pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στην Καρδίτσα το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας στην Ελλάδα

18/01/2019 - 12:12μμ
Στην Καρδίτσα το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας στην Ελλάδα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ζήτημα χρόνου είναι το πότε θα ανάψει το φουγάρο του πρώτου εργοστασίου παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας επί ελληνικού εδάφους, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας, Γιώργος Κουλοσούσας. Υπογράμμισε δε ότι ο συνεταιρισμός, που αριθμεί 50 παραγωγούς, πέτυχε πανευρωπαϊκή πρωτιά, αφού καταφέρνει «η στέβια στην Ελλάδα να βρίσκεται σε πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, από την καλλιέργεια στον ελληνικό αγρό μέχρι την τελική μεταποίηση και διανομή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας της μονάδας, που είναι εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα και είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο του 2016, επισήμανε ότι οφείλεται στο ότι «κολλήσαμε στον πρότυπο και καινοτόμο τρόπο που αναπτύξαμε για να παίρνουμε τους γλυκοζίτες από τα φύλλα. Όμως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, και μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του εργοστασίου».

Με βάση τις τελευταίες μετρήσεις από γερμανικό φορέα, «οι πειραματισμοί μάς οδήγησαν σε καθαρότητα του προϊόντος σε ποσοστό 80%, μέσω του καινοτόμου τρόπου που αναπτύξαμε για να παίρνουμε τους γλυκοζίτες από τα φύλλα. Στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 90%-95% και πιστεύουμε ότι δεν βρισκόμαστε μακριά από την επίτευξή του. Έτσι θα δίνουμε ένα άριστα ποιοτικό προϊόν στους καταναλωτές και θα μπορούμε επάξια να διεκδικούμε την προστιθέμενη αξία» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος του συνεταιρισμού, Ευάγγελος Πολυγένης.

Η μονάδα που ολοκλήρωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας, η οποία θα παράγει γλυκοζίτες στέβιας, στηρίζεται σε ελληνική ερευνητική τεχνογνωσία που φέρει ανάλογη πατέντα, έχοντας την «υπογραφή» του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήμα Τεχνολόγων), ενώ υποστηρίχθηκε από το Leader με το ποσό των 130.000 ευρώ.

«Τα υπόλοιπα 370.000 ευρώ που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση της μονάδας καλύφθηκαν μέσω ιδίας συμμετοχής» υπογράμμισε ο Γ. Κουλοσούσας.

Μεταξύ άλλων, οι δύο άντρες επισήμαναν ότι παραμένει έντονο το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια στέβιας, και σε πρώτη φάση θα σπαρθούν περί τα 400 στρέμματα, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουλοσούσας, προσθέτοντας ότι «έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το τελικό προϊόν εταιρείες τροφίμων και ποτών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ μεγάλη ζήτηση εκφράζεται και από ελληνικές επιχειρήσεις».

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας, «δεν βιαζόμαστε. Με αργά και σταθερά βήματα, αλλά και ένα ολοκληρωμένο πλάνο, θα αξιοποιήσουμε την παραγωγή μας –σε πρώτο στάδιο– στη χονδρική αγορά και μελλοντικά στη λιανική».

Στα προβλήματα, ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού επισήμανε ότι ακόμη δεν υπάρχουν εγκεκριμένες δραστικές ουσίες στους καταλόγους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας της στέβιας, ενώ και η παραγωγή δεν συμπεριλαμβάνεται σε προγράμματα στήριξης του υπουργείου, «τη στιγμή που άλλες καλλιέργειες, όπως αυτή της κάνναβης, χαίρουν απόλυτης στήριξης και οι διαδικασίες έχουν κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς».

Υψηλή τεχνολογία
Η μονάδα θα παράγει γλυκοζίτες στεβιόλης με εκχύλιση ξερών φύλλων, που παράγονται από φυτά στέβιας τα οποία καλλιεργούνται από τα μέλη του συνεταιρισμού. Η διαδικασία της μεταποίησης ανταποκρίνεται στα πιο υψηλά στάνταρντ τεχνογνωσίας, καθώς η παραγωγή θα γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας μεμβρανών και βιομηχανικής χρωματογραφίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί προϊόν πολύχρονης έρευνας του Εργαστηρίου Μηχανικής Μεταποίησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο, με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Πετρωτό, παρείχε –και θα συνεχίσει να παρέχει και κατά το στάδιο της λειτουργίας– αμισθί την υποστήριξή του στο όλο εγχείρημα. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός φέρει επίσης ελληνική υπογραφή.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /  Έλενα Αλεξιάδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: mathias70 / pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: 65 κρούσματα έως σήμερα στην Ελλάδα – Έξι θάνατοι και 23 νέα περιστατικά

6/08/2026 - 9:54πμ
Καπνός στο υποκατάστημα της Marfin, 5 Μαΐου 2010
(φωτ.: PHASMA / EFE / Α. Πασβαντής)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Μarfin: Στην Ελλάδα φτάνει η 46χρονη που είχε συλληφθεί στο Λονδίνο

6/08/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Τοπικά στους 38°C η θερμοκρασία – Βοριάδες έως και 7 μποφόρ πρόσκαιρα

6/08/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στον Δήμο Καλαμαριάς μεταφέρθηκε το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

5/08/2026 - 11:29μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

5/08/2026 - 11:00μμ
(Φωτ.: mwlesvos.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Με τις καλύτερες… γεύσεις πέρασε στην ιστορία η τριήμερη 39η Γιορτή Σαρδέλας – Το σήμα κατατεθέν του κόλπου της Καλλονής

5/08/2026 - 10:35μμ
Καταστροφικό το πέρασμα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική, καθώς το τοπίο στο Πόρτο Γερμενό έχει αλλοιωθεί (φωτ.: Θεόδωρος Νικολάου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδιο κρατικής αρωγής για τους πληγέντες από τις φωτιές: Άμεσες αποζημιώσεις και φοροελαφρύνσεις

5/08/2026 - 7:49μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Σε εξέλιξη οι εργαστηριακοί έλεγχοι στο νερό της Σίβηρης

5/08/2026 - 5:44μμ
Ο 55χρονος που είχε τον πατέρα του στον καταψύκτη, οδηγείται στα δικαστήρια Σπάρτης. Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Μυστράς: «Μου απαγόρευε να μπω» – Η μαρτυρία της αδελφής για το ξενοδοχείο-«φρούριο»

5/08/2026 - 4:04μμ
Καπνός από τη φωτιά στο Κορωπί, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Nou Vou)
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωπί: Φωτιά στα Δρίγγια – Ήχησε το 112, στη μάχη έξι εναέρια μέσα

5/08/2026 - 2:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Πρασινάδα Δράμας (φωτ.: Βασίλης Λωλίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πόντιοι πρόσφυγες στην Πρασινάδα Δράμας – Η ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

24 λεπτά πριν
Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι στην Τελετή Μνήμης για την Ειρήνη για την 81η επέτειο από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα στο Πάρκο Μνήμης της Ειρήνης στη Χιροσίμα, στην Ιαπωνία (φωτ.: EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT)

Χιροσίμα: 81 χρόνια από την πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία της ανθρωπότητας

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/ Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών)

Έρχεται ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομνηνών στην Ξάνθη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Μουσείο Ιστορίας ΑΕΚ)

Ηλίας Ηλιάσκος: Ο μορφωμένος Κωνσταντινουπολίτης επιθετικός με την αντιστασιακή δράση

2 ώρες πριν
Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ (φωτ. αρχείου: EPA / Clemens Bilan)

Γερμανία: Νέα διάσταση στις απειλές βλέπει το Βερολίνο μετά τον εντοπισμό drone με εκρηκτικά στη Λειψία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης: Από τη Θράκη στην Ινδονησία και στο Jakarta World Folk Festival 2026

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign