pontosnews.gr
Κυριακή, 22/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αγία Σοφία Τραπεζούντας: Κρύβουν τις αγιογραφίες για να γίνει τζαμί

8/01/2019 - 4:17μμ
Αγία Σοφία Τραπεζούντας: Κρύβουν τις αγιογραφίες για να γίνει τζαμί
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σχεδόν 55 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναπαλαίωσης και έξι χρόνια μετά τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, το μνημείο που δεσπόζει στη δυτική είσοδο της άλλοτε πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, αναμένεται να γίνει πιο… μουσουλμανική. Μπορεί τον Απρίλιο του 2018 το δικαστήριο της Αμισού να ακύρωσε τα σχέδια που είχε εγκρίνει η Επιτροπή Προστασίας Μνημείων για την οριστική μετατροπή του ιστορικού μνημείου της Ορθοδοξίας σε τζαμί, ωστόσο μόλις ολοκληρωθεί η φάση αναπαλαίωσης που είναι σε εξέλιξη οι μουσουλμάνοι θα μπορούν να προσεύχονται κανονικά.

Η ανάδειξη των αγιογραφιών έγινε μετά από σκληρή δουλειά της ομάδας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μεταξύ 1958 και 1964, κατά την πρώτη αναστήλωση του μνημείου.

Ανταπόκριση της εφημερίδας Sabah από την Τραπεζούντα αναφέρει ότι προκειμένου να μην ενοχλούνται οι πιστοί οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας θα καλυφθούν με ειδικές πλάκες και με κουρτίνες. «Αυτή τη λύση επέλεξε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου βρίσκονται σε εξέλιξη και σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα θα εγκατασταθεί σύστημα που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις φθορές που προκαλούνται κατά τη διάρκεια των εργασιών ώστε να προληφθούν οι μεγάλες καταστροφές.

Παλαιότερα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ανέφεραν ότι στόχος ήταν να αναδειχθούν οι τοιχογραφίες και ότι μία από τις ιδέες ήταν να χρησιμοποιηθεί ειδικός φωτισμός, ώστε να «θολώνουν». Επίσης η Hürriyet είχε γράψει ότι θα γίνουν παρεμβάσεις για αναπαλαίωση του μιχράμπ (της ημικυκλικής εσοχής στο τείχος του ισλαμικού τεμένους), και ότι τα ψηφιδωτά θα καλυφθούν με πλέξι γκλας, πάνω από το οποίο θα στρωθούν χαλιά.

Η Αγία Σοφία, έργο στα χρόνια του Μανουήλ Α’ Μεγάλου Κομνηνού, διακοσμήθηκε με εξαιρετικές τοιχογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στην περίοδο της παλαιολόγειας αναγέννησης. Αυτά τα έργα καλύφθηκαν όπως-όπως προκειμένου να μην ενοχλούνται οι πιστοί, και μόνο μερικές σκηνές της Παλαιάς Διαθήκης γλίτωσαν από το σοβά.


Η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας σε φωτογραφία του 1950

Όλες οι… ιδέες πάντως για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί δεν έχουν γίνει δεκτές με ενθουσιασμό. Το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων της Τραπεζούντας, το οποίο προσέφυγε στην τουρκική Δικαιοσύνη ζητώντας να παραμείνει μουσείο, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο με διεθνή αξία και ότι οι όποιες παρεμβάσεις σε αυτό είναι αντίθετες με τις αρχές προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Ιβάν Σαββίδης στη συνάντηση που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα ζήτησε μην αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του μνημείου. Τον Ιούνιο του 2016 ο βουλευτής του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Γκάρο Παϊλάν κατέθεσε ερώτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ τον Μάιο του ίδιου έτους ερώτηση στον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά είχαν καταθέσει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Γιώργος Κασαπίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας στην Ένωση Ποντίων Ζωγράφου

22/02/2026 - 11:37πμ
Παρέα Ποντίων διασκεδάζει τις Απόκριες στο μαγαζί του Λεωνίδα Αδαμίδη στην Καλλιθέα, περ. 1960. Στη λύρα ο Χρήστος Μπαϊρακτάρης. Μπροστά του με την πίπα ο Ηλίας Αλβανίδης από την Τραπεζούντα και αριστερά στο τραπέζι ο Λευτέρης Σιδηρόπουλος (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Έτσι αποχαιρετούσαν οι Πόντιοι την Αποκριά: Φαγοπότι, τραγούδια και αυστηρή νηστεία από… (Καθαρά) Δευτέρα

22/02/2026 - 9:59πμ
Ο επετειακός λογότυπος, για τα 20 χρόνια της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΠΟΝΑ: Γενική Συνέλευση, εκλογές και κοπή της βασιλόπιτας την 1η Μαρτίου

22/02/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Νίκαιας–Κορυδαλλού: Τα παιδιά έφτιαξαν τα πιο λαχταριστά ωτία

21/02/2026 - 11:38μμ
(Φωτ.: facebook.com/TemeteronAmmochostou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» κάνει εκστρατεία αλληλεγγύης για τον Βλαδίμηρο

21/02/2026 - 8:32πμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την εκδήλωση (φωτ.:  Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι Βέροιας: Όταν η Αποκριά του Πόντου ζωντανεύει μέσα από μνήμες και αφηγήσεις

20/02/2026 - 6:36μμ
Κοζανίτικη Αποκριά 2026 με τα ποντιακά σωματεία (φωτ.: Δήμος Κοζάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζανίτικη Αποκριά 2026: Ποντιακός παλμός, χοροί και μήνυμα στήριξης στον Γιαϊλαλί

20/02/2026 - 1:55μμ
Άποψη των Κοτυώρων, της επαρχίας όπου ανήκε το ελληνικό χωριό Τάμαλαν (φωτ.: tr.pinterest.com/eskiturkiyefotograflari/)
ΠΟΝΤΟΣ

Τάμαλαν: Το αμιγώς ελληνικό χωριό στην περιφέρεια της Χαψάμανας στα Κοτύωρα του Πόντου

20/02/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»: Μωμοέρια, χοροί και ένα αυθεντικό ποντιακό γλέντι στο Αγγελοχώρι Νάουσας

20/02/2026 - 8:33πμ
Πρόσφυγες στο λοιμοκαθαρτήριο του Αγίου Γεωργίου (Πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χατζηγεωργίου Στεφανίδη: Το πλοίο δεν μπορούσε από πουθενά να πάρει νερό. Ποιος μας λογάριαζε. Πρόσφυγες ήμασταν

19/02/2026 - 8:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)

Τέλος στη θητεία-αγγαρεία: Όλες οι αλλαγές στο Στρατό από την Α’ ΕΣΣΟ 2026

12 λεπτά πριν
(Φωτ.: cultureisathens.gr)

Αποκριά 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την αποκριάτικη παρέλαση στην Αθήνα – Όλα θα αρχίσουν από την πλατεία Συντάγματος

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)

Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας στην Ένωση Ποντίων Ζωγράφου

1 ώρα πριν
Ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης Αμπντιραχμάν Μοχαμέντ Αμπντουλαχί, τον περασμένο Μάιο, στο Ναϊρόμπι της Κένυας (φωτ. αρχείου: EPA/ DANIEL IRUNGU)

Σομαλιλάνδη: Έτοιμη να δώσει στις ΗΠΑ πρόσβαση στα ορυκτά και τις στρατιωτικές βάσεις της

2 ώρες πριν
Λαϊκή αγορά (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Ανοιχτές οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign