικό

4 ώρες πριν
Ροζ χλιδή με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Γλυπτά Παρθενώνα: Νέο ελληνοβρετανικό πόλεμο πυροδότησε το «ροζ» γκαλά μπροστά στα ελληνικά αγάλματα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για τη χρήση του χώρου του Άγνωστου Στρατιώτη

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign